2009-06-02

Torgmötesfråga om ACTA

Nu när alla kandidater till EU-valet är ute och slutspurtar på torgmöten, skolpresentationer och andra möten - då vill jag föreslå en fråga att ställa till dem.

Så här, ungefär: Kommer du att verka för att förhandlingarna om det så kallade ACTA-avtalet skall ske under öppna demokratiska former, så att medborgare och media får insyn i det som sker?

ACTA är, om någon missat det, ett internationellt handelsavtal för att bekämpa piratkopiering. Bland de förslag som läckt ut talas till exempel om avstängning av fildelare från internet, filtrering av innehåll på nätet samt kontroll av datorer och MP3-spelare i tullen. Mycket att fundera över vad gäller rättssäkerhet, internets frihet och personlig integritet, alltså.

6 kommentarer:

  1. Svar på din fråga:
    Nej, för jag är Moderat.

    SvaraRadera
  2. kan inte ep enat säga nej till avstängning en gång för alla genom att göra det till EN fråga oavsett alla paket.
    Ungefär: Tillgång till internet är en fundental rättighet. Ingen får stängas utom denna utan rättsligt beslut i domstol.
    kort och lite dumt, men.

    SvaraRadera
  3. @Shaun: Varför ska en domstol kunna stänga av någon från Internet? Internetaccess är en kommersiell tjänst på en öppen marknad. Vi brukar inte anse att domsolar ska kunna stänga av folk från vanliga och fullt lagliga tjänster.

    Jag menar, det vore helt orimligt att en domstol skulle stänga av folk från hemleverans av pizza, frisörsbesök eller mobiltelefonabonnemang. Oavsett vilken eventuell relaterad eller orelaterad brottslighet personen varit inblandad i.

    SvaraRadera
  4. Anders: Vad de hela tiden handlat om är att om staten kräver att vissa människor skall stängas av från nätet, då får det inte ske med mindre än föregående domstolsprövning.

    Sedan skall vi naturligtvis försöka undvika en fransk situation med avstängning helt och hållet.

    SvaraRadera
  5. Både riksdagen och europaparlamentet ska ju rösta om ACTA, så förr eller senare måste alla få se alla dokument.

    Varför skjuta på det?

    Här är mitt vallöfte:

    Jag lovar rösta nej till ACTA i parlamentet om inte riksdagen får rösta om ACTA innan rådet når en politisk överenskommelse.


    Att lova nej "in blanco" är inte så svårt för jag räknar kallt med att det inte finns någon annan institution än riksdagen som skulle se till Sveriges bästa. Utan riksdagens översyn blir vi garanterat r*v-kn*ll*d*. Mer info här.

    SvaraRadera
  6. Vänta lite... kom just på att man måste få svar på konkreta procedurfrågor innan en uppmaning om att "Öppna ACTA" kan ställas på ett meningsfullt sätt.

    1. När antar rådet sin politiska överenskommelse om ACTA?


    2. När antar rådet sin gemensamma ståndpunkt om ACTA?

    3. När röstar europaparlamentet under samtyckesförfarandet om ACTA?


    Se mer här: http://www.erikjosefsson.eu/blogg/2009/05/29/acta-aer-en-valfraga-bade-nu-och-2010

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.