2009-08-12

Eftertankens kranka blekhet

Nu börjar det gå upp för allt fler att de stimulanspaket som olika länder presenterat mot finanskrisen har en prislapp.

När krispaketen skall betalas måste skatterna höjas. Vilket leder till lägre tillväxt och därmed också en långsammare verklig återhämtning.

Många regeringar sitter dessutom fortfarande med olönsamma och otidsenliga företag i knät. Företag som de stödde med skattepengar – men som ändå inte har någon framtid. Vilket förr eller senare kommer att ge dem en dubbel nota att betala.

Hade Mona Sahlin fått bestämma hade Sverige varit i samma situation.

Länk»

7 kommentarer:

  1. Om det endast vore skattehöjningar vi hade att förvänta oss vore det ju “förträffligt”… Sanningen är ju att saker och ting är mycket värre än så. Ta bara en sån sak som den svenska räntenivån som, i praktien, är noll idag. Förutom att detta tillsammans med riksbankens vidlyftiga kreditexpansion innebär högre inflation framöver så har det också medfört att otaliga har tagit lån de egentligen inte borde ha för att köpa saker de egentligen inte har råd med (kolla huspriserna t.ex.). Så när riksbanken höjer räntan upp mot, eller förbi, 5-6% vilket de måste göra så småning om så kommer detta också slå mot ekonomin hårt. (”vanliga” banker brukar ligga ett par % högre) Givetvis stannar det inte där heller, saker och ting går helt åt skogen för närvarande och det finns ingen ljusning överhuvudtaget, även om en del märkliga typer fått för sig det. Men bara räntan, penningpolitiken och kommande skattehöjningar/nedskärningar räcker som en bild över hur illa ställt det är.

    Givetvis hade Sahlin och Co gjort saker och ting ännu värre, men i det här fallet kan man inte klandra varken dem eller sittande regering för de bakomliggande orsakerna som snarare är globala. Det som kan göras är att minska effekterna och rusta landet för framtiden och det är där Mona med anhang hade gjort ett mycket sämre jobb. Inte för att Rajraj och regeringen gör ett bra jobb, det gör de inte, uselt är ordet, men alternativet hade varit värre.

    SvaraRadera
  2. Det är det som brukar hända när man snackar om kollektivistisk politik - notan blir alltid mycket värre än politikerna säger. Under finanskrisen satt idioterna och bjöd över varandra hur mycket staten skulle få bestämma/reglera/kontrollera/stjäla av oss vanliga människor, inte en enda av dem fattade att deras åtgärder också skulle få betalas.

    Återigen av oss.

    /Nihuttni

    SvaraRadera
  3. Sedelärande eftertanke är då inget utmärkande drag hos västerländska regeringar/politiker, allra minst de rödblekta.

    /LD

    SvaraRadera
  4. Hoppas att vi skattebetalare slipper ta ansvaret för SAAB också.

    SvaraRadera
  5. I Problemet är att vi eldar på rejält med räntan istället, vilket ger inflation vilket är en dold skatt det också.

    Annars håller jag med, dessvärre verkar Borg och Co hamna i valfläsk listan just nu. Skulle vara skönt om någon verkligen vill stå upp och MINSKA statens inblandning. SBAB är helt klart ett företag som borde försvinna från svensk ekonomi.

    SvaraRadera
  6. Moderaterna har varit tuffa emot bakens bonusar under krisen. Men sedan kom det fram att de höjt bonusen för sina statsanställda företag. När det kom ut i uppdrag granskning så tog man bort bonusarna för de statsanställda företagen, men som kompensation så höjde man deras löner under krisen.

    Så vilket parti är mest galna, sossarna eller moderaterna? Jag dömer den matchen till oavgjort.

    Daniel

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.