2009-08-19

Ingen nyhet

Norska diplomater beskriver FN-chefen Ban Ki-Moon som tafatt, oengagerad och okarismatisk.

Well. FN är tafatt och oengagerat när det gäller verkligt viktiga saker som människorätt och att förhindra folkmord. Ki-Moon är bara en typisk representant för sin organisation.

SvD 1 | SvD 2 | DN | Aftonbladet

7 kommentarer:

 1. Otvivelaktigt har FN många, många brister. Nu vet jag att det inte hävdas i detta inlägg, men är det någon som på allvar tror att världen skulle vara bättre utan FN?

  SvaraRadera
 2. En stilla undran? På vilket sätt har världen blivit en bättre plats i universum på grund av FN?


  /LD

  SvaraRadera
 3. FN behöver reformeras, givetvis. När organisationen grundades var avsikten att stadgan skulle uppdateras vart tionde år - men sen kom kalla kriget i vägen. Men FN är inte mer än sina medlemmar låter det vara - det är inte organisationens fel. Skulle vetoländerna gå med på en reform och ett mer handlingskraftigt FN skulle det gå relativt snabbt att ordna den saken.

  Jesper har helt rätt, världen skulle vara betydligt sämre utan FN. Betänk att organisationen är den första någorlunda fungerande organisationen där världens alla länder kan mötas i samtal. Det är resultatet av försök ända sedan början av 1800-talet - en fantastisk prestation.

  Världen är absolut en bättre plats tack vare FN. Fråga skolbarnen i Somalia som får skolmat, eller byborna i Vietnam som fått sin omgivning röjd från minor, för att ta två konkreta exempel. Mer abstrakta exempel är som sagt att det finns en mötesplats för hela världen.

  Den viktigaste poängen är dock den första, att FN inte är mer än vad medlemsländerna låter det vara.

  Niklas Carlsson, Svenska FN-förbundet

  SvaraRadera
 4. TJa, vad kan man förvänta sig när FN-chefen Ban Ki-Moon fick jobbet under förutsättning att inte orsaka trubbel för vetoländerna?

  Världen (vi) är ännu inte mogen för någon slags gemensam regering.

  Kommer det dock något hot utifrån, som elaka tymdvarelser eller mer troligtvis en asteroid som kan förgöra allt liv, så får vi tänka om.

  Som i denna otroligt bra animationen från serien "The Miracle Planet", där en mycket stor asteroid slår ned i havet mellan Australien och Japan
  http://www.youtube.com/watch?v=hTKau14cvQ4

  Av historien kan vi lära att våra framsteg har alltid skett under vånda och hot om vår egen undergång. Det är då vi blir som mest kreativa, och lyfter oss själva mer eller mindre i håret.

  När våra föregångare för ca 75 000 år sedan i Afrika stod inför valet och kvalet, (på grund av klimatförändringar, där havsytan minskade med mer än 100 m) att dö av hunger eller anpassa sig och överleva, så valde de turligt nog det senare.

  Tur för oss, som lever idag, annars hade vi inte funnits till.

  Med det vill jag säga att vi, mänskligheten behöver utmaningar, annars stagnerar vi, och riskerar att dö ut som art.

  SvaraRadera
 5. FN vill inget hellre än att hela världen ska leva i en kommunistisk mardröm där alla människor är avväpnade genom fullständig kontroll av vapenhandeln, där den s.k. aborträtten existerar överallt och där all mark "förvaltas offentligt". Ju mer skiten försvagas desto bättre.

  Eric

  SvaraRadera
 6. FN kommer inte att ersättas av ett globalt Nato som bedriver lågintesivt krig genetmot alla icke medlemmar.

  Dom enda som driver den linjen är högerextremister och dom har fullt upp att göra sina röster hörda inom högerleden.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.