2009-03-11

Polisen vill att krogen skall diskriminera

I Eskilstuna vill polisen att krogarna skall vägra släppa in medlemmar i MC-gäng, om dessa är identifierbara till exempel genom att ha sina västar på sig.

Biträdande polisområdeschef Lasse Wennholm uttalar sig för Eskilstuna-Kuriren...

"Här kan krögaren sätta villkoren så länge det inte är diskriminerande när det gäller hudfärg, religion eller sexuelläggning. (...) Jag tycker det verkar helt oacceptabelt att släppa in dessa individer i sina västar. Där måste vi komma till ett gemensamt ställningstagande från samhällets sida."

I vilken ända skall man börja?

Naturligtvis är det upp till krögaren att bestämma vem som skall få komma in på krogen eller ej. Oavsett vilka kriterierna är. Möjligen kan det vara dumt och trångsynt, i vissa fall. Men krögarna själva måste få bestämma på de krogar de äger.

Att representanter för statsmakten (polisen) går ut och säger att vissa människor inte bör släppas in på krogen – det vill säga diskrimineras – blir dock lite märkligt. Speciellt som de samtidigt understryker vilka som måste släppas in.

Staten skall och måste behandla alla lika inför lagen. Alla skall ha samma rättigheter inför det offentliga. Det är regeln i den här föreningen.

Det skall bli kul att se vad som händer när Hells Angels får sin första homosexuella, svarta muslim som medlem. Då kommer våldsmonopolet i Eskilstuna förmodligen att bränna en säkring.

Länk»

(Tipstack: Lasse)

10 kommentarer:

  1. Får man komma in om man syr på en regnbågsflagga eller davidsstjärna på västen?

    SvaraRadera
  2. Jag var förresten på en krog där det var några HA-medlemmar för några veckor sen. De var hur lugna som helst. Jag tror inte direkt de har något intresse av att starta en massa bråk på en krog full med "vanliga" människor. Det skulle bara se dåligt ut.

    SvaraRadera
  3. Dress-code är väl inget nytt,
    Har förekommit i alla tider. Vem har inte blivit nekad att komma in på Statt med jeans? Eller träskor?

    SvaraRadera
  4. Dress-code är väl inget nytt,

    Nu var det ju knappast detta polisen föreslog, utan diskriminering mot människor ur en viss sammanslutning.

    Vilket naturligtvis bör vara helt lagligt, helt oavsett eller för den delen helt utan motivation. Ägaren till X bör få sätta villkoren för tillträde till X.

    Men polisen skall inte lägga sig i detta. Mitt förtroende för dem närmar sig snabbt en ny rekordlåg nivå.

    SvaraRadera
  5. Om jag är med i ett moppegäng torde det inte vara några problem då?

    Hökarängen Hellmoppers står det på våra skinnbyxor, eftersom västen hamnat i onåd. Nu är det sinnbyxor snoppskjorta som gäller. Så.

    SvaraRadera
  6. Frågan är vilken krog som vågar.

    Efter att ha arbetat på en krog som ett av de två stora gängen frekventerade kan jag ju säga att det inte hände en enda gång att de var där utan att någon fick en smäll, ofta en Svensson som inte fattat vad som gällde. Tyvärr ville ju aldrig någon vittna.

    Istället för att inte släppa in dem borde polisen ständigt ha span på dem så skulle de snart vara dömda för diverse småbrott.

    Jag tycker det är rimligt att polisen rekommenderar att man inte släpper in tungt kriminella sammanslutningar på krogen. Allra minst kan man göra som i Göteborg där de större ställena kräver att de ska hänga av sig västarna.

    Men, någon man ska ju våga, det var så en vaktchef fick en handgranat under bilen när den stod vid Vasaplatsen.

    SvaraRadera
  7. Det blir obehagligt när människor ska straffas för att de råkar vara med i en viss grupp. Sedan förstår jag inte varför det är just krogen som HA-medlemmar ska nekas från. Varför inte matbutiken, bion eller klädaffären?

    SvaraRadera
  8. Nu är det ju så att de får komma in, om de inte har västar på sig. Alltså kan man ha en ganska enkel dresscode som säger "ej väst" (kommer någon i three-piece får de väl hänga av den).

    Dessutom är inte HA eller Bandidos vilka sammanslutningar som helst, utan grupperingar som uttalat ställt sig vid sidan av samhället och dess regler. Då borde även en extrem nozick-liberal kunna acceptera att dessa ej heller ska komma i åtnjutande av samhällets förmånder, som ex vis skydd mot diskriminering.

    Men detta kommer ändå inte att lösa problemet, vilket påpekats, eftersom krogägarna (förståeligt nog) inte kommer att våga upprätthålla förbudet. Dessutom har de andra plagg, t ex tröjor, som identifierar dem som gängmedlemmar.

    SvaraRadera
  9. Polisen borde uppmana krögare att ringa... Polisen, om någon kommer till deras krog med ett klädplagg förseett med text som i praktien lyder; "Utpressare, Bov, Bandit, Slödder". Hur ska det gå när Sverige får brottssyndikat med IQ? När de inte längre går omkring med lädervästar som mest passar i melodifestivalen? När de klipper sig och ser ut att ha ett jobb? Klarar polisen inte av skurkar som går omkring med randiga sparkdräkter till vardags, helt öppet, har nog polisen ett problem.

    SvaraRadera
  10. Eftersom staten förnekar laglydiga medborgare rätten till självförsvar bör den nog avhålla sig från att rekommendera att medborgarna retar upp kriminella gäng och våldsverkare.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.