2009-06-09

Riksdagspartierna i EU-valet


Alla känner ju till hur det gick för de olika partierna i EU-valet, jämfört med förra EU-valet.

Men hur gick det egentligen för riksdagspartierna, om man roar sig med att jämföra helgens EU-val med förra riksdagsvalet?

Moderaterna fick 26, 23 procent i riksdagsvalet. Och 18,8 procent i EU-valet. Det är 7,4 procentenheter mindre.

Socialdemokraterna fick 34,99 procent i riksdagsvalet och 24,6 procent i EU-valet. Det är 10,4 procentenheter lägre.

Båda dessa partier ligger samtidigt i princip stilla om man jämför detta EU-val med det förra.

Och så hör man deras företrädare säga att de är "mycket nöjda", att valresultatet är en "seger" och en massa andra Bagdad-Bob-mässiga saker. Man kan undra om de har någon kontakt med verkligheten alls. Eller om de bara ljuger väldigt genomskinligt.

En annan aspekt på helgens val, som få har berört är att (m), (fp), (c) och (kd) blev större än (s), (mp) och (v). Vilket gör Mona Sahlins krystade uttalanden om en framgång för (s) än mer bisarra.

Resultat från förra riksdagsvalet»
Valnattens siffror från helgens EU-val»
Den pågående sluträkningen av helgens EU-val»

8 kommentarer:

  1. Inte för att vara petig, men ordet är väl ändå "procentenheter"? ;)

    Drog förresten ut en uppmaning på Twitter till politiker om att svara på din fråga: http://twitter.com/forsgren/status/2088620033

    SvaraRadera
  2. Bra skrivet, men jag förväntade mig faktiskt att du hade koll på skillnaden mellan procent och procentenheter. ;-)

    SvaraRadera
  3. Skit samma att han skrivit procent när det borde ha stått procentenheter. Bagdad-Bob är en i svensk politik för sällan utnyttjad liknelse för att låta en sån petitess överskugga...

    BB for the win!

    SvaraRadera
  4. Ingen kan allt.
    Tack för bloggandet HAX.

    SvaraRadera
  5. Ja, ja... Försök själva tala i telefon och följa en chatt samtidigt som ni skriver en bloggpost. ;-)

    SvaraRadera
  6. Nu förutsätter du förstås att röstmönstren i EU-val och riksdagsval är likadana, något som borde vara uppenbart att de inte är. Det relevanta valet att jämföra med är alltså förra EU-valet och ingenting annat.

    Annars kan du lika gärna jämföra röstsiffrorna i ett landstings- eller kommunval med motsvarande siffror i riksdagsvalet området.

    Jag vill inte påstå att förändringarna från förra EU-valet är särskilt mycket av en framgång för (s) eller (m) i det avseendet heller, men äpplen och apelsiner osv.

    SvaraRadera
  7. Det jag tycker är intressant är att det här säger en del om partiernas kärntrupper. Där har flera partier anledning att tänka efter både en och två gånger...

    SvaraRadera
  8. Fast det rolga är att Reinfeldt jämförde med riksdagsvalet 2004 och denna dång med EU-valet. Man tar väl det som passar som partistrateg gissar jag.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.