2008-12-13

SvD går igång på teledatalagringen

Svenska Dagbladet gillar uppenbarligen inte den kommande teledatalagringen.

På nyhetsplats berättar tidningen att datalagringen kan komma att kosta en miljard kronor. Något som vi kunder får betala. Länk»

Tidningens läsare är upprörda, besvikna på den borgerliga regeringen och på den svenska flatheten inför makten och Storebror. Länk»

Teledatalagringens pappa, Thomas Bodström (s), försvarar sig i en intervju. I den kan man även läsa att det är (fp) och (kd) som tvingat justitieminister Beatrice Ask att lägga fram en lag som hon själv inte gillar. Länk»

Det där sista är lite lustigt. För som SvD:s ledarsida konstaterar, så är det nu Ask som vill att uppgifterna om vår kommunikation skall sparas i ett år – medan de andra borgerliga partierna anser att det räcker med sex månader. Länk»

Och på SvD:s ledarblogg konstaterar Maria Abrahamsson uppgivet "Den här lagstiftningen saknar motstycke i brottsbekämpningssammanhang genom att lagringen av uppgifterna ska ske även om det inte finns någon som helst brottsmisstanke. Och det är något helt annat än restriktionerna som gäller vid buggning och andra tvångsmedel." Länk»

Svenskans politiske nyhetskommentator Göran Eriksson påminner om hur det lät från moderaterna innan de kom i regeringsställning. "Det är en allvarlig kränkning av den personliga integriteten och de mänskliga rättigheterna." Så kommenterade moderaterna i justitieutskottet teledatalagringen för bara ett par år sedan. Länk»

Den sammantagna bilden är att moderaterna antingen medvetet gör något dåligt, att de låtit makten stiga sig över huvudet eller att de ligger med benen i vädret vad gäller allt som kommer från EU.

Detta kommer att bli intressant. Trevligt att ha Svenskan med på rätt sida i den här frågan.

10 kommentarer:

  1. Hmm, kan man tolka det som att våra beslutsfattare är naiva??

    Naivitetet har alltid haft ett pris, Chamberlain var ju naiv.

    Vi människor är inte perfekta. Makten berusar och korrumperar våra politikers och beslutsfattares omdöme, även de med de godaste intentioner.

    Det är historiska fakta som vi borde lära utav, men tydligen gör vi inte det.

    Vi uppför oss som små barn som inte lärt sig läxan att de kan bränna sig ifall de lägger handen på spisplattan.

    SvaraRadera
  2. Om man bara kunde få till en enda ändring av förslaget: "att myndigheterna måste betala för sina förfrågningar". Då kommer belastningen på polisens och andras budget att sätta en automatisk spärr mot ett alltför omfattande snokande i fall där det inte är angeläget och motiverat.

    SvaraRadera
  3. Fast FRA-lagen kom ju inte från Bryssel...

    Jag förtår inte heller varifrån det här kommer, svaghet inför organiserade lobbyister (FRA, Ipred, Sexköpslagen...) parat med en rädsla att visa sig "mjuk" är min bästa gissning.

    SvaraRadera
  4. jag tycker att svensk politik blir allt mer sorglig..

    SvaraRadera
  5. Apspel som är mer än måttligt.
    Hur mycket får man ljuga och trixa och hålla på, hur många politiska skandaler har det inte varit.
    Vi behöver snart FN:s valobservatörer här. Fuskande hit och dit och carnegie och alla akronymlagar och nazister som marscherar stolt på gatorna och börskrascherna avlöser varann och SD in i 'riksdagen' lätt som en plätt, och socialdemokraterna som ser LO som en konstig bokstavskombination som de inte känner igen och så hela Lissabonfördraget - bara denna höst. Hastigheten är ju ofattbar - hela demokratin avskaffad bara på ett par månader

    SvaraRadera
  6. Här är enda hoppet. Den här mannens parti i vågmästarställning.

    SvaraRadera
  7. Intessant uttryck "ligger med benen i vädret". Jag skulle skrivit. "Drar ner byxorna och står på alla fyra". Nu har jag börjat prenumerera på din blogg för att alltid få läsa om de senaste dumheterna. Det börjar linka DDR nu.. Vart ska det hela sluta? "Dumsvensson" låter bara allt gå rakt igenom, som vanligt. "Roligast".. man borde egentligen gråta.... är alla som säger. Jag och vi i min familj har inget att dölja så dom får gärna bugga oss:D Det har inte vi här heller. Men inte fan vill jag bli buggad och avlyssnad och inte trodde jag då jag var ung att det kunde hända i Sverige (Du gamla du fria osv..).

    SvaraRadera
  8. Om man utgår från informationen som hamnar i statens händer är det här ett subset av vad FRA får göra med den nya lagen. I och med att all trafik i kabel kommer att avlyssnas från statens håll är den här typen av information (vem som ringt vem och när) lätt att plocka ut ur den stora dataströmmen. Då finns det inte heller några regler på hur länge det ska sparas utan det får FRA avgöra.

    Så om man mot förmodan skulle förhindra det här lagförslaget skulle i princip ingenting ändras: staten skulle fortfarande ha tillgång till all den informationen. Den enda skillnaden som jag ser är möjligtvis vilken myndighet som skulle få ta del av informationen i första hand, men det spelar i slutändan inte någon roll.

    SvaraRadera
  9. @Luka

    FRA gäller dock endast gränsöverskridande trafik, detta gäller all trafik...

    SvaraRadera
  10. Varför tror Du att Ask inte gillar den här lagen? Ask verkar vara en hal och opålitlig typ som sålt sin själ för en statsrådspension. Hon är väl som de andra i de nya moderaterna: en person som tror på ingenting alls.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.