2009-07-01

Medielogik

Där kom Expressen in i matchen.

Visst är det lite lustigt. För 15 år sedan, när historien bakom dagens "scoop" tilldrog sig, då hyllades jag i media. Även i Expressen. Då var jag hjälten som hade avslöjat Serung och hans verksamhet. Med risk för min egen säkerhet, hävdade denna tidning. Klang och jubel.

Nu, 15 år senare, använder samma tidning exakt samma historia för att kasta skit på Piratpartiet.

(Samma tidning som för övrigt, vad jag vet, fortfarande har det filmbevis jag smugglade ut i sitt kassaskåp på redaktionen – ifall the bad guys skulle komma efter mig.)

Jag vet att det är så media fungerar. Så jag är inte förvånad. Bara lite fundersam över tidningarnas godtyckligt vandrande verklighetsbild.

Det enda som egentligen upprör mig är att Schlingmannisterna använder detta för att försöka skada Piratpartiet. Det gör mig sorgsen.

För att runda av är jag faktiskt lite förvånad över att moderata spin doctors väljer att spela det här spelet. De måste ju rimligen inse att jag, efter att ha lekt med borgerligheten i några årtionden, också har en del rubrikvänliga godbitar att ge igen med. Om jag skulle välja att spela det spelet, vilket inte riktigt ligger för mig.

54 kommentarer:

 1. Farbror Isterband01 juli, 2009 09:25

  Tänk att folk blev mer upprörda över att du filmat porr (och sedemera avslöjat missförhållandena) än över att du suttit inne.

  Internet is for porn.
  http://www.youtube.com/watch?v=4pn4kZyqVRU

  Farbror Isterband

  SvaraRadera
 2. Nu väntar jag bara på att den andra kvällstidningen skall haka på. Den som jag mullvadade på allvar hos galningen åt...

  SvaraRadera
 3. "Vill du ha lojalitet - köp en hund - gå inte till kvällspressen" ....

  SvaraRadera
 4. Läs dagens nya ämne på newsmill och skriv en artikel där plix. Det börjar spåra ur i medievärlden:
  "Piratpartiet och porren

  Den barnporrmisstänkte tyske politikern Jörg Tauss kom nyligen ut som piratpartist. Och i dag avslöjar Expressen att piratpartisten Henrik Alexandersson varit kameraman vid inspelningar av grova porrfilmer. Har Piratpartiet problem med porren?"

  SvaraRadera
 5. Tur att man inte behöver kvällspressen längre, nuförtiden är det bara att posta det på internets och så sprider det sig själv.
  Det som kvällspressen skriver blir mer pårökt för vart år som går, undrar om de använder slumpgenerator för löpsedlar eller bara har väldigt underlig världsuppfattning.

  SvaraRadera
 6. Så det är bestämt nu alltså att PP anställer dig?

  Om man tänker över de "skelett" du nämnde i förra blogginlägget så känns valet kaxigt och självsäkert på något sätt. Donald Trump har en frisyr som liksom utstrålar "jag kan se ut så här eftersom jag är så rik". Piratpartiets val av dig blir ett liknande slags statement: "med vårt politiska stöd bland människor som bryr sig om viktiga politiska principfrågor och inte bara oväsentliga detaljer och utspel kan vi anställa en nyliberal som lever ohälsosamt och har en brokig bakgrund och kanske ett par skelett i (den nu återöppnade) garderoben".

  Det är inte bara ett val av dig utan även ett sätt att slutgiltigt klargöra att det är det politiska innehållet som är det viktiga - inte obsoleta etiketter och symboler.

  SvaraRadera
 7. Tor:

  Inget är påskrivet ännu. Men det vore ju trevligt att kunna jobba på riktigt med integritetsfrågorna i EU. Vi får väl se vad de säger efter det här.

  SvaraRadera
 8. "Bilden av verkligheten är viktigare än verkligheten" skrev PR-konsulten Martin Borgs.

  SvaraRadera
 9. Dom är ju vettskrämda för PP :D Så sött.

  SvaraRadera
 10. Kloak-pressen (den med spyflugan, förlåt getingen) borde bojkottas av alla.

  Om jag ägde en tidningskiosk skulle jag sluta att sätta upp deras löpsedlar.

  Deras löpsedlar förorenar det offentliga rummet och jag får dårvibbar när jag ser dessa.

  SvaraRadera
 11. Det fanns en tid då Expressen förvisso var en skandalblaska men samtidigt kunde driva kampanjer för människor som av olika anledning råkat ut för statlig eller privat byråkrati. Man ställde sig på medborgarnas sida mot överheten. Den saken var det länge sedan Expressen ägnade sig åt.
  Numera lever man u symbios med doku-såpor. Jag läste att man helt medvetet, eftersom upplagan föll, valt att leva i symbios med doku-såporna. Upplagemässigt har det gått bra men jag kan inte minnas när jag köpte en Expressen senast.

  SvaraRadera
 12. Någon som minns Profumo affären i england.
  Var det inte så att SÄPO placerat den gode Hax i svensk porrmiljö för att försöka avslöja motsvarande svenska regeringspersoner.
  Spanade nog efter typ Lennart Geijer, eller varför inte Torbjörn F.
  Självklart kan inte Hax vidimera ovan, men nog kan vi vanliga Expressenläsare tro på denna superteori.

  SvaraRadera
 13. Du har iallafall mitt stöd.
  Har läst och följt denna blogg bra länge nu och anser att det du skriver är något vi behöver mer av i detta sjuka samhälle.
  Kanske är jag något mer radikal i mina tankar men det är ju mer för att man blir så förbannad. Bra att du då lägger band på dig själv och försöker tänka till innan du yttrar dig.
  Fortsätt med det du gör.
  /Rikard

  SvaraRadera
 14. Svårt att angripa dig om du tillhör en av de få i politiken som visat någon ryggrad. De flesta politiker i samma situation hade väl tyckt det var för rökigt i lokalen för att upptäcka att det var porr.

  Men jag undrar, vad får dig att tro att det är moderater som släppt det?

  SvaraRadera
 15. Jag håller en tumme för att du får åka. Oavsett bakgrund så är du så pass bra på argumentationen, och det är en vara vi kommer att behöva om vi ska kunna påverka. Skit i de som vill hålla förfluten tid mot dig, ibland måste man blicka framåt också.

  SvaraRadera
 16. När jag går in på expressen.se och klickar på "Sex & Kärlek" får jag upp en väldig massa annonser från företag som säljer PORR-filmer! Kan det verkligen vara så att de fiiina journalisterna på Expressen tjänar PENGAR på PORR?! Kör hårt i Bryssel, Henrik.

  SvaraRadera
 17. Det är lite långt att gå att påstå att publiciteten skadar piratpartiet. Att en assistents brokiga förflutna som porr-fotograf skulle påverka Christian Engströms omdöme är inte sannolikt. Att du på Christians uppdrag skulle influera politiken på ett ogynnsamt sätt är också att blåsa upp din betydelse eller att undervärdera Christian. Har Christian bedömt din kompetens som nödvändigt för arbetet i Bryssel ser jag knappast någon anledning att tvivla på det beslutet.

  SvaraRadera
 18. Själv är jag lite besviken på Henrik. Borde skämmas över att inte gjort mer saker. Känns som om du levt allt för laglydigt och snällt i storebror samhället. Skulle ju kunna nämna en drös riksdagsmän med bra mycket värre bagage än detta.

  SvaraRadera
 19. HAX, du är inte bara en strålande kommunikatör. Du slår dessutom alla andra som sysslar med politik med hästlängder i grenen krishantering. Jag tror att den här historien kommer att bli ett skolboksexempel i fördelarna med den transparens som du ju brukar förespråka.

  Nyheter24.se har för övrigt en artikel som i stort sett bygger på samma material, men med en riktigt bra vinkel.

  SvaraRadera
 20. Henrik,

  Om du har kvar handlaget så för helvete ta med dig en videokamera till EU-parlamentet!

  DÄR får vi nog se spottloskor "rakt i ansiktet på medborgarrätten"! Filma det och du kommer att stå med i historieböckerna som en av de modiga kämparna som fick stopp på vansinnet med marschen in i det "fjärde riket"!

  I det "riket" kommer folk att hälsa med båda händerna när Hollywood vill muddra plånböckerna.

  Är Ågren halvvägs ut på plankan än?

  SvaraRadera
 21. Rubriken är ju så vinklad. Läser man texten så ser man att du gjorde något bra. Låt inte detta stoppa ditt arbete med PP, du har lätt mitt stöd.

  SvaraRadera
 22. Nu har Newsmill även startat "Piratpartiet och porren" som topic för människor att skriva inlägg om. Oerhört lågt. Klart man börjar tänka lite konspiratoriskt...

  SvaraRadera
 23. Håller med anonym. Rubriksättaren har knarkat nu igen.

  Texten visar ju vad du gjort och inte gjort.

  Sen är porr helt okay om det sker utan tvång.

  SvaraRadera
 24. KOnstigt att porr kan vara så engagerande. Personligen tror jag att övervägande delen av läsarna grämer sig över att själva inte få vara med och snuska framför kameran... Skulle aldrig i mitt liv falla mig in att fördöma en människa för att h*n sysslat med porr, eller ens konsumerat porr. I sådana debatter brukar hyckleriet frodas.

  SvaraRadera
 25. Expressen och antipirater skiter nog rätt mycket i vad som är summan av storyn. De ser bara sin chans att smutskasta både dig och Piratpartiet.

  Hade du rest till måne och räddat jorden från en asteroid så hade de väl skrivit om vilka enorma mängder bränslen du slösat och förstört miljön.

  SvaraRadera
 26. Det är ju inte så fräscha grejer du varit inblandad i: Från FLASHBACK: Tror att Helsingborgs Mediaservice har de flesta.
  http://www.hbgmedia.com/home/index.htm

  Skriv sökordet "Tabu" i fönstret i vänster nederkant av indexsidan.
  __________________

  Gubbar som pissar

  Sexkant med blondin

  Blonda Anja 18 år negerkuk och piss i floder

  Du är verkligen en fin representant!!!

  SvaraRadera
 27. Jag förstår nog inte turerna helt, men borde inte Expressen respektera sitt eget källskydd? Eller gäller det inte dem själva?

  Nu skrev du ju iofs om detta på din egen blogg

  SvaraRadera
 28. Coolt ju,

  Hur många politiker kan skryta med att de utsatt sig själv för fara för att avslöja missförhållnaden????

  Inte så många...

  SvaraRadera
 29. Har den moderata researchavdelningen hoppat över lunchen på Donners Brunn i dag?

  SvaraRadera
 30. Herregud, är det verkligen någon som bryr sig om en piratpartist var kameraman vid porrfilmsinspelningar för femton år sedan? Både Expressen och Newsmill gör bort sig rejält enligt mig.

  SvaraRadera
 31. Sedan undrar jag hur Schlingman tänker när han lanserar detta så att det publiceras samma dag som Sverige övertar ordförandeskapet i EU. Ville han att det skulle drunkna i den floden?

  SvaraRadera
 32. Jag skrattade nästan högt framför datorn när jag såg Expressens rubrik på föstasidan och tänkte i mitt stilla sinne: "Here we go again..."

  Sk kvällstidningar (förmiddagstidningar?) var det många år sedan jag köpte. Sensationsjournalistik kryddat med brott och skrämselpropaganda. Rubriker som är totalt missvisande i förhållandet till innehåll i artikeln är nästan legio.

  SvaraRadera
 33. Nytt inlägg på politikerbloggen, Hax, där man försöker från Expressens sida göra gällande att du ägnar dig åt skadebegränsning efter att de kontaktat dig igår...

  SvaraRadera
 34. Anonym 15:00

  Jo, jag såg den där. Jag skall skriva en utförlig redogörelse för det senaste dygnet inom kort. En sedelärande berättelse.

  SvaraRadera
 35. Jag föll till föga för Newsmill som ville ha en text (i en debatt som de redan puffade för i sidhuvudet) med anledning av dagens övningar.

  Jag är inte helt säker på att detta var vad de ville ha, men den är nu utlagd:

  http://www.newsmill.se/artikel/2009/07/01/porrpirat-0

  Jag tror jag har en point. Men rubriken (som NM har satt) tycker jag säger det motsatta mot vad jag skriver i texten...

  SvaraRadera
 36. Skrev en snabb kommentar på politikerbloggens bloggpost.

  Nu kan man väl aldrig vinna över journalister deras egna media, men jag tycker det har ett värde i sig att köra med öppna rör.

  SvaraRadera
 37. Uhm, inte visste jag att man hittade sina avslöjanden i sitt eget nyhetsarkiv.

  Alla ska ju återvinna idag, musik, film, böcker, så varför inte nyhetsåtervinning:

  HAX vs Serung -- The Re-Cut.


  Eller håller E på att seriöst profilera om sig till en äkta skabbig blaska? Vad kommer sen:

  Krigsfotografer - Betalda nekrofiler?

  :/


  Med tanke på vad som kommit fram tordes ett större skoop ha varit att en liberal megafon knegat åt ... S V T. :-()


  Hmm: Rectum intestinum iri scoop. Eller något sånt.

  //ST

  SvaraRadera
 38. Hax. Inte för att jag tvivlar på att de är kapabla, men vad har du för belägg för att det är just Schlingmanns grabbar som planterat artikeln?

  SvaraRadera
 39. De spelar högt. Desperation eller nonschalans eller lite av varje?

  SvaraRadera
 40. Har bloggar om detta på min blogg.

  Jag tycker Expressens agerande är uselt och larvigt.

  SvaraRadera
 41. Om sosse Mona fick sitta i skamvrån i 5-6år för en toblerone. Kan du känna dig stark om du reder ut porrfilmskarrier,fängeletid,TVfusk,och andra synder på 24timmar.
  Det är bara att lyfta på hatten!
  Kör hårt Hax. Du har kraft att bli statsminister.
  CW

  SvaraRadera
 42. Oj, vad bra du skriver på Newsmill!

  Har du sett URL:en till newsmill-inlägget förresten? Är det du som är "porrpiraten"? Haha.

  SvaraRadera
 43. "Det är pinsamt"

  Nu går riksdagspartierna till angrepp mot Piratpartiet. S-ledaren Mona Sahlin avråder dem från att anställa Henrik Alexandersson.

  - Jag skulle inte välja en sådan medarbetare. Det tycker jag inte att Piratpartiet borde göra heller, säger hon.

  SvaraRadera
 44. Hmm, skönt att Mona Sahlin går ut och fördömmer 90-talssynder som kanske trots allt inte är några synder.

  Vill hon verkligen öppna den lådan?

  SvaraRadera
 45. Hehe. Vem trodde på allvar att Mona skulle vilja anställa en medarbetare som har civilkurage att avslöja chefen när denne begår olagligheter?

  SvaraRadera
 46. Hax,
  vi behöver folk som har levt ordentliga liv. Som varit med om skit och klammeri. Bara naiva människor går på det som håller på att ske nu.

  För det naiva och blåögda etablissemanget håller just nu på och blir rövknullat av terroristrädslan och upphovsrättslobbyister.

  Vi som varit med om lite verklighet, vet att det inte bara är att låtsas att den är ljus och fin, vi vet att verkligheten har hela färgpalettens nyanser.. inklusive svartaste svart. Har man bara rört sig på den ljusa delen av paletten i hela sitt liv, då blir man blåst så det står härliga till av de mörka krafterna.

  You rock Hax!

  Joda

  SvaraRadera
 47. Sahlin och Ohly är SKRÄCKSLAGNA !

  De vet att folkets dom i integritetsträsket som de är med om att forma kommer!

  De tror att de kan "skadebegränsa" så att domen inte blir så hård på detta sättet. De tror att de kan lura en del "väljare" att ändå välja social"demokrater" eller vänsterparti trots alla kränkande nya lagar som dessa inte gör ett-enda-dugg för att hindra.

  De som känner "vämjelse" är vi som drabbas av en GIGANTISK ÖVERVAKNINGSAPPARAT!

  DOMEN KOMMER !

  SvaraRadera
 48. @Hans J. För PP:s skull. Tagga ner. Och dra ner på versalerna och utropstecknen och fetstilen. Du utstrålar mental labilitet.
  (upprepning från min sida)

  SvaraRadera
 49. Hans J: Ja, jag skulle just säga det. Du verkar minst lika skräckslagen själv.
  Gör som HAX, var cool. Det här går nog vägen ska du se.

  SvaraRadera
 50. @Pims & Mattias:

  Muahaha - Vilka små troll...

  Är det Mona som skickat ut sina små lilltroll i stora skogen eller jobbar ni freelance..

  Ojoj, Piratpartiet äger ju Integritetsfrågorna... Vad ska vi göra - Jo, pling - idé - vi kör vämjelsetrickset, alltid någon som går på det.

  De ÄR SKAKADE!

  Nu försöker de skademinimera...

  SvaraRadera
 51. Sådärja, nu lät du mer sansad.

  SvaraRadera
 52. Jag kan förstå att HAX stod bakom och inte framför kameran med tanke på att han tydligen numera även själv anser sig vara för ful för att låta sig fotograferas !!!

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.