2008-10-27

Rosornas krig


Mona Sahlins ställning blir allt mer skakig. Om socialdemokraterna gör ett dåligt EU-val, då blir situationen akut.

Detta är det budskap jag har hört från allt fler socialdemokrater under den senaste veckan. Och det är ju inte att undra på...

Det socialdemokratiska partiet är djupt splittrat vad gäller FRA. Vissa i riksdagsgruppen säger helt nej. Några ja. Andra vill ha en utredning av bra skäl, en del av dåliga. De senare menar att FRA 2.0 är en kompromiss som ger FRA för kort koppel. Det enda dessa grupper har gemensamt är viljan att nita regeringen. Lägg till detta att (v) och (mp) – vars stöd (s) kommer att behöva vid en valseger – tycks stå stabila bakom FRA-motståndet.

När vi ändå talar om (v)... Det är fortfarande ett jävla liv inom LO och inom LO-falangen i (s) om att Sahlin försökte sidsteppa vänstern härom veckan.

I riksdagsgruppen råder även fullt krig om det nya EU-fördraget. Sahlin har fått ryta till. Ordentligt. Men ändå upphör inte motståndet. Och Sahlin är stenhårt uppbunden för ett ja.

Sahlin kan för övrigt inte ens vara säker på var hon har partiorganisationen. Högkvarteret på Sveavägen 68 är inte säkrat innan Ulvskog har sänts iväg till Bryssel. Och det är ett bra tag kvar till dess.

Alla tycks köra sina egna race. Thomas Bodström, till exempel. Han friflyger utan att fråga någon om lov eller be någon om råd. Han väntar på nästa ledarskifte. Han gör inget för att skynda på det. Men det blir allt mer uppenbart att han nu är... redo.

Samtidigt står Nuder och pissar på mattan i finrummet. Hans bok innehåller enligt uppgift mer än vad som är uppenbart för den oinsatte läsaren. Alla är förbannade. Och Nuder är bara bitter.

En person i den svenska politikens centrum säger "Socialdemokraterna har förvandlats till en vit dvärg. Det är bara en tidsfråga innan de förvandlas till ett svart hål."

Sahlin lyckades aldrig ta befälet i sitt parti. Motståndarna fick för långt koppel från början. Katten är ute ur lådan och tandkrämen är ute ur tuben. Göran Persson är historia och ingen ids huka sig eller vara rädd längre. Maktkampen inför nästa ledarskifte är igång. Och nästa lackmustest – EU-valet – är en historia som brukar gå åt skogen för sossarna.

Fortsättning lär följa...

11 kommentarer:

  1. Det enda som är sämre än regeringen är oppositionen.

    SvaraRadera
  2. Hax skrev

    "Så jag tror det börjar bli dags för ett bloggdrev:

    Vilka är de 30 moderata riksdagsledamöter som bedrev "kamratfostran" av Karl Sigfrid i FRA-frågan i riksdagsgruppen?

    Denna fråga bör upprepas tills den får ett svar. På många bloggar."

    Har denna angelägna kampanj dött?

    Skall vi verkligen låta mobbarna vinna?

    SvaraRadera
  3. S är för stort, de borde dela upp partiet i minst två mindre partier. Eller komma på ett sätt att hantera inre motsättningar bättre.

    SvaraRadera
  4. Makt korrumperar. Det är löjligt att tro att ett så stort och gammalt parti skall ha så mycket som en enda fräsch hjärna som faktiskt är politiker av andra själ än sin egna karriär. Maktkamp hit och skandal dit är bara en naturlig följd av denna bittra sanning. Det är hög tid att införa Fridolins förslag om att ingen skall få sitta i riksdagen längre än två mandatperioder. Personligen tycker jag att två mandatperioder är ungeffär fyra gånger längre än vad någon sund människa kan tycka är rimligt men det är ju alltid en början.

    SvaraRadera
  5. Alliansen är förvisso kommunikativt kass. I klass med en aspbergerunge på valium.

    Jag tror nog att raggar-Mona får sitta även om sossarna gör ett dåligt EU val. Dock om Sahlinskan förlorar valet åt sossarna 2010 så kickas hon på valnatten.

    SvaraRadera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  7. Hej Henrik!

    Det är intressant att notera att du redan talar om Mona i imperfekt. Dessutom så tror jag du har rätt, hon var redan från start ett tveksamt tredjehandsval omgiven, inte av konfetti som många trodde, utan av inslängda brasklappar......

    För att muntra upp i politiken bör nu Robert Gustavsson skyndsamt skriva om sin Tony Richardssonmonolog för Per Nuder.....Jag är inte bitter....*S*

    SvaraRadera
  8. De valde Sahlin för att (s) satte kravet "nu är det dags för en kvinna" före den viktigaste kvalifikationen - att välja den som har störst möjlighet att vinna valet.

    Detta visar att om (s) kommer till makten kommer de att medvetet välja inkompetenta kvinnor som chefer för vårdcentraler, skolor, äldreboenden, sjukhus, osv. istället för att välja den mest kompetenta.

    Vi kommer att få en sämre fungerande vård, skola och omsorg pga av att dessa verksamheter delvis kommer att drivas av odugliga chefer som är utsedda efter andra kriterier än att få verksamheten att fungera bra.

    Priset för kvinnokvoteringen kommer att bli högt för landets sjuka och gamla.

    SvaraRadera
  9. Astrofysiskt kan inte en vit dvärg bli ett svart hål.

    SvaraRadera
  10. I takt med att vi medborgare tar över mer och mer av den informationsspridning som gammelmedia tidigare hade monopol på så blir det allt svårare att "kontrollera" på det sätt som gjordes när Karl Sigfrid blev mobbad.

    Riksdagen måste öppna upp. De måste inse att de inte längre har monopol på åsikter. De kan inte längre tala till folket, de måste börja föra en dialog. De partier som inser detta har mycket att vinna. Mp och V går av av allt att döma en bra framtid till mötes i det avseendet. Alliansen och S är däremot båda veritabla katastrofer där mycket få enskilda individer vågar ha en åsikt.

    SvaraRadera
  11. I övrigt är det en helt underbar bild på de dansande herrarna...

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.