2009-05-19

EU & Irland: Propagandamaskinen drar igång

EU:s informationskommissionär Margot Wallström är tydligen på väg att teckna ett avtal med PR-firman Edelman.

Syftet är att "informera om EU" på Irland. Vilket råkar sammanfalla med höstens repris av folkomröstningen om EU-fördraget på den gröna ön.

1.600.000 euro av våra skattepengar kommer att användas för att göra irländarna mer vänligt inställda till EU. Bland detaljerna märks att man lägger en halv miljon euro (ungefär sex miljoner svenska kronor) på bioreklam.

Läs mer »

22 kommentarer:

  1. 16 000 000 av skattepengarna , det är väl en droppe i havet för fru Wallström .
    Firmam Edelman kommer nog att visa sin stora tacksammhet på ett eller annat sätt eller tom flera sätt .

    SvaraRadera
  2. Om politikerna har ett sånt förakt mot folkviljan så hoppas jag att det besvaras med ett rejält valresultat så att Bryssel och Margot i synnerhet lär sig att man inte kör över medborgarnas vilja 3 gånger om.

    SvaraRadera
  3. 20 spänn på att det får motsatt effekt!

    SvaraRadera
  4. Vi i andra länder måste agera! Det är Irland som det till stor del hänger på. Kan vi inte starta/hjälpa någon organisation som jobbar mot fördraget? Jag tror många som läser denna blogg är beredda att donera till en nej-kampanj. Jag vet att jag är och jag vet också att jag inte har någon koll på organisationer i Irland.


    // iii

    SvaraRadera
  5. Lars Jonsson, Jämtland19 maj, 2009 13:23

    På tal om EU-reklam noterade jag på min senaste stadsvisit i lilla Östersund att hela staden var totalt nedlusad av EU-flaggor. Jag räknade inte så noga men det var lätt över 20 EU-flaggor och inte en enda svensk...

    Vi lär se en väl så intensiv propagandakampanj svepa över Sverige tids nog, för vårt NEJ i Euro-omröstningen lär väl inte ha så lång giltighetsid kan man tro. Jag gissar på att vi får en ny omröstning 2011.

    SvaraRadera
  6. Eftersom en ansenlig del av nej-sägarna uppgivit att de avslog Lissabonfördraget p.g.a. dålig kunskap om den, är det inte helt orimligt att någon också upplyser om vad det rör sig om. Jag vet inte om jag övertolkar, men tänker ni sitta och försvara att inkompetens och okunskap ska vara tongivande?

    Jag menar inte att irländarna röstade "fel" förra gågen för att denna gången tvingas rösta "rätt", jag menar bara att det näppteligen kan vara något dåligt för demokratin att väljarna känner till vad de röstar om den här gången.

    SvaraRadera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  8. Tänk på att ett ett nej till Lissabonfördraget skulle innebära en katastrof för Europa. jag tycker att det låter billigt om resultatet kan bli att de outbildade och okunniga som röstade nej till fördraget på grund av att de inte förstod vad det betydde för Irland och Europa kan rösta ja denna gång.

    SvaraRadera
  9. Högerliberal:

    Vi vet att folk är negativa till Europanatanken pga okunnskap. Då är det väl inte fel med upplysning.

    Jag är villig att betala för att beslut fattas med korrekta underlag.

    SvaraRadera
  10. Pengar i all ära men håll med om att det känns konstigt att att EU ska göra propaganda eller vad man nu kallar det för Lissabonfördraget "EUs grundlag"

    Hur skulle det uppfattas om Sveriges regering började propagera för en svensk grundlagsändring? Jag skulle bli väldigt misstänksam i allafall
    Är inte det här något som borde skötas av de politiska partierna?

    Det är för mig inte bara en sak som verkar helt skruvat med EU och politikerna och det här är en av dem

    SvaraRadera
  11. Någon Annans Pengar!!!!

    SvaraRadera
  12. @Gunnar,

    Ett annat sätt att få folk att rösta ja är att skriva om fördraget så att det är så som folk vill ha det: Fri rörlighet, tullunion, fri handel. I övrigt europeisk mångfald.

    John

    SvaraRadera
  13. Det behövs ett piratparti på Irland. Nej, visst... Piratpartiet kommer ju att rösta för alla EU:s informationskampanjer (alldeles oavsett om de sätter sig i gröna eller liberala gruppen).

    SvaraRadera
  14. Det är klart det är bra med kunskap men det är inte bra när det finns en part, med en tydlig position, som använder statens pengar för att sprida sitt budskap.

    Det är tämligen naivt och faktiskt rätt okunnigt att ens tro att det finns objektiv kunskap i en värderingsstyrd fråga som denna.

    SvaraRadera
  15. Att ha en svensk propagandaminister i det nya Sovjet €USSR är inget att vara stolt över.

    Hoppas Irländarna, som ju röstar för oss som ju inte får den demokratiska rätten, skickar €Us politbyrå ytterligare några snäpp åt helvete med ett rungande nej.

    SvaraRadera
  16. Vill du köpa grisen i säcken?

    Nej.

    Varför inte, det är ju en väldigt fin säck?

    Sorry, inte intresserad.

    Men hur kan vi få dig intresserad, av att köpa grisen i säcken?

    Uh, va?

    Men du ska vi inte ta det här en gång till, fast över en sju-rätters på en tre stjärnig rest. och provning av 101 sorters singel malt? Helt utan förbehåll självfallet, tihihihi.


    Japp, nu ska dom smörja hela Irland med fem 56.


    //ST

    SvaraRadera
  17. Någon som vet om reklamfirman är en del av sossekonglomeratet?

    SvaraRadera
  18. Att fildelarna missar propagandan på biograferna måste ju uppfattas som ett enormt problem.

    /Smen

    SvaraRadera
  19. @ Högerliberal och Gunnar

    Skattepengar ska f-n inte gå till sån't här! Det är ju helt absurt. Men vill ni betala ur egen ficka för att Irland ska rösta 'rätt' så gör det då.

    SvaraRadera
  20. @Anonym 14:36

    Nu är ju iofs Lissabonfördraget något som åtminstone Christian Engström som står som etta på PP:s lista sagt att pp är emot om jag inte minns fel...

    SvaraRadera
  21. @Högerliberal och Gunnar

    Som EU förespråkare kan jag dock säga att jag började som positiv till konstitutionen/Lissabon, men studerandet av fördraget tillsammans med dess förkastliga försök till genomförande har fått mig att anse att det bör förpassas till papperskorgen och skrivas om från början.

    Lissabon i sig skulle vara en katastrof för EU som förstärker de element som saknar demokratisk förankring, och gör väldigt lite för våra faktiska folkvalda i parlamentet.

    SvaraRadera
  22. Bioreklam är inte kunskap. Det är ren propaganda, definitionsmässigt.

    (Såvida dom inte ska visa ett oberoende föredrag om lissabonfördraget villket jag utesluter som mindre än sannolikt.)

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.