2009-05-22

Den svenska demokratin på dekis


I många år har det varit känt hur socialdemokratiska valarbetare har "hjälpt" senila åldringar att ombudsrösta. Socialdemokratiska valarbetare har till och med dömts för valfusk. Och den demokratiska vårdslösheten spridits nu för tiden i vidare kretsar. Junilistans och sverigedemokraternas valsedlar har i de senaste valen kastats ut i en del vallokaler. Och i årets EU-valrörelse är det piratpartiet som drabbas av att valförrättare inte vill ge nya partier en sportslig chans. (Se till exempel videoklippet i bloggposten nedan.)

Detta är väldigt anmärkningsvärt. Den svenska demokratins kärna, de allmänna valen, hanteras av människor som försöker påverka utgången av dessa val. Detta strider naturligtvis mot så väl demokratins själva kärnprinciper som alla rimliga uppfattningar om fair play.

Men detta är inte det enda exemplet på hur den svenska demokratin är på dekis. I går skrev jag om riksdagsledamöter som lämnar sina uppdrag, eftersom riksdagen berövats all makt och inflytande. Istället har den blivit ett transportkompani som tar order av regeringen. Och de som ändå försöker vara självständiga och stå upp för sina principer blir snabbt mörbultade av sina partiledningar.

Samtidigt är rättsväsendet på väg utför. I tingsrätterna dömer politiker. I högre domstolar dömer före detta politiska tjänstemän. Särlagstiftning, åsiktslagar och morallagstiftning betraktas inte som något konstigt. Någon maktdelning har Sverige inte, i egentlig mening. Rättsväsendet har blivit politikens förlängda arm. Och någon konstitutionsdomstol verkar det inte som om vi kommer att få under överskådlig framtid.

Gammelpartierna arbetar samtidigt hårt för att övervaka oss medborgare. Med FRA och teledatalagringen kommer alla svenskar att behandlas som potentiella kriminella och terrorister. Det säger en hel del om makthavarnas syn på folket.

Detta för nu inte blanda in EU:s demokratiska underskott i diskussionen...

16 kommentarer:

 1. Skaffa en videokamera, gå ut och filma och rapportera. lägg ut videon på youtube och din blogg. Vi måste alla bli vår egna alternativa media.

  Ett uppdrag är Kolla din vallokal hos dig och filma och rapportera därifrån vad som händer. Ta reda på lagar om valfusk, ta med papper som bevisar dina påståenden och ge dem till valarbetarna.

  Gå fram själv med en mikrofon till politikerna och ställ frågorna som aldrig ställs. Använd dig av internet, låna studiotid i öppna kanalen för längre intervjuer.
  Via det forumet kan du få rätt högt uppsatta politiker att ställa upp. Lägg sedan ut allt på nätet.

  Vi måste ta tillbaka media allihopa, investera i en kamera, men framförallt en bra mikrofon, vad som sägs är viktigast att få fram.

  SvaraRadera
 2. Småskrattar åt tanken att FRA och teledatalagringen sätter käppar i hjulet för e-röstning. Måste ju vara en trivsam bieffekt för varje etablerad politiker som kämpar för att skaffa sig mer makt.

  /Smen

  SvaraRadera
 3. Du har glömt att nämna alla våra röster på Fria Listan som inte ens räknades i riksdagsvalet 2002. Även om jag hoppas att det rörde sig om okunskap från valarbetarna är det svårt att kalla det för något annat än valfusk.

  SvaraRadera
 4. Regeringsduglighet, regeringsduglighet, regeringsduglighet

  SvaraRadera
 5. Ledande politiker på partiledarnivå i de etablerade partierna bör slå näven i bordet och offentligt säga att det är oacceptabelt med valförättare som agerar partiskt.

  Om de inte vill det, bör de ställas mot väggen om sin ovilja att försvara demokratin.

  SvaraRadera
 6. Hur mycket krävs för att FN ska skicka observatörer vid nästa val? Det skulle ju vara en ganska kul gest och en stor förödmjukelse för Sveriges riksdag om FN skickade observatörer hit inför riksdagsvalet 2010...

  SvaraRadera
 7. Att valröstningen inte hanteras, till 100%, enligt reglementet, år 2009, är ju helt absurt och sne-vridet.

  Att gammelpartierna, särskilt moderaterna, strävar mot det som ändå kommer att ske i o m att personvalen blir mer som det är tänkt, är tragiskt. Tragiskt eftersom det mest verkar vara (parti)taktik, som förs i regerande ställning. Hade trots allt varit ärligare att köra på som det egentligen var tänkt.

  Att vi har politiskt bundna, till fördel för politiskt obundna, nämndemän är, i en demokrati, som ska vara modern, dubbelt korkat när vi en sk modern demokrati inte ens har en författningsdomstol. Men å andra sidan har vi ju inte ens skilt fackförbunden från politiska partier, ändå lyckades vi skilja kyrkan från staten.

  Många politiker kanske har svårt med att gårdagens framtid redan är här. Det bara gick snabbare än dom, i sin analoga värld, tänkte sig.

  //ST

  SvaraRadera
 8. "Gammelpartierna"?

  Tror Hax bör sluta läsa kommentarer. Utöver det infantila språkbruket; hur ofta är "nypartier" i maktposition bättre än "gammelpartier"? Få se, Ny Demo... Det gick ju bra. Junilistan? Fantastisk succé, har förändrat världen. Miljöpartiet? Har verkligen förändrat världen, eller åtminstone Sverige, men knappast till det bättre. Stängda kärnkraftsreaktorer och äcklig - och onödig - sophantering. Feministiskt Initiativ? Det nya partiet? Skånepartiet? Som nu är väljarbasen för Sverigepartiet, hur det kan gå ihop.

  Det råder ingen brist på partier i Sverige, snarast finns för många. Problemet är valsystemet. Väljarna har ingen aning om vilka de röstar på. Vi behöver enmansvalkretsar. I ett litet land som Sverige vore det idealt.

  SvaraRadera
 9. Anonym 1:02 du har tydligen missat att alla etablerade partier har samma agenda och styrs av bankerna och mäktiga organisationer som Bilderberggruppen.

  SvaraRadera
 10. E-man:
  Om nan går in på http://www.val.se/tidigare_val/ så framgår det med all äönskvärd tydlighet att "Fria Listan www.frialistan.st" fick 274 röster.
  Vadå inte räknas?
  Vadå okunskap? De som site ri vallokalen (som jag t.ex.) har ingen skyldighet att på valnatten räkna småpartier. Däremot räknas de med all noggrannhet av valnämnden veckan efter valet. Och de är sannerligen inte drabbade av "okunskap".

  När det gäller stormen i vattenglaset om PPs valsedlar så tror jag signaturen "Pia" i kommentarerna har helt rätt. Reglerna för vanliga vallokaler är solklara. Småpartier som PP får fritt lägga ut sina egna valsedlar och fylla på om de tar slut - personalen har ingen skyldighet att göra det.

  SvaraRadera
 11. Bengt Svensson23 maj, 2009 13:00

  Med anledning av rapporter om valsedlar som flyttats i vallokaler uppmanar piratpartister varandra via bloggar att filma i vallokalerna, helt utan respekt och förbehåll för att bevara en av demokratins hörnpelare – valhemligheten.
  http://www.smp.se/ledare/ingen-snalskjuts-till-makten(1338420).gm
  Smålandsposten, som representant för den granskande tredje statsmakten, anser tydligen att valhemligheten - det är att hemlighålla valfusk.

  SvaraRadera
 12. Att den svenska demokratin är som den är just nu är knappast någon nyhet. Förtroendet är på "All time low" för att förbättra det hela så är vi på väg mot två parti-system. Politiker agerar inte längre för folket bästa utan främst för sina egna intressen.Att det förkommer valfusk förvånar mig inte ett smack!

  SvaraRadera
 13. Men snälla Johan hedin. Det handlar fortfarande om att vallokalen skulle SLÄNGA piratpartiets valsedlar vid dagens slut om det fanns sådana kvar då.

  SvaraRadera
 14. Johan Hedin,

  Förut kunde man se resultatet enda ner till valdistrikt (eller vad lägsta nivån heter). I det valdistrikt jag då bodde hade ingen röstat på Fria Listan. Har hört att samma sak har drabbat flera.

  SvaraRadera
 15. Efter att ha kollat upp detta med valnämnden i Stockholm (ej Botkyrka) så är det rätt solklart att valmänden har rätt och PP har fel. Det är en ren anka.

  (och nu skall PP tydligen bli de som sabbar integriteten mest av alla genom egen smygfilmning... ironiskt någon?)

  Vallokaler har ingen skyldighet alls att hålla koll på andra valsedlar än de 9 partiers som fick över 1% i senaste valet. Lagen är tydlig och klar.
  Däremot har andra partier all rätt att lägga ut egna valsedlar - men de måste själv fylla på om de tar slut osv.
  Detta gäller för vanliga vallokaler på valdagen - inga speciella lagar/regler gäller för mobila vallokaler.
  I det här fallet har de all rätt att lägga ut sina sedlar - men valarbetarna har ingen skyldighet att ta till vara dem när de stänger för dagen (självklart skall de inte slängas när man har öppet).

  PP får helt enkelt finna sig i detta och jobba litye hårdare med att få ut sina sedlar. Samtidigt borde man gnälla (skrika? gråta?)och smygfilma lite mindre.

  SvaraRadera
 16. E-man:
  Jag vet inte vad du pratar om. På www.val.se går det ju utmärkt att se valresultat för småpartier ned till varje valkrets i nivå. Det är bara att klicka dig fram.

  Jag hittar genom stickprov direkt enstaka fria listan röster för enstaka valkretsar i Stockholm.

  Du kanske blandar ihop det med att man inte räknar "Övriga Partier" separat direkt på valnatten. Så är det ju. Men sedan (veckan efter) räknas varje röst mycket noggrannt.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.