2008-10-27

EU tar politisk kontroll över ECB?


På samma sätt som i Sverige är det en viktig princip i EU att centralbanken skall stå fri från politiken. Detta för att inte politikerna skall frestas att fatta kortsiktiga beslut vid tillfälliga problem – vilket kan skapa stora svårigheter på lång sikt.

Därför är det oroande att höra den franske presidenten, Nicolas Sarkozy, säga att "It is not possible for the eurozone to continue without clearly identified economic government."

Visserligen ger han fortfarande en läpparnas bekännelse till centralbanken ECB:s oberoende. Men han säger i samma andetag att det bara är medlemsstaternas politiska ledning som kan ge den europeiska finanspolitiken legitimitet.

Tjoho! Nu blir det åka av! Nu håller politikerna på att ta makten över sedelpressarna och räntan. Vilket är speciellt illa i en monetär zon som består av så olika ekonomier som Italien och Finland; Portugal och Irland; Grekland och Tyskland. Hur man än gör kommer det att bli fel för någon eller några. Och när sedelpressarna börjat rulla, då kommer inflationen.

Sarkozy kommer inom kort att kalla till ett nytt toppmöte om EU:s ekonomi, enligt mina källor. Det kan mycket väl bli mötet där Europa slutligen tar steget över till att bli en kommandoekonomi. Och då är det godnatt!

Länk»

23 kommentarer:

 1. Det är en tid när det är extra osolidariskt av Sverige att stå utanför Euron.

  1. Genom att kronan kan falla räddas svenska företags konkurrenskraft Sverige klarar sig bättre ur krisen än EMU-länderna. Klart orättvist.

  2. Om man skulle sätta fart på sedelpressarna i ECB och inflationen drog iväg skulle vi inte drabbas av detta. Också det är klart orättvist.

  Det finns bara en utväg och det är att vi slänger resultatet från folkomröstningen 2003 på sophögen och går med.

  SvaraRadera
 2. Kommandoekonomi? Nu har foliehatten vist ramlat ner framför ögonen på dig igen.

  Sarkozy gör det som är nödvändigt.

  SvaraRadera
 3. Det heter inte kommandoekonomi, det heter "europatanken".

  SvaraRadera
 4. Sarkozy = Napoleon R2.0?

  SvaraRadera
 5. Personligen tror jag att enda sättet att klara av den här krisen är just att släppa inflationen lös och på så sätt låta allas skulder ätas upp. Den här krisen verkar inte vara lik någon annan kris vi har haft tidigare i historien. Vänta tills de sista stora missplacerade kapitalen, hedgefonderna, börjar komma i gungning. Då jäklar ska vi se vad som händer med etablerade ekonomiska modeller och teorier. Håller med i sak att riksbank skall vara politiskt oberoende. Men att enbart se negativt på höginflationspolitik i rådande läge kan visa sig vara fel. Antar att riksbanker själva kommer att tvingas låta "sedelpressarna gå varma". Det funkar om alla gör det.

  SvaraRadera
 6. marius h,

  så om du sätter dig i ett hus och tänder eld på det är jag osolidarisk med dig om jag inte ställer mig i huset och brinner upp med dig?
  Antingen är du ironisk eller så var du anställd på ja-sidan 2003.

  SvaraRadera
 7. Jag bär min foliehatt med stolthet!

  SvaraRadera
 8. Om Sarkozy lyckas med detta och EU går mot mer protektionism så kommer jag seriöst överväga att bli EU-kritiker

  SvaraRadera
 9. Jonas, jag tror att Marius bara är ironisk... ;-)

  SvaraRadera
 10. "På samma sätt som i Sverige är det en viktig princip i EU att centralbanken skall stå fri från politiken. Detta för att inte politikerna skall frestas att fatta kortsiktiga beslut vid tillfälliga problem – vilket kan skapa stora svårigheter på lång sikt."

  Är det bara jag som tycker att det låter helt galet att sätta makten över valutan i händerna på privata intressen? Vilken insyn finns där nu? Vilken möjlighet har folket att påverka?

  Ska vi ens ha en ekonomi som är så pass ostabil att det GÅR att göra kortsiktiga vinster genom att manipulera systemet?

  Nej, fram för en ekonomi baserad på resurser och produktion, istället för som idag, spekulation!

  SvaraRadera
 11. "Vilken möjlighet har folket att påverka?"

  Pratar vi om samma EU?

  SvaraRadera
 12. Jupp, inför resurs-baserad ekonomi istället för det monetära system som just nu håller på att kollapsa.

  Men, man är ju en foliehatt om man inte gungar fram o tillbaka likt ett strå i vinden i denna iscensatta värld. Skapad av de fina folket i sina fina kostymer och långa klänninger, samt deras kristnare etik.

  Den Faustiska impulsen är här!
  Ni kan känna den allihopa, det är jag övertygad om.

  SvaraRadera
 13. Vilket jävla gnäll. Varje gång det är något som går lite snett tycker Henrik att det är EU:s fel. Det är tröttsamt.

  Tänk istället hur det skulle ha varit om vi inte varit med i EU, då hade vi varit som Ukraina nu. Du var ju rätt vettig en gång i tiden så varför detta enorma hat mot EU nu?

  Om inte EU-kverulansen slutar kommer jag sluta läsa din blogg.

  SvaraRadera
 14. Nu sätter alla på sig sin foliehatt och så skanderar vi tillsammans!

  Nej till EU! Nej till Signalspaning! Nej till Äganderätt!

  Ja till Anarki! Ja till Hasch! Ja till Sex med djur!!!

  SvaraRadera
 15. Christian:

  Har du någon som helst förståelse för ekonomi?

  En politiskt oberoende centralbank som i första uppgift försöker uppnå sitt konstanta och på förhand utsatta inflationsmål för att sedan i andra hand ta hand om andra mål är det system som visat sig absolut bäst. En politiskt styrd centralbank skapar, precis som HAX skriver, inflation då människor som tror på en stor stat vill öka utgifterna och finansiera det genom att öka penningmängden utan någon tanke på inflationen som oundvikligen följer.
  Jag tror inte som vissa verkar tro att det här betyder att HAX vill gå ur EU. Jag har fått känslan att han (precis som jag) vill ha ett minimalt EU, som uppfyller de här kraven:

  1) Fri handel mellan länderna (uppfyllt)
  2) Fri handel med länder utanför EU (långt från uppfyllt)
  3) En gemensam valuta med en oberoende centralbank
  4) Ett gemensamt försvar (nåja, jag tvivlar på att HAX vill ha det här)

  Tyvärr så har Sarkozy visat väldigt socialitiska tendenser, tillsammans med resten av EU för en väldigt lång tid. I Sverige finns det två officiella ståndpunkter, antingen vill man ut ur EU, eller så är man för ett maximalt EU. Det är bra att HAX för fram en tredje väg.

  SvaraRadera
 16. Mattias:

  Jag vågar bestämt hävda att Hax _inte_ vill ha någon gemensam valuta.

  När det gäller fri handel med länder utanför EU är det EU självt som är det största hindret.

  Sverige har en stolt frihandelstradition som dog med EU-inträdet.

  SvaraRadera
 17. Ni röstar väl i provvalet? Det är Christofer Fjellner som är den mest liberale kandidaten och ser vi till att han får förnyat förtroendet ser vi också till minska risken för att junilistare (nu leds partiet av en sosse från yttersta vänsterkanten som tycker man skall utota vargstammen) fachister, och andra socialister får inflytande i EU.

  Är du inte medlem? Se till att gå med nu så att du kan rösta på Christofer.

  SvaraRadera
 18. Sex med djur ja, det måste ju vara det bästa, gärna barn-djur.

  SvaraRadera
 19. 17:06 "Är det bara jag som tycker att det låter helt galet att sätta makten över valutan i händerna på privata intressen?"

  Detta har ju hänt i USA. Federal Reserve ägs ju av privata intressen.

  SvaraRadera
 20. Suck. Och suck igen. Suck en gång till faktiskt. Sarkozy kommer inte att få sätta igång några sedelpressar. Hört talas om Tyskland? Det är ett stort land, större än Frankrike, strax söder om Sverige, där medborgarna är livrädda för inflation. Sarkozy säger så mycket. För det mesta tror han inte själv på vad han säger. Han väger dessutom lätt mot både den tyska konstitutionsdomstolen och Bundesbank.

  SvaraRadera
 21. Enligt FT tycks marknaden prisa in ett EMU-sammanbrott.

  Friedman sade 2002 att EMU skulle krascha före 2010. Vågar man hoppas att han får rätt?

  SvaraRadera
 22. Sarkozy och Barroso försöker få med USA och andra länder på noterna. Det handlar om att försöka sätta upp nya spelregler för det globala finansiella systemet, med en mer framträdande roll för överstatliga organisationer som IMF och världsbanken.

  Artikel i new York Times

  SvaraRadera
 23. "Tell me who controls the money, and I will tell you who controls the country."

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.