2009-03-04

Spanien stänger av anonyma kontantkortstelefoner

Gizmodo | El Mundo

Nu är det bara en tidsfråga innan Sverige följer efter. Frågan lär, om inte annat, bli aktuell när teledatalagringen kommer.

Anonymitet är inget brott!

(Tiptack: Hans)

16 kommentarer:

  1. Skönt att man aldrig ägt någon mobil.

    Och nu lär det ju aldrig bli nån.

    TV har jag också lyckats avprogrammera mig ifrån, ser aldrig på TV längre, i synnerhet inte nyheter.

    Nästa projekt blir att avprogrammera från Internet, det bör kunna gå utan större problem det också.

    SvaraRadera
  2. Jag Sverige kommer väl efter och skyller på EU.
    Men det kanske är ett telefonbolag som inte vill ha de olönsamma kontantkortsmobilerna i drift?

    SvaraRadera
  3. Kontantkortstelefonerna blir nog kvar. Men de får inte vara anonyma.

    Borde inte kontantkortstelefoner för övrigt vara mer lönsamma än abonnemang för telebolagen? Högre samtalspriser, förbetalning, ränta att tjäna, minimal administration...

    SvaraRadera
  4. Johan Perhson arbetar redan med förslaget.
    Måste kunna kolla alla fiskbilar som kör runt Orebro

    SvaraRadera
  5. Kan bara hänvisa till en tråd jag gjorde på Flashback för ett tag sedan om att FN tillsammans med USA, KINA och Australien jobbar på ett project som skall/förväntas leda till att ALL kommunikation skall vara kontollerbar.

    https://www.flashback.info/showthread.php?t=772134

    bara att läsa och förundras.

    Ett FN-organ håller i tysthet på att utarbeta nya tekniska standarder som syftar till att göra det omöjligt att vara anonym på internet. Regeringen i Kina och den amerikanska avlyssningsmyndigheten NSA har båda en ledande roll i arbetet, som till stor del sker bakom stängda dörrar.


    //Ratcher

    SvaraRadera
  6. "Regeringen i Kina och den amerikanska avlyssningsmyndigheten NSA har båda en ledande roll i arbetet, som till stor del sker bakom stängda dörrar."

    Det låter som en vägvisare mot vart även EU kan komma att hamna inom en snar framtid. Ingen skall i framtiden ostraffat kunna säga något negativt på internet om samhället, regeringar eller poltiker.

    Sanna mina ord. Om 30-40 år kommer man att kunna läsa i historieböckerna att Internet vid 2000-talets början var i sin linda och ännu hade myndigheterna inte fått full kontroll över detta.

    "På den tiden kunde vem som helst upprätta en websida eller registrera sig på en blogg och i praktiken kuna skriva vad helst denne önskade. Detta var tiden då internet var mer att anse som en anarki där samhällets myndigheter ännu inte hade fått någon kontroll. Lyckligtvis kom denna oordning att stävjas och användningen föll under full kontroll från de myndigheter som skall bejaka medborgarens integritet och säkerhet samt företagens verksamhet mot de element som har intresse i att antingen störa ordning och säkerhet eller att bryta mot upphovrättsmässiga lagar."

    SvaraRadera
  7. @Ron: Med den strategin klarar du dig, men det är ändå en seger för regimen. Deras mål är att kontrollera all kommunikation om om du är tyst är du inget problem för dem. Att ge upp är inte lösningen.

    Alternativ: Alla (dvs åtminstone jag) har en gammal mobil i byrålådan. Om man tankar en sådan mobil med 100 spänn och dessa samlas in i hundratal för att sedan delas ut till de som var med på insamlingen så vet ingen vem som har köpt vilken och man kan ringa med sin anonyma telefon. Upprepa insamling/utdelning så ofta du känner behov av.

    SvaraRadera
  8. Ärligt talat så känns det som om många inflytelserika individer, makthavare, och politiker egentligen ser Kina som den ultimata politiska lösningen. En enda politisk makt som regerar över en megabefolkning. T.o.m. Göran Persson var ju under sitt kinabesök mäkta imponerad över vilken ordning och stabilitet denna form av styre hade lyckats åstadkomma. Personligen så tror jag att vi förr eller senare även här i väst kommer att sträva mot ett kinaliknande samhälle. Varför? Det är mycket mer praktiskt så. Inget käbbel politiker emellan. Ingen oroan över vad befolkningen tycker. Inga problem med att styra och kontrollera åsikter. Fritt fram för stora företag att göra som dom vill, bara det gagnar jobb, ekonomi och stabilitet för övrigt.

    SvaraRadera
  9. Något OT men som kommentar till Anonym 18:26:

    Vår utrikesminster skrev så här igår:

    Och vi diskuterade också situationen med Tibet där jag upprepade vårt självklara stöd för Kinas territoriella integritet och uppmanade till fortsatt dialog med Dalai Lama samt respekt för den kulturella mångfalden och mänskliga rättigheter.

    Men att frågan är både viktig och känslig gjordes mycket klart från kinesisk sida. I detta ligger ingenting förvånande.

    Annars var det alldeles självklart den ekonomiska krisen men också klimatfrågan och olika regionala problem – inte minst den koreanska halvön – som vi diskuterade i öppen och konstruktiv anda.


    Om man hade läst något slikt för 25 år sedan hade man varit övertygad om att det härrört från en av politbyråerna öster om järnridån.

    O tempora o mores!

    SvaraRadera
  10. Jag trodde Spanien var ett schysst stalle forutom att de bojer verb sa vansinnigt. Tank vad fel man hade. Det ar val bara en tidsfraga innan det har ar implementerat inom EU - artikeln sager ju att det beror pa EUs datalagring.
    Givetvis gors allt i namnet av kampen mot terrorism och organiserad brottslighet. Suck...

    SvaraRadera
  11. Det är som jag sagt hela tiden hitills:

    " det är inte Sverige och Europa som lär Kina demokrati, det är Kina som lär Europa att bli en diktatur "

    SvaraRadera
  12. Rikspolisstyrelsen ville redan 1998 förbjuda anonyma kontantkort. Se

    http://www.frendo.se/rps98_2.html

    SvaraRadera
  13. Jag tycker att det är jättebra att man kan spåra vem som har begått en viss handling. "Accountability" kallas det på engelska.

    Däremot är det inte alls bra om denna information alltid är allmänt tillgänglig, eller är tillgänglig för skattemyndigheten, eller tillgänglig för Al-Qaida, eller Radiotjänst eller någon annan fientligt inställd aktör.

    Men man kan alltid tillgodose både behovet av social "accountability" och behovet av att slippa bli trakasserad av fientliga aktörer. Allt man behöver göra är att införa en extra mellannivå: den som är ytterst ansvarig för informationen om rondellhundar är inte nödvändigtvis samma person som den som förmedlar informationen om rondellhundar till allmänheten, Dagens Nyheter, SÄPO, och FRA.

    Den hederlige uppgiftslämnaren ser helt enkelt till att att hitta en "proxy" som garanterar accountability och samtidigt utgör anonymitetsskydd. Krångligare än så är det inte.

    SvaraRadera
  14. Orwell hade fel...jättefel... Hela 25 år faktiskt...

    SvaraRadera
  15. Anonym, 04 mars, 2009 18:06, ' "Regeringen i Kina och den amerikanska avlyssningsmyndigheten NSA har båda en ledande roll i arbetet, som till stor del sker bakom stängda dörrar."

    Det låter som en vägvisare mot vart även EU kan komma att hamna inom en snar framtid.'

    Det har aldrig varit en hemlighet åt vilket håll det går, egentligen. Ironiskt nog har nämligen aldrig USA via NSA gjort någon hemlighet av det. Det står nämligen skrivet på NSAs sajt under mission statement: enkelt uttryck så: USA via NSA ska få total dominans/kontroll över informationen, allt för att behålla USA i ledningen för USAs skull.

    USA har aldrig gjort någon hemlighet av att USA gör primärt för USA först ...

    Det ironiska med EU är att EU spelar i USA bakficka på USAs spelregler, tillsynes mest för att USA lyckats leva på räntan av sin "good will" under de senaste 8 åren. Folk får kalla USA för vad dom vill, men dom har ju inte varit strategiskt korkade direkt, kortsiktigt i alla fall.

    Frågan är hur andra akten nu kommer att utspela sig, då mycket av det skit som händer nu i EU redan är på väg att dras tillbaka i USA, samtidigt som USA är, egentligen, "väst världens" fattigaste land med gigantiska ekonomiska skulder till både "EU" och Kina (Asien). Och pga den globalisering som skett har så borde inte deras hot om handelshinder egentligen ha någon effekt. Och diverse militära hot har ju ingen betydelse, egentligen, eftersom, glorifieringen av USAs anseende är så mycket viktigare för USA än USA verkliga anseende, tragiskt nog. (Hade USA inte brytt sig hade dom ju inte ens kommit på tanken att fundera över hur en större, och mer strategiskt och taktiskt korrekt [illegal] invasionsstyrka skulle ha sett ut som, när dom invaderade Irak.)

    Utseendet, och illusionen, är viktigare än innehållet, och verkligheten.


    //ST

    SvaraRadera
  16. @Månkaninen

    Först och främst: jag gillar ditt förslag med gamla mobiler.

    Det kan ju bli mer intressant att utveckla ny teknik och nya kommunikationsformer utanför det digitala nätet.

    AM-radio, anyone...?

    Det är aldrig trevligt när stater börjar vända sig mot sina egna befolkningar.

    Idag ser man ju tydliga tecken på att staterna använt terroristangrepp och barnporr som rena ursäkter för att bedriva massövervakning av civila.

    Men när såg ni senast en västerländsk stat ta fast och fälla genuina terrorister i en rättegång? Utom rimligt tvivel?

    När rapporterades det senast om razzior mot någon barnporrSERVER?

    När såg ni en genuin knarkbaron eller traffickingboss åka in på 40 år senast?

    Händer inte överdrivet ofta eller hur?

    Jag tycker inte det ser ut som om staterna representerar vanligt hederligt folk, vi som försöker vara laglydiga tycks bara behandlas som nån sorts pengaslavar.

    Vi ska tydligen bara hosta upp tonvis med skattepengar som sedan missbrukas och används för att misstänkliggöra oss själva för brott som inte är några brott - till exempel som att bli stoppad av snuten för att man skrattat (!) för mycket bakom ratten:

    http://www.dailymail.co.uk/news/article-1159324/Motorist-pulled-quizzed--LAUGHING-hard-wheel.html

    Ja, det känns ju skönt att bli skyddad från skrattande bilister [ironi].

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.