2009-04-17

TPB: I dag börjar kriget om framtiden på allvar

Ett års fängelse och 30 miljoner i skadestånd. Det blev alltså domen mot de åtalade i The Pirate Bay-rättegången.

Naturligtvis kommer domen att överklagas. Men den får ändå konsekvenser.

Var skall man börja? Kanske med att gratulera Piratpartiet till en plats i Europaparlamentet...

Symbolvärdet av dagens dom skall inte underskattas. Frontfigurerna i en verksamhet som en hel ungdomsgeneration (och en hel del andra) ägnar sig åt döms till fängelse. Många kommer att uppfatta detta som en ren krigsförklaring. Det kommer att skapa en livskraftig motståndsrörelse och öka misstron mot staten, politikerna, rättsväsendet och nöjesindustrin. Vilket faktsikt kan vara hälsosamt, på mer än ett sätt.

Kriget kommer att bli asymmetriskt. På ena sidan står en datakunnig ungdomsgeneration som vet hur man kan obstruera, göra motstånd och ställa till det för sina motståndare. Motståndet kommer att vara spontant, löst organiserat, ske på många fronter samtidigt och det kan nästan alltid komma in under radarn. På andra sidan står institutioner och företag som bara har mycket trubbiga och på tok för kraftfulla vapen till sitt försvar. Detta kommer att bli mycket intressant.

Detta är bara att konstatera, utan att för den sakens skull lägga speciellt mycket värderingar i analysen.

Samtidigt lever vi i en värld med hyperdistribution. I princip all form av information (däribland underhållning) går att sprida blixtsnabbt till en global publik. Så ser det ut. Det kan inga tingsrättsdomar ändra. Så i praktiken innebär domen ingenting.

Grundproblemet finns kvar: Det finns en jätteklyfta mellan tekniken och informationssamhället å ena sidan – och nöjesindustrins förlegade affärsmodeller å den andra.

Detta väcker frågan: Vad tänker politikerna och nöjesindustrin göra nu? Vilka vapen har de att ta till när fildelningen inte försvinner trots speciallagar och trots att de kastar folk i finkan?

Eftersom nöjesindustrin envisas med att se sig själva som distributörer av information i fysisk form i en värld som i övrigt blir allt mer digital – så har den bara en väg att gå.

Det är att driva politikerna att införa nya inskränkningar av internets frihet; att införa mer övervakning; att lagstifta om hårdare straff; att strypa det fria informationsflödet och att börja bekämpa själva tekniken.

Och de kommer ändå inte att lyckas. De kommer att ställa till med svår skada på vägen. Men de kommer inte att lyckas bättre än de som en gång försökte stoppa till exempel tryckpressen eller den mekaniska vävstolen.

SvD | DN | Aftonbladet | Expressen

48 kommentarer:

 1. På nåt sätt är det väl talande att domen inte kan läsas på Stockholms tingsrätts hemsida.

  SvaraRadera
 2. Ha, ha! Jag har inte tänkt på det men ifpi och co. är ju faktiskt ludditer. Och dom var ju framgångsrika.

  SvaraRadera
 3. Sedan är väl ett år i fängelse och 30 miljoner en piss i havet i sammanhanget.

  Ett års öppet gruppboende tär visserligen på den drabbades tålamod en smula. Men mer innebär det faktiskt inte.

  Och 30 miljoner är ju bara en bråkdel av vad nöjesindustrin satsar på lobbying för mer repression, varje år.

  SvaraRadera
 4. Monica Wadström kommenterade den 107 sidor långa domen med "den är skriven för att hålla i HD"

  Det underliga med det är att hon sade det 11:16

  Hur kunde hon veta det efter 16 minuter om hon inte var med och formulerade den?

  SvaraRadera
 5. Ville bara berätta om min bilhandlare. Han sa så här för länge sedan:

  "Om kunden valde färg, fälgar och all annan utrustning till sin bil samt att vi kom överens om det ekonomiska, allt på nätet, så kan du ge dig f...n på att, om jag kunde, skulle jag skicka bilen via nätet också. Och de som kan, skiv- och filmindustrin, skjuter sig i alla fötter de har och vägrar. Jag fattar inte ett skit.
  Och vem vill ha en Volvo PV (CD) när det finns nya, moderna bilar."

  SvaraRadera
 6. Är lite less på gammelpressen också. Han kom ganska lätt undan den där rådmannen.

  Vi får väl se vad som står i domen, men jämförelsen med google är ju relevant, och jag hade faktiskt förväntat mig ett genomtänkt svar.

  Vid första anblick ser det ut som att rätten helt enkelt har passat, valt den bekväma sidan, och räknat kallt med att HD får avgöra frågan.

  Det är inte hedrande för rättens jurister att de fegar ur så.

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Anonym 12:23

  Klart hon inte visste. Det där var spel för medierna.

  Det kunde man höra på rådmannen att han var inställd på att glida undan.

  SvaraRadera
 9. Tingsrättsdomen finns HÄR:

  http://thepiratebay.org/torrent/4853536/Tingsrattdomen_mot_Pirate_Bay

  SvaraRadera
 10. Kommer tjänster som youtube nu bli värdelösa? Jag tänker mer att man hänvisar till piratebay målet. Kan man även attackera google nu? Någon som vet.

  SvaraRadera
 11. Bengt Svensson17 april, 2009 13:49

  30 miljoner ... det är ett grovt brott. Motsvarar skadeståndet för 600 mördade barn.

  SvaraRadera
 12. Hur ser internettillgången ut när man sitter i svenks fängelse? Får man ha bredband om inget annat sägs? I just TPB-fallet är det väl ossanolikt att de får den typen av tillgång eftersom "brottet" har begåtts just på internet, men ändå?

  SvaraRadera
 13. Men hur gör man för att AKTIVT visa sin avsky för det som händer nu? Jag tror inte det räcker med att strunta i den där filmen eller skivan.

  SvaraRadera
 14. Det var en taktisk miss att gå en counter i databasen. Det blev nu bevisning för att fildelning skett, vilket annars skulle ha blivit svårt att visa.

  Rätten undviker helt betamaxfrågan.

  Det kan ha varit en miss att tä upp lagen om elektronisk handel. Därmed fick rätten en grund att hålla dem ansvariga för innehållet.

  Detta är inget problem om man ser til torrentfilen enbart. Men rätten tycks se databasen och trackern som en samlad tjänst.

  Nu är det viktigt att få in betamaxfrågan.

  SvaraRadera
 15. Personliga ip- nummer löser alla "problem". Vänta bara ska ni få se.

  SvaraRadera
 16. Detta är skandalöst för det svenska rättsväsendet. Vi är inte längre ett föredöme för resten av världen. I praktiken är rättsväsendet korrupt, om än inte på samma underjordiska sätt som i andra delar av världen. Jättarna i Hollywood har lagt sådan prestige bakom detta mål, och ofantligt med pengar vilket naturligtvis ökar trycket.

  Dagens dom är bara en i raden av händelser som visar hur vårt samhälle styrs, och i vilken mån "vanligt folk" egentligen har ett reellt inflytande i samhället.

  Kanske dags att engagera sig! Kan www.aktionforsverige.se vara intressant?

  SvaraRadera
 17. De kommer bli Polisstat med dessa politiker. Vidskepliga sharialagar vs internet och upplysning.

  SvaraRadera
 18. Yes, rättvisan vann och piraterna förlorade!

  SvaraRadera
 19. No, sharia vann och internet förlorade! Pontus...

  SvaraRadera
 20. Kan man inte anmäla Google och alla söktjänster, alla internetleverantörer och nätverkskortstillverkarna för medhjälp till pedofiler nu (utöver fildelning då)..? Jag menar det är ju ett långt grövre brott, iaf i min mening.. Visst jag tar det till sakernas spets.. men det här är ju absurt..

  /J

  SvaraRadera
 21. "Personliga ip- nummer löser alla "problem". Vänta bara ska ni få se."


  Eller värre: Det nya EU-ID-kortet kan komma att behövas för att man alls skall kunna koppla upp sig.

  De har tänkt tanken, även om det inte finns något konkret förslag. Ännu.

  SvaraRadera
 22. Några kom in på sharialagar, här.
  Ni vet väl vilka som äger Hollywood och nöjesindustrin?
  I stort sätt, enbart Mellan österns oljesheiker. Man har under lång tid plöjt ner vinsterna i underhållningsindustrin speciellt filmjättarna.

  SvaraRadera
 23. Henrik!
  När du skriver:
  "Eller värre: Det nya EU-ID-kortet kan komma att behövas för att man alls skall kunna koppla upp sig.
  De har tänkt tanken, även om det inte finns något konkret förslag. Ännu."
  ...så blir det lite tydligare vad det i grunden handlar om. Någon vill ha koll på oss ända in i sovgemaket. Det blir ytterst inte ens en fråga om t.ex. upphovsrätt utan så pyramidalt mycket större.

  F.ö. trodde jag aldrig jag skulle ropa på tuffa hackers men det är nära nu.

  SvaraRadera
 24. "Det finns en jätteklyfta mellan tekniken och informationssamhället å ena sidan – och nöjesindustrins förlegade affärsmodeller å den andra."

  Affärsmodellen må vara förlegad, men det innebär ju inte att det blir fritt fram att göra vad man vill för att få gratis underhållning.

  GMs affärsplan för Saab är och har alltid varit skräp, det råder inget snack om saken. Men jag kan ju inte börja uppdatera Saabs modellprogram hemma i garaget och sätta Saab-emblem på slutresultatet även om min produkt är bättre.

  I övrigt tycket jag lika illa nätövervakning som alla andra.

  /Paul W

  SvaraRadera
 25. Nu finns bara ett seriöst alternativ kvar och det är SD.

  SvaraRadera
 26. Daniel Breitholz jämför med Google: /Expressen.

  ... De dömda i målet är inte ensamma om att ha reflekterat över att sökmotorer som Google tillhandahåller exakt samma information om finns på The Pirate Bays hemsida. Även Daniel Breitholtz tar upp problematiken:
  ”Detta borde rimligtvis betyda att personerna bakom Google (!) och Yahoo (osv) nu kan vänta sig att åtalas också, samt att fällas för samma brott. De har ju gjort EXAKT samma sak. Medhjälp till brott mot upphovsrättslagen.”
  Risken att Google råkar ut för en stämning bedömer Breitholtz dock som liten:
  ”Nånting säger mig att ingen kommer ge sig på Google. I så fall köper väl Google Sverige och bygger om hela vårt avlånga land till ett serverrum…”

  Kan en av anledningarna till att Gogglegrundarna och multimiljardärerna Sergey Brin och Lawrence E. Page inte blir lagförda vara att en stor organisation som NSA håller dem under armarna?

  SvaraRadera
 27. Domen var helt väntad. Alliansens svenska marionettregim avslöjar sig. Land skall med EU-direktiv och terror styras. SVERIGE UT UR EU!

  SvaraRadera
 28. "Det kommer att skapa en livskraftig motståndsrörelse och öka misstron mot staten, politikerna, rättsväsendet och nöjesindustrin. Vilket faktsikt kan vara hälsosamt, på mer än ett sätt."

  Jag försöker förklara det för alla libertarianer som inte gillar fildelning. Det gäller att ta det man får; en ungdom som vet hur illa det kan bli när staten bestämmer för mycket är betydligt värdefullare än en sida utav argumentationen om upphovsrätten...

  SvaraRadera
 29. Anonym: Om du tycker att SD är ett seriöst alternativ så hoppas jag att du får en granne som spelar svensk folkmusik nätterna genom i resten utav ditt liv. För det är ungefär det som SD står för som inte finns i andra partier...

  SvaraRadera
 30. Visa mig var på google man kan söka på torrenter? Nej, just det. Bara för att man skriver det flera gånger blir det inte sant. Google listar piratebay.org men man måste gå till dem först och sedan kan man hitta torrenter.

  SvaraRadera
 31. Den domen tillfaller de snurrigaste karusell domarna i resonemangs logiken.

  Dom döms för medhjälp till huvudbrottet, men straffas för huvudbrottet.

  Dvs dom döms för att ha främjat, och förberett för, andra att olagligt tillgängliggöra verk. Men dom straffas just för huvudbrottet att ha tillgängligjort verken, samt att dom blir skadeståndsskyldiga för huvudbrottet.  Sidan 69:

  "Det är inte visat att de tilltalade har haft kännedom om att just de i åtalet angivna alstren har tillgängliggjorts via The Pirate Bay. De tilltalades uppsåt måste dock inte täcka de specifika alster som påstås vara tillgängliggjorda. Det är istället tillräckligt att de haft uppsåt till det förhållandet att upphovsrättsligt skyddat material förekommit på webbplatsen (jfr NJA 2007 s. 929)." [...]

  "I kraft av sina positioner för fildelningstjänsten The Pirate Bay har de tillsammans och i samförstånd, enligt tingsrätten, uppsåtligt medverkat till de enskilda användarnas brott mot upphovsrättslagen.

  Sidan 72:

  "Av vad tingsrätten anfört i frågan om åtalet för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen följer att rätten funnit att de torrentfiler som är hänförliga till de i åtalet skyddade rättigheterna och verken kommit till användning för ett olovligt tillgängliggörande för allmänheten av alstren" [...]


  Men läser man påföljd från sidan 78, 79, och sidan 80 så framkommer det att dom straffas för huvudbrottet. Och skadestånden följer ju vad dom straffas för, vilket alltså är andra människors brott.


  Välkommen till bananrepubliken Sverige.

  //ST

  SvaraRadera
 32. Jag är inte säker på att piratpartiet tar sig in i EU-parlamentet. Men det kan bli väldigt spännande. Nu i juni kan vi få ett rejält test på vad väljarna anser om dessa frågor och vi kommer också få se hur stort genomslaget är för dessa frågor. Som sagt, jag tror inte det kommer att räcka.

  SvaraRadera
 33. man rör inte heller vid problemet att 600 nedladdningar inte
  automatiskt innebär 600 missade försäljningar. iom att internet samt tpb var så smidigt så använde man ju det först men om det inte hade funnits så hade man ju inte köpt filmen utan....
  - hyrt den, inte 150kr utan 30-50kr
  - lånat den på biblioteket(har själv tittat mig igenom hela west wing på DVD på det sättet alla säsongerna).
  - lånat den av kompis

  -Dan

  SvaraRadera
 34. Alexander: lägg till frasen "filetype:torrent" utan citationstecken till din vanliga sökning på google så får du bara torrent-filer i sökresultatet, inga problem att hitta torrents via google med andra ord.

  Prova själv att söka på tex "melodifestivalen filetype:torrent"

  SvaraRadera
 35. ST:

  Nej, de blir inte dömda för huvudbrottet.

  Det som gör mig bekymrad är att rätten inte skiljer på söktjänsten, trackern och torrentfilerna.

  "Genom att tillhandahålla en webbplats med välutvecklade sökfunktioner, enkla uppladdnings- och lagringsmöjligheter samt genom att förmedla kontakter mellan enskilda fildelare genom den till sajten knutna trackern har, enligt tingsrätten, den genom The Pirate Bay bedrivna verksamheten underlättat och således främjat dessa brott" (sid 63).


  Här dömer tingsrätten ut bittorrentprotokollet och tjänsten såsom varande en del av den brottsliga verksamheten. Detta är en för bred skrivning och en oacceptabel inskränkning av yttrandefriheten.

  Där överträffar man t.o.m. "Renfors-utredningen" som bara talar om upplåtande av serverutrymme.

  En annan fråga som rätten undviker att ta ställning till - möjligen för att det inte finns några bevis - är de bitar av filerna som kommit från olika källor har varit så stora att de i sig kan anses skyddsvärda.

  "Renfors-utredningen" som rätten hänvisar till menade ju att det var så, men en utredning är bara just en utredning, även om det är en hovrättslagman som stått för den.

  SvaraRadera
 36. Stocken: Det verkar inte stämma. Söker jag till exempel på backgroud filetype:jpg (borde finnas hundratals) så får jag 6 svar. När jag söker som du skrev så kommer ju piratebay-servern upp högst upp och om jag trycker på den länken så kommer ju en html-sida som i sin tur länkar till torrenten som också ligger på piratebays server..

  SvaraRadera
 37. Undrar hur kopplingen mellan den "plötsliga" frigivningen av Annicka östberg och TPB domen ser ut ??

  SvaraRadera
 38. Johan Tjäder, "ST:

  Nej, de blir inte dömda för huvudbrottet."

  Det var ju inte riktigt det jag skrev, jag skrev att dom blev dömda för medhjälp med _straffade_ för huvudbrottet.

  Det står så klart och tydligt. Det står också varför.

  I övrigt håller jag med, eftersom allt annat är till och med sämre formulerat än domar från USA. Byt ut TBP mot Microsoft MSN i allt det abstrakta, dvs allt som inte är direkt relaterat mot det specifika bittorrent protokollet. :/

  //ST

  SvaraRadera
 39. @Alexander: Stava "background" rätt så skall du få se.. Ja om man använder huvudlänken så kommer man till sajten i fråga som publicerar torrenten. Men om du istället använder länken som går till googles cache, så kommer du direkt till torrentfilen som google lagrar en kopia av. Detsamma gäller bilder. Söker du efter något på TPB så finns bara torrentfiler att ladda ned. Men hos google hittar du faktiskt reda kopior på materialet, kopior som de inte bett upphovsmannen om lov att sprida. Så, vad hände med den fina frasen "likhet inför lagen"? Svar, den existerar inte längre i sverige.

  Idag lever vi officiellt i ett samhälle där:

  1) Budbäraren hålls ansvarig för innehållet i den kommunikation de förmedlar. Operatörer kan därmed anklagas för medhjälp till terrorism, barnporr osv..

  2) Tillverkaren av ett verktyg kan dömas för medhjälp till brott där sådant verktyg kan ha använts, huvudbrottet behöver inte ens bevisas.

  Sverige är således ett land där ingen affärsmässig grund kan finnas för internetoperatörer eller kommunikationstjänster såsom post och telefoni, inte heller tillverkning av t ex. knivar eftersom tillverkaren kan dömas för medhjälp till mord, detta redan om det det kan sägas vara uppenbart att knivar kan användas för att dräpa någon.

  Jag önskar verkligen att sveriges alla internetoperatörer tog den fulla konsekvensen av detta och stänger strömmen till alla sina servrar och nät idag.

  - Magnus

  SvaraRadera
 40. Anonym 23:56:
  Jag säger inte att du har rätt, men det är en rolig tanke. En rolig följdtanke blir då: Om vi frikänner TPB, kommer då USA och hämtar hem trippelmörderskan Annika då?
  Två flugor i en smäll i så fall.

  SvaraRadera
 41. http://www.namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=3237

  Skriv på för vår frihet!

  SvaraRadera
 42. Chrille, "Om vi frikänner TPB, kommer då USA och hämtar hem trippelmörderskan Annika då?"

  Eftersom det är hypotetiskt.

  Det som representerar USA, dvs USAs regering, skulle inte göra ett skit, ty t om Sverige har mer än en hålhake på USA.

  Att intresseorganisationer som RIAA/IFPI och MPA(A) försöker framställa allt som att USA kommer att komma med handelssanktioner mot Sverige, är bara demagogisk propaganda, Sverige är ett EU land, med allt det skulle innebära för USA om dom inför handelssanktioner mot ett specifikt EU land, på denna nivå är det nämligen inte annorlunda att grunden för NATO, dvs en attack mot ett land är en attack mot alla länderna.

  Men mest skulle inte USA göra ett skit, eftersom dom håller på att bli en "fjärt i rymden" allting ekonomiskt. EU är nämligen större än USA, ekonomiskt sett. OCh räknar man på samma sett så är EU större än USA militärt sett också, även om vi inte förfogar över lika många kärnvapen, men å andra sidan har vi ett bättre strategiskt läge, ty vi har geologisk direkt kontakt med hela allting som är Asien.

  //ST

  SvaraRadera
 43. Magnus:

  Det stämmer inte. Nätoperatörer är skyddade av 16 § e-handelslagen.

  Tillverkaren av ett verktyg har aldrig varit fri från medverkansansvar, men åklagaren måste visa att verktygstillverkaren har haft uppsåt till huvudbrottet eller åtminstone varit likgiltig för att det skulle ske.

  En yxtillverkare, exempelvis, är inte medveten om att just en specifik yxa ska användas för att slå ihjäl någon. Men om du gör en yxa som du anar ska användas för att slå ihjäl någon, så kan du dömas för medhjälp.

  SvaraRadera
 44. ST:

  Jag förstår inte vilken distinktion du försöker göra.

  Den som hjälper till är också ansvarig.

  23 kap Brottsbalken"4 § Ansvar som i denna balk är föreskrivet för viss gärning skall ådömas inte bara den som utfört gärningen utan även annan som främjat denna med råd eller dåd. Detsamma skall gälla beträffande i annan lag eller författning straffbelagd gärning, för vilken fängelse är föreskrivet."


  Problemet i den här domen är att tingsrätten gör fel analys av det objektiva uppsåtet. Det gör man genom att man inte håller isär söktjänsten och trackern.

  Allmänt tillgängliga databaser är isig helt lagliga. TPB:s söktjänst tillhandahåller torrentfiler. Även torrentfiler som pekar på skyddat material måste anses vara lagliga att tillhandahålla. Upphovsrätten till dessa verk förfaller ju så småningom och jag som användare har ett legitimt intresse att själv bevara torrentfiler till de verk som jag vill kunna fildela när det så småningom blir lagligt. Jag kan inte förutsätta att TPB finns kvar då.

  Om jag likväl försöker ta hem en skyddad fil, så måste nedladdningen av torrentfilen ses som en förberedelse till upphovsrättsbrott. Därmed blir söktjänstens del "medhjälp till förberedelse" och det är inte straffbart.

  Inget brott är begånget så länge det stannar vid att jag tar hem torrentfilen.


  Därför är det fel av rätten att hänvisa till § 18 i e-handelslagen - den bestämmelse som är tillämplig på söktjänsten.

  Däremot måste trackern när hanterar ännu så länge skyddade verk, anses underlätta ett pågående brott. Jag ser i vart fall inte hur man kan komma ifrån det. Trackerfunktionen som tjänst skyddas inte av någon lag. Därmed finns det objektivt en medhjälp till olaglig fildelning.

  Därmed faller frågan tillbaka till det subjektiva uppsåtet, dvs om den som driver trackern har velat hjälpa till med upphovsrättsbrott, eller åtminstone varit likgiltig för att det sker.

  Här menar jag att rätten hamnar fel. Visserligen har TPB-gruppen varit rätt uppkäftiga i sina svar till underhållningsbranschen, men jag menar att det dels måste betraktas som ungdomligt oförstånd, dels som en följd av en mer grundlig analys av situationen.

  Jag kan nämligen inte se vad en trackeransvarig ska kunna göra för att ingripa mot brottslig fildelning utan att påverka den lagliga fildelningen. Det har heller vare sig åklagaren eller målsäganden visat i det här fallet.

  Det är ju uppenbart orimligt att någon ska sitta och övervaka trackern i realtid manuellt. Det måste alltså vara något automatiskt. Det närmsta jag kommer är ett filter på trackern så att man kan blockera vissa hash-summor.

  Men det räcker ju att man ändrar en bit i filen så får man ju en annan hash-summa utan att ändringen blir märkbar för tittaren. Antalet varianter av en film eller en sång kan på det viset snabbt göras ohanterligt.

  Min slutsats är att lika lite som en yxtillverkare kan veta vilken yxa som kommer att användas till mord så kan en trackeransvarig veta vilken hashsumma som leder till olaglig fildelning.

  Därmed kan den som är trackeransvarig inte anses ha subjektivt uppsåt. Åtalet för medhjälp bör därför ogillas.

  SvaraRadera
 45. Jag stavade background rätt vid sökningen, skrev fel i denna kommentar bara. Fick bara 6 svar på background filetype:jpg. Jag tröck på den cachade torrenten och kom inte till någon fil utan till Piratebays html-sida.

  SvaraRadera
 46. Fräscht att Peter Danowsky jämför fildelning med barnpornografi...
  En usel Thåström dänga vs. en gruppvåldtagen 12 åring.

  SvaraRadera
 47. Apropå Ipredia:

  SR Ekot meddelar.
  "Danskar kan få surfa gratis i KöpenhamnKöpenhamn vill göra det möjligt för alla invånare och besökare att gratis få surfa trådlöst på den danska huvudstadens gator, skriver tidningen Berlingske Tidende.

  En majoritet av de som styr i Köpenhamn vill att man sätter upp så kallade hotspots för trådlös datatrafik, till att börja med på Ströget och ett par andra stora gator.

  Socialdemokraternas politiska ordförande i Köpenhamn säger att politikerna måste bidra till att förhindra en ökande ojämlikhet där vissa stängs ute från informationssamhället." / Slut citat.

  Tidigare kunde man be killen i cykeltaxin* trampa runt på en sightseeing i Köpenhamn där det fanns många hotspots och var bra täckning. Nu blir det ännu bättre.

  * Benhårt arbete.

  SvaraRadera
 48. Justitiemassaker. Vem är förvånad. Inte jag i alla fall.

  Visst 17 ska artisterna ha betalt, men inte på det HÄR sättet, alltså monopolistiskt överpris per exemplar, för det är samhällsekonomiskt slöseri av grövsta mått; det enda som därmed uppnås är att nya artister hindras från att komma fram; och tänk att det är minsann själva SYFTET, det! Det här är alltså miljardärsmonopolets metod att skydda sin egen verkstad för glassigt obegåvat nonsens mot konkurrens och därmed strypa sann kreativitet och effektivt fördumma folket, dränka det i porr och kastrera det till motståndslöshet inför monopolkapitalets hänsynslösa Reaktion; följaktligen hjärtligt understött av Maktens dilettantiska knäfähundar som Ian-Gulliver Kallhammar, Hora Sängdahl och Claës-Barbie Alexandelander + blott alltför unken övrigt firad & förmögen Oförmögenhet.

  SVERIGE UT UR EU!

  - Peter Ingestad, Solna

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.