2009-08-04

Det läcker. Alltid.

Just nu diskuteras det vad det egentligen innebär att två av polisens listor över grova brottslingar – "Alcatrazlistan" och "Novalistan" – har läckt ut och säljs i den undre världen.

Gissningsvis vet väl alla skurkar som är med på listan om att de har polisens ögon på sig. Så det är kanske ingen nyhet.

Då är det värre att listan även innehåller folk i skurkarnas närhet, som inte nödvändigtvis är misstänkta för något brott alls. Det räcker med att vara till exempel flickvän, kompis eller släkt med en skurk för att känsliga personuppgifter skall finnas på de två listorna. Vilket naturligtvis är allvarligt för dem som nu drabbas. Undrar just hur polisen tänker ta ansvar för det obehag och den risk den kan ha utsatt dessa människor för?

Men framförallt visar denna händelse att information alltid läcker.

Vilket är något att tänka på vad gäller FRA, teledatalagringen och alla andra former av övervakning som politikerna försöker tvinga på oss. Känslig information kommer att läcka, var så säker.

DN om Alcatrazlistan: 1 | 2 | 3

31 kommentarer:

 1. Du har rätt i att information alltid hamnar i orätta händer. Jag kan dock inte hålla med dig angående brottslingars flickvänner och kompisar. Om man väljer att stötta en av landets tyngsta brottslingar med sin vänskap förtjänar man inte sympati. Om det inte vore för att vanliga människor fortsätter acceptera samhällets monster hade det inte varit så attraktivt att vara kriminell.

  Personligen tycker jag gott man kan straffa flick- och eventuella pojkvänner för att de lever på uppenbart kriminellt förvärvade inkomster.

  SvaraRadera
 2. Det räcker att du skjutsar eller hälsar på en kompis som håller på med knark (utan att du vet om det) för att hamna i polisens listor. Sedan kan man undra hur detta skulle påverka eventuella framtida anställningsansökningar där arbetsgivaren vill försäkra sig om att den sökande har en ren bakgrund.

  SvaraRadera
 3. En annan Anonym04 augusti, 2009 18:36

  Om det finns info om tjallare i listorna kommer detta att få katastrofala konskvenser för dessa personer.

  SvaraRadera
 4. Visst har du rätt.
  Om än skyldighetsgraden bland t ex flickvänner kan variera.
  Men i sig är det ett memento att info alltid läcker.

  Men det kanske är meningen men denna övervakningsnoja som går allt längre... eller?

  SvaraRadera
 5. Alltså det här går för långt..är det stora problemet i dagens samhälle övervakningen av kriminella eller kriminaliteten i sig? Läs faktaboken "Svensk maffia" så får ni lite perspektiv på detta. brottsligheten breder ut sig, gängen hotar vittnen och skrämmer åklagare. Du Henrik och andra fanatiska liberaler ojjar er över att grovt kriminellas flickvänner nämns i rapporter. Det är fanimig horribelt! Dags att komma ned i den verklighet de flesta andra lever i?

  SvaraRadera
 6. Hax skriver:
  "Vilket naturligtvis är allvarligt för dem som nu drabbas. Undrar just hur polisen tänker ta ansvar för det obehag och den risk den kan ha utsatt dessa människor för?"

  Kanske ett diplom, du verkar ha rent mjöl i påsen, lycka till med livet

  Robsten utbrister "Dags att komma ned i den verklighet de flesta andra lever i?".
  Dags att läsa om Dantes Divina Comedia?

  SvaraRadera
 7. Ääähh...jag blir så trött. Vi som bor i förorten ser hur hela stadsdelar styrs av kriminella gäng. Ni ibillar er att det är höjden av hot mot vårt samhälle att flickvännen till en grovt kriminell person som fullständigt skiter i våra lagar, bokförs av polisen. Gör denna flickvän inget olagligt så kommer hon aldrig någonsin att lida men av detta "hur blir det när hon säker arbete?" Ämenför fan! Risken att hon söker arbete är för det första minimal, för det andra så får ingen arbetsgivare någonsin reda på detta om hon inte lagförs för någonting.

  Jag vidhåller, ni lever i en skyddad verkstad och har fan ingen aning om de verkliga problem som finns ute i vårt samhälle. Vi har kriminella gäng som värver nya medlemmar, nya ungdomar varje jävla dag! Vittnen hotas till allvarliga brott, och då pratar vi riktiga brott som mord, grov misshandel och smuggling i stor skala, åklagare hotas och skräms, t.o.m. enskilda poliser utsätts för attentat. Ni i eran drömvärd som väl tar slut vid Stureplans gränser och börjar igen på Fårö har ingen aning vad vad verklig kriminalitet ser ut och hur inihelvete svårt det är att stoppa den. Ni är så naiva så ni är en samhällsfara.

  SvaraRadera
 8. @Robsten,
  Om Du provar att läsa HAX inlägg en gång till så ser Du nog att poängen med inlägget inte är att oja sig över kriminellas flickvänner utan att peka på att databaser läcker.

  FRA-lagen ger staten möjlighet att bygga upp enorma datamängder om medborgarna utan att vi har någon insyn i detta.

  Sen är det så, för att kommentera alcatrazlistornas försvinnande i sig; att det kanske inte är så roligt för föräldrar, syskon och barn till dessa kriminella att en massa personlig information hamnat i händerna på mordiska busar.
  Kanske även Du Robsten kan se det olämpliga i det om Du tänker efter en gång till.

  SvaraRadera
 9. Nej. Det är inte OK att personuppgifter sprids om människor som råkar vara barndomsvänner, arbetskamrater eller släktingar till kriminella.

  Kompanjoner är naturligtvis en helt annan sak.

  Men nu talar vi om oskyldiga människor.

  SvaraRadera
 10. http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=3010581

  SvaraRadera
 11. @Robsten
  Jag kan för mitt liv inte känna igen den verklighet som DU beskriver.
  Ändå så kommer jag inte från någon låsas värld.
  @Ropsten den tilltagande skräckpropagande kring det ökande maffialiknandet mckriminaliteten mm mm mm dödliga gäng mm mm.
  Det är även ett uttryck och sätt för polisen, åklagare och kriminalvården att försäkra sig om fortsatt tilldelande av pengar från den stora kakan.
  Självklart ska vi ha en bra polis mm men man måste se på allt i rätt perspektiv.

  SvaraRadera
 12. Jo du Henrik. Säkert finns uppgifter om barndomsvänner, arbetskamrater eller släktingar till kriminella med i listan. Skulle inte tro det. Hur jävla fet lista skulle inte det bli, med 99% irrelevanta personer. Dessutom, arbetskamrater, jo det är säkert många av dessa personer som går till jobbet varje dag...muhaha. Det rör sig om mördare och potentiella mördare. Och deras hangarounds och möjligtvis nån enstaka ovetandes. Den smällen får vi ta.

  SvaraRadera
 13. Liknar lite grann polisens gamla och mer eller mindre hemliga dataregister Asp'en (allmänna spaningsuppgifter). För att hamna där räcker det med att man setts i närheten av någon som polisen spanar på. Är jag betrodd polis och vill någon riktigt illa kan jag i princip mata in vilka uppgifter som helst för att ställa till jäkelskap.

  SvaraRadera
 14. Ja, det är jävligt olyckligt att detta register läckt ut, förmodligen genom bristande kunskaper i datasäkerhet.

  Det går att täppa till alla hål, någon datanörd här kan ju försöka tränga sig in i den militära underrättelsetjänstens datasystem. Det man kan kritisera är säkerheten kring registret, inte registret i sig. Jag uppfattade nog huvudartikeln och kommentarerna här som inte bara kritisk till registrets säkerhet.

  SvaraRadera
 15. @Goorilla

  "men man måste se på allt i rätt perspektiv."

  precis, och du har helt fel perspektiv. Vittnen hotas och tystas regelbundet, jag var ju själv på en rättegång i somras där vittnet plötsligt "inte mindes" något längre. Åklagare hotas o.s.v.

  Återigen, läs boken "Svensk maffia" det är en bok enkom byggt på fakta och inget annat.

  SvaraRadera
 16. Värre är väl när polisen med sitt våldsmonopol gör anspråk på att vara hederliga och därför vill upprätta alla möjliga slags register för att underlätta i sitt arbete.

  Det finns en massa väldigt bra, hederliga och vettiga poliser, samt ett fåtal riktiga rötägg. Vilken riktning och vem skall vi följa?

  DN's Lasse Wierup kommenterar.

  "... Att det är just Stockholmspolisen som misstänks ha läckt de aktuella listorna är inte helt oväntat. Myndigheten har plågats av skandaler om dataintrång, mutor och samarbeten med grova brottslingar.

  Utmaningen för Stockholmspolisens ledning är att medge att det kan finnas särdrag som innebär särskilda risker – och att fila ner dessa.

  Annars kan följden bli att hela Polis-Sverige drabbas, liksom bekämpningen av den grova brottsligheten i stort. Krav om skärpta sekretessregler och ökat integritetsskydd känns inte långt borta.
  "

  Fokus är givetvis riktat mot Stockholm av förståeliga skäl, men jag är övertygad om att de värsta "luckorna" finns i andra mindre städer samt landsorten där polisen inte är fullt så uppmärksamma.

  SvaraRadera
 17. POLISEN BEHÖVER TUFFARE INTERNUTREDNINGAR

  Vad detta visar är att i vanlig svensk fegt konfliktundvikande konsens-mentalitet så har polisen inte tillräckligt tuffa internutredare för att hitta rötäggen inom polisen som låter sig mutas av gangsters. Rutten kåranda spelar nog också en roll här.

  Polisens internutredningar behöver större resurser och placeras så att den är helt självständig och isolerad från den övriga verksamheten.

  SvaraRadera
 18. Robsten: Kriminalitet finns i alla samhällen. Den formas av hur samhället ser ut, självklart. Därför är det sorgligt att man nu, när alla data tydligt visar att grov brottslighet minskar kraftigt, fortsätter uppmåla detta som det centrala hotet mot vårt samhälle, och motiverar avsteg från centrala demokratiska principer som "staten skall inte veta allt om medborgarna".

  Som det ser ut idag kan staten göra följande mot dig, om den skulle vilja:
  * frysa dina tillgångar bara på misstanke om piratkopiering. Utan att meddela dig på en månad, dessutom.
  * stoppa dig i trafiken och genomsöka din bil utan domstolskontakt.
  * genomföra husrannsakan efter domstolskontakt, utan svårare brottsmisstanke än piratkopiering.
  * avlyssna dig hemma, avlyssna dina telefonsamtal, SMS, fax etc, helt utan brottsmisstanke.
  * ställa upp kartor över ditt hela kontaktnät.
  * se var du befinner dig så länge din mobil är igång.
  * övervaka all din internettrafik, vilka sidor du går in på etc.
  * samköra alla register de vill, alltså kolla varför du var hos doktorn etc.

  Om de vill jävlas med dig, är du körd. Men det är klart: Ingen enda av alla våra statsanställda skulle väl någonsin tillåta att information används på ett dåligt sätt?

  SvaraRadera
 19. Om jag skulle vara VD för ett företag som kanske sysslar med väkteri, penningtransporter, juveler, medicin, dataprogram för banker, kontokort, e-handel osv... Så skulle jag absolut avstå ifall det visade sig att en arbetssökande som i sig själv var helt vit skulle vara partner, bror/syster, kusin, godvän eller bara barndomskamrat med bibehållen konstakt med någon som är kriminell eller har kopplingar till organiserad brottslighet. Risken för att denne oskyldige en av dag av dessa element skall påverkas eller bli tvingad in i något mot sin arbetsgivare, är alltför stor. En risk som känns alldeles för onödig att ta, eftersom det finns andra sökande man kan välja istället. Som arbetsgivare skulle jag vara oerhört tacksam ifall sådana uppgifter kom mig tillhanda. Inte för att straffa någon oskyldig enskild individ bara för att denne har haft otur med vänner och släkt. Det är bara för att hålla verksamheten fri från problem och korruption.

  SvaraRadera
 20. Anonym 05 augusti, 2009 10:44

  Dvs du diskvalificerar Lasse Wierup rakt av som jobbsökande i ditt företag?

  Okey att han kanske har träffat många som redan förekommer i polisens register.

  Spanar polisen på någon, t.ex en av dina kunder så räcker det för att du oavsett vad skall bli registrerad vid minsta lilla kontakt. Oskyldig eller ej.

  Har polisen dessutom ett gethorn i sidan till dig, eller någon av deras välgörare har det, ligger du pyrt till.

  Menar du det är ett samhällssystem värt att eftersträva?

  SvaraRadera
 21. Nu är det väl så att i de här kretsarna är vem man känner viktigt. Att polisen då inte får göra anteckningar om sin spaning skulle ju leda till absurda resultat. I princip skulle enskilda poliser få punktmarkera brottslingar eftersom man förbjuder kunskapsöverföring mellan enskilda poliser.

  Med samma argument som ni vill skydda flickvänner och vänner som i många fall tjänar på den kriminellas våldsmakt skulle man ju kunna skydda den kriminella. Förrän han dömts för något borde man väl inte få föra anteckningar om honom heller?

  Jag tillhör dem som kämpar för integritet och polisen är inte vår fiende, det är de slentrianmässiga brotten mot vår rätt till privatliv som är fienden. Det är stor skillnad på att polisen kartlägger människor som är i aktiv samverkan med tungt kriminella och att FRA avlyssnar hela svenska folket oavsett vad de gjort.

  För er som inte vet hur gängen fungerar så är vänskapsband viktiga för dem. Flickvänner, kusiner och kompisar lever ofta högt på ryktet om sin farliga bundsförvant. Personligen tycker jag det borde vara straffbart att leva på blodspengar eller att hänvisa till kriminella släktingar när man diskuterar med meningsmotståndare. Det är ju som de kriminellas makt byggs upp. Vem sjutton skulle vilja vara kriminell om alla skyr dem? Nu är de ju precis tvärtom. De är hjältar även för relativt hederliga människor i deras omgivning.

  SvaraRadera
 22. Problemet finns inte för den enskilde förrän man inte kan få jobb pga att man är bror till en kriminell idiot, på grund av att polisen låter andra få tag på hemliga listor.

  Vilket är precis vad de gjort nu. Listorna i sig är inte problemet, FÖRUTSATT att systemet inte läcker. Men systemet läcker, har alltid gjort det, kommer alltid göra det. Vi behöver knappast ta andra bra exempel som hur sekretess för diverse personuppgiftslistor tappats bort i Storbritannien, eller hur?

  Alltså, alla listor som upprättas kommer att hamna i fel händer och/eller användas av fel person på fel sätt. Därför skall listbyggandet hållas kort. Polisen har inte visat sig värdiga förtroendet, och skall således inte längre få göra sådana listor.

  SvaraRadera
 23. Du kan själv finnas på listan utan att veta om det, Robsten.

  SvaraRadera
 24. Vilken lista hamnar man på för att man läser HAX's inlägg?

  SvaraRadera
 25. Fokus ligger helt fel. Vad nytta är en massa register när det ändå inte finns tillräckligt med poliser att utreda de brott som redan sker? Det behövs inga fancy spaningssystem som fångar oskyldiga som false positives, utan det behövs helt vanliga jävla poliser som syns ute i samhället.

  SvaraRadera
 26. @Rille
  Mm, 15 poliser extra som syntes på gatorna skulle vara en bra början men... nä, det går nog inte.

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/fler-poliser-satts-in-mot-fildelare-1.891344

  // L-G

  SvaraRadera
 27. Jag är högerextremist och jag anser att vi ska sköta registren så att det blir nån ordning.

  SvaraRadera
 28. Till kontrast mot allt vad som försigår i Sverige. Jag bor på en liten dansk ö - Ærø som är synnerligen välbesökt av turister (några hundratusen besökare varje år). Valutan är hyfsat stark, ca 40% högre än den svenska kronan. Ön har Danmarks lägsta krimistatistik inom allt, ingen kriminalitet. Det finns endast två halvtidspoliser i tjänst men bara under vardagarna.

  Nyss var jag förbi färjan och kollade på ett mc-gängs ursnygga HD-hojar. En äldre dam med rullator (tillika inte helt okänd konstnärinna) stod och beundrade samma motorcyklar. Hon menade de faktiskt var väldans snygga och välskötta. I sina yngre dar åkte hon Nimbus.

  Grabbarna med bilder på armarna hade hängt av sig sina västar och åkte mera lättklätt i t-tröjor. Givetvis samtliga utan hjälm.

  Efter vad jag förstått skulle rederiets personal enligt svenskt synsätt registreras i preventivt sýfte för sina obskyra transporter av mc-gängen eftersom några av dem begår lagbrott. -Ty det är mörkt på bildäck och man ser aldrig riktigt vad de gör-.

  Muslimer undviker att åka hit till ön pga effektiva muslimfilter. Svenska turister lyser numera med sin frånvaro men det beror mest på andra orsaker som den usla kronkursen.

  Med andra ord en annan livshållning där utrymme ges till varandra kan radikalt förändra förutsättningarna i ett samhälle.

  Det är aldrig okey att för maktens räkning övervaka och registrera allt av intresse.

  SvaraRadera
 29. @Anonym

  -" Därför är det sorgligt att man nu, när alla data tydligt visar att grov brottslighet minskar kraftigt, fortsätter uppmåla detta som det centrala hotet"-

  Vilka data talar du om?? Du talar om att det känns tryggare i Stureplan. Alla data talar för att den grova och strukturerade brottsligheten blir vätrre. För helvete! För bara ett par decinneir sedan fanns inte ens de kriminella gängen i fasta organisationer, nu växer de upp som svampar ur jorden.

  @Anonym2
  Ja jag kan finnas på någon lista. För det första så har de etablerade riksdagspartierna koll på mig, säkert. Sedan så finns det väl skäl att tro att någon annan intresserat sig för mig, det är inte omöjligt. Smällar man få ta när man säger sin hjärtas mening offentligt.

  SvaraRadera
 30. Jag kanske har sett för många dåliga amerikanska thrillers men törs man helt utesluta att någon trött snarare än korrupt snut har läckt listan för att provocera fram lite självsanering i branschen och göra sitt eget jobb lättare, tydligen har ju flera av de som står med på listan redan mördats, som jag tolkar de nyhetsinslag jag läst/sett efter att den kom ut...

  SvaraRadera
 31. Här i dagns tidning, lite av vad jag talar om, omöjligt fötr bara ett par decennier sedan:

  http://www.dn.se/sthlm/bevapnade-man-hotade-brottsoffer-infor-rattegang-1.926785

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.