2009-01-22

Men, för guds skull, ge er..!


Nedan skriver jag om att (m) kan tänka sig kvotering i föräldraförsäkringen. Och knappt har denna nyhet torkat innan nästa borgerliga utspel om familjepolitiken dyker upp...

En utredning (SOU 2008:131) föreslår "en långsiktig nationell strategi för generellt föräldrastöd".

Föräldrastöd? Jo, man vill att alla föräldrar skall "erbjudas stöd under hela barnets uppväxt". Kommunalt samordnat föräldrastöd, med lokalt utarbetade strategier. Ett nationellt råd för föräldrastöd. Statliga websidor för föräldrastöd. En nationell föräldratelefon. Regional utbildning av föräldragruppsledare. "Tvärprofessionella utbildningar och konferenser" om föräldrastöd. En "tonårscentral" på nätet. Nationella riktlinjer. Jawohl!

Utgångspunkten är att det är så jobbigt att vara förälder att det offentliga måste "gripa in" och hjälpa till. Någonstans svävar dessutom misstanken om att staten tycker att vanliga föräldrar inte är kvalificerade nog för att ta hand om sina barn. Makarna Myrdals osaliga andar drar fram längs Socialdepartementets korridorer...

Nanny State. Inlärd hjälplöshet. Social ingenjörskonst. Von Oben-perspektiv. Klåfingrighet. Misstro motvanliga människor. DDR-fasoner! Och en del andra saker... skulle jag kalla det.

Naturligtvis finns det en och annan problemfamilj som kan behöva hjälp och stöd.

Men att knåda in alla barns uppfostran i den offentliga verksamheten... Lägg av!

Och detta presenteras av en påtagligt stolt borgerlig regering!

Snälla! Någon! Säg att det är ett skämt. Eller i vart fall ironi.

Läs mer»

25 kommentarer:

  1. Moderat politik blir mer och mer lik kommunism.

    SvaraRadera
  2. Look into my eyes...

    Ja, moderaternas politik är en diffus blandning av socialism och konservatism, och ingen liberalism.

    SvaraRadera
  3. Moderaterna har inte varit det de lovade på åratal. De är inte ens opposition längre, bara ett annat gäng som vill ha makten. (Vilket vi i mindre partier får tacka för, antar jag... men endast vid valurnan :/)

    SvaraRadera
  4. Någon/några har snöat in sig på Platon.

    SvaraRadera
  5. Ja, vad ska man säga? Tror Charlie Christensen (Arne Anka) har en bra kommentar: Ibland undrar man om man lever i ett land eller i ett skämt.

    /Micke

    SvaraRadera
  6. Som min dotter sade när jag läste detta/ kontroll ifrån start, för staten och min egna tanke, skall vi inte ha rätten att tänka längre, vad blir det av ett samhälle där staten ger allt i färdiga paket?

    SvaraRadera
  7. en liten satirisk kommentar från
    http://www.kallestrokirk.se/22%20jan09.htm

    SvaraRadera
  8. Hmm.

    Jag sitter just och bläddrar i
    Fredrik Reinfeldts bok "Det sovande
    folket". Jag trodde det var någon
    primitiv sorts samhällskritik det
    handlade om, men nu verkar det mer
    vara herr Fredrik's framtidsvisioner.

    Den är lika skrämmande oavsett!

    /Zohajar Imamou

    SvaraRadera
  9. Det är inte 1 april, va?

    SvaraRadera
  10. Tyvärr, märks det att de styrande ledarskiktet är småbarnsföräldrar HELT utan distans. De har t.om blivit såpass uppfyllda av "husmodernrollen" och "duktighets-mätningar med måttband" (och annat socialistkladd), att de nu kantrat över OCH STYR innehållet politiken.

    SvaraRadera
  11. Inte helt oväntat att sånt här skulle komma, finns inte många punkter nu där "alliansen" inte är ett renodlat socialistparti, jag är i alla fall glad över att jag inte la min röst på det här eländet.

    SvaraRadera
  12. Det ser ut som om alliansen/moderaterna är dom som kommer att leda in Sverige i ett Brave New World-liknande samhälle..

    Byggandet av den nya världsordningen började 11:e September 2001 i USA, nu har detta spridit sig över hela världen med uppbyggandet av en polisstat i varje land, speciellt dom västerländska.

    Detta är bara början, mer drakoniska lagar kommer.. Det kommer att sluta med en "perfekt storm" med dom mest otroliga lagarna och reglerna..

    Tips om vad som komma skall, gå till närmaste torrentsida innan det är försent:

    Endgame, Blueprint for Global enslavement

    Terrorstorm, History of statesponsored terror

    SvaraRadera
  13. Utan att ha läst utredningen så kan man väl ändå förmoda att det finns en del människor som inte är födda genier när det gäller föräldraskap.

    Ändå tycks man ta för givet att det där klarar alla som har förmågan att sätta barn till världen. Så var det kanske när vi alla levde på savannen, men samhället har kanske blivit lite mer komplext sedan dess.

    Dessutom är det väl ändå så att det är först med kärnfamiljens uppkomst som det blev riktigt ensamt att vara förälder. Innan dess fanns det väl rätt mycket stöd från storfamiljen - på gott och ont visserligen - men stöd.

    SvaraRadera
  14. Det gäller väl att bena upp begreppen lite;

    Vilken typ av 'föräldrastöd' handlar det om?

    Alla föräldrar behöver stöd nånstans ifrån, det vet nog alla som är föräldrar.

    Särskilt i skärningspunkten mellan gammaldags auktoritär föräldraroll där aga ingick och ett modernt som stöder och bejakar barnets individualitet, utveckling och mognad - en kärleksfull uppfostran som ger trygghet och självförtroende, vilket auktoritär fostran inte gör.

    Men problemet är nog mer att inga av dessa problem löses med mindre än att man löser de allmänna problemen för barn och ungdomar - de får inte den hjälp de behöver vare sig i skola eller vuxenblivandet.

    Nedskärningar inom utbildningsväsendet - från dagis, fritids, genom hela grundskola gymnasium och även på högskolan där studenterna får hålla till godo med 1 timmes undervisning per vecka.

    Det ställer höga krav på att barn och ungdomar klarar av att ta hand om sig själva - då det är det som vuxensamhället utelämnar dem åt.

    Det skapas inga jobb för ungdomar och det byggs inga bostäder.
    De tvingas bo hemma hos föräldrarna långt över 20-årsåldern i vissa fall.

    Naturligtvis är det många som reagerar med aggressivitet, vuxensamhället delar inte med sig av sina resurser.

    SvaraRadera
  15. ola.sundell@riksdagen.se är en av de som bör meddelas åsikter i denna fråga.

    SvaraRadera
  16. Och detta presenteras av en påtagligt stolt borgerlig regering!

    Inte alls konstigt. Borgarna vill till 98% ha samma politik som sossarna. Förstår inte att folk blir upprörda om och om igen.

    Borgerlig är inte lika med liberal.

    SvaraRadera
  17. De flesta föräldrar, inkl mina, _är_ inkompetenta och oförmögna att erbjuda sina barn en vettig uppväxt (skulle vi ha så mycket sossar i landet om så inte var fallet?).

    Lösningen på detta är dock inte statlig föräldrautbildning utan att staten åtminstone inte uppmuntrar kreti och pleti (inkl mina föräldrar) att fortplanta sig. I ett andra steg skulle möjligen staten tom kunna uppmuntra lite moralisk reflektion kring barnalstrande bland de som planerar att bli föräldrar.

    Jag tror/hoppas/önsketänker att många skulle avstå från barn om de insåg hur inkompetenta som föräldrar de är och hur lite de har att erbjuda sina barn av stimulans och möjlighet till ett intressant liv.

    Jag har ännu (jag är 34) inte träffat på någon förälder som jag skulle vilja haft som förälder.

    Glöm inte att både Natascha Kampusch och Elisabeth Fritzl utöver hat även uttryckt sympati/kärlek gentemot resp förövare. Barns utvärdering av sina egna föräldrar kan alltså knappast regelmässigt tillmätas något större värde,

    SvaraRadera
  18. ...jag är i alla fall glad över att jag inte la min röst på det här eländet.

    Detta behöver förtydligas. Om du röstade har du gett mandat åt regeringen. Oavsett vad du röstade på.

    SvaraRadera
  19. Jag var medlem i Moderata Samlingspartiet på 80-talet.

    Är det någon här som vet vart det partiet tog vägen?

    SvaraRadera
  20. Det är väl bara att konstatera att vi som hoppades på förändring vid maktskiftet blev rejält bedragna.

    Istället för en liberalisering av samhället, med en aning klassisk konservatism som inslag att såväl våndas som vara tacksam över, så skruvas vi ännu hårdare fast i det system som redan nått vägs ände.

    Tjena förmyndarsamhället 2.0, som om inte 1.0 var illa nog...

    SvaraRadera
  21. Som jag ser det finns det två möjligheter:
    1. De borgerliga politikerna är genomruttna och vill oss alla ont.
    2. De borgerliga politikerna är helt enkelt för korkade för att fatta vad de håller på med.

    SvaraRadera
  22. Problemet är att Per Schlingmann och en del andra på fullt allvar tror att det var förändringen av politiken som ledde till 2006 års valframgång. I själva verket var det en kombination av att Persson var impopulär, Reinfeldt populär och att borgerligheten framstod som enad. Ungefär som 1976.

    SvaraRadera
  23. Anonym 34 år,

    Knäckfrågan är att det behövs barn. Och inte vilka barn som helst, utan fungerande, väluppfostrade, lyckliga barn.

    Om folk slutar föda får man helt enkelt importera, och varför skulle föräldrar utomlands vara så mycket bättre?

    SvaraRadera
  24. Många, många föräldrar behöver stöd. Detta stöd kan vara 'att våga tro på sig själv som föräldrer'.

    En del föräldrar har 'ingen att fråga' pga att Mor- och farföräldrar bor långt bort eller har blivit änglar.

    Att bli erbjuden stöd betyder inte att alla krävs att söka det stödet.

    SvaraRadera
  25. M - inte till vilket pris som helst. Innefattar priset kränkning av andra människor, olämpliga föräldrar och kanske även statlig uppfostran av barn och föräldrar har man gått långt över alla gränser för vilket pris barnen ska betala för sina föräldrars och politikernas glädje.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.