2009-11-12

Demokrati på speed

Europaparlamentets justitie-, medborgarrätts- och konstitutionsutskott skall i eftermiddag behandla förslaget till en resolution om det såkallade Stockholmsprogrammet.

Det finns bortåt 500 ändringsförslag. De slutligt justerade mötesdokumenten dök upp i går kväll vid 21-tiden. På vissa språk först i förmiddags. Och nu är det tänkt att allt skall snabbröstas, på en och en halv timma, om en stund.

Detta är löjligt. I just detta fall handlar det visserligen inte om lagstiftning, utan om en resolution. Men ändå. Inte ens med stor energi och hög ambitionsnivå hinner folk gå igenom allt. Än mindre föra diskussioner med andra om förslagen. Allt man vill är att korvfabriken skall klubba, klubba, klubba...

Nu vet vi att det kommer att bli bråk om det här. Massor av ledamöter anser att detta är helt orimliga arbetsformer. Det är dags att sätta ner foten.

Återkommer med en rapport senare i eftermiddag.

12 kommentarer:

  1. Kan ni inte illustrera beslutsprocessen videomässigt för att visa hur vansinnig den är?

    Tex videofilma hur en person bläddrar genom de utskrivna förslagen med ändringar under tiden från slutlig leverans till omröstning. Det låter milt sagt som snabbläsande.

    Eller börja lägg ut denna typ av uppgifter på bloggen (denna eller den engelska): Idag resolution X, 12 sidor/timme, igår resolution Y, 9 sidor/timme. Illustrerat med hur otymplig texten verkligen är.

    SvaraRadera
  2. Sparka lite EUbyråkrater kanske?
    2002 hade Österrike ingen regering under rätt lång tid. Österrikarna fann ut att en lamslagen byråkrati är det bästa man kan ha! Precis som 175/175-läget i Sveriges riksdag som ledde till lotteririksdagen.
    Det är fan oansvarigt att köra på det här viset. Antingen rådrum eller minskad klåfingrighet eller varför inte båda. Vem fan behöver alla dessa skitregler. Dra i bromsen vet jag!

    SvaraRadera
  3. Vem är det som sätter schemat?

    SvaraRadera
  4. Sådan här strategi brukar man tillämpa överallt när man vill klubba beslut utan föregående diskussion.

    Stockholmsprogrammet kommer att påverka vardagen för alla oss som lever i Europa, många år framöver.

    Gör ert bästa för att få en ändring till stånd. Det här är inget dagis. Så här får det inte gå till i en demokrati.

    SvaraRadera
  5. Underbart att få lite information om hur det verkligen går till. Du och ni andra i PP:s grupp verkar göra ett grymt bra jobb. Tack.
    /jesper

    SvaraRadera
  6. "De slutligt justerade mötesdokumenten dök upp i går kväll vid 21-tiden."

    Det låter som att det inte är första gången ni ser dokumenten?

    SvaraRadera
  7. Ett annat sätt är att ge byråkraterna en dos av sin egen medicin. Om man förbereder mottagandet så att kanske 1000 st piratpartister jobbar med var sin sida, och kan flagga upp lokala problem och ställa frågor om potentiella korsrisker, samt några hundra hanterare som tar tag i problemfrågor, bör man kunna generera 10000-tals relevanta frågor och ändringsförslag in till byråkratin på en timme... Får vi se om de kan behandla frågorna lika fort som de kräver att MEP:arna ska klara av det. Borde gå att seriöst överbelasta byråkratin på samma sätt som den gjort med MEP:arna.

    Om man tänker igenom saker i förväg borde piratpatiet (till skillnad från de övriga politiska organistaionerna) kunna processa material i en takt som byråkraterna inte kan föreställa sig. Detta är ett spel (behandlingskapacitet) som det bör vara möjligt att övertrumfa byråkraterna på.

    SvaraRadera
  8. Gadde: Bra förslag.
    Hax: Vad sägs om att försöka med svärmarbetet på allvar och fixa en byråkratisk DDoS-attack mot dessa idiotiska förslag... :-)

    SvaraRadera
  9. @Fredriksson, antar att de hade sett dokumentet i en tidigare version men att de 500 ändringsförslagen var helt nya.

    /A

    SvaraRadera
  10. Grundförslaget har vi ju sett.

    Många av ändringsförslagen också. Till exempel våra egna.

    Men det slutliga materialet med alla ändringsförslag kom alltså i sista minuten. (Och i vissa fall ännu senare.)

    Vi fick röstlistan (voteringsordningen) vid 23-tiden i går kväll.

    De sista språkvarianterna av ändringsförslagen kom strax innan kl 11 i förmiddags.

    SvaraRadera
  11. Liknande metoder används i USAs kongress där rätt placerade kommitteledamöter kan smyga in ändringar i stora komplexa lagförslag som är ren båg, typ att anslå X miljoner dollar till reparationer av en bro i min egen valkrets, elller lägga något förbud i en orelaterad fråga som gynnar det särintresse som pyntat min valkampanj.

    Det verkar vara en del av tidsandan (typ ”regeringsduglighet”, ”vi måste förnya moderaterna”, ”när EU utvidgas måste vi skaffa nya spelregler inom EU som betonar beslutseffektivitet”, "nu krävs det globala lösningar") att sätta interndemokratin ur spel med en extrem maktkoncentration till toppen.

    Ett exempel:

    EU:s författningskonvent 2002-2003 där 105 delegater höll på i åratal med att mejsla fram ett förslag. När sen två veckor återstod innan tiden var ute gick ordföranden den f.d. franske presidenten Valéry Giscard d’Estaing in med sitt kansli och gjorde omfattande ändringar som delegaterna inte hade någon möjlighet att påverka.

    SvaraRadera
  12. Gillar Gaddes förslag. Jag ställer gärna upp med en arbetstimme på en sån grej.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.