2009-03-03

"Bloggmakten"

Sanna Rayman skriver om Dagens Nyheters FRA-motståndsteorier på Svenska Dagbladets ledarsida. Länk»

Det är kul att se hur ledarredaktionen på den stora "högertidningen" har fattat hur saker och ting fungerar. Medan den "finliberala", lite ängsliga, förment politiskt korrekta morgontidningen tycker att det vore bäst om inget hade hänt sedan Gutenberg uppfann den maskin som de själva använder för att sälja sina nyheter, åsikter och annonser.

"Bloggosfären" och "bloggarna" är i sig lite märkliga uttryck. I vart fall när det gäller att beskriva innehåll. Bloggen är ett publiceringsverktyg. Precis som Gutenbergs tryckpress. Den kan användas av i stort sett vem som helst för i princip vad som helst. Jag har väldigt lite gemensamt med, låt säga Blondinbella. Bloggare som Erixon och Ingerö befinner sig inte ens i samma galax som den som använder bloggen för att hålla släkt och vänner uppdaterade om sitt vardagsliv.

Därför blir jag lite fundersam varje gång alla som använder bloggen för att uttrycka sig betraktas som ett kollektiv.

Var och en bör bedömas utifrån sina egna meriter.

Att tala om "bloggmakt" är därför en våldsam generalisering. Ibland får jag för mig att uttrycket används för att undvika att debattera de sakfrågor många av oss skriver om.

7 kommentarer:

  1. "bloggmakt" sitter val bra bredvid ord som:
    folkmakt
    konsumentmakt

    men du har nog ratt i att
    folkmakten
    konsumentmakten
    bloggmakten

    bara kan anvandas som koncept
    och inte som en gruppering

    kanske....

    Dan

    SvaraRadera
  2. Tycker att ni ska läsa min artikel på Svt Opinion idag

    SvaraRadera
  3. Självklart är det så att gammelmedia vill undvika debatt med dom som håller koll på deras tokskriverier och politiska vinklingar på nyhetsplats.


    *moroten*

    SvaraRadera
  4. Glider HAX på sanningen?

    http://infallsvinkel.wordpress.com/2009/03/03/dns-fra-journalist-talar-ut/

    SvaraRadera
  5. Det var nog bekvämare på den tiden folk skrev insändare och hoppades på att få publicerade.

    Månde börjar gammelmedia bli lite skitnödiga ?

    SvaraRadera
  6. "Bloggosfären" är väl inte ett konstigare ord än "pressen", om man ser till innebörden?

    "Pressen" kommer förstås av tryckpressen, den som Gutenberg skapade. Också det var en teknik som var oberoende av innehållet; det gick lika bra att trycka biblar som politiska pamfletter och kärleksdikter. Helt olika innehåll, de har bara tekniken gemensamt. Sedan har tidningarna i någon mån lagt beslag på ordet och givit det en snävare innebörd, men det har vi accepterat.

    Det jag har emot ordet "bloggosfären" är att det är språkligt otympligt. Om det förkortades till "bloggen" (menat som ett kollektiv) så skulle det fungera bättre, förutsatt att vi alls vill skilja ut oss från våra icke-bloggande vänner på det viset.

    "Det offentliga samtalet"?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.