2009-08-01

Samtidigt, i Venezuela...


I Venezuela håller man nu på att dra nya gränser för valdistrikten – så att president Hugo Chavez makt stärks ytterligare.

Under Chavez tid vid makten har det politiska makt- och fulspelet ständigt ökat. Medborgarnas fri- och rättigheter har steg för steg kringskurits. Man kan undra hur långt det behöver gå innan omvärlden inser att Venezuela inte längre är en demokrati värd namnet?

Länk»

14 kommentarer:

 1. Fast det finns ju fler länder som justerat valkretsarna av samma skäl, exempelvis USA.
  (Sverige klarar sig eftersom det finns några utjämningsmandat som får riksdagens proportioner att stämma med folkviljans.)

  SvaraRadera
 2. Chaves diktatur är inte långt borta nu. Han skickar svenska pansarskott till Farc och stödjer hondurianens kopiering av hans egen "president på livstid plan". Tror fan att våra vänstergalningar och Obama gillar det.

  SvaraRadera
 3. Tyvärr så kommer världen aldrig upptäcka detta, då detta sker i de flesta länder världen över. Chaves är ju "tyvärr" bara otålig nog att inte kunna smyga in det som våra makthavare... Nu överdriver jag en smula, men nog är det skrämmande

  SvaraRadera
 4. Man kan undra hur långt det behöver gå innan omvärlden inser att Sverige inte längre är en demokrati värd namnet?

  SvaraRadera
 5. Vad är alternativet till Chaves då? Var det bättre när makten låg hos den rika eliten i Venezuela? Folk hade inte mat för dagen. Chaves har folket bakom sig och är populärare än någonsin nu när han ger mat och sjukvård åt sina medborgare. Eliten som styrde tidigare plundrade Venezuela och skickade rikedomarna till sina mäktiga grannar i Norr.

  SvaraRadera
 6. Hmmm. Det är ganska inne att basha ledare i sydamerika. När blev du såhär mainstream och medhållande HAX?

  Ärligt talat är jag inte speciellt insatt men en bra riktlinje brukar vara att om USA officiellt ogillar en snubbe eller stödjer hans motståndare så betyder det att han är en hygglig prick, bra mycket hyggligare än det usa-sponsrade alternativet, som vill folkets bästa (och alltså inte kryper på knä för den stora härskaren i norr).

  SvaraRadera
 7. "Vad är alternativet till Chaves då?"

  Öh, typ riktig demokrati tex

  2) "Var det bättre när makten låg hos den rika eliten i Venezuela?"

  Det är irrelevant, det är ingen som säger att vi skall återinsätta ett elitistiskt styre. Att någon annan var ond ger inte Chavez rätt att också vara ond.

  "Chaves har folket bakom sig och är populärare än någonsin nu när han ger mat och sjukvård åt sina medborgare."

  Jo, men det håller inte så länge till eftersom han håller på att driva landet fullkomligt bankrupt

  "Eliten som styrde tidigare plundrade Venezuela och skickade rikedomarna till sina mäktiga grannar i Norr."

  Och de har nu blivit ersatta med någon som också plundrar landet men istället skickar rikedomarna till sina polare i FARC gerillan och på Kuba

  SvaraRadera
 8. @ Emil:
  Helt irrelevant är det kanske inte vad alternativet till Chavez är. För de borgerliga ledarskribenter som hyllade kuppförsöket mot Chavez för några år sedan var ju fullt på det klara med att kuppen skulle betyda återgång till auktoritär USA-vänlig regim med än mindre demokrati, om den skulle lyckas. Självklart är riktig demokrati bäst, men av de alternativ som har realistiska chanser till att ta makten i Venezuela för närvarande är nog tyvärr inte Chavez sämst.

  SvaraRadera
 9. All principiell kritik mot USA undanbedes då den bara stinker för mycket av (v)-odör och knappast kan uppfattas som vederhäftig utan snarast som dravel.

  Allt pricipiellt USA gör är gott, det är vänstern som kastar grus i maskineriet så detaljerna ibland fuckas upp. ;-)


  /LD

  SvaraRadera
 10. Det är väl inte många som anser att Venezuela fortfarande är en demokrati?

  SvaraRadera
 11. Det var ett konstigt resonemang. För att få mat och sjukvård måste press- och yttrandefriheten offras. Står dom i ett motsatsförhållande till varann?

  SvaraRadera
 12. Ezra: "För de borgerliga ledarskribenter som hyllade kuppförsöket mot Chavez..."

  Detta påstående skulle jag gärna se en länk som stödjer.

  /Byggaren

  SvaraRadera
 13. Det som skulle behövas här är ett svar på frågan om nuvarande valkretsindelning i Venezuela är rättvis eller om den på sin tid riggades av dåvarande majoritet, och i så fall om Chavez är ute efter att korrigera detta eller rigga den åt andra hållet. Med tanke på hur medierna avskaffat sin utrikesbevakning så får man vara glad om SR har andra- snarare än tredjehandskällor till sina nyheter.

  För exempel på hur man kan rigga val är USA förebilden:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Gerrymandering

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.