2009-01-19

Persson och Bodström ljög om Egypten-affären


En av de största rätts- och människorättsskandalerna i svensk historia – den så kallade Egypten-affären – rullar vidare år efter år. Vilket är bra. Detta skall inte falla i glömska. Ansvar måste någon gång utkrävas.

Nu är det f.d. utrikesminister Anna Lindhs pressekreterare som, i en ny bok, avslöjar att dåvarande statsminister Göran Persson och justitieminister Thomas Bodström var fullt informerade om vad som skedde. Vilket de båda kategoriskt har förnekat. Tvärt om har de, i efterhand, försökt lägga allt ansvar på Anna Lindh – som ju inte längre är med oss.

Länkar om detta avslöjande: DN | SvD | Aftonbladet| Expressen | SVT | SR Ekot | Fytne.nu

Och nu – om du har tid och lust – vill jag föreslå att du lyssnar på SR Ekots lördagsintervju med Göran Persson från den 25 december 2004. Den hittar du här, under P som i Persson.

Intervjun är intressant på flera sätt. Dels satsar Thomas Ramberg på att nita Persson stenhårt i sakfrågan, vilket han är uppenbart oförberedd på. Det visar sig att Persson är ute på väldigt, väldigt tunn is i frågan. Han har fel och han motsäger sig själv. Det blir pinsamt uppenbart att någon har gjort en jävla tavla. Detta hade blivit ett verkligt problem för Persson – om inte tsunamikatastrofen i Thailand, dagen efter att denna intervju sänts, hade riktat all uppmärksamhet åt annat håll.

Men intervjun är också intressant eftersom Persson lägger ansvaret på Anna Lindh, som ju när programmet sändes var död och inte kunde försvara sig. Det Persson säger står i direkt kontrast mot vad som nu avslöjas i Eva Franchells bok Väninnan. Eftersmaken är besk.

Vill du läsa mer, så kan du läsa mina bloggposter om hur (s)-regeringen, Säpo och CIA släpade bort två människor till tortyr och skenrätt i Egypten – och om efterspelet – här: 1 | 2 | 3 | 4

En annan resurs är SR Ekots specialsida om Egypten-affären, där du kan följa hela historien, steg för steg. Länk»

Detta är viktigt. Det handlar inte om något byråkratiskt schabbel eller någon billig lägenhetsskandal. Det handlar om att Sverige och den svenska regeringen med vett och vilje – och under rättsvidriga former – skickade iväg två människor till tortyr och skenrätt. Det är jävligt allvarligt och får inte viftas undan.

Historien är rätt tight. Men det svåraste återstår: Att få Persson och Bodström att inse och erkänna vad de gjort; att be de två egyptierna och svenska folket om ursäkt. Utan förbehåll. Och att försöka ställa till rätta, i den mån det alls är möjligt.

24 kommentarer:

 1. http://blogg.aftonbladet.se/21909/perma/1091145/ har hittat detta...

  "...jag är också beredd på att skriva under på att Sveriges del i kampen mot terrorismen kommer att tänja en del gränser ... eh ... för vad vi än så länge uppfattat vara korrekta sätt att agera. Det finns legal grund för detta. Jag tror att svenska folket [ska] ställa in sig på att det kan hända igen. Både att utländsk säkerhetstjänst opererar på plats i Sverige. Och att det kan ske avvisningar till länder som använder annat än allmän domstol för att pröva skuldfrågan. ... eh ... Och ibland kan det vara bra att vara rak över det, snarare än det vi har upplevt, tycker jag, för att försöka ... eh ... komma undan diskussion i den här frågan."

  Källa: Sveriges Radio P1, Studio Ett, 12 december 2004, kl. 17.00-17.45.

  SvaraRadera
 2. Vilket på ett tydligt sätt visar att likheterna mellan "de två stora" är just stora.

  Bodström eller Ask, pest eller kolera?

  En viktig skillnad så här långt känt är ändå att i Perssons och Bodströms fall handlar det om faktiska och genomförda åtgärder medan Reinfeldt, ännu så länge, "bara" givit uttryck för en åsikt/inställning även om den i sig är skrämmande.

  SvaraRadera
 3. Det är ju skit att det senaste avslöjandet skulle komma just nu, när media kommer att vara sprängfyllda av Obama på längden och tvären. Historien riskerar att drunkna. Igen.

  SvaraRadera
 4. Men varför avgick inte Anna Lindh?
  Om det nu stämmer att USA hotade med blockad för hela EU om inte Sverige gick med på utvisningarna då kan jag inte fatta att regeringen tyckte man bör ställa upp på amerikanernas krav.
  Verkligt trist för hennes eftermäle att hon sitter kvar som ingenting. Nån ryggrad får man avkräva en svensk utrikesminister.

  SvaraRadera
 5. Då hade hon sumpat sina eventuella chanser att bli partiledare.

  SvaraRadera
 6. Men alltså, Lindhs kompis verkar inte heller vara objektiv. Vi har helt enkelt ingen aning om hur det låg till.

  Sedan undrar jag hur detta kan vara av nationellt riksintrese för allmänheten 8 år efter att det skett. Nu skall det dras ner på skolor och fritids p.g.a. lågkonjukturen, men vem som bar ansvaret för att två egypter får blöjer på sig är tydligen viktigare 8 år efter att det skett.

  Rättssäkerhet? javisst, mendå kan vi väl ta reda på om de två egypterna verkligen var terrorister eller inte. Var de oskyldiga var det fördjävligt, annars inte. Du o andra är inte ens intresserade av skuldfrågan, det får mig att ana ugglor i mossen i alla fall.

  SvaraRadera
 7. FAN vad förbannad jag blir!!! :@!

  SvaraRadera
 8. Var verkligen dessa två män helt oskyldiga som två små lamm? Om inte så visst då är det riktigt elakt men kanske värt för att slippa en handelsblockad och Egypten är ändå ett land som vi svenskar reser till så varför skulle de ana ugglor i mossen? Tyvärr kan man inte lite längre på det som skrivs i svensk media men det är antagligen för jobbigt för svenska journalister att forska vidare i fallet om de var skyldiga och sedan är islamister lite av "untouchable" i svensk media...lättare att dra upp en historia om en död människa som inte kan svara på några frågor.

  /E

  SvaraRadera
 9. Vidrigt, o de här maktfullkomliga idioterna vill man ge obegränsad makt att övervaka...:( Sverige kommer att gå riktigt åt helvete i en när framtid.

  Jävla underhållnings eller som jag kallar den distraktionsindustrin

  Folk komer säkert inte ens bry sig om ett tusental svenskar utlämnas till tortyr utomlands bara idol startar i tid.

  SvaraRadera
 10. Jag förstår inte hur det skulle spela någon roll om männen var skyldiga eller inte. Till att börja med är alla människor oskyldiga tills motsatsen har bevisats. Männen var fullt oskyldiga ombord på planet. Vidare förtjänar alla en rättvis rättegång, vilket de knappast fick i Egypten. Att försöka efterrationalisera detta med att de säkert ändå var skyldiga och därför är barbariskt behandlande av människor mindre prioriterat än ekonomi. Hallå, om det enda sättet vi kan bekämpa terrorism är att skjunka till deras nivå då kan vi lika gärna dö med hedern i behåll. Barbarin vinner oavsett.

  SvaraRadera
 11. Det här är jättebra. Thomas Bodström profilerar sig stenhårt som nästa partiledare när till och med partibossarna inser att Mona Sahlin var ett dåligt val.

  Då är det jättebra att han inte kan dyka upp som "Mr Clean" i Tv-sofforna.

  PS. Dessutom är Bodström ordförande i extremist-organisatione Expat som vill förbjuda tonårssex och höja lovlighetsgränsen till 18 år (vilket skulle göra Sverige till det mest sexualbigotta landet i Europa och placera oss jämsides med Bibelbältet i USA).

  SvaraRadera
 12. Enligt intervjun i gårdagens aktuellt(?) med pressekreteraren så ska det finnas mailtrafik som bekräftar hennes story att Bodström blev informerad dagarna innan avvisningen.

  SvaraRadera
 13. Sossarna förnekar sig inte! Jävla hycklare som vanligt!

  SvaraRadera
 14. Jag skrev dock inlägg om Persson och Bodströms skuld i detta för flera år sedan, så det måste ha framgått redan av det avslöjande reportaget.
  Varför det blir stort nu förstår jag inte.

  Men något som är intressant är ju att USA använt så enormt skarpa påtryckningar för att tvinga fram tortyr av två män som inte ens kunnat finnas skyldiga i en partisk rättegång.
  Det leder ju till ett intressant dilemma för alla USA-kramande "liberaler" de kan aldrig låta bli att klaga på sossarna, och de kan aldrig kritisera USA, så vilken fot ska de balansera på nu?

  SvaraRadera
 15. Mest intressant är väl att media "missat" det här tidigare. Om det är sant som Eva Franchell säger att bevisen finns i offentligt material så visar det (än en gång) på svensk medias ovillighet till att rapportera något annat än officiella pressreleaser.

  SvaraRadera
 16. Det leder ju till ett intressant dilemma för alla USA-kramande "liberaler" de kan aldrig låta bli att klaga på sossarna, och de kan aldrig kritisera USA, så vilken fot ska de balansera på nu?

  Dom flesta av dom har precis som Bush eget parti ägnat dom tre-fyra senaste åren att åt att distansera sig från sig själva och dom har nu uppfunnit sig sig själva pånytt och premiären för den högerns nya förhållande till imperiet är liksom Obamas invigning i morgon.


  Hörde att Person är dessutom anmäld till gnällochtjatutskottet.

  Det blir perfekt.
  Där kan alliansen redogöra för den nya kostymen och som tur räcker folks minne bara en vecka när det gäller politik vilket innebär att den gamla kostymen inte ens behöver brännas.

  SvaraRadera
 17. PS. Dessutom är Bodström ordförande i extremist-organisatione Expat som vill förbjuda tonårssex och höja lovlighetsgränsen till 18 år (vilket skulle göra Sverige till det mest sexualbigotta landet i Europa och placera oss jämsides med Bibelbältet i  Skulle du kunna ge oss lite detaljer om var jag hittar information om den organisation du pratar om (jag hittar inget på nätet)och något som visar att Bodström är medlem i den så det går att värdera det du säger?

  SvaraRadera
 18. Men varför avgick inte Anna Lindh?
  Om det nu stämmer att USA hotade med blockad för hela EU om inte Sverige gick med på utvisningarna då kan jag inte fatta att regeringen tyckte man bör ställa upp på amerikanernas krav.  Sov du åren efter 9/11?

  SvaraRadera
 19. Tyvär är inte alliansen ett dugg bättre vad gäller ledarskap. En maktfullkomlig elit omger sig med ja-sägande kulfång. Heder åt Odenberg som avgick.

  För att ha en jämförelse, Persson och Reinfeldt har exakt samma ledarkapsstil som Hitler gentemot sina kollegor (agendan är såklart helt annorlunda, men ledarskapet detsamma).

  SvaraRadera
 20. Robsten "Men alltså, Lindhs kompis verkar inte heller vara objektiv. Vi har helt enkelt ingen aning om hur det låg till."

  Hennes bild stämmer dock mycket bättre med de faktiska omständigheterna än P&B:s.

  Vad gäller frågan om egyptierna var skyldiga eller oskyldiga, vill jag be er läsa igenom de länkar jag lagt upp i bloggposten först...

  SvaraRadera
 21. Till Micke: Jag är rätt säker på att Putte menar ECPAT, inte "Expat". ECPAT är en organisation som utger sig för att vara mot barnprostitution och -porr, vilket väl iofs stämmer, men det är bara halva sanningen. Det var bl a ECPAT som ledde attackerna mot Sloggi förra året vilket fick dem att lägga ner den skandinaviska delen av sin "bästa häcken"-tävling, efter att ha gnällt om att det mycket väl kunde finnas tonårshäckar med i tävlingen. De är även ute efter en strikt 18-årsgräns på allt som har med sex att göra, samt totalt förbud mot porr och prostitution och annat snusk.

  SvaraRadera
 22. Sossarna är och förblir svenska mästare i politisk manipulation, grova missar som Mona till trots. Det är bara att bocka och buga för alla andra. Efter att de senaste veckornas multikulturellt inspirerade våld och hat för första gången nått dimensionerna att media inte klarade av att mörka vad som försegick och vilka som stod för det inser sossarna nu att man behöver profilera näste partiledare, Bodström, som hård mot terroristerna. Den kalla beräkningen är att svensson ska slänga sig i famnen på honom när ungarna kommer hem blåslagna efter att ha blivit av med mobilen till förmån för mångfaldskompetensungdomarna i skolan.

  Med andra handen fortsätter sossarna via glada medarbetare på alla poster inom den offentliga förvaltningen att ösa in nya friska väljare från mellanöstern, vilka redan på SFI får veta att det är sossarna man ska rösta på för att få behålla bidragen. Så gullar man lite med Hamas och kör lite antisemitism och så har man säkrat den delen av valmanskåren också.

  Och så kan man lita på att naiva debattörer som HAX tror att de gör Bodström en otjänst genom att lufta den här historien. Sossarna måste skratta hela vägen till köttgrytorna...

  SvaraRadera
 23. Hur svårt ska det vara för vissa att förstå (eller acceptera, jag vet inte) en sådan enkel princip som att alla är oskyldiga tills motsatsen har bevisats?
  /Tomas

  SvaraRadera
 24. Om islamistslöddret var oskyldigt eller inte var ju meningen att ta reda på i rättegången i Egypten. Vi skall vara glada för att egyptierna fick snabbtransport dit. Det finns ändå alldeles för många av samma sort kvar i Sverige.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.