2009-09-06

First things first


Piratpartiets entré i svensk politik har inneburit mycket mer än bara buller på samhällsdebattens yta och en plats i Europaparlamentet.

Plötsligt har många människor blivit tvingade att överväga sina prioriteringar. Sådant är alltid jobbigt och får folk att reagera på olika sätt. Många har blivit konfunderade över den politiska utvecklingen, andra betraktar sorgset de gammelpartier som har stannat upp i sitt tänkande – och några reagerar med ilska mot det nya som rubbar deras världsbild.

Nu handlar politik plötsligt om något större. Från min småborgerliga position föredrar jag, förvisso, en regering som sänker skatterna, avskaffar apoteksmonopolet och river upp järnvägsmonopolet framför en regering som inte gör det. Men sådana frågor hamnar faktiskt i bakgrunden just nu.

Nu handlar det om centrala frågor som synen på staten och medborgaren. Vad går först? Vem är till för vem? I min världsbild är individen central. Vårt samhälle består av unika och intressanta människor, som ofta är smartare än vad politikerna vill tro. Detta innebär att jag också anser att staten är till för medborgarna, inte tvärt om.

Ser man till dagens övervakningsdebatt, då är det allt för uppenbart att denna syn varken delas av regeringen eller av den socialdemokratiska delen av oppositionen. Speciellt beklagligt tycker jag detta är när det gäller borgerligheten – som ju faktiskt borde veta bättre. Men ägnar man sig aktivt åt avideologisering, då går det så här illa.

Jag anser också att människor bör ha så stor frihet som möjligt att bestämma över sina egna liv. Helt enkelt för att människor är olika. Politiska beslut av typen "one size fits all" blir sällan bra. Och politiska beslut i sig är ofta onödiga – vid alla de tillfällen de gäller sådant som enskilda medborgare kan och borde få bestämma över själva.

Även detta resonemang saknar stöd hos så gott som alla gammelpartier. De har fastnat i maktutövning för maktutövningens egen skull. Fram till en viss punkt finns det hopp om att kunna rulla tillbaka den förmyndarmässiga, klåfingriga genompolitiserade staten. Men det kommer inte att gå att göra (eller blir i vart fall oerhört mycket svårare) om man ger staten verktyg för att övervaka att medborgarna alltid lyder allsköns idiotiska påbud, ner på individnivå.

Övervakningsstaten är helt enkelt ett sätt att flytta makt från medborgarna till politikerna, byråkraterna och deras funktionärer. Kanske för alltid.

Jag blir också förfärad när politiker (åter, speciellt de som borde veta bättre) är så totalt blinda för den personliga integritetens värde. Människors rätt till en egen sfär, sina egna små hemligheter, nojor och egenheter är oerhört viktig. Här finns en osynlig gräns. När man passerar den – då förvandlas människor från fria medborgare till hunsade undersåtar. Då får vi ett samhälle som bygger på rädsla och misstänksamhet.

Så här kan jag gå på. Länge. Men jag tror att de flesta nu förstår vad jag menar.

Det som gör dagens politiska situation så speciell, det är att man nu är på väg att passera de osynliga gränserna. Detta är en utveckling som är viktigare att ta tag i än det mesta annat.

Skatter kan alltid höjas eller sänkas. Olika monopol kan avskaffas, återupprättas och avskaffas igen. Det är frågor som är viktiga, men inte i grunden lika samhällsomdanande som införandet av en övervaknings- och kontrollstat. Inte lika definierande, långtgående och svåra att styra om.

Extraordinära tider och förändringar kräver extraordinära mottdrag. Det är därför jag har engagerat mig vid sidan av det traditionella politiska landskapet. Och det är därför jag hoppas att många, många fler kommer att göra samma sak.

Att bryta gamla mönster är, som sagt, jobbigt på så många sätt. Men nödvändigt. Antingen motar vi Olle i grind nu. Eller också kommer vi att få en mycket svårare uppgift, i ett betydligt obehagligare samhälle senare.

Respekterar politikerna inte medborgarna – då förtjänar politikerna, vilken färg de än har, inte medborgarnas respekt.

Har politikerna inte förtroende för oss, då är det direkt omdömeslöst att ha förtroende för dem.

20 kommentarer:

  1. Hej Hax!

    Kan du nämna på vilka punkter som Miljöpartiet och vänsterpartiet har svikit när det gäller Integritets och övervakningspolitik. Läser man din blogg låter det som om Vänsterpartiet och Miljöpartiet skulle ha varit med på besluten att försämra integriteten och utöka övervakningen.

    Men spå vitt jag vet så är vänsterpartiet och miljöpartiet motstådare till både FRA och IPRED.

    Så kan du Hax, visa för mig när Miljöpartiet, samt vänster partiet tagit ställning för övervakningssamhället, samt bidragit till försämrad integritet för medborgarna.

    SvaraRadera
  2. Om du läser texten, så ser du att jag pekar ut borgerligheten och socialdemokraterna.

    I just dessa sakfrågor är både (mp) och (v) bättre - och möjliga att samarbeta med.

    Men jag litar inte heller på dem i det större politiska perspektivet. Alla, precis alla, etablerade riksdagspartier är beredda att driva igenom sin uppfattning om hur saker skall vara i vårt land med tvång.

    Vilket gör dem en smula suspekta, i mina ögon.

    SvaraRadera
  3. Eller, annorlunda uttryckt:

    Vill man ägna sig åt konkret politik i dag - då erbjuder Piratpartiet en möjlighet att ta tag i just de centrala demokrati- och övervakningsfrågorna, utan att man tvingas binda upp sig för en massa konstiga åsikter på andra områden.

    SvaraRadera
  4. Ett övervakningssamhälle är mycket svårare att styra om, mycket pga att information kan garanteras att det raderas.

    En databas, väl läckt och hamnat hos främmande makt tex, kommer att sparas för alltid. Det är en anledning framför de centrala Europeiska databaserna (som diskuteras i Stockholmsprogrammet) över medborgarna skrämmer mig. Ingen stat har makt över dem, och lämna man EU kan man nog inte få informationen raderad.

    Tex fingeravtryck som lagras i passen är en dålig ide, eftersom alla länder som man besöker får en kopia av dem.

    /Werner

    SvaraRadera
  5. Hårdrar du inte väl mycket nu?

    Tvång och våld använder vi mot brottslingar t.ex. Är det fel?

    SvaraRadera
  6. "politiska beslut i sig är ofta onödiga" - absolut.

    Ytterligare en sak:

    Färre politiska beslut(-smöjligheter) borde även kunna omsättas till en noggrannare behandling av de som blir kvar.

    Ett annat liknande argument är att dra ner pa själva storleken pa byrakratin - men noggrannhetsargumentet borde vara attraktivt för de svårt överbelastade politikerna.

    Och det verkar ju som om det i vissa fall skulle behövas en oherrans massa ...behandling.

    SvaraRadera
  7. Johan Tjäder: Proportionsmässigt kan man alltid göra fel även i hanteringen utav brottslingar. Att skjuta med skarpladdade vapen mot folk som kör moped utan hjälm skulle ju t.ex. vara helt uppåt väggarna fel.

    SvaraRadera
  8. Det är inte ofta man läser så här bra texter, tack Henrik. Det är skönt att du valde att hjälpa till med Piratpartiet i EU, och jag tror vi kommer få bra nytta av dig.

    SvaraRadera
  9. M:s (dvs Reinfelts) praktsjälvmål kommer troligen bli historiskt. Och konsekvenserna... "alliansen" rivs /spricker direkt efter valförlusten.

    Ohly blir försvarsminister och Bodström blir..

    SvaraRadera
  10. Bodström blir justitieminister
    The End

    SvaraRadera
  11. Har inte benat så hårt i ditt inlägg; men sådär spontant tycker jag att du är bra på att argumentera.


    Du kanske skulle bli politiker :)

    SvaraRadera
  12. Det viktigaste är att politiken står på en stabil grund. Sverige står på en dimmig, oprecis grund som ger möjligheter till partipolitiker att manipulera. Därför är det viktigaste att återinföra demokrati i landet. En demokrati grundad i en liberal konstitution med maktdelning.

    Nu är riksdagen ett transportkompani och regeringschefen i praktiken statschef och dessutom styr regeringschefen kontrollmakten.

    Börja från grunden.

    Per Kjellén
    Kungsbacka

    SvaraRadera
  13. "Piratpartiets entré i svensk politik har inneburit mycket mer än bara buller på samhällsdebattens yta och en plats i Europaparlamentet."

    Nej det har det inte. PP har ingen övergripande politik som krävs för att styra ett land.



    "Plötsligt har många människor blivit tvingade att överväga sina prioriteringar. Sådant är alltid jobbigt och får folk att reagera på olika sätt. Många har blivit konfunderade över den politiska utvecklingen, andra betraktar sorgset de gammelpartier som har stannat upp i sitt tänkande – och några reagerar med ilska mot det nya som rubbar deras världsbild."

    Människor har i alla tider flera gånger dagligen tvingats överväga sina prioriteringar. Att gammelpartierna (de som du har att tacka för din uppväxt, skolgång och alla möjligheter du har) stannat upp i sitt tänkande tror jag är helt fel. Både de som sitter i vad du kallar för "gammelpartierna" och alla andra (nyare) partier tänker mer än någonsin tidigare på sin egen plånbok och sina egna förmåner än på att sköta sitt jobb. Att några (jag vill påstå att de flesta) reagerar både med ilska och sorg mot det nya som rubbar deras världsbild är inte så konstigt. Det"nya" är en alltmer tilltagande egoism, girighet, respektlöshet och likgiltighet. Man blir inte bara ilsken, man blir heligt förbannad.



    "Nu handlar det om centrala frågor som synen på staten och medborgaren. Vad går först? Vem är till för vem? I min världsbild är individen central. Vårt samhälle består av unika och intressanta människor, som ofta är smartare än vad politikerna vill tro. Detta innebär att jag också anser att staten är till för medborgarna, inte tvärt om."

    Håller fullständigt med om detta. Glöm bara inte bort att du numer också tillhör skaran politiker!



    "Ser man till dagens övervakningsdebatt, då är det allt för uppenbart att denna syn varken delas av regeringen eller av den socialdemokratiska delen av oppositionen. Speciellt beklagligt tycker jag detta är när det gäller borgerligheten – som ju faktiskt borde veta bättre. Men ägnar man sig aktivt åt avideologisering, då går det så här illa."

    Jag förstår inte. Är det inte just "avideologisering" du efterlyser och vill ha? Om det är avideologisering du vill ha och nu får det, varför då gnälla på "gammelpartierna"?

    Du föredrar en "regering som sänker skatterna, avskaffar apoteksmonopolet och river upp järnvägsmonopolet framför en regering som inte gör det". Nåväl, många av oss andra föredrar också att man sänker skatterna men inte genom att försämra för de grupper som redan är hårt trängda och utsatta i samhället.



    "Fram till en viss punkt finns det hopp om att kunna rulla tillbaka den förmyndarmässiga, klåfingriga genompolitiserade staten."

    Så du menar att de nya politikerna skall rulla tillbaka tiden till före gammelpolitikerna och EU. Då blir ju du arbetslös som så många andra i Sverige!



    "Övervakningsstaten är helt enkelt ett sätt att flytta makt från medborgarna till politikerna, byråkraterna och deras funktionärer. Kanske för alltid."

    Helt rätt och äntligen överens. Begär utträde ur EU nu!




    "Respekterar politikerna inte medborgarna – då förtjänar politikerna, vilken färg de än har, inte medborgarnas respekt."

    Intstämmer till 100%




    "Har politikerna inte förtroende för oss, då är det direkt omdömeslöst att ha förtroende för dem."

    Bra tänkt igen. Därför tänker jag rösta blankt i nästa val. Ingen politiker har gjort sig förtjänt av min röst!

    //tyckare

    SvaraRadera
  14. Till tyckare,

    Du skriver "(de som du har att tacka för din uppväxt, skolgång och alla möjligheter du har)"

    Menar du samma skolor som sätter begåvade barn med idioter som drar ner deras lärotempo, allt för "rättvisans" skull?

    Nej du, ett tack bör skolorna inte få.

    SvaraRadera
  15. @07 september, 2009 12:20

    Ja det menar jag. Om man kommer från samma sociala bakgrund som jag och så många andra så är den skolan tyvärr den enda som finns att tillgå.
    Att sedan skolan behöver reformeras och börja ställa krav på elever och lärare är en helt annan sak.

    Sen är det ju det där med rättvisan. Det finns ingen rättvisa därför att livet inte är rättvist, däremot kan man börja värdera och avlöna människor och arbete lika.

    //tyckare

    SvaraRadera
  16. @ Anonym

    ”Nej det har det inte. PP har ingen övergripande politik som krävs för att styra ett land.”

    Det argumentet duger inte. Man behöver ingen övergripande politik i alla områden för att göra skillnad på enskilda områden.

    ” Så du menar att de nya politikerna skall rulla tillbaka tiden till före gammelpolitikerna och EU. Då blir ju du arbetslös som så många andra i Sverige!”

    Jag tror att Henrik syftar på det han skrev i stycket före:
    ” Jag anser också att människor bör ha så stor frihet som möjligt att bestämma över sina egna liv. (…)Och politiska beslut i sig är ofta onödiga – vid alla de tillfällen de gäller sådant som enskilda medborgare kan och borde få bestämma över själva.”

    ” Bra tänkt igen. Därför tänker jag rösta blankt i nästa val. Ingen politiker har gjort sig förtjänt av min röst!”

    Du har all rätt att rösta blankt och jag respekterar detta. Jag är däremot smått intresserad av dina tankegångar angående detta. Jag ser chansen att något förändras åt det positiva hållet inom politiken som större om man röstar på ett parti som Piratpartiet än om man röstar blankt. Du håller uppenbarligen inte med om detta, men kanske du har lust att berätta varför?

    SvaraRadera
  17. @kras


    "Det argumentet duger inte. Man behöver ingen övergripande politik i alla områden för att göra skillnad på enskilda områden."


    Du har rätt i detta och just det är en av anledningarna till att jag väljer att rösta blankt. Genom att rösta blankt så visar jag mitt misstroende mot alla partier och deras sätt att sköta vårt land och ekonomi, oavsett färg och riktning. Att rösta på det "minst dåliga" är vad vi har gjort i alla tider och det är hög tid med en djupgående och omstörtande förändring.

    Jag är helt enkelt trött på att betala skatt till alla dessa myglare som säger en sak menar en annan och själva lever efter en tredje.
    Ta t.ex. vår förre stadsminister som utan att blinka står upp i TV och talar om för svenska folket att dra åt svångremmen (det finns inte fler hål i denna) samtidigt som han, familjen och alla andra priviligierade gör precis tvärtom.

    Ta alla som flyger fram och tillbaka mellan alla internationella toppmöten och talar sig varma för att värna den miljö som de själv skitar ned mer än de flesta andra genom sitt resande, eller de som talar om integritet i just de medier där det största hotet mot integriteten finns genom mediernas möjligheten att köpa/sälja/logga information och bygga sociogram.

    Jag tror helt enkelt på att man skall vara en ärlig människa, leva som man lär och inte begära eller skapa regler för andra som man inte själv är beredd att underkasta sig.

    Genom att då rösta blankt som jag tänker göra och har gjort de sista 20 åren med 1 (ett) undantag (röstade på PP i förra valet därför att integriteten är vår just nu viktigaste fråga) så är det den enda vägen för mig att visa mitt totala missnöje på. Om tillräckligt många tröttnade på pajasarna (politikerna) så skulle man vara tvungen att tillsätta en expeditionsministär och kanske få till stånd en samlingsregering med lämpliga representanter inom skilda verksamhetsområden.

    Jag är helt säker på att du, jag eller i stort sett vem som helst t.ex. skulle sköta Sveriges ekonomi bättre än någon politiker eller tjänsteman. Sköt Sveriges ekonomi som vilket hushåll som helst. Jag undrar hur många hushåll som går till banken, tar dyra lån, skänker bort pengarna eller leker för dem i internationella klubbar för inbördes beundran och till råga på allt låter deras barn betala tillbaka lånen.

    //tyckare

    SvaraRadera
  18. @ tyckare

    Ok, tack för förklaringen.

    SvaraRadera
  19. Tack för inspirationen Hax! Ses vi på lördag?

    Mitt blogginlägg om detta: Jag tystnar inte! Freedom not Fear 2009 den 12 september

    Ha det bra i Bryssel!

    SvaraRadera
  20. Ja, det var sannerligen minst lika intressant att läsa vad Anonym tyckte under den här posten.

    Nöjer mig med att läsa och humma idag.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.