"Modern datakapacitet och internet skulle göra en planerad produktion och konsumtion långt mer effektiv, flexibel och individtillvänd än någonsin kapitalismen."
Erik Wijk slår ett slag för planekonomi på Aftonbladet Kultur. En del människor lär sig verkligen inget av historien. Länk»
Jag blir lite matt. I vilken ända skall man börja? Jag väljer den enkla vägen och rekommenderar Mattias Svenssons svar på Neos blogg. Länk»
Kommentaren på Aftonhoran Kulturs artikel av Hank Rearden ger en pikant touch till drömsamhället.
SvaraRaderaEn virtuell medborgare vore väl ännu bättre?!
/Winston Smith
Det vore ett roligt experiment att låta datorer styra all produktion och konsumtion.
SvaraRaderaFöljderna av ett programmeringsfel eller felaktiga inmatningsvärden skulle få gigantiska proportioner !
Fast den springande punkten är väl ändå hur detta implementeras. Ska någon ovanifrån beordra att ingenting får produceras i förväg, eller är det efterfrågansdrivet. Print-on-demand är exempel på en metod som är efterfrågan från botten, "planerad ekonomi" och betvingar inte någon konsuments val, alltså fullt kompatibel med liberalism.
SvaraRadera"Effektiviteten och flexibiliteten är inte längre ett argument för kapitalismen. Data- och nätverkskraften skulle rätt programmerade vara helt överlägsna instrument."
Jag ser inte hur just detta motsäger liberalismen. Ingen företagare idag vill producera något som ingen vill ha och försöker implementera strategier därefter och har redan gjort en stor del av det som Wijk efterfrågar. Supply-chain management, CRM, pre-ordering, och så vidare. Återigen, skillnaden ligger i om företagen effektiviserar sin möjlighet att uppfylla behov, eller om staten slår ned och bestämmer vad efterfrågan och utbud ska vara.
Resten om medborgarlön är inget nytt, så det lämnar jag därhän.
Datorer...
SvaraRaderaFinns ju spelet "Sim City", som simulerar städer och dess infrstruktur. Man får se till att inte höja skatter och försämra servicen bara. För då flyttar invånarna.
Inte blir hungern mer angenäm bara för att den administreras via datorn. Minns vad Mises sa, planekonomi är ingen ekonomi alls, utan ett famlande i mörker.
SvaraRaderaAtt lägga det på hårddisken leder till mer mörker och mer famlande, men man kan så klart ge skulden för eländet till den som skrev programmet eller något virus.
Knegarn.
Datorer är skitdåliga på det som människor har lätt för. Gå, springa, kritisk tänkande, kärlek, resonemang, flexibilitet för förändringar, insamlande av relevant fakta. osv, osv.
SvaraRaderaDatorer är suveräna på det som människor är dåliga på. Monotona sysslor, enorma talserier, göra exakt som de blir tillsagda oavsett om det är rätt eller fel, arbeta 24/7, minnas enorma mängder fakta oavsett värdering, osv, osv.
Detta är en självklarhet. Men likväl så viftas det om att datorer har modellerat klimatet, förutsett ekonomiska marknader och att världens bästa superdatorer ska rädda oss från terroristhotet. Och nu tycker Erik Wijk att de kan styra produktion och konsumtion bättre än människor.
Kan han inte börja med att låta en dator styra hans liv ett tag? Som någon annan programmerar? Skulle han gå med på det?
Erik Wijk har missat den gamla klyschan: Skit in, skit ut...
SvaraRadera2000.000 gula vänsterstövlar tillverkade i DDR skulle fortfarande vara 2000.000 gula vänsterstövlar tillverkade i DDR oavsett om ordern skickades per brev, fax eller email.
Att tro att centralisering av utvärderandet av folks behov skulle bli bättre bara för att man får snabbare kommunikation är rent horribelt tänkt.
Var finns kloaken om inte i gammelmedia?
Chile provade redan något liknande på 70-talet; det är samtidigt det mest fascinerande och verkligt skrämmande jag sett:
SvaraRaderahttp://en.wikipedia.org/wiki/Project_Cybersyn
Kul att han utan omsvep erkänner att effektivitet och flexibilitet hittills (tills datorernas intåg, får man anta...) varit argument för kapitalismen.
SvaraRaderaDen där kulturarbetaren har nog helt missuppfattat vad det är som är effektivt med en marknadsekonomi. Det är att utbud och efterfrågan bättre ser till folks alla behov än om man skulle införa en enda plan för flera miljoner människor.
SvaraRaderaNär jag läste artikeln, och just stycket du citerade fick jag en sån konstig känsla, nåt slags mållöshet som jag fick när jag först såg det klassiska YouTubeklippet där en vänsterpartist föreslår att vi ska driva bilar m.h.a dynamo, som cykellysen!
SvaraRaderaMan vill ju, men man vet inte riktigt hur man på ett seriöst sätt ska bemöta något sådant.
Neeej! Den här sortens socialistiska utopier trodde jag försvann för tjugo år sedan.
SvaraRaderaKan ingen kunnig programmerare utveckla dataspelet "Sim Babwe", där man får styra sin egen bananrepublik med kommandoekonomi? Så kan Wijk få en kopia, på det att stollerierna må hålla sig i den virtuella världen.
Skillnaden mellan marknadsekonomi och planekonomi är inte om produktionen planeras eller inte.
SvaraRaderaTror ni att produktionsmängder i ett företag i en marknadsekonomi bestäms genom magi eller nån slags uppenbarelse?
Nej just det, de planeras då med.
Skillnaden är målet med planeringen, vem det ska gagna.
Den här formen av politisk okunskap trodde jag hörde hemma i riksdagen.
Till Carl Johan Hall;
SvaraRaderaSök på spelet "Tropico" på pirate bay. Där styr du över ett u-land med all makt i din hand. Riktigt kul. Rekommenderas varmt!