2008-11-17

Vi lever i intressanta tider

Finanskrisen börjar nu även kännas av i Kina. Exportindustrin drar ner och många har blivit eller är på väg att bli arbetslösa.

Detta är intressant på många sätt. Vad händer i en stat som Kina om människor börjar bli missnöjda på allvar?

En möjlighet är att missnöjet vänds mot de styrande. Detta skulle i förlängningen kunna leda till att Kina kastar av sig "förtryckets ok" och blir en demokratisk nation. Eller flera.

Det är möjligt att vägen dit inte kommer att bli vacker. Det är också möjligt att resultatet kommer att bli ett helt annat och mycket sämre.

Men, med en ny urban arbetarklass och en växande medelklass har Kina blivit ett metastabilt system. Nu kan det räcka med mycket små förändringar av input för att saker skall sättas i rörelse. Och det kan ske mycket snabbt.

Kom ihåg var du läste det först. ;-)

SR Ekot: Ökad spänning i Kinas exportindustri»

14 kommentarer:

 1. frågan är vad som händer i ett land som USA när folk förlorar sina jobb och staten samtidigt rånar dom på pengar att ge till banker och minoriteter i landet. Tack vare vapenlagarna i USA kan man faktiskt inte behandla folk där hur som helst. Att hoppas att de avväpnade kineserna ska hitta på ngt som ett resultat av sin ekonomiska kris är betydligt mindre sannolikt.

  SvaraRadera
 2. Demokrati är ett opium för folket

  SvaraRadera
 3. Drömma om att Usa kommer att bli fascistiskt kan du ju roa dig med.

  SvaraRadera
 4. Lite försmak från Ryssland:

  http://www.themoscowtimes.com/article/600/42/372227.htm

  SvaraRadera
 5. Nja. Kina satsar 600 miljarder dollar i ett stimulanspaket som innehåller stora infrastruktursatsningar, billigare lägenheter, lägre företagsmoms och ökade möjligheter för små och medelstora företag att låna pengar, allt för att öka den inhemska konsumtionen när exporten sviker. Till skillnad från USA står ju den kinesiska ekonomin stark, så jag tror inte att det kinesiska folket är det som kommer att drabbas hårdast av krisen.

  SvaraRadera
 6. Det kan även vara så att Kina inte har så långt ifrån att ta till planekonomi om det kniper. När investeringskapitalet tryter kanske det blir frestande för staten att säga "Du jobbar här. Du får mat och husrum."

  SvaraRadera
 7. Jag tror i och för sig inte att Kina är särskilt intresserat av planekonomi längre, men fördelen regimen har jämfört med de västerländska demokratierna är förstås kontrollen. Den kinesiska staten kan exempelvis smälla upp gigantiska sysselsättningsskapande projekt för att rädda människor från arbetslöshet. Och de har råd med det.

  SvaraRadera
 8. Micke:

  Det sa jag inte att jag tror/drömmer heller. Det jag säger är att sannolikheten är betydligt större att jänkarnas samhällsmodell råkar illa ut pga av den här krisen än att Kinesernas gör det.
  Om Obama ger sig efter amerikanarnas vapen och yttrandefriheter samtidigt som ekonomin rasar så kan vad som helst hända. Mest sannolikt att delstater vill dra sig ur. Var ngn delstat som hotade med det i ngt sammanhang redna för ett år sen över ngn lag, om det hade med abort eller drogfrågan att göra. Många delstater upplever att Federal gouverment bryter mot konstituionen och försöker roffa åt sig mer och mer makt från delstaterna.

  SvaraRadera
 9. "Kom ihåg var du läste det först"... På www.sr.se/ekot

  SvaraRadera
 10. Så klart vi inte glömmer....vi har oroande tider framför oss överallt.

  SvaraRadera
 11. Många delstater upplever att Federal gouverment bryter mot konstituionen och försöker roffa åt sig mer och mer makt från delstaterna  Det har många delstater alltid gjort och om man från regeringens håll hade lyssnat på dom så hade Usa idag fortfarande haft apartheid.

  SvaraRadera
 12. "Det har många delstater alltid gjort och om man från regeringens håll hade lyssnat på dom så hade Usa idag fortfarande haft apartheid."

  det har du förstås rätt i, men ibland gör topdogsen i Washington också saker galet, det är därför deras system med stor frihet för de enskilda staterna att stifta egna lagar är så bra. Alltid är det ngn som gör rätt i en fråga, så att de andra sen kan titta och se att jamen det var kanske inte så farligt att tex legalisera medicinsk marijuana ändå. Det som är så kasst med EU, att det är så satans centralstyrt, gör topdogarna i bryssel fel så blir det i framtiden galet i hela Europa. Och sjukt mkt svårare för oss som påverkas att göra ngt åt saken. Jag ser gärna ett Europas förenta stater och försök att ena oss, men jag gillar inte alls centralstyrningen. Det är en viktig demokratifråga inte minst att behålla en möjlighet för den lilla människan att fortfarande kunna påverka sin vardag. Tänk vanmakten hos vanligt folk om 20 år när allt från krogöppetider till personers utsläppsrätter(gud bevare) ska detaljregleras från bryssel.

  SvaraRadera
 13. "Det har många delstater alltid gjort och om man från regeringens håll hade lyssnat på dom så hade Usa idag fortfarande haft apartheid."

  Det är på sätt och vis bättre att enskilda delstater kan ha apartheid än att den federala staten har befogenhet att tvinga på alla apartheid.

  SvaraRadera
 14. Det är på sätt och vis bättre att enskilda delstater kan ha apartheid än att den federala staten har befogenhet att tvinga på alla apartheid

  Inte om den federala staten har en grundlag som förhindrar den att behandla individer utifrån etnisk tillhöringhet.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.