2009-06-02

Avståndet till Europa

Nu har Kristin Westers rapport Avståndet till Europa presenterats på Timbro Medieinstitut.

För visst är det märkligt med medias ointresse för EU. Just nu upplever vi i och för sig en period med ökad bevakning. Men det beror bara på att det är EU-val och att Sverige skall vara ordförandeland under hösten. Sedan lär bevakningen sjunka tillbaka till den vanliga, låga, nivån igen.

Detta är naturligtvis både tråkigt och farligt. 60 till 80 procent av den svenska lagstiftningen sägs bygga på EU-beslut. Och media är i princip inte intresserade av vad EU beslutar. I vart fall inte under beslutsprocesasen. Möjligen skrivs det något i efterhand, när vi förvånade ställs inför fullbordat faktum. Detta gör det i princip omöjligt för alla som inte själva, direkt kan följa EU:s arbete att ha åsikter och att påverka besluten.

Detta är en av de saker jag tog upp när Kristin Wester intervjuade mig i samband med att hon skrev rapporten.

Rapporten hittar du här. Bambuser-sändningen av presentationen finns här.

Om nu inte media har råd att ha EU-korrespondenter och inte hinner följa det dagliga arbetet i EU... Skulle inte någon tidning i vart fall vara intresserad av en veckokrönika om EU? Jag skulle inte ha några som helst problem att hitta uppslag och att skriva en sådan. Den skulle bli förfärande, underhållande och oftast till och med löpsedelsmässig. EU-apparaten är nämligen en guldgruva för den som vill skriva om mygel, maktmissbruk, slöseri, nepotism, byråkratiskt vansinne, dåligt genomtänkt politik, skandaler och häpnadsväcksnde maktkorruption.

24 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Kristin Wester är det som skrivit rapporten.

    SvaraRadera
  3. Hax skriver:
    EU-apparaten är nämligen en guldgruvaTroligen borde du vända dig till Grönköpings Veckoblad, där talas det klarspråk.
    Övrig rikspress vill nog inte satsa på detta ditt uppkast, inte med i gänget, egen blogg, egen läsarkrets. Nja, det gillar nog inte hemmaredaktionen.

    SvaraRadera
  4. Någon gammal sosse statsminister sa än gång i tiden (inte ordagrant så här men något liknande) Vi behöver EU för att politiken ska kunna möta kapitalet.

    Och lite så är det. Vi har kommuner, länen, länder och nu EU.

    Så hur har massmedia då gjort. Jo vi har tidningarna som täcker länet (med mindre nationella nyhter), vi har de nationella tidningarna (med mest nationella nyheter).

    MEN vi har inga EU täckande massmedia. Precis som politiken möte kapitalet måste massmedian möta politiken!

    Bloggarna har till försökt ta en liten roll, men det är svårt att ha internationella bloggar. Och vi måste vara realistiska, större delen av EU's befolkning följer inte bloggar. I alla fall inte nyhetsmässigt.

    Därför skulle det behövas en EU övergripande tidning. En kraft som kan belysa folket så makten i EU inte blir en sådan förbannad "gör vad de vill" makt.

    Att hitta läsare är inte alltid lätt, men det tror jag nog kommer. Det kan ju börja som en liten internet tidning :)

    SvaraRadera
  5. Svenska massmediers ovilja att dela en frilansande korrespondent med andra när de inte har råd med en egen heltidare är faktiskt obegriplig. Det borde även i lilla Sverige finnas några tidningar/nyhetskanaler som inte överlappar och kunde köra syndikerade nyheter.

    SvaraRadera
  6. Kristian,

    naturligtvis. Rättat. Rodnar.

    HAX
    ...för tillfället i transfer i Wien.

    SvaraRadera
  7. Tja...jag är inte förvånad över tidningarnas ointresse. Det bygger på en lång tradition av journalistik som går ut på att man bestämmer sig för en dramaturgi och sedan följer man denna. I EU's fall så är det att EU...är krångligt, tråkigt och nått att skylla på.

    SvaraRadera
  8. Danmarks Radio (inkl TV) har en stationerad korrespondent på heltid i Bryssel. Jag har träffat honom och han är som reportrar skall vara, nyfiken och frågvis. De anser sig ha råd och tycker det är viktigt att folket vet vad som händer där nere.

    SvaraRadera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  11. HAX, vilka är de liberala valen på PPs lista?

    SvaraRadera
  12. Det går att göra intressanta program om EU. Varför visas inte denna danska serie på svensk TV? (En synnerligen retorisk fråga.)

    Quatraro mysteriet

    SvaraRadera
  13. En länk till en blogg som argumenterar för det enda demokratiska alternativet i valet till (det sk) EU-parlamentet:

    Those democratic elections

    SvaraRadera
  14. Ursäkta offtopic, Henrik, men vill inte du kommentera Amelia Andersdotters viljan att donera sin EU-lön till Attac och Ordfront?

    Jag förstår att det är nästan givit att PP får en mandat, men det är ju riktigt förskräckligt om det får två. Man kan ju inte vara frihetens vän om man samtidigt är frihetens fiende (check your premises ;-) ).

    SvaraRadera
  15. @Vasserman
    Neo kommenterar.
    Amelia verkar skärpt, argumentationsskicklig och ett gott komplement till den mer liberala, f d folkpartisten, Christian. Vad de gör med sin lön borde vara deras problem-nöje. Bättre än att via via andra, i smyg, stödja Farc (i brist på bättre exempel just nu).
    S k nyliberaler är det ganska ont om i Sverige, liksom inom pp, och jag är glad att det finns åtminstone finns en tongivande sådan inom pp. Förhoppningsvis har de uppfyllt, åtminstone mitt, syfte till valet 2014. I EP kan jag däremot tänka mig att de kan bli lite stora längre, ett paneuropeiskt parti för grundläggande mänskliga rättigheter, på nätet såväl som i hela världen afk.

    SvaraRadera
  16. @Shaun
    Att stödja socialismen samt handels- och rörelsehinder öppet och med sin egen lön är så klart mycket bättre än att göra det i smyg och med mina skattepengar. En så länge håller jag med.

    Däremot fattar jag inte varför "f d folkpartisten, Christian" ska "kompletteras" (kompenseras?) med motståndare till grundägande mänskliga friheter IRL. Friheten på nätet är fantastiskt, men friheten IRL är väl ännu viktigare. Det gäller att inte tappa perspektivet!

    SvaraRadera
  17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  18. @Vasserman:
    Att du vill styra hur en annan person ska använda sina pengar är inte liberalt.
    Amelia representerar PP och jag liksom de flesta andra här anser PP vara liberalt.
    Jag tror inte du kan hitta någon referens där Amelia säger sig vara frihetens fiende.
    Ordfront (en av de saker som tydligen stör dig) är en öppen och demokratisk förening som definitivt står mänskliga rättigheter. Tolererar du inte dem kanske du ska fundera på hur demokratisk du själv är.
    Attacs åsikter kommenterar jag inte för jag vet för lite. Men det är inte demokratiskt att inte tolerera andras åsikter.
    Ingen tvingar dig att rösta på PP.

    SvaraRadera
  19. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  20. @Pelle
    Att du vill styra hur en annan person ska använda sina pengar är inte liberalt.Jag vill absolut inte styra hur hon använder sina pengar. Men jag vill varken ge henne jobb eller pengar p g a jag inte delar hennes värderingar. Det är vad politiken handlar om: röster och värderingar. Amelia Andersdotter får inget jobb av mig.

    SvaraRadera
  21. EUObserver.com gör precis det som HEX önskar sig, rapporterar om EU.

    Märkligt att du inte känner till dem?

    ja, en hel del gånger blir det riktigt snaskiga rapporter. :-)

    Man kan sätta upp sig på deras mailing-lista för att få de senaste EU-nyheterna.

    http://www.euobserver.com

    SvaraRadera
  22. Vasserman, "Däremot fattar jag inte varför "f d folkpartisten, Christian" ska "kompletteras" (kompenseras?) med motståndare till grundägande mänskliga friheter IRL. Friheten på nätet är fantastiskt, men friheten IRL är väl ännu viktigare. Det gäller att inte tappa perspektivet!"

    Bara för att du inte kan hålla sär äpplen och päron betyder ju inte per automagi att andra inte kan det.

    Du kanske ska börja med att skilja på "militanta socialister" (eller vad det är du nu har förutfattat om Attac och Ordfront) och kritiker och debattförespråkare. Oavsett vad man tycker om Attac och Ordfront så är dom ju inte mot grundläggande mänskliga fri- och rättigheter, trots allt.


    //ST

    SvaraRadera
  23. Vasserman:

    Jag utgår från att de piratpartister som väljs håller sig till sitt partiprogram. Vad de gör med sina pengar struntar jag i. Hade jag kandiderat och kommit in kanske jag hade gett en slant till SweCan och Frihetsfronten.

    Då tycker jag det är viktigare att pp inte hamnar i en grupp som blir ett politiskt sänke för dem i framtiden. Kanske liberalerna, hellre Indem eller grupplösa är mitt förslag.

    Dennis N:

    Jag vill minnas att EUObserver är en av de källor jag ofta refererar till. När de skriver något bra...

    SvaraRadera
  24. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.