2009-10-20

Telekompaketet: Man häpnar!

Vi har nyss avslutat kvällens möte med Europaparlamentets delegation till förlikningskommittén om EU:s telekompaket. Jag är... irriterad.

Redan i ruta ett rådde oenighet. De gröna / Piratpartiet hävdade att delegationens ledning gått över sitt mandat när de börjat samtala om EU-Kommissionens kompromissförslag med ministerrådet. Detta avfärdades svepande med att ordföranden inte uppfattat någon oenighet. Vilket är ett orimligt påstående. Och jag tror att vi kan bevisa vår ståndpunkt här. Men det är en senare fråga. Nu ligger mer akuta saker på bordet.

En ny kompromisstext har tagits fram av rapportören, Trautmann. Den har man nu, muntligen, hackat och malt. Det skall bli intressant att se vad som kommer med i slutändan.

En sak verkar dock vara klar, från Europaparlamentets sida. Och det är att ordet "föregående" - vad gäller rättslig prövning är tillbaka i leken igen. Det får man se som en framgång för oss bråkmakare. Först rättegång, sedan straff.

Återstår att se vad ministerrådet tycker om det när delegationsledningarna träffas på torsdag. Mitt stalltips är att rådet fortsätter säga nej. Men nu är det i vart fall match igen.

I övrigt spårade det ur fullständigt. Massor med muntliga ändringar och kompletteringar kom in till Trautmanns kompromiss i "direktsändning". Efter en muntlig uppläsning (som ifrågasattes) begärde ordföranden mandat att få ta upp fortsatta diskussioner med rådet utifrån detta.

Vi förväntades alltså att ge klartecken till en rörig och delvis ifrågasatt text utan att ha fått en chans att läsa igenom den.

De gröna / Piratpartiet och vänstergruppen kunde inte gå med på detta. Vi ville ha en chans att se, läsa igenom och granska texten först. Vilket man alltså vägrade ge oss. Därför röstade vi helt enkelt nej till att ge delegationens ledning mandat att föra diskussionen vidare med rådet. Men, naturligtvis var vi i minoritet. [Förtydligande: Det röstades formellt inte. Men vi meddelade tydligt att vi inte stod bakom det "konsensusbeslut" som fattades om att gå vidare.]

Detta är väldigt anmärkningsvärt. En lagstiftande församling vägras tillgång till ett vettigt beslutsunderlag. Istället förväntas man, i hast, ge klartecken in blanco till en text som verkligen behöver granskas - och i vilken det finns en uppenbar risk för slamkrypare.

Så får lagstiftning inte gå till!

Vi får texten i kväll. Vi kan sedan inkomma med åsikter om den. Men förhandlingsmandatet är alltså redan beviljat - oavsett vad vi kan komma att tycka eller upptäcka...

Ordföranden Vidal Quadras avslutade mötet med orden att han ansåg sig ha fått mandat att förhandla vidare utifrån den text "that has been discussed fully by all of us".

Gah!

Man skall inte titta på när det tillverkas korv eller lagar. Detta är direkt obehagligt och skrämmande att se.

Uppdatering: SvD / TT skriver, en smula oskuldsfullt, om mötet.

37 kommentarer:

 1. Och då undrar man ju genast hur de andra svenska ledarmötena agerade, sitter de där och tycker att detta är bra?

  SvaraRadera
 2. Men va F*n är det som händer? Detta är ju ren ut sagt politisk korvstoppning! Hur kan någon förvänta sig att ge mandat för ett lag-förslag som man inte ens har på papper?

  Nae.. detta börjar ju spåra ur, HAX det är dags att ni alla RYTER TILL asså..

  SvaraRadera
 3. Skicka hela faderullan i papperskorgen! Inget i telekompaketet varken behövs eller är nödvändigt. Att sedan frankrike gör som de gör är ingen ursäkt för att bli klåfingrig och deras HADOPI kommer inte att hålla eftersom folk straffas utan rättegång. Det hjälper liksom inte med nya EU-direktiv om en statsmakt redan struntar i det allra mest grundläggande. Så gör vad ni kan för att fälla skiten.

  Picona

  SvaraRadera
 4. Mycket tragiskt att vårt "civiliserade" mångmiljardprojekt år 2009 kallat EU skall bete sig som ett Byaråd från stenåldern!
  Tack iallafall för en insikt i maskineriet innan det havererar likt Romariket till ett svart hål under sin egen tyngd.

  SvaraRadera
 5. Det är inte slut förrän det är slut, men säg att ni försöker säkra hem en majoritet i parlamentet för den här principen finns kvar annars faller telekompaketet.

  SvaraRadera
 6. Gå med alla handlingar och mer eller mindre hemliga dokument till de tyngsta tidningar ni kan komma på om ni tror att det kan hjälpa i att fälla det. Ja erbjud er till tidningen att bära mikrofon om så behövs. Nappar någon tillräckligt tung så erbjud dem exklusitivet, det garanterar större uppslag och större reaktion från konkurrenterna.

  Ja media funkar så, publicerar ni på någon blogg så ignorerar de nyheten eftersom de btraktar saken som punkterad då (detta var Ricks stora miss när han spelade in FRA-direktören).

  Picona

  SvaraRadera
 7. Får man filma dessa möten Hax. Är medier tillåtna under dessa möten. Får du personligen filma dem?

  Om inte så är det ju dax för insider avslöjanden. med hjälp av bandspelare i fickan.

  Jag tror du måste börja videoblogga, bli intervjuad av någon, så att folk tydligare ser vad som händer.

  SvaraRadera
 8. Jo, så går det till och så har det alltid gått till i Bryssel (och i Washington, WTO, FN, och internationella förhandlingar). De reella besluten fattas av toppen; av utskottsordförande, rapportörer, talmän, namnlösa teknokrater osv.

  Bara en sån sak som att G20-ländernas ledare högtidligt deklarerade framför TV-kamerorna i Pittsburgh att nu skulle det bli begränsningar av bankbonusarna. När sen G20-kansliet släppte slutdokumentet från mötet hade detta reverterats 180 grader och sa motsatsen.

  De reella besluten fattas vid informella middagsmöten, i slutna förhandlingar och i sidorum där man tar in de motsträviga för att få få dom att mjukna (och ingen vet vilka ”arm twisting” och utpressningar som sker där).

  Jag skulle inte bli ettt dugg förvånad om ”informella signaler” gör att EPP och de andra stora grupperna får ett ”offer U can’t refuse” om att det är taktiskt bäst att lägga sig platt i denna fråga.

  SvaraRadera
 9. SVD är ute.
  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/artikel_3681701.svd

  Tribunal istället för domsyol ska tydligen lugna EU-medborgarna. Inte mig i alla fall

  SvaraRadera
 10. Eva-Britt Svensson röstade med oss på slutet. De övriga svenskarna verkar stå bakom förhandlingsmandatet.

  Eftersom de inte har lyckats stoppa "prior" / "föregående" här i parlamentet - så blir det nu ministerrådets jobb.

  Hemskt ledsen, men detta känns riggat.

  (Christian återkommer i ärendet. Jag har satt honom i en bil till ett möte på andra sidan stan.)

  SvaraRadera
 11. HAX!

  Tack för din målande beskrivning av mötet. Lite förvånad dock att du verkar så förbluffad. Precis som Putte skrev så är det så här det går till i internationella (och transnationella) organ. Tyvärr!

  SvaraRadera
 12. Det var länge sedan jag tittade in i korvfabriken på allvar. It all comes back to me now...

  SvaraRadera
 13. new world order20 oktober, 2009 22:08

  läs på om new world order och federal reserve strutna i hax han vill ha new world order han har fått OBESTRIDLIGA BEVIS men vägrar att lyssna

  sprid dom här länkarna
  http://www.infowars.com/
  http://www.prisonplanet.com/

  ALEX JONES SÄGER SANNINGEN inte hax...

  SvaraRadera
 14. Jag har aldrig trott något annat än att "de" får sin vilja igenom i slutändan. Men det är stort att de inte kan göra det oemotsagda längre. Ni gör ett bra jobb!

  För det finns inget värre än att bli hängd i tysthet (Voltaire: Rien n'est si désagréable; que d'être pendu obscurément.). Men icke så denna gång.

  SvaraRadera
 15. Let's face it: EU blir mer och mer likt en diktatur.

  I Frankrike och Nederländerna röstade folket emot konstitutionen, men där klubbade man igenom den iaf. I många andra länder där man var emot fick man inte rösta. På Irland fick man dock rösta, men där blev det fel så då fick man göra om, så som man har fått göra tidigare när folket inte har tyckt som de styrande på toppen.

  Vice president Margot Wallström kunde inte ens svara på vad som krävs för att säga Nej till konstitutionen.

  Parlamentet funkar snarare som en enpartistat än som ett vanligt parlament av västligt snitt, där några har makten med en opposition som kritiskt granskar den, och där man kan kasta ut de styrande efter mandatperioden om de inte sköter sig.

  Den folkliga insynen är minimal och möjligheten att bilda opinion för en fråga är obefintlig med tanke på språk- och kulturbarriärer mellan de olika länder. Lägg därtill att besluten tas i en takt som gör det omöjligt för folk att sätta sig in i det hela.

  The road to hell is paved with good intentions

  SvaraRadera
 16. Tack för inblicken HAX!
  Jag trodde inte att min tilltro till politikerklassen kunde sjunka lägre men nu inser jag verkligen att det så omtalade "politikerföraktet" är mer än väl befogat.

  SvaraRadera
 17. Bra jobbat. Det är bara att ligga på med en seriös attityd. Ju längre det håller på och framförallt rapporteras till allmänheten vad som händer så kommer det till slut krävas en ändring av EU "demokrati".

  SvaraRadera
 18. Eva-Britt bloggar om saken på: http://www.evabrittsvensson.se/?p=104

  SvaraRadera
 19. @New World Order

  Jag är den som kritiserat HAx för att han inte tittar närmare på Alex Jones. Men att Hax skulle vara för New World Order finns det inga bevis för. Då skulle han lika gärna kunna arbeta på sin reklambyrå och skita i att blogga.

  Varför Hax drar slutsatserna som han gör vet jag inte.

  Men din attack får mig att undra

  SvaraRadera
 20. De flesta som är för New World Order är väl kända av motståndsrörelsen. Sen finns det några få på toppen som ingen vet vilka de är. Men att HAx skulle va en av dem finns det inget som pekar på. Känns löjligt att ens behöva påpeka det.

  Ibland har jag blivit förbannad på Hax och ifrågasatt hans omdöme och varför han alltid blir förvånad.

  Men jag tror Hax inom snar framtid kommer sluta bli förvånad. De flesta av oss har.

  SvaraRadera
 21. I min menig är korvtillverkning, när den sköts manuellt och inte maskinellt, ändå en process som kräver viss talang av korvstopparna i fråga; annars spricker skinnet. Detta verkar dessvärre inte vara nödvändigt vid europeisk lagstiftning. I ett system där man kan trä på nya skinn tills dess man nått rätt - eller i alla fall önskat - resultat torde det inte vara svårt att fylla korvarna med så mycket smet man vill.

  SvaraRadera
 22. Det är dags att någon protesterar på allvar mot de sinnessvaga "arbetsformerna" inom EU.

  Vad krävs för att ordföranden ska tvingas ta tillbaka påståenden typ "Nu är vi alla överens? Att någon säger "Nej" i normal samtalston? Att någon skjuter av nödraketer inomhus? Att dömma av beskrivningen borde ni köpa en stor låda nödraketer.

  I övrigt kan väl Piratpartiet ta efter Luther, och efter varje möte där ni anser att överkörning skett sätta upp en skriftlig protest på både er hemsida och parlamentets ytterdörr - tillgänglig för journalister och andra. Få se om färre än 100% av mötena resulterar i en protest ...

  SvaraRadera
 23. Kanske borde denna grupp av ledamöter med medhjälpare i förhandlingsgruppen få lite påringningar av oroliga medborgare ifrån de länder som de kommer ifrån?

  Kan det vara dags att åter publicera namn, emailadresser och telefonnummer i de olika nationella piratbloggar som nu finns?

  SvaraRadera
 24. http://www.youtube.com/watch?v=kDKiQfBs9lo

  SvaraRadera
 25. Ok att dom har en specifik tidsrymd att agera inom, men vad är det som gär att dom inte kan skynda långsamt ändå? (Sidorna måste ju vara överens i slutänden i alla fall för att det ska bli lag av paketet.)


  //ST

  SvaraRadera
 26. Inte ens en bostadsrättsförening eller elevråd hade kommit undan med att göra på det här sättet.

  SvaraRadera
 27. jag tror i alla fall att det ligger en bakomliggande agenda bakom deras agerande. Deras beteende är för konstigt att förstå utan att det just är en agenda bakom som de slaviskt måste följa. Antingen jobbar du för bankerna och de privata monopolen eller inte. Vill du stå på folkets sida blir du bespottad i politikens värld och behandlad respektlöst. Vad än värre är att mer än 80% av folket inte bryr sig om det. De vet inte ens om att kampen för frihet pågår.

  SvaraRadera
 28. Jag gråter lite inombords när jag säger det men jag orkar knappt reagera längre, man är så beredd på att det sker på detta vis...

  Stå på er! Jag vet att en röst på PP inte var förgäves...

  SvaraRadera
 29. Nå, hur lyder det nya förslaget som ni "enhälligt" tog fram? Ni skulle ju få det på papper ikväll (dvs. onsdag kväll).

  /A

  SvaraRadera
 30. "Detta är väldigt anmärkningsvärt. En lagstiftande församling vägras tillgång till ett vettigt beslutsunderlag."

  välkommen till Illuminatisamhället ;)

  SvaraRadera
 31. Har nu börjat bevaka Lena Eks blog. Hon tycker att ni gnäller om procedurregler, nämligen.

  Lena Ek står tydligen för den starkares rätt. Slå neråt och slicka uppåt.

  SvaraRadera
 32. Från SvD/TT
  "På tisdagen fick kommittén ett kompromissförslag uppläst för sig där ordet domstol byts ut mot tribunal, för att vara mer nationellt anpassligt."

  Vilket land i EU har tribunal istället för domstol och vad tusan är en tribunal?

  /A

  SvaraRadera
 33. Fascinerande inblick ... att det är så illa ...

  SvaraRadera
 34. HAX: "Inte ens en bostadsrättsförening eller elevråd hade kommit undan med att göra på det här sättet."

  Men låt det inte hända då! Gå ut i media o gör ett försök att publicera detta, folk måste bli förbannade och ryta till innan något verkar hända..

  Jag får känslan att hela processen är kidnappad, dags att sätta hårt mot hårt HAX! Det e ju skarpt läge nu, speciellt när "den demokratiska processen" sätts ur spel...

  Tack för rapporteringen innefrån Dödsstjärnan, det är ju inget man kan läsa om i "vanlig" media :)

  SvaraRadera
 35. krakel Spektakel21 oktober, 2009 12:08

  @InventorGadget

  Medierna vill inte skriva om det här. Hax måste göra något spektakel som denna fråga ingår i för att det ska uppmärksamms. Exempelvis om Hax klär av sig naken i parlamentet i protest, så kommer media komma till honom och fråga varför han gör det. Och vips kommer han att kunna berätta rätt ut i media sitt budskap. Man bör dock vara noga med att välja live intervjuer, så att de inte blir klippta.

  Just att klä av sig naken har kanske sina problem som metod, men min poäng är att man måste göra något enkelt som alla människor kan reagera och bli nyfikna över på en sekund. Det är i dessa metoder man kan föra ut meddelanden till media.

  Namnet Pirat partiet är ett sådant exempel. Ordet Pirat och parti få folk att snabbt undra och bli nyfikna.

  Kanske Piratpartisterna ska börja klä ut sig som pirater i Europaparlamentet för att få mer media utrymme och protestera emot skådespelet i EU, genom att själva gestalta ett skådespel.

  Som sagt något av detta slag måste göras för att massmedia inte skall kunna hålla sig. Anledningen är att massmedia älskar att framställa PP som kufar, men det slår bara tillbaks på dem själva, när det visar sig att kufen har hållbara argument och information om vad som händer i EU.

  Därför ska inte Hax och Christian Engström va rädda för att bli framställda som kufar, utan istället utnyttja detta i media teaterspelet, så att mediernas förskrivna manus får sig en om skakning och riktig nyhetsrapportering når fram.

  Dessutom skall inte underhållningsvärdet underskattas. Fler människor kommer bli intresserade av politik via olika spektakel.

  SvaraRadera
 36. Kan man påverka genom att gå ut med att ni tänker sänka hela telekompaketet om det inte blir vettigare skrivelser? Det handlar ju om år av arbete o sedan kom bolagen in och förstörde paketet..

  som Picona skrev Så gör vad ni kan för att fälla skiten.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.