2009-10-10
En stunds eftertanke
Det är en regnig lördagsförmiddag i Bryssel och jag pustar ut efter en intensiv vecka på kontoret i Europaparlamentet – väl medveten om att nästa vecka blir det samma sak fast med efterbrännkammaren påslagen. Det är helt enkelt fullt ös hela tiden. Den svenska riksdagen framstår vid en jämförelse som rena vilohemmet.
I Europaparlamentet handlar det ibland bara om veckor, i vissa fall bara om dagar, från det att något dyker upp på radarn tills är dags att gå till beslut. Det är sällan fråga om att fundera i lugn och ro över saker och ting. Systemet bara sprutar ur sig lagstiftning. Till och med jag är överväldigad – och då har jag ändå följt EU-frågorna i flera år.
När den nya arbetsveckan drar igång då kommer vi, i bästa fall, att ha ett dygn på oss att reda ut kommentarerna från parlamentets jurister om telekompaketet innan den processen snurrar vidare.
För att ta ett annat exempel, så är det uppenbart att EU:s Stockholmsprogram inte bara är ett inspirerande trätoämne när det gäller övervakning och integritet. Det är här grunden läggs för att rulla ut Lissabonfördragets överstatlighet när det gäller till exempel straffrätt, polisiärt arbete och migration över hela kontinenten. Besluten kommer att påverka 500 miljoner människor. Vi har två veckor på oss att komma in med ändringsförslag, vilket i sammanhanget är rena lyxen. I min väska ligger några hundra sidor byråkratprosa i ämnet, som jag nog gör bäst i att läsa in mig på innan helgen är slut.
Men jag klagar inte för egen del. Absolut inte. I själva verket tycker jag att det är buskul när det är skarpt läge och fullt ös. Det är lite samma adrenalinkick som att köra bil väldigt, väldigt fort.
Däremot gör arbetsformerna mig bekymrad, när jag tänker på saken ur ett demokratiskt perspektiv. Och EU-kritikern i mig är rent förfärad över den fart och beslutsamhet som systemet har.
I detta system med lagstiftning på syra slås jag gång på gång av en insikt, som i och för sig inte är ny. De flesta ledamöterna i Europaparlamentet saknar både kompass och principer. För dem är till exempel övervakning inte en principfråga, utan en praktisk fråga om att göra eländet så effektivt som möjligt. De stora, grundläggande frågorna diskuteras nästan aldrig. Och om någon försöker göra det, då möts han eller hon bara av tystnad eller en förvirrad uppsyn.
Här är Piratpartiets intåg i Europaparlamentet en viktig symbolisk händelse, på flera plan. Dels skrämmer det upp gammelpolitikerna att de unga väljarna lyfter in andra, helt nya politiker på en plattform som handlar om saker som upphovsrätt, internets frihet och integritet. Dels tvingar det dem att börja diskutera sådana saker på ett nytt sätt, med ny input i debatten. Och speciellt tror jag att det är nyttigt för dem med lite mer principdebatt – till exempel som när det gäller rätten till rättegång före straff (telekompaketet).
Sedan skall man inte glömma bort att de etablerade partierna faktiskt aldrig tidigare har haft någon på plats att diskutera sådana här frågor med. Och då har det blivit som det har blivit.
Ibland får små saker stora konsekvenser. Så är det med Piratpartiets intåg i EU-politiken. Vi har en ledamot (Christian Engström) och snart kanske en till (Amelia Andersdotter). Det ger i sig ingen maktposition i Europaparlamentet. Men det symboliska värdet, de dynamiska effekterna och den uppskärpning i vissa frågor som detta tvingar fram skall inte underskattas.
Så det är bara att öka!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Intressant inlägg som belyser hur beslut stressas igenom. Jag plockar några meningar helt ur sitt sammanhang:
SvaraRadera-------------------
1) Det är sällan fråga om att fundera i lugn och ro över saker och ting.
2) Systemet bara sprutar ur sig lagstiftning.
3) Besluten kommer att påverka 500 miljoner människor.
4) Vi har två veckor på oss att komma in med ändringsförslag.
5) De stora, grundläggande frågorna diskuteras nästan aldrig.
6) Ibland får små saker stora konsekvenser.
7) Det är lite samma adrenalinkick som att köra bil väldigt, väldigt fort.
--------------------
Som att köra bil väldigt, väldigt fort...
Har EU-höjdarna läst Stig Dagerman nån gång? Jag tror inte de har det.
Efteråt är allting för sent.
Det du beskriver tyder på att EU inte kommer att fungera i framtiden. Utan en ideologisk bas och ett värderingsfundament, och med en enorm iver att stifta nya lagar, så kommer det hela nog att braka ihop, som en slags byråkraternas våta dröm som blev till en mardröm. Jag är annars EU-förespråkare...
SvaraRaderaHex, det har skrivits tidigare, men skadar inte att upprepas.
SvaraRaderaTack för att du tar dig tid och skriver här och håller oss underrättade, och kanske även får en del inputs av oss kommentatörer.
Ni borde motarbeta Lissabonfördraget, i Demokratins & integritetens namn.
SvaraRaderaDet var en av anledningarna till att jag röstade på PP.
Att PP skulle få en MUP till är ett fullständigt vansinnigt skäl till att inte motarbeta lissabonfördraget.
Är ni ens insatta i vad lissabonfördraget innebär???
Om inte... läs, sov inte, bli zombies om ni måste, men vila inte innan ni förstår vad fördraget innebär.
Jag är fullt insatt i att fördraget snarast är en lista på referenser till andra dokument! Detta gör att det blir jobbigt att sätta sig in i vad det verkligen innebär, men varför har det gjorts jobbigt, och varför har det förbjudits (med Margot i spetsen) att en läsarvänlig version publiceras?
PP var medborgarnas sista utpost innan de sista 30%én av makten flyttade utomlands, om ni inte tänker kämpa för Sveriges befolkning och självbestämmande, vilka kommer då att göra det?
Jag röstade på PP, men så här i backspegeln kanske jag skulle ha valt Junilistan, ni tycks ju snarast vara karriärpolitiker...
Hälsningar: En besviken väljare som börjar se er som de MUPpar ni är!
:Besviken
Besviken: Piratpartiet är emot Lissabonfördraget. Vad får dig att tro annat?
SvaraRaderaFrån principprogrammet:
Piratpartiet tar inte ställning till det faktum att Sverige är medlem i EU, men när vi nu är det har vi rätt att kräva att det ska vara demokratiskt. Det demokratiska underskottet inom EU måste på sikt åtgärdas, och första steget är att förhindra det från att permanentas genom en illa genomtänkt konstitution. Det förslag till EU-konstitution som Nederländerna och Frankrike röstade nej till ska inte antas, vare sig i sin ursprungliga form eller med kosmetiska ändringar exempelvis genom Lissabonfördraget som Irland röstade nej till.
Beslutsfattandet och förvaltningen i både Sverige och EU ska präglas av transparens och öppenhet. Svenska representanter i EU ska på alla sätt verka för att EU närmar sig den svenska offentlighetsprincipen.
Anonym: Och hur ska PP motarbeta Lissabonfördraget mer än vad dom gör just nu?
SvaraRaderaKom ett konkret förslag så tror jag inte att det kommer att bli illa mottaget.
@Anonym, 01:33
SvaraRadera"Ni borde motarbeta Lissabonfördraget [...]"
Piratpartiet gör ju det? Jag vet inte vars du har fått det motsatta ifrån, men något måste du uppenbarligen ha missuppfattat.
"Ibland får små saker stora konsekvenser. Så är det med Piratpartiets intåg i EU-politiken. Vi har en ledamot (Christian Engström) och snart kanske en till (Amelia Andersdotter)."...
SvaraRadera...Om Lissbonfördraget går igenom!
Tidigare poster har tydligt visat att PP inte riktigt vet var de står i frågan!
Så, vart står ni, PP?
Ytterligare en MUP... eller medborgarnas bästa?
Erbjudandet om ytterligare en MUP-plats är nära nog en muta: Besviken
PP är emot Lissabonfördraget, som påpekats. Men det finns inte så mycket vi kan göra åt saken. Parlamentet har mig veterligen inget att säga till om i frågan, och det är det enda forum där vi har det minsta lilla formella inflytande.
SvaraRaderaAtt vi får in Andersdotter om Lissabon går genom är närmast att betrakta som ett tröstpris. Inget ont om henne, men jag hade hellre sett ett bättre fördrag.
En stilla betraktelse från botten av kratern: "Skrämmande".
SvaraRadera/LD
Parlamentet borde kanske i större utsträckning kunna påverka arbetstakten genom att vägra fatta beslut innan det känns genomarbetat. Men kanske är det annat som styr parlamentets ledarskap.
SvaraRaderaDessutom borde man kanske överväga att skära ner i kommisionens budget om det är så att den dränker parlamentet i papper.
Kära/e Anonym
SvaraRaderaVi är emot Lissabon och gör vad vi kan. Amelia (som kommer in om fördraget ratificerades) har skrivit och uttalat sig mot fördraget i media både före och efter folkomröstningen på Irland.