2009-03-16

Saker att hålla ögonen på...

Christian Engström och Emma på Opassande skriver om hur italienska bloggare ber om hjälp mot den bloggcensur som nu håller på att bli verklighet i landet. Tanken är att politiker skall kunna besluta om blockering av sajter, bloggar och sociala media som de finner olämpliga – utan rättslig prövning.

Det italienska förslaget skulle dessutom göra det omöjligt att publicera information anonymt över huvud taget. Räkna kallt med att liknande förslag åter kommer att komma upp i EU.

Reportrar utan gränser påminner oss om att även länder som Australien och Sydkorea ägnar sig åt censur av internet. Det är märkligt hur rädda politiker verkar vara för fri information och medborgarjournalistik.

Nästa vecka skall Europaparlamentet rösta om en förlängning av upphovsrätten för inspelad musik (fonogram) från 50 till 95 år. Från en godtycklig gräns till en annan, ännu sämre. Nu är det hög tid att skriva till parlamentets ledamöter och protestera.

Och brottningsmatchen om ACTA-avtalet går vidare. Farmorgun i Norrtälje har ett uppsamlingsheat. Dels handlar striden om att förhandlingarna skall ske med öppenhet och i rimlig demokratisk ordning. (Där har Europaparlamentet krävt öppenhet, men beslutet behöver bekräftas i en andra omröstning. Så trycket måste hållas uppe!) Dels handlar det om att se till att t.ex. kontroll av innehållet på datorer och MP3-spelare när vi passerar gränserna inte kommer med i det slutliga avtalet.

På hemmafronten blir det allt mer uppenbart att regeringen har rört till det ordentligt vad gäller FRA. Regeringens remiss om FRA 2.0 blev luddig och fylld med undantag, glidningar och brasklappar. Remissinstanser på båda sidor sågar förslaget. Och statsministern börjar tydligen bli obekväm med frågan igen. När skall han inse att FRA-lagen har havererat? Och tänker han verkligen driva frågan till en ny omröstning, mitt under brinnande EU-valrörelse?

2 kommentarer:

  1. Även folk i USA har visst börjat kräva öppenhet om ACTA.

    Vita huset svarar "matter of national security" och vägrar lämna ut någon information. Men, vissa personer utanför huset kan ta del av informationen.

    http://www.keionline.org/blogs/2009/03/13/who-are-cleared-advisors/

    Det intressanta är att många upphovsrättsorganisationer har tillgång till informationen, men inte medborgarna.

    Highlights:

    Mr. Eric H. Smith
    President
    International Intellectual Property Alliance

    Sandra M. Aistars, Esq.
    Senior Counsel, Intellectual Property
    Time Warner Inc.

    Neil I. Turkewitz, Esq.
    Executive Vice President
    Recording Industry Association of America

    Stevan D. Mitchell, Esq.
    Vice President, Intellectual Property Policy
    Entertainment Software Association

    Ms. Anissa S. Whitten
    Trade Director
    Motion Picture Association of America, Inc.

    SvaraRadera
  2. Mycket läsvärt om korporativismen hos Copyriot idag:

    http://copyriot.se/2009/03/16/om-korporativism-i-fem-punkter/

    Detta m a a vad En av alla Anders hittat om ACTA i USA. Tack för länken!

    Sen ser det ut som Johan Mitt i Steget också fått flukt på något:

    http://mitt-i-steget.blogspot.com/2009/03/djavulen-fanns-i-bilaga-iii-denna-gang.html

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.