2009-01-18

Antisemitismen breder ut sig i Europa. Igen.

Det är inte tal om annat än att det är svårt upprörande med civila offer i ett krig. I den – förhoppningsvis – nu avslutade konflikten i Gaza har vi fått se en hel del av detta. Ansvaret ligger här, naturligtvis, till stor del på Israel. Men det delas med Hamas som använt skolor, sjukhus, ambulanser och vanliga bostäder som gömställen och för militära insatser. Att använda civila som mänskliga sköldar är ondskefullt. Här finns ett delat ansvar i en svår och komplicerad situation.

Men, detta är inget skäl att hata varken israeler eller palestinier, judar eller araber. Man måste skilja på människor å ena sidan och stater och terrororganisationer å den andra.

Detta sagt, undrar jag om alla håller på att bli galna.

Vi har sett attentat mot judiska synagogor och andra judiska lokaler i så väl Sverige som i övriga Europa. Men vad få har uppmärksammat, och vad media inte tycks rapportera om, är hur en uppiskad antisemitism drar fram över vår kontinent. Igen.

I Humlehave skola i Odense vägrar rektorn att acceptera inskrivning av judiska barn.

Det holländska socialistpartiets ledare, parlamentsledamoten Harry van Bommel, har uppmanat till en intifada mot Israel.

Vid en demonstration i London använde man sig av den karikatyrfigur av judar, den kroknäste mannen som äter barn, som vi knappast sett sedan nazisternas framfart.

Uppmaningar till bojkott mot Israel har övergått i uppmaningar att butiker som ägs av judar bör stängas igen. Kravet har bland annat framförts av en brittisk parlamentsledamot och av fackföreningar i Italien.

Judiska barn mobbas av sina skolkamrater. Och stenkastande demonstranter skriker "död år judarna" samtidigt som de drabbar samman med polisen.

Läs mer här, här och här.

Vad fan är det här? Är vi så primitiva att vi inte kan skilja på människor som har ett visst etniskt ursprung och handlingar som genomförs av en stat som de som regel inte ens är medborgare i? (Och även människor som är medborgare i Israel skall, naturligtvis, respekteras som människor. Bara för att man är medborgare i ett land kan man inte ställas till svars för vad detta lands regering gör. Lika lite som enskilda palestinier kan ställas till svars för vad Hamas har för sig.)

Är det så illa att vi ger oss på folk på grund av deras etniska ursprung – som de själva inte har valt och som i allt väsentligt bara är metafysikt trams?

Tänker vi européer – som verkligen borde veta bättre – betrakta en viss grupp människor som kollektivt onda?

Har ingen begripit vilken helvetesspiral man kastar sig in i när man ger olika människor olika rättigheter?

Ansvaret för det som sker vilar till stor del på den vänster som piskat upp ett skrämmande hat; på de media som vinklat konflikten till den ena partens fördel – och på de europeiska politiker som på grumliga grunder tagit parti för Hamas.

Nu är det dags att skärpa till sig!

Här skall fan inte mobbas, diskrimineras, hotas och trakasseras för att någon är av ett visst etniskt ursprung. Alla människor skall bedömas efter sina egna meriter. Och då är det fullständigt oväsentligt om de är judar, araber, danskar, basker, italienare eller gotlänningar.

Europa skall vara öppet och tolerant. Vi européer borde veta att vårda värden som humanism, förnuft och respekt för våra medmänniskor.

Två fel gör helt enkelt inte ett rätt!

(Och för den som vill se Mellanösternfrågan ur ett perspektiv som media ofta väljer bort rekommenderas denna film. Det är en israelisk partsinlaga och skall betraktas på ett sunt kritiskt sätt, som alla partsinlagor. Men denna vinkel bör också vara tillgänglig för alla som vill bilda sig en egen uppfattning om vad som sker.)

50 kommentarer:

 1. Extremhögern och extremvänstern har hittat en gemensam fiende.

  SvaraRadera
 2. De där demonstranterna som skriker "död åt judarna" ser förstås inte särskilt europeiska ut.

  http://watch.windsofchange.net/pics/2006/634520_src_path_s.jpg

  Men det är klart: att generalisera om hur eländiga "vi européer" är går alltid bra...

  För "vi européer" är ju så dåliga, så hemska och så elaka. Därför skall "vi européer" nu kollektivt beskyllas för judehat.

  Nä, tacka vet jag araber. Och fy den som generalisar om detta kärleksfulla folk och deras fredsälskande religion.

  SvaraRadera
 3. XTRM vänster som höger är barn av samma sköka, två sidor av samma mynt. Det är dom pinsamt medvetna om och försöker därför göra allt i sin (vålds)makt för att förinta den andre för att få skriva segrarens historia.

  På precis samma sätt som semiter slåss inbördes i mellanöstern så hatar och slåss politikens olika XTRM-fraktioner med varandra.

  Tyvärr måste man se det som att mänsklighetens och politikens sämsta och mest avskyvärda sidor kommer till uttryck i dessa konflikter (inga andra konflikter nämnda eller glömda).

  Det ligger uppenbarligen nåt i talesättet att släkten är värst.

  Mellanösternkonflikten är tyvärr ett bräckjärn och en katalysator för alla socialismens proxyfrågor,.

  I den här konflikten kommer alla deras äkta känslor om borgare och vad man borde göra med dem till sitt konkreta uttryck.

  MÖ-konflikten är den civiliserade parlamentarismens inverterade och diametrala motsats och visar helt oförblommerat vad gemene man på vänsterkanten anser om om israeler, judar och det övriga utbildade, förfinade, sofistikerade borgarpacket och vad deras nacke bäst utgör en plattform för.


  /Winston Smith

  SvaraRadera
 4. Inte antisemitism men ett uttalande som reser frågan om alla håller på att bli galna:

  "Vad vill jag ha sagt? Jo att det är oförklarligt och oförsvarligt, att ens försöka förstå Israel och fördöma Palestina."

  Christina Meltin Westerlund
  Kommunpolitiker som representerar Sveriges största politiska parti

  http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=514&blogg=29294

  SvaraRadera
 5. Jojo. Det är ju naturligtvis "vi européer" som står bakom antisemitismen i Europa nu.

  Fniss.

  SvaraRadera
 6. "Jojo. Det är ju naturligtvis "vi européer" som står bakom antisemitismen i Europa nu.

  Fniss."


  Varför tror du det? Låter ju askorkat...

  SvaraRadera
 7. När en grupp människor mördar och lemlästar andra är det ganska vanligt att de blir hatade. Detta hat spiller ofta över på hela gruppen.
  Tex så blev nazister i allmänhet hatade efter sina grymheter under andra världskriget. Detta trots att det fanns en massa oskyldiga nazister som inte dödade eller lemlästade någon.
  Efter elfte september blev talibaner i allmänhet hatade trots att det fanns en massa oskyldiga Talibaner också.
  När nu ett gäng judar har förintat och lemlästat en massa palestinier är det inte överaskande att judar i allmänhet hatas. De israeliska mördarna är världsmästare på att skapa antisemitism.

  För övrigt tycker jag att hat är det dummaste som finns. att hata andra är det säkraste sättet att förgöra sig själv, både känslomässigt och relationsmässigt.

  SvaraRadera
 8. Det är ju bara att titta på Gudmundsons blogg så kan man inte hävda at man är oinformerad.

  Vänstern, avgrundsvänstern, högerextremister och ..... (dessa som inte får nämnas) går hand i hand.

  Men som HAX väl vet så är det mycket svårt att hålla saker och ting hemligt dessa dagar. Så t ex denna rara historia från Malmö:

  Islamistiska rosengårdselever mördade homosexuell

  Det är nog dags att inse att vi har ett problem i Sverige - ett självpåtaget problem dessutom.

  VI är naturligtvis inte ensamma. Islamismen frodas i de flesta västerländska länder.

  PS: För att förtydliga - nej, alla muhammedaner är inte islamister, inte ens alla araber är islamister men man hittar väldigt få islamister i någon annan grupp än de två ovan nämnda.

  SvaraRadera
 9. Det jag har lite svårt att förstå är att man inte sätter fast de människor som skriker tex "Död åt judarna". Sådana uttalanden faller under lagen som förbjuder uppvigling, och skyddas alltså inte av yttrandefriheten. Man behöver dessutom inte ens använda gummilagen "Hets mot folkgrupp" eftersom uppviglingslagstiftningen ej särskiljer på etnicitet eller annan grupptillhörighet.

  I övrigt så gillar jag kärnan i HAX budskap. Det är kollektivt vansinne som börjar breda ut sig. Samtidigt måste jag ge många av kommentorerna rätt: Det är muslimska invandrare i huvudsak som skriker "Död åt judarna!" och inte 'ur-européer'. Jag tror HAX är helt medveten om detta men inte skriver ut det för att inte hälle bränsle på elden.
  ---
  Nej, jag är inte islamofob, jag är förlovad med en arabisk/muslimsk tjej. Jag är själv av härligt ariskt vikingablod men hennes familj har aldrig sett det som ett problem och inte heller min familj har obstinerat. Otroligt att man ska behöva skriva en sån här disclaimer...

  SvaraRadera
 10. å vad bra, flera som påtalat det, det är såklart våra ständigt växande muslimska minoriteter som står för ökningen i judehat, löjligt att låtsas som ngt annat.

  Samma sak med larmrapporten från skolorna om det ständigt ökande antalet barn som inte tror på förintelsen.
  Fattar inte riktigt varför en intelligent blogg som denna skulle låtsas om ngt annat egentligen.
  Svenskar blir idag vaccinerade i skolan mot judehat, visst vissa biter det inte på men de är ytterst få. Men muslimer tillåts tycka vad de vil om judar, eftersom det är så förståligt, ingen motverkar de farliga opinionsströmningarna i de muslimska grupperna. Till och med såpass att antisemitiska hatband utdelade från moskeer i landet räknas som en del av deras kultur, inte rasism som det borde.

  SvaraRadera
 11. Visst kan en del muslimer i Europa ogilla judar (och vem har sagt att muslimer i Europa INTE är européer?), men nog fan har svenska folket drabbats av en stark ökning av judehat på senare tid. Det märks tydligt när man är hemma i Svedala.

  SvaraRadera
 12. Och varför nämna att rektorn i Humlehaveskola i Odense vägrar acceptera inskrivning av judiska elever utan att skriva ut varför han gör det?

  http://www.cphpost.dk/news/national/88-national/43930-schools-caught-up-in-palestinian-conflict.html

  "According to school administrators, law enforcement officials and social workers, the on-going conflict in Gaza has led to heightened tensions between Jews and Arabs - particularly Palestinians - here in Denmark.

  And although few headmasters of schools have faced the situation, most of those at schools with a high percentage of children of Arab descent say they try to prevent Jewish parents from enrolling their children there."

  SvaraRadera
 13. "On Monday, headmaster Olav Nielsen of Humlehave School in Odense publicly admitted he would refuse Jewish parents' wish to place their child at his school.
  /../

  Other headmasters have now come forth to support Nielsen's position, adding that they are putting the child's safety first."

  SvaraRadera
 14. Ajdå, visste inte att det var så illa. Tack för kunskapen HAX jag undrar iofs hur mycket sånt här det var innan Israel gick in i Gaza..

  Jag skulle dock vilja säg att just därför religion och stater ska skiljas åt. Israel borde alltså inte ha judendomen som officel statsreligion. Och de borde definitivt inte ge muslimer färre rättigheter än judar.

  SvaraRadera
 15. Vi människor är riktigt korkade när ska vi förstå att vi ska rikta in oss på ondskan som finns och inte på människor.

  SvaraRadera
 16. Johan89

  Den rättigheten israeliska araber inte har är att de inte MÅSTE göra tre års värnplikt.

  SvaraRadera
 17. ProfessorPelotard vad jag förstått det som är det tyvärr lite mer än så.
  Kanske inte för medborgarna i Israel, måste säg att jag inte vet där. Jag tänkte mest vad invånarna i västbanken får utstå med. Det faktiska övergrepp som tyvärr sker där.

  Men faktum kvarstår, hade inte Israel haft judendomen som statsreligion så hade många problem vi ser Europa just nu inte existerat trots att det hade varit en överhängande judisk befolkning i Israel.

  SvaraRadera
 18. Kan någon svara på VARFÖR media rapporterar med denna vinklingen?

  JG

  SvaraRadera
 19. "Alla människor är lite konstiga, utom du och jag, och till och med du är lite konstig"
  -Robert Owen

  SvaraRadera
 20. Håller med; precis vad jag har funderat på den sista tiden; att det tycks ha blivit en knappt skönjbar gräns mellan kritiken mot Israels angrepp mot Gaza; och antisemitism.

  Såg för övrigt ett par olustiga nyhetsbilder från en demonstration i Göteborg - mot Israel var den väl.

  Små barn i tåget gick och höll dockor i famnen; liggande som om det vore döda barn.

  Som förälder skulle jag aldrig kunna tänka mej att använda mitt barn till politiska manifestationer; som barn i den åldern inte har en aning om vad de innebär.

  Jag kommer inte att gå i några demonstrationståg; just på grund av att kritiken i alltför många fall antagit antisemistiska övertoner.

  Jag kommer så klart också att fortsätta att köpa eventuella varor från Israel.

  SvaraRadera
 21. En förutsättning för att man ska förstå konflikten är insikten att israel är skapat med våld som medel och den insikten är nödvändig för förståelsen av det palestinska våldet.

  Utan den insikten är det omöjligt att ta ställning till konflikten utan att ta ställning för det våld som utövas av nån av parterna.

  SvaraRadera
 22. Micke,

  Vad har det att göra med att antisemitismen breder ut sig; att en stats handlande leder till ökat hat av en hel folkgrupp?

  Håll dig till ämnet.

  SvaraRadera
 23. HAX, dags att ta av skygglapparna, om du kollar på de anti-Israeliska och anti-judiska demonstrationerna så ser du att flertalet demonstranter kommer från mellanöstern. Att muslimer inte gillar judar är ingen hemlighet. Vi har importerat antisemitismen igen via muslimerna.

  Muslimer och extremvänstern förenas i sitt hat mot judar och mot det västerländska liberala värderingarna.

  SvaraRadera
 24. Tack för en bra post HAX. Men sedan när blev kommentatorsfältet ett sd-forum?

  SvaraRadera
 25. Det som är intressant i sammanhanget är att den (legitima) kritik som framförs mot Israels framfart i mångt och mycket stämplas som just antisemitism. Vidare vill många av Israels talesmän framställa sig som talesmän för just det judiska folket, snarare än Israel.

  Det värsta man kan göra för att pisak upp antisemitiska stämningar är att blanda ihop Israel med det judiska folket, och det gäller oavsett vilken "sida" man står på, eller från vilket håll man ser på saken.

  SvaraRadera
 26. Lustigt att vänstern med dess feminister står enade tillsammans med kvinnoförtryckarna i Islam, mot ett frihetskämpande Israel.

  HB

  SvaraRadera
 27. Det var demonstration i Göteborg igår, under paroller som "Leve Intifadan" och under Hamas och Hizbollahs flaggor.

  Stoppa dödandet var en annan paroll. Jag vet uppriktigt inte hur man får ihop det med "leve intifadan".

  SvaraRadera
 28. Vad har det att göra med att antisemitismen breder ut sig; att en stats handlande leder till ökat hat av en hel folkgrupp

  Håll dig till ämnet.  Så du är moderator här nu?

  Allt i denna konflikt hänger ihop och det förbehållslösa stödet eller det tysta samförståndet med nådondera sidans våld göder den andra sidans våld.

  Den återigen uppblommande antisemitismen är delvis en konsekvens av detta på samma sätt som det utbredda och även det numera konstanta hatet mot muslimer i europa har liknande orsaker.

  SvaraRadera
 29. Till Anonym nr1, angående en floskel
  (kanske lite ProfessornPelotard)

  Nazi är det tyska uttalet av de 2 första stavelserna i Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei. Både socialistiskt och arbetare - inte särskilt höger.

  (även om jag skulle välkomna en debatt om vad dagens svenska arbetare egentligen vill - för den delen alla svenska privatpersoner... e g e n t l i g e n)

  Jag googlade NDs ekonomiska program.
  Partisekreteraren "hävdade att ekonomiska makten måste demokratiseras"; "krökt rygg för de globala marknadskrafterna" - valmanifest 2006.

  Om man i stället är konservativ i dagens Sverige, vilket brukar stoppas in under höger, vill man ju behålla - hög skatt, storföretagspolitik, monopol &c

  (förutom en eländigt dålig13:27 18.01.2009 representativ demokratiprocess, men det kan vi väl komma överens om är varken höger eller vänster)

  Det blir inte mycket kvar på "höger"-sidan...


  Alltså: vad 17 är höger-vänster - egentligen...

  En liten delfråga; sjukt är det hursomhelst.

  PS.
  Bra jonsson. Man ska använda de lagar man har först, innan man skapar fler PK gummilagar.

  SvaraRadera
 30. JohanIII: Vänster-högersystemet är förlegat sen länge. Det funkade kanske efter Franska Revolutionen då alla som ville förändra var vänster och de som ville bevara var höger. Sök på "Political Compass" på google, om du vill hitta ett system som är någorlunda applicerbar i praktiken.

  SvaraRadera
 31. Varför måste vänster-höger tänket blandas in hela tiden. Varför måste "vänstern håller på de då måste vi i högern hålla på de andra"-tänket komma hela tiden?

  Ser inga problem med (som det är uttryckt här) att vänstern och muslimerna samarbetar på en punkt även om de inte håller ihop på andra punkter. (Ja, nu använde jag mig av vänster-höger begreppet men försöker bara får er att förstå.)
  En annan indelning tack. För det handlar inte om ideologier vilket iaf för mig är det vad vänstern och högern står för.

  Alla här måste vara väldigt försiktiga med att använda anse att alla muslimer inte gillar judar. Jag skulle säg det är främst extremisterna som Hamas m.fl som har det hatet.

  HAX, gillar inte filmen du hade i slutet av inlägget. Den är alldeles för vinklad, Hamas och palestinier är samma sak för filmskaparen. Akta dig för såna.

  SvaraRadera
 32. Anonym nr 2:

  Nazism är en rörelse och en ideologi, judar är ett folkslag och israel är en nation. Att hata judar för vad israel gör mot palestina är alltså ungefär som att hata arier för vad nazisterna gjorde mot judar, homosexuella, polacker, mfl under andra världskriget. Att hata israeler för vad israel gör mot palestina är som att hata tyskar för vad nazityskland gjorde mot judar, homosexuella, polacker, mfl

  I övrigt håller jag med om att man på samma sätt inte skall hata muslimer för vad islamister håller på med.

  SvaraRadera
 33. Anonym 10:15 tenderar att blanda ihop läror, stater, medborgare i stater och etniska grupper.

  SvaraRadera
 34. PP "Den rättigheten israeliska araber inte har är att de inte MÅSTE göra tre års värnplikt."

  Alla medborgare i Israel har samma rättigheter och skyldigheter, ja. Hur skulle det annars fungera?

  SvaraRadera
 35. Johan89 "HAX, gillar inte filmen du hade i slutet av inlägget. Den är alldeles för vinklad, Hamas och palestinier är samma sak för filmskaparen. Akta dig för såna."

  Jo, men jag skrev att det var en partsinlaga och skall betraktas som en partsinlaga.

  Jag menar att båda sidor måste få lägga fram sin sak.

  Svenska folket mår för övrigt bara bra av att lära sig att lära sig granska information på ett kritiskt sätt. All information.

  SvaraRadera
 36. Både judar och muslimer är djävulens barn.

  SvaraRadera
 37. Jo HAX du har rätt. Jag tänkte lite fel. Självklart ska man se extrem sidorna från båda hållen. My bad. Gillade fortfarande inte filmen ;)

  SvaraRadera
 38. Johan89: Det är lugnt.Du behöver inte gilla den.

  All information har en avsändare och alla avsändare har ett syfte, som min gamle samhällskunskapslärare brukade säga.

  SvaraRadera
 39. Johan89

  vad var fel med den filmen?

  klockren ju, det handlar inte om marken dom fick/tog det handlar om muslimer som inte kan acceptera att inte all mark i mellanöstern står under kontroll av tillbedjare till Allah.

  SvaraRadera
 40. Mikey> Vi kan ju börja med att för filmskaparen är palestiner/muslimer och extremister samma sak. Finns mer att hämta från den här filmen som är väldigt vinklad och till stor del missvisande.

  SvaraRadera
 41. Vänstern trodde på propagandan från DDR, Kambodja och Soviet när det begav sig. Nu tror de på informationen inifrån Gaza trots att Hamas sopat undan pressfriheten. Att de aldrig lär sig att en terrroriststat inte spelar med samma regler. Jag tror inte ett ord på det som palestinska myndigheter förmedlar, och blåögda hjälparbetare som inte förstår att de spelar med i propagandan. När hamas skjuter raketer från sjukhus då kommer inte läkarna säga något som gynnar israel.

  SvaraRadera
 42. johan89

  "Mikey> Vi kan ju börja med att för filmskaparen är palestiner/muslimer och extremister samma sak."

  Visar inte filmen att muslimska palestinier som valt medborgarskap i Israel har det rätt bra?

  tp

  SvaraRadera
 43. tp>>
  Rätta mig om jag har fel. Men när Israel gav muslimer rättigheterna så antar jag att bara de som bodde på israeliskt område fick dessa rättigheter. De på "palestinskt" område fick inga rättigheter.

  Visst de som fick rättigheter kanske bra. Men resten då? Alla på västbanken som är instängda av israel och konstant lever med trakasserier. Får inte använda nybyggarnas vägar, får inte åka in till israel osv.

  Men det är klart, det var ju en vinklad film, man får en blick hur en "extrem israel" ser på hela situation. Vilket HAX fick mig att inse.

  Men rätt källkritiskt var det inte en bra film då den var för vinklad.

  SvaraRadera
 44. Jag blir rädd för människor.

  http://1apa.wordpress.com/

  SvaraRadera
 45. Jonas,

  De kunde knappast ge västbanksinvånare samma rättigheter, utan att göra västbanken till en del av Israel.

  SvaraRadera
 46. M> Nope, korrekt. Detta hade varit svårt att förklara.

  Nu har de istället stängt in västbanken. Såg en artikel från DN, kan inte hitta den igen, där man såg en karta över hur stort område muslimerna i västbanken faktiskt har mot 1948 års gräns. Med mur, vägar m.m har området krympt väldgigt mycket på senaste tiden. Nästan så att man kan säg västbanken tillhör Israel. Terrorist hot kallas det...

  Jag antar iofs det är inte lätt att diskutera rätt och fel i en sån här diskussion. Finns så mycket vinkligare, missfakta mm att den diskussion blir felaktig och meninglös. Bättre vore ifall man diskuterade en lösning.

  SvaraRadera
 47. http://se.youtube.com/watch?v=UY-ZrwFwLQg

  SvaraRadera
 48. @ Kristen Front

  Detsamma gäller kristna, hinduer, buddhister plus alla andra tomtar som tror på något som inte existerar.

  Ordet antisemitism har förlorat all sin ursprungliga betydelse. Om man inte älskar judar lika så mycket som sina nära och kära så är man antisemit. Kritiserar man exempelvis de israeliska judarna för hur de behandlar palestinierna så är man judehatare, nazist och rasist, lägsta sortens kryp helt enkelt. Det blir ju bara löjligt och det är inte ens värt att debattera med sådana paranoida pajasar.

  SvaraRadera
 49. @johan89
  Det är klart att filmen argumenterar för sin sak - och påpekade ju HAX också. Däremot tar filmen upp historiska fakta som mycket sällan eller aldrig belyses i svensk debatt idag. Som att Palestina inte är och aldrig har varit ett land. De har däremot erbjudits (till exempel 1948) att bilda ett land inom den ursprungliga två-stats-lösningen, men vägrat så länge Israel tillåts existera.

  Israel födelse var mycket riktigt fylld med våld - arabiskt våld mot Israel. Att ensidigt fördöma Israel för att de inte beter sig som änglar efter sextio år av agression, verkar ju lite... ensidigt.

  SvaraRadera
 50. Det är absolut skrämmande att se hur antisemitismen ökat i Sverige. Speciellt inom vissa grupperingar vilket också blivit nämnt ovan.
  Det patetiska är också att vissa av dessa idioter försöker gömma antisemitismen som "kritik" av Israel. Men varför skulle exempelvis en svensk jude ha något ansvar för vad som sker i ett annat land? Har en ryss i Sverige också ha skuld för Putins övergrepp i tjetjenien?
  Mycket av kritiken mot Israel bygger ju också på de gamla antisemitiska föreställningarna om judars makt o.s.v

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.