2008-11-30

Att stänga det öppna samhället

"Att frasen ständigt upprepas – Sverige är ett öppet samhälle – gör den inte sann. Granskar man närmare vad riksdagen de senaste decennierna faktiskt har gjort med regelverken om yttrandefrihet och offentlighet kan slutsatsen bara bli en. Det öppna landet håller på att stängas.

Lagstiftarens ambition med stängande åtgärder är alltid behjärtansvärd. Sverige är ju – det är numera utgångspunkten – så farligt. Våldtäkter, pedofili och annan brottslighet hotar överallt. Även vanligt folk är ständigt i färd med att skada eller kränka. Därför måste statens rätt att övervaka, förbjuda och hemlighålla hela tiden utökas."

Ur Anders R Olssons artikel i dagens Sydsvenskan. Rekommenderas! Länk»

Olsson utkommer i dagarna med boken Att stänga det öppna samhället.

(Tipstack: Arne)

1 kommentar:

  1. Vad trött jag blir på alla som tror sig ha sett sanningen och ständigt ska varna för att "snart" är det kört, "snart" är vi inte längre fria, "snart" är samhället stängt. När ska det gå upp ett ljus för dessa ljushuvuden - att det redan är rätt så kört, att vi inte är fria och att samhället är stängt.

    Det enda jag ser när jag läser texter som AROs är att talesättet "att koka en groda" är alltför sann. T o m de som värnar friheten och integriteten är till syvende og sidst offer för den.

    Det är inte så att staten "snart" har klippt till mot integriteten - den har redan gjort det. Frågan är bara hur mycket integriteten ska beskäras innan någon reagerar. Att då hävda att det "snart" är för sent ger endast en illusion om att det inte finns skäl att engagera sig riktigt än. Om det "snart" är för sent så finns ju fortfarande tid att koppla av och ta det med ro.

    Tacka vet jag folk som säger rakt upp och ned hur det ligger till: Ledsen, frihetsvänner - vi har förlorat i stort sett vartenda slag hittills. Kriget må ännu inte vara helt förlorat, men vi är inte i närheten av att vinna det. Det krävs att vi agerar NU och att vi visar på att vi redan har lidit alltför mycket. Inte att vi "snart" kommer att få lida "om ingen gör något". Då får vi ropa förgäves.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.