2008-09-04

EU, media, bloggarna – och Irland

Open Europes blogg kan du läsa denna postning – som har en mycket intressant vinkel. Den ger oss bland annat en del ledtrådar när det gäller EU och bloggarna.

Så här... Det har läckt ut ett internt memo från EU-Kommissionen.

Det handlar – till att börja med – om att EU har lackat till på irländska och brittiska media. EU-Kommissionen tycker att ett antal tidningar är på tok för negativa till EU. Deras attityd i frågan var en bidragande orsak till att irländarna röstade nej till det nya EU-fördraget. Och så kan man ju inte ha det, tycks kommissionen resonera.

Dokumentet berör även internets och bloggarnas roll i folkomröstningen på Irland...

"The internet has allowed increased communication between citizen groups away from Government and traditional media dominated sources. (...) Blogging is also seen as an anti-establishment activity. Few Yes campaigners came out with forceful counter arguments or were inspired to do so. (...) Because of the many different sources of No campaigners on the internet, classic rebuttals is made impossible."

EU-Kommissionen har alltså dragit följande slutsatser: På internet kommunicerar människor okontrollerat, på nya sätt. Bloggare är ofta anti-etabilssemang. Få bloggare är EU-positiva. Mångfalden på nätet är jobbig. Den gör det svårt när man vill lägga locket på.

Detta upplever kommissionen alltså som problem.

Det är i detta perspektiv man bör sätta in förslaget i Europaparlamentet om att reglera bloggarna.

Till bloggposten»

18 kommentarer:

  1. 1 miljon politiker på havets botten är en bra början...

    SvaraRadera
  2. Jag är inte förvånad. Det handlar om makt!

    Det är ett mörkt obehagligt EU som vi har framför oss, och för första gången börjar jag nästan ångra att jag röstade ja en gång i tiden. EU skulle ju öppna gränserna, öppna marknaden? Vad hände?

    SvaraRadera
  3. Vi måste ta oss ur det här innan det är för sent!

    SvaraRadera
  4. @peder: Men inte i Östersjön, det bidrar till övergödningen ;)
    //Pelle

    SvaraRadera
  5. skyll inte på mig, jag röstade nej

    SvaraRadera
  6. Skyll gärna på mig, jag var korkad nog att rösta på det här SuperStats-projektet EU.

    Grämer mig emellanåt över detta och räds när jag ser hur de piskar in demokratin i formstöpta fållor som skall passa makthavarnas intressen.

    Demokrati kan snart ta över det gamla epitetet "tutan" som MedbestämmandeLagen hade (MBL, nån som bryr sig om den idag?) en gång i tiden, dvs de tutar/lyssnar på vad du har att säga innan de kör över dig.

    SvaraRadera
  7. Det skulle vara väldigt intressant att veta de svenska partiledarnas inställning angående EU:s förslag om bloggarna.

    SvaraRadera
  8. Var håller vår sk "tredje statsmakt" hus? Var är "Publik Service"?

    SvaraRadera
  9. En liknande analys här:

    Blogs away!

    Innehåller flera länkar till andra oförsynta bloggar som inte heller de är tillräckligt EU-underdåniga.

    PS: Jag röstade nej både 1994 och 2003.

    SvaraRadera
  10. skyll inte på mig, jag röstade nej

    Genom att delta legitimerar du systemet. Så jo, jag skyller på dig, och alla andra som röstade.

    SvaraRadera
  11. EU-kommissionen och deras demagogiska retorik.

    Dom flesta som är positiva till EU-samarbetet är just det positiva till ett EU-samarbete, men långt ifrån alla är intresserade av pseudo republiken EU.

    Man kan ju vända på deras resonemang. Jag skulle tippa på att en klar majoritet av alla EU medborgare, inklusive de som är negativt inställda till EU, skulle vilja ha en effektiv polisiär enhet med adekvata befogenheter som kunde rensa upp bland allt byråkratiskt mygel, och myglarna skulle straffas med långa fängelsestraff. Om EU-kommissionen inte gillar det så är dom anti-EU.


    //ST

    SvaraRadera
  12. EU skulle ju öppna gränserna, öppna marknaden? Vad hände?

    Det som alltid händer när man skapar en statsapparat. Den växer och tar över mer och mer. Det ligger i dess natur, har alltid gjort det, och kommer alltid göra det.

    Du behöver ingen statsmakt för att kunna resa över gränser. Det är tvärtom staten som skapar gränserna.

    Du behöver ingen statsmakt för att handla med människor i andra delar avvärlden. Det är tvärtom staten som hindrar dig att göra detta.

    Det du behöver för att kunna göra dessa saker ohindrat, det är att avskaffa statsapparaterna. Inte bygga fler.

    SvaraRadera
  13. Jag skulle tippa på att en klar majoritet av alla EU medborgare, inklusive de som är negativt inställda till EU, skulle vilja ha en effektiv polisiär enhet med adekvata befogenheter som kunde rensa upp bland allt byråkratiskt mygel, och myglarna skulle straffas med långa fängelsestraff. Om EU-kommissionen inte gillar det så är dom anti-EU.

    Det är betydligt smartare att bara avskaffa byråkratin istället för att bygga upp en till byråkrati för att styra upp den första.

    SvaraRadera
  14. "Det är betydligt smartare att bara avskaffa byråkratin istället för att bygga upp en till byråkrati för att styra upp den första."

    Ja, verkligen. Så många fånar som det finns i EUparliamentet kan nog bara matchas på ett fåtal andra platser i världen.

    SvaraRadera
  15. Hax:
    För några veckor sedan skrev du en lysande appell emot konsirationsteorier. Men vad är detta? Nu står du där själv med handen i konspirationsburken.

    Ingenstans i texten du citerar står det något om "lägga locket på". Var i hela friden hittar du det? Det enda jag ser är en frustration över att Nej-åsikter är överrepresenterade (behöver jag påminna om att det är precis som i klimatdebatten där du är frustrerad över klimatalarmisternas övertag).

    SvaraRadera
  16. Hedin:

    "Rebuttal" är väl ändå ett ord som används i politiska kretsar för att starta dementimaskinen / underminera motståndaren / skademinimera?

    SvaraRadera
  17. Hax:
    "Rebuttal" betyder "motbevisa, vederlägga", dvs vanlig hederlig argumentation. Det har inte ett smack att göra med "lägga locket på", eller "underminera motståndaren".
    Du skarvar, spinner och fantiserar.

    Möjligen kan man tycka att dokumentet är ganska fånigt, men antagligen att det är ett uttryck för svårigheten att nå ut bland tusentals decentraliserade bloggar, jämfört med centraliserade gammelmedia.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.