2009-01-19

UK: Total – och ständig – övervakning

Bloggen Svensk Myndighetskontroll uppger att britterna inte tänker nöja sig med teledatalagring som är sökbar i efterhand. Vilket ju redan är känt.

Istället vill de övervaka alla telefonsamtal, alla SMS, alla MMS, all e-post, alla internetuppkopplingar och alla mobiltelefonpositioner i realtid.

Den brittiska staten tänker alltså – om detta stämmer – införa en så gott som total och ständig övervakning av sina medborgare.

Länk»

13 kommentarer:

  1. Så är folket tillräckligt passiviserat av reality TV och prylar för att förbise detta.

    Går det ens med "fredliga och demokratiska" metoder längre stoppa utvecklingen?

    SvaraRadera
  2. Får mig att tänka på filmen "Children of men". Storbritanien har alltid haft en förkärlek för övervakning - nu blir det värre. Europas nordkorea, nästa?

    SvaraRadera
  3. Såg att jag varit lite slarvig med källangivelsen och uppgifterna kommer från tidningen Computer Sweden.

    SvaraRadera
  4. Jag är förundrad över två saker.

    1. Hur vågar de? Nånstans bör ju ändå folk vilja sätta gränser för hur stora intrången blir i deras privatliv? Borde inte folk, rimligen, nu vara ganska nära att sätta ner foten på ett ganska bryskt sätt och tala om för politikerna att nog är nog?

    2. Jag kan fortfarande inte förstå vad det är som motiverar all denna övervakning? Vad är det verkliga hotet? Vad sjutton är det som motiverar politikerna att spendera sådana sjukt stora mängder resurser (tid och pengar) på detta? Jag förstår det bara inte. Är verkligen hotet från terrorister så pass omfattande att total massövervakning av de egna befolkningarna krävs? Jag kan inte se att nyttan (infångade terrorister/förhindrade terrorattentat) överstiger kostnaden (miljarders miljarder skattepengar + de allvarligaste av inskränkningar av människors privata angelägenheter).

    Vad är det politikerna undanhåller?

    /Ragnar D.

    SvaraRadera
  5. Vad säger vanliga britter om detta egentligen? Tycker man aldrig hör något om det.

    SvaraRadera
  6. FRA har påstått att denna typ av total ´avlyssning´ är tekniskt omöjlig.
    Varför skulle det gå bra i England?
    Har FRA återigen spridit halvsanningar?

    SvaraRadera
  7. Det stämmer. Lagstiftningsförslaget nämndes på CPDP-konferensen jag var på i helgen. Ska se om jag kan få tag på presentationen.

    SvaraRadera
  8. Jag har en fråga till er som är mer kunniga om England, och även kanske har bott i landet:

    Vad är det som gör att England har blivit sådana övervakningsfanatiker?

    Har landet alltid varit sådant?

    (Ja, jag vet att även Sverige går åt det hållet och att andra demokratiska länder också gör det, men England verkar spela i en annan "övervakningsdivision")

    SvaraRadera
  9. Vad är det som gör att England har blivit sådana övervakningsfanatiker?

    Har landet alltid varit sådant?


    Bor i landet.
    Britter har ett väldigt dualistiskt men även apatiskt förhållande till staten:
    De bryr sig inte så mycket så länge som de upplever att det inte är ett aktivt hinder i deras liv, men samma sekund som de märker att någon snokar/lägger sig i blir det eld och lågor.

    ..problemet är ju bara att det mesta av denna övervakning upplevs som "passiv", dvs folk upptäcker det inte förrän det är försent..

    SvaraRadera
  10. Det är bra att dem går i bräschen så att dem blir ett varnande exempel för resten av EU och Sverige när det hela imploderar. Fan vad jag kommer att garva åt dem när det genomförs terrordåd av vanliga britter mot staten och de står där helt maktlösa med massa spionutrustning som inte lyckas stoppa något alls.

    Fan vad likt V for vendetta Storbrittanien är i verkligheten. det är bara en fabricerad terrorgrupp som behövs skapas så har dem sin lilla totalitära stat på ett bord.

    Detta är exempel på hur det kan gå med konservativa länder med enmansvalkretsar ^^

    SvaraRadera
  11. Hama:
    Detta är exempel på hur det kan gå med konservativa länder med enmansvalkretsar

    Vill inte göra detta till partipolitisk pajkastning, men man kanske ska vara uppmärksam på att den förskjutning i rättssäkerheten som skett i UK skett under en socialdemokratisk regering fylld med fd Marxister..

    Den konservative oppositionens "skugg justitieminister" ställde sin parlamentsplats till omval (vilket han vann) i ren protest mot den sittande regeringens förslag om längre häktningstid utan bevis eller åtal, så i detta sammanhang tror jag att jag föredrar de konservativa..

    SvaraRadera
  12. Tack för svaret Wille!

    SvaraRadera
  13. Erik S:

    England har haft och har allvarliga problem med terrorism (IRA och Al-Quaida), detta torde i viss mån förklara att dom är beredda att acceptera en förhållandevis omfattande övervakning.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.