2008-10-23

PNR: Fri rörlighet?


PNRPassenger Name Record – är ytterligare en sådan där övervakningsfråga. Man hinner ju fan inte med alla former av övervakning som kastas över oss just nu...

Hur som helst, nu är PNR på gång i EU. SR Ekot skriver...
"Enligt lagförslaget ska flygbolagen 48 timmar före planets avfärd och ytterligare en gång efter att planet lyft skicka över ett 20-tal uppgifter ur bokningsregistret som ska användas av polisen, säkerhetspolisen och tullen för att bekämpa grov brottslighet.

Uppgifter om namn, personnummer, e-postadress, kreditkort, vilken mat som beställts, vem eller vilka en passagerare reser tillsammans med och eventuella bokningar av bil eller hotell, ska lagras i en central databas i 13 år."

Denna fråga kommer upp på EU:s ministerråd – i morgon! Erik Josefsson tipsar om följande, tänkbara utveckling på mötet...
"Some European governments, with the UK in the lead, want to extend the PNR scheme used now under the US-EU agreement to all types of travel (air, land and sea), not only in and out the EU borders but between EU countries and even within each country. They also want the data and information gathered to be used not just for entry-exit, but also for any law enforcement purpose."

Fri rörlighet? Well, bara om EU vet allt om dig och om hur du rör dig.

18 kommentarer:

  1. Hörde just att fp och centern säger nej till förslaget. Gissar att det börjar bli jobbigt för partierna med den interna kritiken.
    Men sen gäller det ju att få minst ett par partier ytterligare på rätt väg, inkl antingen moderaterna eller sossarna

    SvaraRadera
  2. Helt j*vla vansinnigt, sedan spara det i 13 år! Det är verkligen dags för att börja med en miljon politiker på havets botten är en bra start...

    SvaraRadera
  3. Skulle alla galna lagar bli verklighet så har vi ju det ultimata exemplet på att verkligheten överträffar dikten. Inte ens om George Orwell och Philip K Dick var i livet och samskrev en roman med William Gibson och Bruce Sterling skulle de kunna komma i närheten av den helt sjuka dystopi som är i antågande.

    SvaraRadera
  4. "– När du och jag reser omkring i Europa så lagras uppgifter om det både på det ena och andra stället. Och det är klart att det finns inte mycket till regler för hur det där ska se ut i dag. Det vore kanske skönt om det fanns det, säger hon."

    man vet att man lever i ett sjukt samhälle när uttalandes som dessa ska verka lugnande

    SvaraRadera
  5. "vilken mat som beställts"

    så om man äter fel mat så kan man bli stämplad som terrorist ?

    SvaraRadera
  6. Snart kommer säkert en lag om att din arbetsgivare skall registrera när du kommer och går till jobbet. Samt vilka veckor du har semester. Reseföretagen och tåg och bussföretagen får som lag att registrera vilka som köper resorna vart du åker och datum för resandet.

    Din arbetsgivare skall också registrera vilken dator du sitter på och vilka sidor du surfar till. Allt loggas och skickas till FRA.

    Allt skall sparas i en stor databas med övriga datalagingsuppgifter i åtminstone 20 år.

    Varför? Därför att staten vill ha koll. Bättre motivering? Ok, terrorismen ni vet...

    Politikerna och deras familjer är dock undantagna.

    SvaraRadera
  7. vet du att din blogg är övervakad
    http://www.gnuheter.com/creeper/site/henrikalexandersson.blogspot.com

    SvaraRadera
  8. "Some European governments, with the UK in the lead, want to extend the PNR scheme used now under the US-EU agreement to all types of travel (air, land and sea), not only in and out the EU borders but between EU countries and even within each country."

    Papiren Bitte!

    @Mikko
    Japp, nu gäller det att bara äta fläskkött...

    SvaraRadera
  9. It is not a sign of health to be well adjusted to a sick society!

    SvaraRadera
  10. Vi borde kräva en folkomröstning ifall vi vill ha en övervakningsstat eller inte. Normalt har man ju folkomröstning om en fråga, men nu haglar det ju lagar som tillsammans skapar ett nytt samhälle.

    Vi borde verkligen folkomrösta ifall vi vill ha det samhället. Skulle det vara möjligt ungefär på samma sätt som vi folkomröstade om kärnkraften? Dvs vi röstade om att vi vill ha en tendens att avskaffa kärnkraften.

    Jag vill ha en tendens mot mindre övervakning.

    SvaraRadera
  11. john: Nä då kommer det att bli en linje två som vinner som säger typ lite lagomt skall vi bli övervakade utan att specificera var den gränsen går.

    SvaraRadera
  12. Utmärkt att muslimska terrorister får mindre spelrum genom den nya lage. Den som har rent mjöl i påsen behöver inte bekymra sig

    SvaraRadera
  13. apropå rent mjöl i påsen.

    http://scriptorium.se/josh/2008/10/22/det-myckna-registrerandet/

    och
    http://scriptorium.se/josh/2008/10/23/peter-har-rent-mjol-i-pasen/

    samt
    http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2008/10/skrmselpropaganda-r-farlig.html

    Anonym; kanske du har mjölbaggar...

    SvaraRadera
  14. Utmärkt att muslimska terrorister får mindre spelrum genom den nya lage. Den som har rent mjöl i påsen behöver inte bekymra sig


    Det beror väl på vem som bestämmer vad som är rent mjöl eller hur?

    Blir det du och dina kokosnötter till bröder som sköter det hela så är resultatet givet.

    SvaraRadera
  15. anonym: Nu är du ju bara ett troll men låt gå.

    Enklaste argument emot rent-mjöl-i-påsen är att det inte är ägaren till påsen som bestämmer om mjölet är rent eller inte.

    SvaraRadera
  16. Är det någon som har en draft på förslaget?

    Den senaste texten jag har läst är den som funnits ute på nätet ett tag, nämligen följande:

    http://www.statewatch.org/news/2007/jul/eu-usa-pnr-agreement-2007.pdf

    Den innehåller trevliga saker som registrering av politiska och religiösa åsikter mm. Det skulle vara intressant att veta om de bitarna finns kvar.

    SvaraRadera
  17. Angående maten så är det väl (ursäkta ordskojjeriet) fläsk till hälsofascisterna som vill övervaka folkhälsan inom EU kan jag tänka.

    Politiker: Sluta låtsas att ni bry er om mig. Jag dör hellre än att leva i eran övervakningsvärld!

    SvaraRadera
  18. Man höjer globaliseringens positiva effekter till skyarna, precis som det ska, sen gör dom allt för att skapa ett reglemente som hindrar de positiva effekterna, eftersom dom skiter på sig av ett par negativa effekter om detta hindrande reglemente inte införs. Trots att sannolikheten för att dessa par negativa konsekvenser ska inträffa ändå kommer att inträffa då och då, för det finns inga perfekta kontroll system.

    Tänk om dom la lika mycket energi på att inte skapa fiender.

    Eller göra allt för att upprätthålla icke fungerande modeller/system.

    Kanske man skulle propagera för en lag som lagstadgar om sedvanliga psyktester för all lobbyister ... och politiker också kanske. SÅ vi skulle slippa dom mest schizoida nötterna i alla fall.

    //ST

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.