2009-10-24

Internet-pass?

För ett tag sedan skrev PC för alla om att säkerhetsföretaget Kaspersky Labs vd, Eugene Kaspersky, vill ha ett internetpass – som gör att alla användare kan identifieras.

Hans önskan kan komma att gå i uppfyllelse. En fråga som länge legat och bubblat är hur man kan införa ett EU-ID-kort (European Citizen Card). Än så länge finns inga konkreta förslag, men sådana är att vänta.

Ett EU-ID-kort skulle kunna användas för att identifiera nätanvändare, om alla datorer utrustas med kortläsare. En del eurokrater anser att detta är en möjlighet att stoppa anonymt nätsurfande. Och att det är önskvärt.

Ett EU-ID-kort passar för övrigt också som hand i handske för registrering av passagerare på flyget (PNR). Vissa EU-länder vill också att våra tågresor, bilhyror och hotellövernattningar skall registreras.

Så rätten att vara anonym är inte bara hotad på nätet, utan i hela EU. Med Lissabonfördraget och Stockholmsprogrammet skissas en överstatlighet och en registreringsapparat upp, där European Citizen Card är en av de få pusselbitar som fattas.

Uppdatering: En intressant länk om EU-ID-kortet från kommentarerna.

22 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Fan det bubblar i en då man läser sånt här. Dra åt helvete vad lack jag blir.

    SvaraRadera
  3. @ henrik

    Då kanske du känner dig ännu mer sprudlande efter att ha läst en presentation från det tyska företaget Giesecke & Devrient: The European Citizen Card—More Than an ID.

    Creating Confidence är företagets motto...

    SvaraRadera
  4. Just nu vill jag, att avsändare skall framgå!!!! PRO heter piraten
    som vill ha mitt betalkortsnummer för att släpa bort de hinder de planterat. Helst ser jag att man kan arrangera brandväggar och hinder för dessa marodörer. Men annars så vill jag ha det som det ännu så länge är.

    SvaraRadera
  5. @ HAX

    Såg just att du plockat upp länken om ID-kortet.

    När jag ändå är i farten vill jag bidra med ytterligare material om EU:s framväxande säkerhetsindustri. Rapporten NeoConOpticon publicerades 28 september av Transnational Institute i Washington. Författare är Ben Hayes, känd från Statewatch.

    Det känns både sorgligt och paradoxalt att du åter tagit bort möjligheten till anonyma kommentarer, dessutom lagom till ett inlägg som handlar om hot mot anonymiteten på nätet. Alla är vi inte troll.

    SvaraRadera
  6. Aaahh!! Näe fy fan asså.. så det e "Papiren Bitte" som gäller snart?

    Jahap,, det är nog bäst att de sätter en kortläsare på muggen också, så ingen skiter olagligt,o slösar med vattnet!

    SvaraRadera
  7. @Per

    Jag blir så trött. Att inte ALLA individer lackar ur på dessa försök till total kontroll är för mig ett mysterium.
    Jag jobbar själv inom IT och ser detta från både en privat vinkel såväl från ett företags. Tycker inte denna utveckling klingar väl någonstans.

    Folk minns IB etc med negativa tankar men detta är helt ok?

    SvaraRadera
  8. Tankarna går till dåliga filmer om förtryck och ond bråd död.

    SvaraRadera
  9. Riktigt dåligt att stänga av anonyma inlägg. För att vi alla skall kunna få en hyfsad framtid så är anonymitet viktigare nu än någonsin.

    SvaraRadera
  10. Detta är livsfarligt för framtidens internet. Förlorar vi kontrollen över vår hårdvara så är allt kört.

    SvaraRadera
  11. "One card for everything: soon, citizens will identify themselves using a single card in many parts of the real and virtual world. Not only that, but the future Electronic Citizen Card (ECC) can be outfitted with a passport function (e-passport) and an electronic ID (e-ID). As such, users will be able to chat on Web sites, shop on the Internet, or even painlessly change their official residence and confirm their identities online throughout Europe."

    SvaraRadera
  12. One Card to rule them all, One Card to find them,
    One Card to bring them all and in the darkness bind them.
    In the Land of Mordor where the Shadows lie.

    SvaraRadera
  13. Varför är svenska folket så mesiga och våra politiker så slätstrukna.

    Hela tiden så kränks på alla möjliga vis och då kanske ännu mera av EU's egenmäktiga förfarande.

    Finns det verkligen inte en enda politiker eller parti som har tillräckligt med råg i ryggen för att KRÄVA ATT SVERIGE LÄMNAR HELA EU PROJEKTET BAKOM SIG och i stället använder alla dessa miljoner i Sverige för att ge alla Svenskar (inte bara makthavare och politiker) drägliga levnadsvillkor.

    Kan det rentav vara så att INGEN POLITIKER vill att Sverige lämnar EU därför att det ger dem bättre utdelning i form av resor, glamour, traktamente, status o.s.v. och på så vis kan de (makthavarna) fortsätta glida fram på den räkmacka som svenska folket varit vårdslösa nog att servera dem på silverfat.

    Upp till kamp Svenska folk!
    Begär utträde ur EU NU!
    Rädda vad som räddas kan.

    SvaraRadera
  14. Man kan leva utan dator och att göra det kommer att vara det mest progessiva man kan göra i framtiden.

    Orwell har beskrivit det där om nån vill veta mer.

    SvaraRadera
  15. Allt användande av datorer är en form av kontroll oavsett om vi är kontrollerade på individnivå eller inte.

    SvaraRadera
  16. @X

    Jodå. Vänsterpartiet tycker fortfarande att Sverige ska lämna EU. Men att först få majoritet i riksdagen för en folkomröstning om det, och sen lyckas vinna den folkomröstningen är inte så lätt...

    (Jag tror det är därför Lars Ohly har börjat pratat om att släppa frågan. Men det bestämmer inte han utan partikongressen i maj 2010.)

    SvaraRadera
  17. @Johan Zandin

    Nu är ju inte ett feministiskt skattehöjarparti någonting som tilltalar mig. Jag är en politiskt vilde och hade hellre sett en folkstorm och kanske ett nytt liberalt parti som tillvaratar allas intressen på alla områden. Samma rättigheter och skyldigheter för alla.

    Jag tror överhuvudtaget inte på politik eller religion eftersom det är samma soppa de serverar även om i olika skålar. Vad skulle en folkomröstning vara värt om man inte accepterar ett demokratiskt valresultat utan återkommer till samma frågor om och om igen tills dess att man tvingat igenom sina tokigheter precis som EU och media.

    Politik och religion är alldeles för viktiga saker att överlåta åt politiker eller kyrkan. Därför fortsätter jag envist med att rösta blankt för att visa mitt klara och tydliga avståndstagande från denna "tunna soppa" som åtminstone inte gör mig mätt.

    SvaraRadera
  18. Problemet är ju att det är fruktlöst med ett sådant övervakningssystem. Småbrott kan man möjligen beivra med detta, men den som har möjlighet att begå svårare brott kan naturligtvis skaffa sig runt det här övervakningssystemet också.

    Just nu finns det en väldig övertro på övervakningssystem hos det politiska ledarskapet. Man verkar ha missat alla SciFi-filmer där den perfekta övervakningsstaten har testats på intellektuell grund och misslyckats.

    SvaraRadera
  19. @Johan Tjäder

    "Just nu finns det en väldig övertro på övervakningssystem hos det politiska ledarskapet. Man verkar ha missat alla SciFi-filmer där den perfekta övervakningsstaten har testats på intellektuell grund och misslyckats."

    Håller med till 100%.
    Att centralisera data likt det nya BankID-systemet och införa ett nytt ID-kort, valutan euro o.s.v. är rena guldgruvan för organiserad brottslighet. Mycket snart skulle man se "skimmingutrustning" installerad på välbesökta InterNetCafe runtom i landet. Det finns så många faktorer som talar mot dessa nya ID-kort att jag faktiskt aldrig tror att de blir implementerade.

    Precis som du skriver så "finns det en väldig övertro på övervakningssystem hos det politiska ledarskapet" och jag tror faktiskt att det beror mest på okunnighet och den förbannade lobbingen från säkerhetsföretagen. Efter ett par bjudresor och glassiga konferenser är politikerna helt nyfrälsta och den politiker som ev. har en synpunkt körs över av diverse "expertis" inom området.

    Man kan inte annat än skratta åt eländet. Ta t.e.x.korten med RFID-Tekniken där man högt och ljudligt gick ut och talade om att de inte gick att "Kopiera/Klona" men som visade sig vara så bristfälliga att hela det Amerikanska bankväsendet tackade nej till tekniken och nu.... Nu talar man om förbud och att kriminalisera kopiering av RFID korten.
    Varför då?
    De går ju ändå inte att "Kopiera/Klona" enligt tillverkaren.

    SvaraRadera
  20. Internetpass har ju en bra trygghetsskapande potential. Jag menar att eftersom allt loggas, så kan (om det skulle behövas) en kristallnatt bli väldigt effektiv.

    /Ironisk? inte då!

    SvaraRadera
  21. "kristallnatt" mot "oliktänkande" var min tanke.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.