2009-06-08

En stor dag!

Välkomna till Bryssel, Christian och Amelia!

Nu är det direkt kallstart som gäller. Myglet inför tredje ronden i behandlingen av telekompaketet pågår redan. Medina-rapporten ligger och väntar. Någon måste ta tag i hemlighetsmakeriet om ACTA och PNR-eländet. Och det är bara början...

Från och med i dag vet vi att det finns folk i Europaparlamentet som kommer att satsa 100 procent i dessa frågor. Och som säkert kan dra många andra med sig. Det är en lättnad. Nu har oddsen förbättrats betydligt.

Man kan undra om batong- och betongpartierna har fattat vad som hände. Jag är inte helt säker på det. De är fortfarande inmålade i sitt hörn när det gäller frågor som har med integritet, övervakning, rättssäkerhet och internets frihet att göra. Vilken dag som helst tänker de till exempel gå vidare med förslaget om teledatalagring i riksdagen.

Statsministern lät en smula sammanbiten i kväll. Men jag tror han är mer förbannad än ångerfull. Låt mig lyfta fram ett citat ur Anita Kratz bok Reinfeldt, ensamvargen...

Kratz skriver "På 1990-talet stördes han av protesterna från ungdomar som visade sitt politiska engagemang genom civil olydnad. På 2000-talet är det bloggarna, internet som skapar oordning, det kaos han så hett ogillar i den politiska processen."

(Jag måste faktiskt vara lite självgod och påpeka att jag har varit med i båda de där faserna. ;-)

Tro inte annat än att det här kommer att bli en tuff strid. Dagens framgångar för Piratpartiet i EU-valet är visserligen ett duellärr på Reinfeldts kind. Men han kommer inte att ge sig förrän hans egen makt står på spel, i nästa rond, det vill säga riksdagsvalet 2010.

Nu gäller det för oss alla att hålla trycket uppe!

16 kommentarer:

 1. Det ligger mycket i det du säger.Det stormade idag och måhända rubbades betongfundamentet en smula. Det taktiska spelet har bara börjat. Det är ingen som gillar att förlora makt.

  Hissa piratflaggan högt i EU!

  SvaraRadera
 2. Jag är lite rädd att PP inte kommer vilja kritisera Lissabon-fördraget eftersom dess ratificering ger dem en parlamentariker till...

  Det ser ut som en chans, men jag tror det är en fallgrop...

  Snälla stötta de som stoppar det här fördraget...

  :ITC

  SvaraRadera
 3. Inför riksdagsvalet har en intressant fråga om valuta dykt upp på piraternas forum: Företaget Liberty silver går ppet ut med att de vill skapa en piratvaluta, antingen symboliskt för att undervisa om rätten till att konkurrera med valuta eller verkligen en ny piratvaluta under namnet, Free Money i äkta silver.

  Detta är en stor nyhet. Större än vad folk förstår, slår detta igenom kan Piratpartiet få den tyngd de behöver för att komma in i riksdagen. Vi måste ha rätten i ett fritt samhälle att göra oss fria från monopol bankerna.

  Nu i kristider kommer denna frihets och intigritets fråga om valuta vara Pirat partiets biljett till riksdagen. Detta kan skapa nya kontroverser och i värsta fall arresteringar av de som gör denna valuta, tro mig.

  http://forum.piratpartiet.se/Topic157952-15-1.aspx


  Guld Piraten.

  SvaraRadera
 4. I övrigt så kan ju piratvalutan även skapas utan piratpartiets medgivande precis som pirate bay skapades utan deras medgivande. Men man bör förstå att detta är något stort och pirat partiet skulle klart stå upp för en företagares rätt att skapa en alternativ valuta eller piratmynt. Det tror jag vi alla kan va överens om. Och det är i den striden som piratpartiet kommer växa till ett riksdagsparti. Ta upp det hax, du är ju en sann liberal.

  Att Piratpartiet skulle skydda en företagare som skapar en konkurrerande valuta emot staten kan vi ju alla va överens om.

  Låt oss starta denna strid

  Guld piraten

  SvaraRadera
 5. Fri konkurrens är vad piratpartiet är för, så detta borde ju funka angående fri valuta eller egna piratmynt som en plojgrej för att uppmärksamma det hela.

  Bad Times

  SvaraRadera
 6. "Från och med i dag vet vi att det finns folk i Europaparlamentet som kommer att satsa 100 procent i dessa frågor. Och som säkert kan dra många andra med sig. Det är en lättnad. Nu har oddsen förbättrats betydligt."

  Men snälla o_O

  Erik Josefsson har levt med själ och hjärta för att riva och slita upp och plocka fram just de frågorna den senaste mandatperioden! Lite cred ska han ha - PP har som bekant inte ensamrätt på att jobba med de här frågorna.

  SvaraRadera
 7. ChickenInSpace: Mig veterligen så har inte Erik Josefsson varit invald i europaparlamentet, och han blev det nog inte den här gången heller. Inte för att jag vill förringa Eriks arbete, men möjligheterna att påverka borde ju rimligen vara bättre om man har en röst eller två att köpslå med.

  SvaraRadera
 8. Nästan lika spännande är nu sammanräkningen av personvalsrösterna. Här finns det anledning att hålla koll på Fjellner (M) och Josefsson (V) som ju har varit till god hjälp hittills.

  Fjellner stod på tredje plats och behöver endast undvika att två andra får minst 28505 kryss, eller få fler kryss själv.

  Josefsson behöver flest kryss och minst 8577 kryss.

  (Enligt valnattsresultatet.)

  SvaraRadera
 9. Jag är inte någon PP-anhängare men vill ändå gratta er till resultatet. Jag är imponerad över ert engagemang och gläds över det faktum att om man vill ge sig in i politiken och påverka, så går det. Bara man ger sig fan på det.

  SvaraRadera
 10. Det roligare är ju att Andersdotter redan tidigare stått ut bland piratpartisterna genom att inte alls vara lika avståndstagande till Lissabonfördraget som de flesta andra i partiet.

  SvaraRadera
 11. Men... hur ska ni ställa er till Lissabonfördraget nu då?

  http://juabjab.blogspot.com/2009/06/piratpartiet-och-lissabonfordraget.html

  ;-)

  Och grattis! Jag tycker det är synd att Piratpartiet behövs, men eftersom det alltså gör det, så är det bra att ni är på plats.

  SvaraRadera
 12. Kan inte HAX stänga av den här rabiata Guldpiraten? Han förstör forumet med helt irrelevanta tugg om guldpengar och egen valuta.

  Jag är professionell kapitalförvaltare och ligger förvisso snorlång i guld själv, men inte sjutton behöva jag skriva i vartenda forum om det.

  /Ingemar

  SvaraRadera
 13. Lars jonsson, Jämtland08 juni, 2009 11:32

  Andersdotter är för mig lite av en gåta. Stödjer Attac men är positiv till nya Lissabon-fördraget...något lite paradoxalt.

  Det kan ju finnas ett symbolvärde i en ung tuff tjej med skum frisyr som utmanar en i övrigt kostymklädd anonym parlamentariker-skock. Men; jag tror hon kommer att uppfattas som "den där bråkiga prao-eleven" och får svårt att driva opinion. Jag hoppas naturligtvis att jag har fel och vill passa på att ändå önska henne lycka till.

  Engström blir klockren i bryssel. Han har den inbyggda trovärdigheten som välklädd, gråhårig, vit och heterosexuell man. Dessutom intelligent och med tidernas bästa studentvisa på sitt samvete.

  Fan...dom blir nog ett sjysst radarpar Christian och Amelia.
  --
  Vill man vara lite konspiratoriskt lagd så känns det ju som att systemet med observatörsplatserna skapades enkom för att bygga upp en vilja inom de politiska partierna för att baxa igenom Lissabonfördaget. En parlamentarikerplats lockar väl de flesta...

  SvaraRadera
 14. ChickenInSpace:

  Jag skrev *i* parlamentet. Det är en våldsam skillnad på att ha aktivister som (den jätteduktige) Josefsson som försöker vrida om armen på ledamöterna och att verkligen ha invalda ledamöter.

  SvaraRadera
 15. Man får ju gratta PP till valframgången.

  En sak tycker jag känns väldig tydligt med EU-valet (detta år det förra). Det är en väldigt bra metod att knäppa "makten" på näsan (eller "betongpartier" eller vad ni vill kalla dem). Otroligt mycket bättre sätt att både få inflytande, men framför allt att skapa sig en plattform för att bilda opinion, än att stanna hemma och inte rösta.

  Trots lågt valdeltagande är detta ett svidande nederlag för de som propagerar för soffliggande som politisk metod. Jag är inte PP:are - men jag applåderar att man går ut och kämpar, diskuterar, debattera och röstar.

  SvaraRadera
 16. Håller absolut med Hedin i föregående kommentar. Hade PP nöjt sig med att vara en lobbyorganisation hade de blivit klappade på huvudet och fått höra att de skulle gå med i vanliga partier för att påverka inifrån (vilket ju såklart är oerhört svårt). Istället satsar de direkt där politikerna tvingas lyssna - deras bidragskälla. Då klagar såklart politikerna på att det är ett "enfrågeparti" (för helst hade de velat att de slapp bli utmanade överhuvudtaget).

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.