2009-07-14

Politikerna vill att vi skall vara godtrogna idioter


Nu börjar regeringens motspinn vad gäller Stockholmsprogrammet. Om jag förstått det hela rätt – så kommer någon tjänsteman att kalla mig lögnare i media lite senare i dag. [Uppdatering: Här kom det.]

Naturligtvis är regeringen irriterad. Vi medborgare lägger oss i och sätter käppar i hjulet.

Men visst! Allt som skrivits om Stockholmsprogrammet står inte att läsa i de dokument som regeringen och EU nu har presenterat. Programmet är ett mål- och ramdokument. Eller för att uttrycka det enkelt: En påse som skall fyllas med innehåll.

Vilket är då innehållet?

En viktig källa till information är EU:s så kallade framtidsgrupp – där bland andra justitieminister Beatrice Ask (m) ingår. De dokument som läckte till media från denna grupp vid ministerrådsmötet i Nice förra sommaren innehåller det mesta av det som jag har tagit upp. Här finns de karameller som skall ner i påsen, men som politikerna väljer att tiga om just nu.

En annan uppenbar informationskälla är sådant som finns i pipelinen i EU. Som till exempel registrering av passageraruppgifter på flyget (vissa länder vill även registrera våra tågresor, hotellövernattningar och bilhyror). Eller uppbyggandet av EU:s underrättelsecenter SitCen (som för övrigt saknar all form av stöd i EU:s fördrag och som aldrig har diskuterats eller beslutats av de folkvalda).

Menar regeringen verkligen – på fullt allvar – att vi skall ignorera all information om det innehåll som Stockholmsprogrammets påse är tänkt att fyllas med?

Vore inte det oerhört dumt, godtroget och vårdslöst? Vore det inte märkligt att tiga om vederhäftig information bara för att regeringen skall slippa bli kinkig?

Anser regeringen att det är en trovärdig linje att hävda att det som bland annat EU:s framtidsgrupp har jobbat med inte har någon som helst relevans? Att det inte alls har något med något att göra? Att politiker och byråkrater har lagt tid och kraft på ett arbete som aldrig kommer att få någon relevans? Att de bara slog ihjäl dötid? Get real!

Regeringen är förbannad för att folk lägger sig i. Och den kan inte hantera vårt nya debattklimat, där media, bloggare och samhällsdebattörer ofta vet väldigt mycket, på ett tidigt stadium. De förstår sig inte på sitt eget politiska hantverk i vår nya tid.

Ändå vore det så enkelt för dem att hantera. Låt allt ske med maximal öppenhet. Lägg alla dokument på bordet från början. Öppna alla möten för media och allmänheten. Låt den demokratiska processen ske helt transparent. Sluta med myglet och hemlighetsmakeriet!

För, så länge politikerna försöker undanhålla medborgarna information – så länge kommer det också att bli stökigt när denna information ändå sipprar ut. Hade politikerna någon självbevarelsedrift, då skulle de begripa detta. Hemlighetsmakeri är precis den gnista som tänder de politiska bombernas lunta.

Så länge regeringen inte fattar detta, så länge kommer den själv att komma på efterkälken i den öppna och fria debatten. Man kan tycka att politikerna får skylla sig själva. Men det blir ett demokratiskt problem på sikt.

(Relevanta länkar om Stockholmsprogrammet hittar du i slutet av denna bloggpost.)

32 kommentarer:

 1. Problemet är att flertalet inte vet vad de sysslar med och att de som är medvetna istället är omoraliska hycklare. Vet inte vilket som är värst för att sitta i den ställningen som folkvald. Krig är fred, slaveri är frihet, hemlighetsmakeri är öppenhet, och hyckleri är demokrati. Det är bara att vänja sig...

  SvaraRadera
 2. Elitteori (http://sv.wikipedia.org/wiki/Elitteorin ): "Elitteori är en samhällsteori som beskriver hur makten i större eller mer komplexa samhällen är starkt ojämnt fördelad. Det vill säga, inflytandet över centrala eller mer långsiktiga beslut tenderar att koncentreras till eliten, en fåtalig och mer eller mindre enhetlig samhällsgrupp som reproduceras över tid. Enligt elitteorin vinner denna minoritet sin dominerande ställning genom metoder, vilka ligger bortom legitima val. Skenet av demokratisk majoritetskontroll är därför bedrägligt. Minoriteten kan via en rad metoder, från tvång till propaganda, manipulera majoriteten för sina syften. På grund av sin makt, sin organisation, sin politiska skicklighet, eller sina personliga egenskaper, kan eliten bevara sin hegemoni. Elitens enhet betraktas ibland som ett resultat av dess sociala bakgrund och ibland som ett resultat av elitens egen organisation, det vill säga den anda av enhet som är baserad på sammanfallande intressen och deras homogena uppträdande. Elitens sammanhållning skapar också en självmedvetenhet som fungerar som en extra drivkraft."

  SvaraRadera
 3. En skandal är att vi inte har kunnat läsa något i (svenska) tidningar om detta tidigare.

  SvaraRadera
 4. Hemlighetsmakeriet kommer finnas så länge många länder försöker komma till nån gemensam ståndpunkt, särskilt då stora länder (Tyskland, Frankrike, England och ibland Italien) nästan alltid vill ha något i utbyte för att kompromissa. Det skulle bli svårt att redovisa öppet.

  Det är nästan så Norge lockar som nytt/tillfälligt hemland.

  SvaraRadera
 5. Väl talat. Jag förstår egentligen inte varför politiker tycker det är så irriterande att medborgare lägger sig i? Är det inte precis det de annars brukar säga innan val, att man vill att befolkningen ska engagera sig mer. I en demokrati kör man med öppna kort, thats it. Det gillar inte våra politiker, för de är ett gäng hycklare och demokratifientliga, de har de visat öppet de senaste åren.

  SvaraRadera
 6. Här är en intressant artikel i Svenska Dagbladet.

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3205369.svd

  SvaraRadera
 7. Ja, politiker försöker genomföra diktatur genom att dölja sin agenda. Många här på bloggen har märkt att de gör det öppet men med massa mygel. Den vanlige Svensson har inte märkt det överhuvudtaget, så framgångsrik är medias, politikers och monopolens rökridå.

  Anton

  SvaraRadera
 8. Detta övervakningssystem kommer ske via globalwarming. Lyssna nu radioprogrammet nedan. Som sagt politikern vill att vi ska vara godtrogna idioter.


  Alex Jones & Paul Watson 5/5:Obama Czars Nightmarish Sterilization Plan


  Anton

  SvaraRadera
 9. Vi är godtrogna idioter. Klart att även detta kommer att gå igenom.

  SvaraRadera
 10. Alla vet ju , eller åtminstone de flesta av oss , att politikersnack är lika med skitsnack och lögner i parti och minut .De tar oss , medborgarna , för valkossor när de behöver röster , skattekossor för att bekosta deras vansinniga slöserier med skattepengar och för riktiga efterblivna för att vi kan , enligt dem , inte ens ta hand om oss själva .De gör narr av oss alla utan att vi ens fattar det .
  Det värsta av allt är ju att , VI , LÅTER DET SKER utan att protestera så att det syns och hörs .

  SvaraRadera
 11. Swedish genes enligt Fox news

  Rasläran gör sig ruskigt påmind i Rupert Murdocs kanal Fox news.

  Jag anser också att det är detta som döljer sig bakom motivet att skapa ett övervakningssamhälle.

  Yes Man

  SvaraRadera
 12. Kaj, här är en till: http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_3130641.svd

  SvaraRadera
 13. 7 debattörer skriver på Politikerbloggen. (däribland jag)


  http://www.politikerbloggen.se/2009/07/14/22529/

  SvaraRadera
 14. http://www.youtube.com/watch?v=-Qg0w8qbBQo

  Så det är DÄRFÖR som politiker vill att vi ska sluta använda internet.
  också därför alla dessa politiker tar samma initiativ i alla länder på jorden just nu.. LOL

  SvaraRadera
 15. De lagar och förordningar som införts de senaste åren i dessa ämnen har garanterat varit för att kontrollera den stora massan redan från början även om budskapet var klart vinklat i sitt ursprung från denna början till att låta det ske i såkallade naturliga förändringar för att skydda individen och det övriga samhället.Rent skitsnack som vanligt med andra ord där en viss grupp sätter sig över andras liv och leverne som vanligt med andra ord.Någon som är förvånad när detta återigen har skett om och om igen !?.Vem är det egentligen som är det största hotet ?.De som påstås hota oss i vår vardag eller de som försöker förhindra dessa påstådda hot !?.Man börjar inte undra , man vet redan !.

  Skynet

  SvaraRadera
 16. HAX, du måste bemöta motspinn inte bara klaga på att det dykt upp. Börja med DN artikeln. Kan de här citaten stå oemotsagda?

  "Att det skulle vara hemligt stämmer inte."

  "Vi har ingen dold agenda."

  "Stockholmsprogrammet är skrivet utifrån ett medborgarperspektiv

  "Nej, jag har inte hört om någon minister som driver frågan om ökad kontroll av medborgare"

  Det sistnämnda citatet får mig att tänka på anaïs inlägg om franska justitieministern.

  http://ledomainedanais.blogspot.com/2009/07/do-i-feel-lucky.html

  SvaraRadera
 17. Ett av mina favoritcitat när det kommer till informations attityden hos politiker

  "Beware he who would deny you access to information, for in his heart he dreams himself your master"

  SvaraRadera
 18. och vart är gammal media och varför rapporterar dem inte om detta skit innan det är två dar innan vi som engagerar oss motstorebror ska demonstrera?

  SvaraRadera
 19. Att öppna alla möten för media och allmänheten och låta den demokratiska processen ske helt transparent...skulle liksom inte vara i elitens intresse.

  Eliten vill givetvis ta bort demokratin...MEN det aer mer demokrati vi behoever:

  www.aktivdemokrati.se

  http://aktivdemokrati.wordpress.com/2009/07/06/ny-slags-allians-mojlig-2010/#comment-212

  http://www.aktivdemokrati.se/valsedel-demokratiskt-initiativ.html

  SvaraRadera
 20. DET har du milt sagt rätt i. Se nu till att bli en Mäktig Politiker själv och slå dem med deras egna vapen. Troll skall med troll bekämpas!

  - Peter Ingestad, Solna

  SvaraRadera
 21. Troll ska med sol och änglar bekämpas, tyckte vissa.

  SvaraRadera
 22. http://sv.wikipedia.org/wiki/Troll_(Internet)

  SvaraRadera
 23. Det är grundpelarna till den kommande fasciststaten USE som håller på att läggas. Då går det inte att hålla på med öppenhet och folkomröstning. Det skulle bara trassla till saker och även få medborgarna att tveka. För att bygga ett stort statsbygge och kanske imperium, så går det inte att ta hänsyn till såna saker som demokrati, folkomröstning osv. Finns nog inget land eller stat som har uppstått genom en demokratisk process från de som skapade det. (nåja... kanske FNs resolution 242 och Israel då)

  Vad vi nu ser är en massa politiker som ingår i det existerande gamla Europa, som skall vara med och bygga det nya Europa. Under tiden som detta sker, så finns det alltså ingen fördel i att blanda in medborgarna i processen. De behöver bara vänta och se vad som kommer. Det skulle ändå vara alldeles för mödosamt att först upplysa och lära medborgarna och sedan låta dessa lägga sina röster. Nej, nej, nej... Detta är praktiskt taget ogenomförbart. Här måste man arbeta i lönndom och tysthet tills allting är klart och färdigt. Ner medborgarna väl börjar förstå vad som håller på att hända, är det redan försent att göra något åt det hela.

  -Tar på mig foliehatten-
  Allt detta som vi nu ser håller på att hända, har genom hemliga möten (Bilderburger?) redan slagits fast för över 20 årsedan. Det som vi enskilda upplever som nya händelser och direktiv, är alltså redan förutbestämt. Vi blir bara lurade att tro att detta är något som våra senast valda politiker har hittat på.
  -Tar av mig foliehatten igen-

  Är det nån som inte tror att allt som nu händer, kan vara varit bestämt sedan en längre tid tillbaka? Är det någon som tror att vi medborgare kommer att få ökad integritet och demokrati i framtiden?

  SvaraRadera
 24. "Vissa länder" här är i klartext USA. Det är ingen hemlighet att det är amerikanska intressen som driver passagerardata-lagring av buss-, tåg- och båttrafik.

  Frågan är vad våra kära politiker lyckas köpslå om? Vad ska vi få i gengäld för den dataström personuppgifter som konstant strömmar över Atlanten (trots att den fick bassning av EG-domstolen 2006)? Min gissning är absolut ingenting.

  SvaraRadera
 25. Den politiska adeln har Anders Isaksson skrivit om.

  Dom (politikerna) tycker det är besvärligt att fäjsa det obehagliga faktumet att de sysslar med det dom gör på folkets mandat.

  De vill gärna tro att de sökt ett jobb med CV o allt och blivit antagna för att de är så föribannat duktiga och eftertraktade på den politiska arbetsmarknaden.

  Vetskapen om sin frälseställning i de demokratiska samhällen de talar så varmt för gör att de gärna fjärmar sig från folket och deras upprördhet och helst pekar ut lögnare i denna i deras ögon skräniga pöbelmobb. Acceptansen för skillnader i åsiktsfloran sträcker sig bara så långt i elitsamhället.

  Politikerförakt är det sundaste ett i övrigt sjukt samhälle kan visa upp. Tyvärr.
  Ställ upp dom och ge mig ett bowlingklot, tack.


  /LD

  SvaraRadera
 26. Att ge gruppen EU-parlamentariker samma höga lön ökar deras lojalitet med varandra och systemet som gynnar dem.

  Gruppen flyter ovanpå och får ej erfara hur vanliga väljare har det och lojaliteten med folket försvagas.

  Själv kan jag inte glömma vad som hänt med Margot Wallströms demokratisyn...
  (Gammalt klipp där Wallström intervjuas om Irlands nej till Lissabonfördraget)
  http://henrikalexandersson.blogspot.com/search?q=wallstr%C3%B6m

  SvaraRadera
 27. Ja, vi kommer skapa demokrati i framtiden.

  Det finns all anledning att vara positiva. Den som positivt och kreativt tar sig an att loesa uppgiften har stoerre chans att lyckas.

  Det kaenns dessutom trevligare och man trivs med att jobba i raett riktning varje dag.

  Fascismens stoersta fiende aer en aktiv positiv befolkning som kraever sina raettigheter.

  ...saa trolla aatminstone kommentarerna med positivitet!

  /Mrperfect72
  Medlem av www.aktivdemokrati.se

  SvaraRadera
 28. Vi medborgare kommer bara att bli en slags boskap som de allra högst styrande så lång det är möjligt, slippa att behöva konfronteras med.

  SvaraRadera
 29. Är det på plats att påminna om att justitieminister Ask inte har någon eftergymnasial utbildning alls? Nog för att detsamma är sant för de flesta dugliga människor, men hon heller aldrig haft någon anställning!

  Till en bra bit över 30 års ålder lekte hon men pojkarna i MUF. Sen blev hon plötsligt utbildningsminister under Carl 500% Bildt 1991-94. Sen pampade hon vidare i de delar av maktens korridorer som tillhör de av folket bortvalda yrkespolitikernas parasiterande bidragsrevir. Till 2006 då hon totalt oväntat blev justitieminister. Helt utan kontakt med någon form av kompetens som har med det ämnesområdet att göra!

  Beatrice Ask är numera en spacklad pensionär som agerar målvakt för införandet av moDDRaternas GESTAPO-samhälle. Bimbon sitter oförstående av dessa fyra sista år i politiken som om det vore ett fängelsestraff. Därefter har hon livet ut att leva i extrem lyx bekostad av fattiga skattebetalare.

  SvaraRadera
 30. Avlyssnat av FRA från Beatrice Ask mobiltelefon:

  "Jag trodde att Fredrik ville att jag skullevara hans ¨mistress¨, inte hans minister. Det var därför jag sa ja det här jobbet som jusissiä, äh, juttesit, eh, jöstittutte... eller va tusan det är för jobb som jag har idag. Det är i alla fall väldigt roligt. Väldigt roligt. Att Fredrik är kär i mig. Tycker jag."

  SvaraRadera
 31. Till alla er som dillar om Bilderberggruppen: Tror ni verkligen att de har någon som helst makt? Visst, de kan sitta och bestämma vad som helst under mötena. Men om de skulle försöka implementera besluten så skulle det köra sig ofelbart, då de saknar det mandatet.

  Läs gärna Benulics och Norbergs bok där de klär av Naomi Klein. Läs även Orwells What is Fascism

  SvaraRadera
 32. Ibland blir jag helt enkelt hänförd av vad du skriver! otroligt bra jobbat

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.