2009-03-05

Nu står slaget om upphovsrättstiden i EP!

Som jag tidigare skrivit, så seglade förlaget om att förlänga upphovsrätten för fonogram (inspelad musik) från 50 till 95 år igenom utskottsbehandlingen i Europaparlamentet utan invändningar.

Nu står slaget i plenum. Och det finns fortfarande en chans att stoppa förslaget!

Det finns ett konkret stoppförslag, som har sänts ut till företrädare för de olika partigrupperna. (Bland annat skall fp:s Olle Schmidt ha blivit ombedd att driva frågan i den liberala gruppen.)

Nu gäller det att få ledamöterna att ta upp stoppförslaget – och sedan att rösta för det, mot en förlängning.

Därför skulle det passa fint om Europaparlamentets ledamöter, i vart fall de svenska, kunde få en del påstötningar från sina väljare om att de bör rösta nej till en förlängning av upphovsrättstiden. Och som vanligt är det vansinnigt bråttom!

Frågan är planerad att komma upp i plenum i Europaparlamentet den 23 mars.

Bakgrundsmaterial & argument: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 samt den här bloggposten hos Johanna Nylander.

EP:s dokument i ärendet.

6 kommentarer:

 1. Jävla idioter! Hur tänker de att produceringen av NYTT material skulle gynnas av att skivbolagen och döda artister får mer pengar och fattiga musiker som säljer dåligt får mindre pengar fördelade till sig. Nu har jag bestämt mig skivbolagen DÖ, för att de förstör för fattiga musiker att försörja sig.

  SvaraRadera
 2. Med dagens DNAteknik skulle väl rättigheterna kunna gälla ca 5000 år.
  Nu skulle det kanske gå att leta upp Homeros släktingar, tänk på all royalties de gått miste om.
  Egil Skallagrimsons släkt borde få sin andel.

  SvaraRadera
 3. Jag hittade just ett exempel på att avsaknaden av upphovsrätten leder till helt ny musik. Hela uppkomsten av hip hop och jungle härstammar ur Amen Break. Kolla gärna på denna videon för info om ett litet oskyldigt sampling på 6 sek och hur den skapade en helt ny typ av musik.

  http://www.beatportal.com/feed/item/video-the-six-second-break-that-shaped-the-world/

  SvaraRadera
 4. Jag träffade nyligen Olle Schmidt; och med det i baktanke sätter jag inte hoppet alltför högt. Människan förestår inte skillnaden mellan guldmyntfot och fiat-valuta, och kallade således den förstnämnda för socialism...

  SvaraRadera
 5. Måste berömma din blogg! du har en riktigt intressant en:)

  må väl!

  SvaraRadera
 6. It's a scam. Kolla Pekka Gronows blogg:

  "I have been wondering why the EU Commission did not wish to publish in its impact assessment any factual calculations of the extra income which would be coming to individual musicians in various member states during the next ten-year period, if the extension is passed. Now I am beginning to understand this. The figures would not tolerate light."

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.