2009-11-01

Den politiska klassen får apanage



I veckan har riksdagens partibidragsnämnd beslutat betala ut partistöd för verksamhetsåret 2009/10 på drygt 165 miljoner kronor.

Pengarna fördelas så här:

Socialdemokraterna får 52.957.800 kronor
Moderaterna får 37.386.150 kronor
Centerpartiet får 15.609.750 kronor
Folkpartiet får 16.593.300 kronor
Kristdemokraterna får 14.861.400 kronor
Vänsterpartiet får 14.003.700 kronor
Miljöpartiet får 12.597.600 kronor
Sverigedemokraterna får 999.900 kronor

Detta är alltså pengar som våra politiker tvingar skattebetalarna att betala. Och som de motiverar med att demokrati måste få kosta.

Demokrati?

Ombudsmän, partibyråkrater, affischer, sammanträden, konferenser och massor av kaffe – visst.

Men demokrati? Folkvälde? Förnyelse? Öppenhet? Mångfald?

Länk»

24 kommentarer:

  1. .
    Mer ersättningar till politiker...

    Här kan du läsa vad riksdagsmännen får för ersättningar

    * Rejäl lön
    * Gratis hotell och resor
    * Gratis telefon och datorer

    Du betalar !

    Detta är förutom de bidrag som betalas ut till partierna i riksdagen!

    Piratpartiet får inte ett öre!

    Vill du ha någon motpol att tala om så var snäll och bidra med några kronor för kampen mot allmän avlyssning och kränkt integritet oavsett om du helst stödjer ett helt annat parti. Du gör det enklast genom att bli "Guldpirat" !

    -> BLI GULDPIRAT HÄR <-
    .

    SvaraRadera
  2. Jag tycker inte att det är något fel att riksdagsledamöter får lön, reseersättningar och en del arbetsutrustning betald, även om man naturligtvis kan tycka att nivåerna är höga. Partistödet känns däremot väldigt tveksamt, precis som Ungdomsstyrelsens bidrag som betalas ut bland annat till Ung Pirat. Det känns som att det gör politik till en självgående maskin som växer på bekostnad av allt annat, istället för en rent administrativ syssla som det borde vara.

    SvaraRadera
  3. HAX, tycker du att vi ska säga nej om vi erbjuds partistöd i Piratpartiet (som vi lär göra efter nästa val)? Heh, å andra sidan skulle de pengarna verkligen gå till försvar av demokratin och dess principer dock...

    SvaraRadera
  4. Det du räknade upp är det statliga partistödet. PP kommer nog upp i MP:s nivå efter inträdet i riksdagen.

    För riksdagspartier så blir det pengar från riksdagen för arbetet i riksdagen. Bland annat lika många politiska sekreterare som ledamöter. Det är också skattepengar.

    SvaraRadera
  5. En gång i tiden beslutade S att det största partiet (S) skulle ha det största partistödet. Ungefär samtidigt beslutade samma S att de minsta tidningarna (S-märkta) skulle ha det största presstödet. Allt i god demokratisk ordning. Eller?

    SvaraRadera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  7. calandrella: Om jag inte minns fel så anser (eller ansåg om han numera ändrat sig) Hax att PP bör ta emot partistöd eftersom PP i sig inte är mot partistöd som sådant. Ett parti blir ganska handikappat om den är den enda utav flera som inte tar emot partitöd.

    Dock vore det trevligt om partistödet försvann i framtiden, för alla partier. Då skulle dom bli tvugna att hålla sig väl med fotfolket då deras ekonomi skulle vara mer beroende utav dessa.

    SvaraRadera
  8. Tanken är väl snarare att partierna skall bli mindre beroende av välvilliga bidragsgivare som förväntar sig motprestationer och att ge chans även åt partier som inte har några pengastarka intressegrupper som stödjer dem. Miljöpartiet kom t ex in i riksdagen genom entusiastiska medlemmar som tog upp privat lån för att finansiera första kampanjerna, men sådant håller inte i längden.

    SvaraRadera
  9. Det är nåt läskigt med Partier som får pengar från sig själva.

    Jag har inget emot att folk är med i föreningar, men det skulle kännas bättre att rösta på en människa, och inte ett parti.

    Bara personval, och bara personer räknas formellt. Informellt vet man vilket/vilka läger en person tillhör.

    SvaraRadera
  10. @John:

    Jag håller med dig helt och hållet. En stor del av de problem vi har idag beror på att folkvalda ledamöter har större lojalitet mot partiet än mot sina väljare, därför att det är partiet som bestämmer vilka som får chansen att bli återvalda. Visst, vi har personkryssningar, men de kan inte påverka mer än marginellt.

    Så man borde absolut reformera hela valsystemet och ta bort alla referenser till "partier". Rena personval gör att ledamöter måste hålla sig väl med sina väljare för att ha en chans att bli omvalda.

    Ett problem med de flesta personvalssystem är att resultatet inte blir proportionerligt. Med enmansvalkretsar, som är det vanligaste, så får man i praktiken ett tvåpartisystem som i USA eller UK.

    En idé som jag har funderat på är att ha ett visst antal mandat per valkrets, precis som idag, men dela ut de mandaten till personer istället för partier. Varje person kan alltså sitta på flera mandat och därmed få fler röster i riksdagsvoteringarna - det skulle bli minst lika proportionerligt som dagens system och man slipper mellanhänderna, dvs de formella partierna. Eventuella politiska bidrag utöver riksdagslönen skulle då gå direkt till de valda personerna, i proportion till antalet mandat de har. Och ju fler röster en person får desto större inflytande får hon eller han, istället för som det i praktiken fungerar idag, att inflytandet går till partiledningen.

    Det finns säkert statsvetare som kan förklara på 10 sekunder varför ett sådant system inte skulle fungera. Jag tycker bara att det var en kul idé.

    SvaraRadera
  11. Får inte piratpartiet en del pengar via sitt (får man pengar via spökmandatet också?) mandat i EU:s parlament, och får inte mr HAX del av dessa pengar som anställd av piratpartiet. Mr Alexandersson kan väl i så fall sägas få ta del av apanaget?

    SvaraRadera
  12. Ett parti får inte partistöd från EU. Parlamentarikern får pengar till att anställa assistenter.

    Christian Engström är chefen inte Piratpartiet.

    SvaraRadera
  13. Har man ett system, även om det är dåligt, skall det naturligtvis gälla lika för alla.

    Men det hindrar inte att man kan tycka dåligt om systemet som sådant.

    SvaraRadera
  14. Partistödet borde vara lika stort till alla riksdagspartier.

    SvaraRadera
  15. Underbart att piratpartiet kommer att tacka nej till paritstöd om det kommer in i riksdagen. Ett vallöfte som heter duga.

    SvaraRadera
  16. Om det är demokrati som det är frågan om så kan dom väl ha flatrate på 1 mille, då kan vi ge 100 småpartier stöd och ändå komma undan billigare.

    SvaraRadera
  17. Partistöd är jättebra eftersom alternativet är att partierna blir beroende av rika särintresse:.

    S skulle aldrig våga utmana LO.

    C skulle bli en megafon för LRF.

    FP skulle stoppa att man ställer krav på lärarna.

    M skulle se till att storföretagen får gräddfiler i skattesystemet för sina toppchefer.

    Osv. ....

    SvaraRadera
  18. Fast jag föredrar nog hellre det svenska partistödssystemet framför det amerikanska, där kandidater måste sälja sig till privata och kommersiella bidragsgivare för att kunna ha råd med en valrörelse. Har man som kandiderande president eller senator tagit emot pengar för att t.ex. ett företag skall kunna fortsätta släppa ut giftigt avfall, så är man tvungen att tillvarata det företaget intressen den dagen då man har hamnat i maktkorridren.

    SvaraRadera
  19. Sverigedemokraterna får 999.900 kronor!...

    SvaraRadera
  20. Hans J:

    Piratpartiet får inget, för partiet har inte visat sig värdigt väljarnas röster i ett riksdagsval.

    Om Piratpartiet får minst 2,5 procent av rösterna 2010 kommer det också att vara berättigat till partistöd.

    SvaraRadera
  21. I Sverige finns det ingen tradition med privata donationer till partier eller kandidater.

    Jag tror dock att skulle kunna ro i land med att man själv fick ange till vilka partier partistödet eller åtminstone en del av det skulle gå. En valfrihetsreform helt enkelt.

    Det skulle också kunna innebära att framväxande rörelser fick skjuts direkt och inte behövde vänta till efter valet.

    SvaraRadera
  22. Varför inte tvinga politikerna samt partimedlemmarna att betala ur egen ficka ?

    SvaraRadera
  23. Man kan visst tänka sig ett partistöd med det ska väl ändå inte vara meningen att skattebetalarna ska finansiera hela partiväsendet i Sverige med miljoner efter miljoner för kanslier, löner till ombudsmän och hela verksamheter... Löner till riksdagsmän med flera betalar ju dessutom skattebetalarna ut vid sidan om bidragen till den rena partiverksamheten.

    Speciellt snuskigt blir det när nu sveriges tredje största parti - Piratpartiet - själva inte får ett enda öre till valkampanj men där piratpartiets medlemmar tvingas finansiera de andra partiernas valkampanjer !

    Då blir det extra angeläget att, om man vill ha ett alternativ som arbetar för skydd för privatliv och ett delat kulturliv, stödja Piratpartiet med en liten slant som inte alls behöver vara stor via Guldpirat.

    SvaraRadera
  24. Bara jag som tycker fördelningen är lite kul, mp får 12 gånger mer pengar än sd fast de inte ens fick dubbelt så många röster. Rättvist ska det vara.

    Tog bara mp som exempel för enkelhetens skull, det är självfallet lika rättvist för de andra också!

    -- ironi slut --

    Det vore betydligt bättre med ett system där partierna får x kr per röst, hur stort x ska vara kan diskuteras. Men med ett sånt system så diskrimineras inga partier för att de inte kommer in i riksdagen. Dessutom så har partier utanför riksdagen inte fördelen att flera aktiva i partiet (riksdagsledamöter, ministrar osv) får lön av staten så de behöver ju bidraget ännu mer egentligen. Fast att partierna i riksdagen inte gillar konkurrens vet vi ju, därför har vi dessa bidragsregler och procentspärren.


    // abc576

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.