2009-05-06

EU-valet är ett vårdval


En av konfliktytorna i EU-valrörelsen gäller patienters rätt att söka vård i andra länder, om de inte kan få sådan inom rimlig tid i Sverige.

Det vill säga att den fria rörligheten även skall omfatta en verksamhet som svenska folket tycker är så viktig och självklar som sjukvård.


Här hittar vi de mest negativa till vänster och de mest positiva till höger. Så märkligt det kan bli. Socialdemokrater, som alltid annars talar om rätten till fri vård gör passivt motstånd. Och moderater, som ofta brukar vilja se privata lösningar, vill erbjuda svenska folket skattebetald vård i hela EU.

Nu är de flesta motståndarna kanske inte helt avvisande. Men i vart fall hyfsat skeptiska. Bland annat vill de att sjuka människor skall ansöka i förväg hos Försäkringskassan för att få söka vård utomlands. Vilket blir lite konstigt. Skall man verkligen behöva be om lov för att få gå till doktorn?

Den som är sjuk får ofta vänta för att komma i kontakt med sjukvården över huvud taget. Därefter kan det ta tid att komma rätt, att bli undersökt och att få rätt diagnos. Sedan hamnar även mycket sjuka människor i kö i väntan på att få sin behandling. Skall de nu behöva brottas med Försäkringskassans byråkrati också – om de skulle vilja söka vård snabbare på annat håll?

För det finns nästan alltid ledig kapacitet i vården i våra europeiska grannländer. Den är normalt sett inte dyrare än i Sverige. (Ofta är den billigare.) Och i vissa länder kan man erbjuda vård som helt enkelt inte finns att få i Sverige.

Är det verkligen så mycket att bråka om, ifall någon vill söka vård i Holland istället för i Halland? Speciellt om det leder till snabbare behandling, vilket kan minska lidandet och sjukskrivningstiden?

Och apropå Holland, så är vården i många EU-länder ibland både bättre och mer kostnadseffektiv än i Sverige. Spetskompetensen ligger ofta på samma nivå. Men tillgängligheten är som regel mycket bättre på kontinenten. Det är enkelt och går snabbt att få träffa en läkare.

Naturligtvis är detta ett störningsmoment, på så många sätt, för den svenska sjukvårdsbyråkratin. Det kan vara surt att behöva erkänna att någon annan är snabbare, billigare och kanske bättre. Och att folk åker utomlands för att söka vård stör naturligtvis planeringen av köerna.

Men det beror helt och hållet på vilket perspektiv man har. Patienterna är inte till för att tillfredsställa sjukvården och dess byråkrati. Det är precis tvärt om.


(Denna bloggpost länkas även via Aftonbladets EU-valsida under dagen.)

14 kommentarer:

  1. ironi påMen hax, du måste ju förstå att kostnaden för att behandla sjuka ligger som en budgetpost och ersättningen till de som är sjuka ligger som en helt annan. Om folk fick sina sjukdomar behandlade när de behövde det skulle ju behandlingspostens tilldelade medel inte räcka till. Dessutom skulle det ju leda till att det blir ett överskott i posten för ersättning till de sjuka och sådan oreda i budgeten kan vi ju inte ha.
    ironi av

    SvaraRadera
  2. hehe. vad får du för att göra reklam för m inför valet till EU-parlamentet?

    SvaraRadera
  3. Det var allmänna och vettiga synpunkter. För en bedömning krävs närmare kunskap. EU ger möjligheter till välfärdsvinster inom vården genom ökad samordning och konkurrens. Effektiv administrativ styrning behövs för att avvärja effektivitetsförluster av olika slag. Mitt förslag är att möjlighet till sjukvård i andra EU-länder främjas maximalt under en försöksperiod, varunder systemet övervakas för utvärdering med maximal insyn för fria utomstående bedömare. Tillgänglighet? HAX har rätt i att den är ofta bättre utomlands. Min erfarenhet är att svensk sjukvård fungerar prompt och bra vid allvarliga sjukdomsfall.

    - Peter Ingestad, Solna

    SvaraRadera
  4. Allt är bättre nånannastans.

    Dom politiker som delar ut flest fribiljetter till nånannanstans vinner.

    SvaraRadera
  5. Bygger inte mycket av upplägget i svensk sjukvård idag på att det ska vara 'lagom' svårt att utnyttja den? Så att 'rätt' (budgeterad) mängd personer lyckas ta sig till doktorn för undersökning/behandling. Om man helt plötsligt öppnar dammluckorna och alla på ett enkelt sätt både kan ta sig till doktorn och söka behandling, så håller ju aldrig landstingens budgetar längre.

    SvaraRadera
  6. Jag bor i Holland och är väl inte helt övertygad om sjukvården här. Visst går det snabbare att träffa en läkare med husläkar-systemet, men husläkarna har ungefär samma kompetens som våra sjuksköterskor i Sverige (svenska sjuksköterskor har mycket större kompetens än sina utländska kollegor) och agerar mest dörrvakt för den riktiga vården. "Gå hem och ta två huvudvärkstabletter" är standardsvaret på det mesta. På sjukhusen verkar det vara som i sverige ungefär. En gång glömde de ge mig speciella anvisningar, vilket gjorde att jag blev tvungen att ringa efter ambulans vid 5-tiden på morgonen.

    SvaraRadera
  7. Vem skall defienera vad "rimlig tid" är?

    Mvh

    SvaraRadera
  8. Vem skall defienera vad "rimlig tid" är?

    Mvh

    SvaraRadera
  9. Sjukvården är nog tydligaste exemplet på en typisk offentlig sektor-åkomma: kontrollfixering.

    Landstingspolitiker, sjukvårdsministrar och alla inom sjukvården är besatta av att kontrollera och styra. Därför behövs regler om att sjukhuset Ällhögen bara får operera 1000 höfter per år, att öppettiderna bara ska vara 9-17 och massor av tillståndskrav.

    Att budgetarna ändå inte hålls, att oförutsedda utgifter dyker upp och fastställda mål inte följs accepterad däremot glatt - det viktiga är att låtsas ha kontroll, inte ha kontroll.

    Våra grannländer litar däremot både på läkarnas professionalitet och patienternas förnuft. Köerna försvinner, byråkratin minskar och kostnaderna visar sig vara ungefär desamma.

    Undrar om det beror på något i vattnet?

    SvaraRadera
  10. "hehe. vad får du för att göra reklam för m inför valet till EU-parlamentet?"

    Nä. Det är Aftonbladet som tycker att jag passar bra som högerspöke i en serie bloggposter. Gratis, skall kanske tilläggas.

    SvaraRadera
  11. Den som tror på globalisering är tokig, fattar ingen att alla dessa gemensamma politiska saker handlar om att urholka länders makt och självständighet.

    Sluta kolla på detaljer se helhetsbilden

    Ut ur EU, lägg ner FRA och IPRED.

    SvaraRadera
  12. Vad jag har förstått så är vänstern mot förslaget för att de är oroliga för att enbart de med tillgång till pengar kan söka vård utomlands, då förslaget går ut på att patienten ska ligga ute med de pengar och eventuellt få tillbaka pengarna från fk _om_ de godkänner vården. Från den synvinkeln är det ju viktigt att få veta huruvida man ens får ersättning för vården, och även att en privatperson inte ska behöva ligga ute med en massa pengar. Men har man pengar att ta från, så blir ju tillståndet från fk bara jobbigt...

    SvaraRadera
  13. Om jag känner offentlig sektor rätt så -tjänar- (förlorar mindre) dom på om folk skulle få vård någon annan stans med tanke på lokalkostnader, administration etc.

    SvaraRadera
  14. Jämförelsen mellan Holland och Halland är faktiskt inte helt fel. Fast du måste nog specificera vilket av de två Holland du avser -- Zuid-Holland eller Noord-Holland.

    Nederländerna (som landet alltså heter på riktigt) består av tolv provinser, varav två heter som ovan nämnt.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.