2009-03-09

Krisen sätter positiv press på lättingarna

Peter Wennblad sticker ut hakan rätt ordentligt i dagens Expressen.

Han skriver att den ekonomiska krisen kan vara en bra sak – eftersom den tvingar den del av svenska folket som mest slår dank på jobbet, som känner sig uttråkad, understimulerad och ointresserad att skärpa till sig.

Wennblad pekar också på att krisen kan bli en kick för de som fått kicken.

Länk»

28 kommentarer:

  1. Dessutom kan krisen leda till självmord, och med tanke på överbefolkningen vore det ju inte helt fel.

    Särskilt inte om det är de arbetslösa som tar livet av sig!

    SvaraRadera
  2. Menvisstserru, Anonym!

    Så fort någon ens antyder att folk borde skärpa sig så börjar det hojtas om ättestupa och självmord. Jag tror att det är fler som tar livet av sig för att de känner att deras liv och jobb är meningslösa.

    SvaraRadera
  3. Och den extra pressen på de som redan sliter bakdelarna av sig så de inte ska förlora jobbet kommer att vara till fördel när sjukvården ska expanderas i framtiden.

    SvaraRadera
  4. Jag tror inte att Johannes avsåg de som redan sliter hårt. Utan de andra.

    SvaraRadera
  5. Men dock brukar de som sliter som djur också drabbas av hårdare krav trots att dom arbetar mycket mer än de som bara slöar. Och visst finns det dom som slöar... omg visst finns det...

    SvaraRadera
  6. Det finns gott om slöfockar, som på mitt jobb med cirka 50 anställda. Skulle uppskatta att 15 personer kanske arbetar max 2h/dag - resten av dagen går till att fika, snacka skit eller surfa.
    Själv jobbade jag över 3 timmar i fredags ...

    SvaraRadera
  7. Se hur det är hos polisen. Möten, kurser, fika, slå ihjäl tid med ursäkten att man skriver rapporter. Tiden i bilarna och på gator och torg blir minimal.

    SvaraRadera
  8. Var det inte Roosevelt som sa att:

    "Den som klarar av att gå till socialkontoret klarar av att gå till arbetet."

    Det är bara att fixa ett jobb.

    SvaraRadera
  9. Inte med LAS. Sist in först ut! Så slöfockarna sitter säkert. Hot om uppsägningar ger inte någon det minsta incitament att anstränga sig ett dugg mer än annars. Prestation får ju inte påverka vem som måste gå först.

    Om bara de har goda relationer med fackombuden som kan förhandla bort turordningen hursomhelst...

    Synd att borgarna så hårdnackat vägrar ändra på detta, Olof Palmes gamla 68-vänstersystem.

    SvaraRadera
  10. Det som han dock borde påpeka är att det kanske skulle lära alla att man inte ska konsumera för mer än vad man äger.

    Dock är vår kära regering och riksbank helt inställda på att sänka räntan för att fortsätta elda på fastighetsbubblan. Låter som en bra plan.

    Den här krisen kunde vara bra, då vi behöver vakna upp och börja tillverka samt sälja mer om vi vill fortsätta konsumera. Dock är det inte det som händer, regering och riksbanken gör sitt bästa för att skydda de som har överkonsumerat alternativt gjort dåliga investeringar, med ett sånt skydd varför ska du stressa ihjäl dig på jobbet?

    SvaraRadera
  11. Ola: Ungefär i vilket land lever du???

    Det är bara att fixa ett jobb!!!!

    Det var väl en av de mest enfaldiga kommentarer jag läst sedan jag började läsa på den här bloggen.

    Har du möjligen någon som helst aning om hur många som nu blivit ofrivilligt varslade - och ofrivilligt förlorat sina jobb.

    SvaraRadera
  12. Ola:
    "Det är bara att fixa ett jobb!!!"

    I vilket land lever du - eller ska jag kanske fråga - på vilken planet?

    Hur många av de tusental som nu blivit oönskat varslade - eller oönskat förlorat sitt jobb - kan överhuvudtaget hitta något jobb som går att söka?

    Fast jobb som säljare lär ju alltid finnas, sägs det.

    Så då kan kanske alla nyanställda ägna sig åt att sälja varor - och tjänster - åt varandra.

    Vilket meningslöst liv.

    Personligen föredrar jag konsumtion av intelligenta tankar framför varor.

    SvaraRadera
  13. Dessutom Ola, du bör väl så smått börja förbereda dej på att själv gå ner i arbetstid; så att du kan ge dina ungar stödundervisning - och kan ta hand om dina gamla föräldrar -för nu kommer det att bli glesare både mellan lärare och undersköterskor på äldreboendena.

    Dessutom bör du väl lämpligen börja förbereda dej på att skicka med matpaket med ungarna till skolan; eftersom det i vissa skolor numera sparas så hårt i utgifterna; att maten kanske inte blir tillräckligt näringsrik för att orka hålla eleverna igång en hel skoldag.

    SvaraRadera
  14. Helena, glöm inte att spårvagnarna kommer att sluta gå, kloakerna att sluta att fungera, elnäten att förfalla och att solen kommer att sluta gå upp på mornarna.

    SvaraRadera
  15. Ja, vi låter bli att fixa jobb, starta företag, ta ansvar för vår situation och vara initiativrika. Då kommer det säkert att gå mycket bättre. Duh!

    SvaraRadera
  16. Mja, solen kommer nog mest troligt att fortsätta att stiga upp och ner.

    Men som sagt; de som vant sig att växa upp i ett samhälle med en offentlig sektor - och därmed i denna trygga vagga - kunnat ägna sig åt att plädera för privatisering av allt; måste ställa in sig på ett annorlunda liv.

    D v s bereda sig på att anpassa sin vardag och sin arbetstid för att kunna ta hand om allt som den
    offentliga sektorn tidigare så självklart tagit hand om.

    Alltifrån ungar som behöver dagis för att mamma och pappa ska arbeta, till gamla som behöver hjälp med att både äta och flyttas över från sängen till rullstolen.

    SvaraRadera
  17. Visst finns det säkert en massa slöfockar som behöver en spark i arslet. Men de som i min vänskapskrets är lugnast är de som sitter på ganska makliga jobb inom olika offentliga förvaltningar. Och de som alltid att jobbat mest och hårdast inom utsatta operativa befattningar inom industrin är de som nu känner extra press.

    Så frågan är om inte piskan nu viner mest över de som redan tidigare var "välpiskade" medan de som aldrig tidigare fått känna på piskan även fortsättningsvis kan fortsätta i sin makliga takt.

    Karl-Fredrik

    SvaraRadera
  18. Det är radikalt att leva nu och skita i vad Expressen säger.

    Det är radikalt att arbeta mindre och leva mer.

    Det är radikalt att inte lyssna när storebror säger att vi ska springa fortare i ekorrhjulet.

    Det är radikalt att leva i det här livet för det blir inga andra sen.

    Hälsa Expressen att dom kan fundera över det istället för att hetsa folk.

    SvaraRadera
  19. Tja, jag vet inte vilka som är mest stressade.

    De i offentlig sektor - eller de med feta bonusar i näringslivet.

    Säkert är att många tusen kommer att börja bli väldigt ekonomiskt stressade snart när de blivit uppsagda och de 300 a-kassedagarna tagit slut.

    Kanske kravet på sex timmars arbetsdag slutligen blir realitet.


    Bästa Micke; det du skrev var så jäkla härligt; så jag gick och tänkte på det länge; och blev så glad; och tänkte att det där borde jag sätta upp på väggen; för att komma ihåg varje dag.

    SvaraRadera
  20. Det kryllar av folk som kan sparkas, först alla slöfockar som inte gör något och sen alla de som faktiskt arbetar på bra men som jobbar på saker som har väldigt lite värde för slutkund.

    SvaraRadera
  21. Neoliberal: Du låter verkligen som en bossarnas boss.

    Varför inte kicka hela gänget - förutom chefen; så kan chefen få göra lite nytta för en gångs skull; istället för att bara åka snålskjuts på - de medarbetare som jobbar ihjäl sig.

    SvaraRadera
  22. LAS är ett problem i sammanhanget. Företag som nu måste avskeda folk kan inte avskeda dem som inte jobbar rimligt effektivt och behålla dem som kan rädda företagen.

    Resultatet blir att företag kommer att gå omkull i onödan, att *alla* kommer att behöva vara oroliga och att staten får mindre med pengar för att fånga upp dem som faller igenom.

    Det är ett ris vi har bundit åt egen rygg. Och det finns i dag i princip ingen politisk vilja att hantera detta jätteproblem.

    SvaraRadera
  23. Mja, fast dem fiffiga tanken med LAS var väl just också den; att människor som börjar bli trötta och lite äldre och som inte kutar riktigt så fort ska ha sin trygghet i arbetslivet kvar ändå.

    Oj, nu somnar jag visst nästan sittande.

    Sover du aldrig?

    SvaraRadera
  24. "LAS är ett problem i sammanhanget. Företag som nu måste avskeda folk kan inte avskeda dem som inte jobbar rimligt effektivt och behålla dem som kan rädda företagen."

    Hade inte LAS funnits hade företaget jag jobbar på sparkat typ varenda familje far/mor som jobbade för att slippa vård av sjukt barn osv. De cheferna är inte kloka. Stämningen efter att deras lista med namn kom ut sjunk snabbt som fan men alla visste att de inte skulle få göra så men dom visar sin vilja, dock håller jag med om att LAS kan skapa stora problem.

    Dock kan dom alltid erbjuda lite för att få folk att gå, kostar lite mer men då kan dom inte halshugga folk iaf.

    SvaraRadera
  25. Helena samt ett antal anonymaÖ

    Det är skillnad på vad man VILL göra och på vad man BEHÖVER göra. Man kan VILJA ha en kortare arbetstid utan stress och slit, jobb åt alla, höga löner, stor offentlig sektor, Volvo V70 och radhus till alla etc. Däremot så är verkligheten sådan att vi BEHÖVER antingen arbeta och slita för att kunna ha höga löner, Volvo V70, etc eller så får vi sluta begära detta. Man kan inte båda ha kakan och äta upp den. Det gör också att det är tämligen meningslöst att gnälla på de som berättar att verkligheten är sådan.

    SvaraRadera
  26. Neoliberal Agenda sa...
    Det kryllar av folk som kan sparkas, först alla slöfockar som inte gör något och sen alla de som faktiskt arbetar på bra men som jobbar på saker som har väldigt lite värde för slutkund.



    Har du begärt den lönesänkning hos din arbetsgivare som du hos Esbati ansåg att "arbetarna" måste ha i det läge som råder så att du kan föregå med gott liberalt exempel?

    SvaraRadera
  27. Sultan; Jo, så är det väl; föräldrar som måste vara hemma med sjuka barn står inte heller alltid så högt i kurs.

    Mitt intryck är också att arbetsgivare nästan alltid hittar vägar för att göra sig av med anställda som de inte vill ha kvar.

    De kan köpas ut; organiseras bort; eller behandlas riktigt jävligt illa; så att de slutar av rent överlevnadstvång.


    Emil: Det är just vad jag funderat på kring den här lågkonjunkturen/ekonomiska krisen.

    Den kanske kommer att tvinga människor till just en annan livsstil; både vad gäller bilar och krav på luxuösa hus.

    Eller är jag fel ute nu; kanske blir det som vanligt; vissa får vänja sig vid en annan livsstil - och vissa fortsätter att ha tillgång till allt som kan köpas för pengar.

    SvaraRadera
  28. I en alltför kontrollerad omgivning, tenderar folk att abdikera ansvar. Tänk på det.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.