2009-08-10

EU: Business as usual


Marta Andreasen är brittisk ledamot i Europaparlamentet. Hon har tidigare haft en central post inom EU:s bokföringsbyråkrati. Därifrån fick hon sparken när hon visade att EU:s ekonomisystem är kaotiskt och sårbart för bedrägeriförsök.

På senare år har hon ägnat sig åt att avslöja fusk, mygel och ekonomiska oegentligheter i EU i böcker, i artiklar och som politisk aktivist.

När Europaparlamentet för ett par veckor sedan valde och konstituerade sina utskott, då var tanken att Andreasen skulle bli viceordförande i budgetkontrollutskottet. Vilket ju kan tyckas vara lämpligt, eftersom hon är en av de människor som vet mest om det fusk som utskottet förväntas avslöja och hindra.

Men hon stoppades – naturligtvis – av den konservativa EPP-gruppen och socialisterna.

Länk»

(Tips: Erik)

9 kommentarer:

  1. Visst är det jobbigt att komma från parlamentets minsta partigrupp och inte få de poster man vill ha. Rena diktaturen.

    Varför ska Per Westerberg vara talman i riksdagen, borde inte det vara Maria Wetterstrand? Hon tillhör ju det minsta partiet.

    SvaraRadera
  2. Det är ingen dum tanke att göra Wetterstrand till talman. Den är faktiskt smått genialisk.

    SvaraRadera
  3. Jaa, hur skulle det se ut om de som var mest lämpade fick jobbet. ;-)

    SvaraRadera
  4. Kan vi intervjua henne? Kanske har hon några bra tips om hur vi kan lägga upp vår framtida politik för att verka mot korruption och maktmissbruk?

    SvaraRadera
  5. @Anonym
    Problemet är väl snarare att man försöker mörka vilka problem EU har i sin budgett? Om det inte var därför varför skulle man kräva ananyma röster?

    SvaraRadera
  6. Ett av Fjellners vallöften är att EU ska få wistleblower protection så att EU-tjänstemän som avslöjar olagligheter inte ska kunna straffas för det.

    Jag antar att Christian Engström också tycker att det är en bra idé.

    SvaraRadera
  7. Fjellner representerade EPP i gruppen. Hörde han också till dem som röstade mot Andreasen och firade i champagne efteråt?

    SvaraRadera
  8. FYI:
    The Economist: Hård kritik mot USAs bigotta sex-lagar

    I sitt senaste nummer går tidningen till hård attack mot de bisarra överdrifter som orsakats av jakten på pedofiler.

    Om du är tonåring och har sex med din pojk/flickvän som är under lovlighetsåldern (som kan vara 17 eller 18 i vissa delstater) blir du stämplad som sexförbrytare och pedofil.

    Alla som döms för ”sex crimes” hamnar i offentliga register resten av livet och utsätts för extrema restriktioner. De får inte bo inom en stor radie från platser med barn, busshållplatser, osv, osv vilket leder till att de ibland inte kan bo någonstans i tätorter. De kan nästan aldrig få ett jobb pga av att arbetsgivarna kontrollerar i listan. Listan gör ingen skillnad mellan dömda överfallspedofiler och vanliga tonåringar som råkat bryta mot lagen. Om den dömde har barn får denne aldrig träffa dessa. Listade personer blir regelmässigt trakasserade, misshandlade och mördade. Osv.

    Och nu håller USAs sexlagar på att exporteras.

    Läs de extremt intressanta artiklarna (plus kommentarerna)

    America's unjust sex laws

    Unjust and ineffective

    SvaraRadera
  9. Anomym 9:53:

    Fjellner brukar ju läsa och kommentera på denna blogg. Kan man vänta sig ett svar om hur han röstade och varför det var så viktigt med hemlig omröstning i just detta fall?

    Var han med och firade "lyckat stoppande av whistleblower" efteråt?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.