2009-10-30

EU: Vem vill bli president?Spekulationerna om vem som skall bli Europeiska Unionens förste (icke folkvalde) president pågår ju som bäst – som en följd av att Lissabonfördraget rycker allt närmare.

Förhandsfavoriten, Tony Blair, verkar dock ha uppförsbacke. Istället har ett antal nya namn lanserats.

Många länder vill inte ha en Hollywood-president, utan en lågmäld och effektiv mötesordförande för Europeisksa Rådet (ministerrådet på stats- och regeringschefsnivå).

Här har Nederländernas premiärminister, Jan Peter Balkenende, seglat upp som ett tänkbart namn.

Men det finns bubblare i just den delen av startfältet. En är den svenske statsministern, Fredrik Reinfeldt. (Tysklands förbundskansler, Angela Merkel, sägs i tysthet lobba för honom.)

Intressant. And a bit scary. Men hur har borgarna tänkt sig vinna riksdagsvalet 2010 om Reinfeldt flyttar till Bryssel? Och vem skall i så fall bli ny moderat partiledare? Carl Bildt? Anders Borg?

12 kommentarer:

 1. Björklund blir ny kejsare i en högerregering som byggs på stöd från ett SD som .....en gång till!!!..... byter skepnad och blir ett parti med "helt vanliga svenskar" efter att man kickat ut dom fradgatuggande partistrateger som tyckde att det var en bra taktik att skicka in Åkesson på banan och gapa "muslimer!!!"

  SvaraRadera
 2. Postens formella titel är President för det Europeiska Rådet, inte för Europa. Det bästa är att utse en grå färglös teknokrat som inte är känd för allmänheten som gör att ämbetet blir svagt. Dessutom är det jättebra att INTE ha en folkvald "EU-president". En direktvald EU-president skulle driva på utvecklingen mot en federal superstat och en sådan folkvald person skulle få mycket större demokratisk legitimitet att utvidga sig egen maktposition.

  PS. Att stoppa Tony Blair är fortfarande mycket viktigt. Skriv på protestlistan stopblair.eu

  SvaraRadera
 3. Putte: Jo, jag vet. Det är lite av ett dilemma.

  SvaraRadera
 4. Kanske en ypperlig byråkrat istället - har varit en bra språngbräda och merit för tidigare tyranner, t ex Stalin. Han var meticulous läste man i den här mastodontmonografin som kom häromåret, och tyskar är ju också ordningssamma av gammal hävd.

  SvaraRadera
 5. Jag menar att ämbetet behöver sannerligen inte bli 'svagt' för att en grå teknokrat sitter vid rodret. Att verka men inte synas, är det ju som gäller.

  SvaraRadera
 6. Detta är väl just ett sånt farligt skede i en pseudodemokrati när en farlig person kan gripa makten och sen är det för sent liksom.

  SvaraRadera
 7. Detta är väl just ett sånt farligt skede i en pseudodemokrati när en farlig person kan gripa makten och sen är det för sent liksom.


  Det förutsätter att "den farliga personen" först definierar ett hot vilket denne lyckas övertyga minst 20-30 om att detta hot riskerar överlevnaden hos dom hotade.

  Först därefter han den farlige "ta plats".

  Jag ser inte att den trenden råder på EU nivå men väl på nationell nivå på många håll så osvuret är bäst.

  SvaraRadera
 8. Henry Rouhivuori31 oktober, 2009 20:59

  Martti Ahtisaari.

  SvaraRadera
 9. Tidigare kommentar från forumet:

  "Soon the Rebellion will be crushed and young Falconwing will be one of us. Your work here is finished, my friend. Go out to the command ship and await my orders."

  SvaraRadera
 10. Tag det lite lugnt, Henrik

  Det är visserligen Halloween idag men att skrämmas med dels Fredrik Reinfeldt som EU.president och dels Anders Borg som partiledare och statsminister är att gå lite för långt!!

  SvaraRadera
 11. I suspect that this strange animal called EU has got a severe case of mad-cow disease:

  http://www.followthemoney.eu/fields-of-gold/

  It only stands to reason that we arm it with a military, a secret police force, unlimited surveillance of its citizens, an 'el presidente', and full and unconditional power over our national constitution.

  The logic is simple:
  It worked wonders as a farm subsidiary comity, let's just sign over unconditional power to it, and disjoin it from any interference like public votes etc.

  EU is a cesspool of oblique and hasteful legislation, and we are paddling our canoe straight up that creak at ramming-speed. Uhmm, smells like sh*t!

  SvaraRadera
 12. Det var en ganska intresant diskusion i morgon-tv, jag listar de kanidater do de hade, Vet inte om jag tror på varken Fredrik eller Calle. Känns som benelux länderna ligger bra till

  SvaraRadera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.