2008-11-05

Remember, remember, the fifth of november...



Jag såg en intressant intervju med David John Moore Cornwell, mer känd som spionförfattaren John le Carré, härom dagen. Han gjorde en intressant observation. Eller snarare flera...

Till att börja med konstaterade han att det som nyss var det mest hemliga och dolda nu har blivit en öppen och "naturlig" del av vår vardag. Avlyssning och övervakning sker inte längre i smyg. Nu fattas besluten om nya övervakningsorgan öppet i parlament och av regeringar. Vi tycks ha vant oss. Men det vi vant oss vid är något helt nytt – massiv övervakning av befolkningen på en nivå som aldrig tidigare har skådats.

En annan intressant observation gällde information och kunskap. Massiv tillgång till information behöver inte vara det samma som kunskap. Säkerhetsbyråkrater som sitter bakom sina dataskärmar och samlar information bygger inte verklig kunskap. Kontakten med verkligheten och den kvalificerade analysen har blivit omodern. Vad detta kan leda till är inte svårt att räkna ut.

Så långt le Carré.

Jag känner att det kanske börjar bli tid för en ny definition av vårt samhällsystem: En auktoritär stat med automatiserade totalitära drag och funktioner.

Auktoritär – uppenbart! Att ha medborgarna med sig är bara viktigt på valdagen. Och röstar folk "fel", som vid folkomröstningen om EU-fördraget på Irland, då gör man allt för att komma runt folkviljan. Folket blandas inte in i besluten om det inte är absolut nödvändigt. Till och med de demokratiskt valda parlamenten manövreras emellanåt ut av till exempel regeringar och EU.

Totalitära drag? Det är inte heller så svårt att ge exempel på. Det tydligaste är den urholkning av de medborgerliga fri- och rättigheterna som sker i namn av till exempel jakt på terrorister och fildelare. Rättsstaten är i förfall och det drabbar i allt väsentligt främst vanliga, hederliga medborgare.

Detta sker nu med nya verktyg, som möjliggör en aldrig tidigare skådad övervakningsstat. Och den nya tekniken gör processen i vart fall delvis automatisk. (I de klassiska dystopierna om övervakningsstaten satt det i vart fall människor och övervakade andra människor. Nu håller den rollen på att övertas av själlösa maskiner. Fundera en stund på vad det kan få för konsekvenser.)

Man skulle även kunna lägga till korporativistiska drag, i delvis nya former. (Behöver jag peka på piratjägarlagen? Eller olika intressegruppers makt över politiken?)

Säger man detta högt, då placeras man i haveristfacket. Då fulas man ut. Då utesluts man ur det offentliga samtalet.

Det enda sättet att få stopp på galenskaperna är att få vanliga människor att fatta de praktiska konsekvenserna av dessa rätt abstrakta processer. Det är en pedagogisk uppgift som heter duga. Och det är en uppgift som ingen tycks vilja ta på sig.

Men det måste ske. Det är först när politikerna känner sin makt hotad av folket som de är beredda att backa, eller i vart fall stanna upp, i dessa frågor.

14 kommentarer:

  1. Så sant!

    Det är egentligen skrämmande hur vi människor kan anpassa oss. Det kanske är både vår styrka och svaghet. Negativa förändringar vad det gäller frihet och integritet, kan inte genomföras över en natt. Då skulle det bli ramaskri och upplopp. Om man däremot tar små små steg i taget, så kan det absolut lyckas. Ännu bättre om man kan hävda att det hela är för landets och medborgarnas bästa, eftersom det finns elaka skäggiga gubbar i turban som vill ha ihjäl alla människor på jorden. Som att skrämma barn med troll och spöken, när de inte vill gå och lägga sig.

    Eftersom vi i små steg varje år blir involverade ett årligen ökande kontroll och övervakningssamhälle, likt koka groda i kastrull, så vore det kanske dags att använda ett slags index. En skala där det framgick var landet befann sig mellan ändlägena frihet och kontroll/förtryckar -samhälle. Vet inte om man även kan lägga in despotism som en del i indexet. I vilket fall så är det nog enda sättet att hålla kollen på vart samhället är på väg.

    SvaraRadera
  2. Just det där att bli kallad för rättshaverist har jag i princip vant mig vid.

    Nuförtiden räcker det oftast med att man säger ordet rättssäkerhet så öppnar nåt miffo käften och säger "Det var väl det jag visste, du är en sån där liten rättshaverist."

    Om man läser Göran Lambertz syn på ordet så är det rätt beklämmande med.

    SvaraRadera
  3. Absolut helt rätt. Det är dags för alla som är aktiva i de politiska partierna att dra igång interna debatter på temat "stoppa marschen in i det totalitära samhället".

    Jag är djupt besviken på de politiska ungdomsförbunden som inte tagit upp denna tråd internt i sina partier.

    PS. Till HAX. Apropå din kritik mot de korporativistiska tendenserna som fildelarlagen. Du gör samma analys som delar av vänstern gjort ett bra tag: En stat med Crony Capitalism som växer ihop med välorganiserade storföretags särintressen som vill rigga spelreglerna till sin egen fördel (och därmed sätta marknadsekonomin ur spel). Fildelarlagen är ett exempel. Det finns andra exempel som du gissningsvis inte håller med om, t.ex. den korrupta processen för godkännande av GMO-grödor, patent på liv, mjukvarupatent, att farliga livsmedelstillsatser som Aspartame och Sucralose inte har stoppats, osv.

    SvaraRadera
  4. haha nar jag ser den dar filmen tanker jag pa en batmanskurk. kanske vore det bra med en batmanskurk i stockholm som livade upp litet

    SvaraRadera
  5. 1) "Avlyssning och övervakning sker inte längre i smyg. Nu fattas besluten om nya övervakningsorgan öppet i parlament och av regeringar."
    Det är bättre med olaglig övervakning i smyg än laglig, ty om det är på lagligt sätt en myndighet (FRA, SÄPO) kommer över information så kan det användas i domstol.

    2) Auktoritär demokrati. Visst. Detta är den politiska klassens kontrarevolution mot folket som vi bevittnar. Dom är helt enkelt trötta på det gnälliga folket. Demokratiska val och folkomröstningar är bara jobbiga hinder som det gäller att runda så smidigt som möjligt. Valboskap och skatteslavar, bliv vid din lott!

    SvaraRadera
  6. Ja du Putte...

    Jag måste ju säga att när vänstern gjorde sig av med kommunismen som ideologiskt riktmärke, så har ni faktiskt gjort er förtjänta av större respekt. Speciellt vad det gäller frågorna FRA och värnandet av fritt internet, GMO och livsfarliga kemiska tillsatser i vår mat. Lite mer av Greenpeace i ert partiprogram alltså!

    Jag är en vän av individen, lilla människan och småföretagandet. Främst då en eller fåmansbolag. Jag ser dessa som en modern form av forna tiders familjejordbruk. Det som skrämmer mig, är stora monopol eller oligopol som själva sätter sina egna spelregler på marknaden. Faktum är att jag ser stora multinationella mer som om dessa vore en form av kommuniststater, i vilka det inte råder någon form av demokrati inom eller på det sätt dom aggerar på marknaden.

    Just nu är det viktigt att alla vi som är intresserade av att kunna liva i ett fritt samhälle, gör en enad insats för att förhindra det storebrorssamhälle som håller på att ta form inom nu främst den industrialiserade världen. Vi måste förhindra att 1984 blir verklighet.

    Intressant artikel på engelska, ang. 1984:

    http://www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?file=/chronicle/archive/2002/07/28/IN244190.DTL

    SvaraRadera
  7. "Det är först när politikerna känner sin makt hotad av folket som de är beredda att backa, eller i vart fall stanna upp, i dessa frågor."

    Jag är rädd att det är precis tvärt om. Det är för att politikerna känner sig hotade av den makt som internet ger åt vanligt folk att de inför alla de här lagarna. Det kanske inte ens är medvetet, men jag tror att det är bakgrunden till att detta kommer upp just nu.

    SvaraRadera
  8. Jag är inte ens säker på att det är politikerna som är skyldiga utan snarare fiffiga byråkrater som ser möjligheter att hålla ordning så fort de får chansen. Utan ordning och rutsystem och kalkyler så dör dem...

    SvaraRadera
  9. "Det är för att politikerna känner sig hotade av den makt som internet ger åt vanligt folk att de inför alla de här lagarna."

    Känns helt rätt som påstående. Länder inom EU ville faktiskt få igenom en lag där alla bloggare måste registrera sig för att ha rätt att skriva blog. Om inte detta är av rädsla över att "vanligt folk" skall få större makt, så vet jag inte vad det annars skulle kunna vara.

    SvaraRadera
  10. Krig är fred. Frihet är slaveri. Okunnighet är styrka.

    SvaraRadera
  11. måste ses:
    http://video.google.com/videoplay?docid=-515319560256183936

    måste läsas:
    http://www.nowpublic.com/obama-cfr

    läs tragedy and hope av denne man:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Carroll_Quigley

    SvaraRadera
  12. Jenku "Jag är rädd att det är precis tvärt om. Det är för att politikerna känner sig hotade av den makt som internet ger åt vanligt folk att de inför alla de här lagarna. Det kanske inte ens är medvetet, men jag tror att det är bakgrunden till att detta kommer upp just nu."

    Jag uttryckte mig otydligt.

    Det är först när dessa frågor blir valfrågor och politikernas makt utmanas vid valurnorna som de är beredda att backa eller bromsa.

    SvaraRadera
  13. Det går att ljuga, förlåt lova, hur mycket som helst under valtider, som sedan inte uppfylles.

    Var faktiskt en svensk politiker som en gång sa att "det är ett problem att väljarna tar vallöften för riktiga löften". Vad skall man säga om en sådan inställning?

    SvaraRadera
  14. Nå, felets är till stor del byråkraters (påverkade av lobbyister av skilda slag) och EN DEL politiker, som låter sig ledas av byråkrater.

    Dock ej alla politiker. De ärliga politikerna måste vi stödja. Även om de inte når fram hela vägen.
    Vi måste inse att de lever, på gott men mest ont, i ett trögt och stelnat politiskt system. Vi vill ändra på det, men än är det så.

    Ilska räcker inte. Vi måste agera, uppmuntra, peppa de som i alla fall försöker.

    Redan glömt Camillas motion om Intregritetsbalk? '
    Hjälper vi till för att få igenom den på rätt sätt kan den bli användbar för att säkra integriteten.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.