2008-09-03

EU och bloggarna: Att göra!


Nu är det väldigt viktigt att Europaparlamentets ledamöter får klart för sig att vi inte köper en reglering av bloggarna.

1) De svenska ledamöterna i EP verkar alla – efter en ovanligt kraftig mailstorm när förslaget första gången var uppe på tapeten i sommar – vara skeptiska till en reglering av bloggarna. Det kan vara läge att påminna dem om frågan och om att du hoppas att de gör vad de kan för att stoppa förslaget.

Mailadresser till de svenska ledamöterna finns i första kommentaren i denna bloggpost från i sommras och på EP:s hemsida.

2) Ännu viktigare är att påverka ledamöter från andra länder. I de flesta länder har förslaget inte uppmärksammats alls. Ledamöterna måste känna att det finns ett motstånd. Skriv till dem och berätta varför du är oroad av vad Mikko-rapporten om mediekoncentration föreslår när det gäller reglering av bloggarna och begränsning av yttrandefriheten på nätet.

Mailadresser hittar du här.

3) Sedan måste vi få igång bloggare i andra länder i frågan. Om det blir lika mycket uppmärksamhet om förslaget i andra länder som i Sverige – då är rapporten körd. Använd dina utländska kontakter. Sätt journalister i andra länder på spåret. Tipsa olika europeiska bloggare. Det vore strålande om de kan uppmana sina läsare att skriva till sina nationella EP-ledamöter.

4) Bullra! Skriv insändare, bloggposter och debattartiklar!

Ingen annan kommer att göra det här jobbet åt oss. Skall vi lyckas, då måste vi sätta full fart. Det duger inte att fundera på saken – det enda som fungerar är att handla, nu!

Bakgrundsmaterial:
EU och bloggarna: Det blir reglering!»
Rapporten i sin helhet (med mycket bonusskräp)»
Expressen» | SvD» | Anders Mildner i Sydsvenskan»
MEP Fjellners pressmeddelande från i sommras»
Rapportförfattaren, MEP Marianne Mikko, försöker försvara sig»

20 kommentarer:

 1. Ja, det är bra. Rätta takter.

  SvaraRadera
 2. @Henrik:

  Jag har letat i flera veckor efter europeiska bloggar och det var nästan omöjligt att hitta någon ens i Norge!!! Sedan skriver man troligen mest på respektive nationella språk - som vi gör...

  Har du någon lista på någon/några bloggar i resp land eller några överhuvudtaget?

  Posta den i så fall är du snäll!

  SvaraRadera
 3. Du borde gå på en engelskakurs istället för att kväka ur dig den skit du kväker ur dig. Förslaget innehåller INTE alls det du påstår och de som kan lädsa engelska förstår det.

  SvaraRadera
 4. Anonym: Välkommen till EU! Här försöker alla hela tiden dupera varandra.

  Oerhört mycket konkret jävulskap har kommit ur mycket vagare skrivningar än så här. Den här rapporten är i själva verket ovanligt tydlig.

  Och vi har ju Marianne Mikkos egna ord på vad hon vill uppnå.

  Ha en bra dag, du också!

  SvaraRadera
 5. Du medger alltså att det du skriver här i din blogg bara är DIN EGEN tolkning av vaga ord. Jag gör en helt annan tolkning och den är inte ens i närheten av det du påstår. Varför skulle man tro på din FELAKTIGA tolkning?

  SvaraRadera
 6. Men kära "Anonym", problemet ligger inte att om Henrik har gjort en perfekt översättning och tolkning av förslaget eller inte.

  Grundproblemet är att om den över huvud taget KAN tolkas som Henrik gör det, så är det bara en tidsfråga innan någon kommer att göra det.

  Eller kan du "Anonym" garantera att så inte är fallet? Hur tolkar du förslaget själv? Vista lite exempel på var Henrik har gjort feltolkningar.

  Henrik ska ha all cred för at han jobbar och sliter med att skydda din och min frihet (bland annat yttrandefrihet) dagarna i ända!

  SvaraRadera
 7. Bara en dåre (om ens det) kan tolka det som Alexandersson gör.

  SvaraRadera
 8. Och ett gäng jurister. Och till och med Mikos egen partigrupp.

  Exakt vad är det du har att invända emot?

  SvaraRadera
 9. B.l.a. att du antyder att bloggar skulle bli belagda med en skatt eller avgift är en ren och skär lögn.

  Även ditt påstående om att man skulle registrera bloggar saknar teckning i verkligheten.

  SvaraRadera
 10. TÄCKNING i verkligheten inte teckning:)

  SvaraRadera
 11. Anonym: Diffusa och oklara lagar har alltid, i alla tider, använts av politiker för att driva sina favoritfrågor. Tydliga, knivskarpa och förbjudande lagar är liberalens bästa vän.

  Med tanke på vad EU, EU-parlamentet och deras hangarounds ute i medlemsländerna gjort och sagt tidigare är HAX tolkning fullt rimlig. Och din tolkning livsfarligt godtrogen.

  Brukar du klappa vargar som morrar och visar tänderna också?

  SvaraRadera
 12. anonym 16:37:

  DU saknar täckning i verkligheten, du skulle inte ens kunna få täckning på din mobil i centrala sthlm...

  SvaraRadera
 13. Här kom det visst en mängd befängda påståenden och anklagelser ser jag. Låt mig bara få sagt att bara för att man inte håller Alexandersson i en fråga som innebär inte detta att man står på makthavarnas sida. Däremot tillskillnad mot alla de som bara svassar med i vad Alexandersson skriver föredrar jag att tänka och läsa själv och det är uppenbart att det inte är på så sätt som Alexandersson påstår.

  SvaraRadera
 14. anonym: Så det finns inga möjligheter att Folk attraheras av HAX blogg för att de tycker hans analyser är korrekta?

  Eller vill du kanske att folk ska svassa efter dig istället?
  Jag får känslan av det...

  SvaraRadera
 15. Folk är dumma i huvudet och får därför svassa efter vad de vill bara jag slipper ha dem efter mig :P

  SvaraRadera
 16. Anonym: Men - föffan - skulle inte Blogger eller Wordpress (på WP-servrar) vara user generated content? Möjligen är det en akademisk fråga vilken ställning skribenten och kommentatorerna har visavi företaget och varandra. Men det är solklart att detta är user generated content.

  Sedan är det en annan sak att denna skrivning primärt är tänkt som en Youtube-dödare. Men det gör ju inte saken bättre. Tvärt om.

  Och hur hade du tänkt dig att vi bloggare skall kunna intyga vår ställning och redovisa våra intressen och samtidigt vara anonyma?

  Och så vidare, och så vidare...

  Du försöker bara grumla vattnet.

  Gå tillbaka till ditt skrivbord vid Kommissionen och drick päronlikör med Reding och Wallström!

  SvaraRadera
 17. Vad har Wallström att göra med det här? Jag trodde det var Marianne Mikko rapport det handlade om. Jaja eftersom du inte riktigt har alla knivar hemma i lådan så var det väl inte helt oväntat att du skulle blanda ihop de två olika damerna med varandra.

  SvaraRadera
 18. Grattis Henrik till artikeln i Aftonbladetr, bra gjort.

  Du och jag hade en fnurra på tråden igår, men det är glömt nu.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.