2009-11-02

Färre lagar! Mera ordning!

"En tsunami av lagar slår emot oss, men de flesta av oss har ingen aning eller så har vi slutat bry oss, för det mesta berör ju inte privatpersoner. Vi struntar i att EU-palamentet vill lagstifta om märkning av däck, och vi svävar i total okunnighet om förstärka rättigheter för fartygspassagerare, något som riksdagen just nu fattar beslut om.

De få som försöker skaffa sig en överblick över vilka lagar som gäller i vårt land ger snart upp, trots att det finns utmärkta databaser. Men skulle man möta lagen som tryckt papper blir det överväldigande. (...)

Detta är inte något svenskt fenomen. Troligen finns det länder som har fler lagar än vi. Men överallt leder ett överflöd av lagar till samma resultat: på lägre nivåer minskar utrymmet för omdöme, sunt förnuft och hänsyn till lokala/aktuella förhållanden."
Docent Lars Melin på SvD Brännpunkt.

Se även Mårtensson.

14 kommentarer:

  1. From Here to Neutrality
    John McCain asks the government to stay away from the Internet with the Internet Freedom Act of 2009.

    October 26, 2009: From Here to Neutrality

    SvaraRadera
  2. En bekant till mig har infört en regel för sina barn. De får max ha 10 leksaker framme samtidigt. Resten förvaras nere i förrådet. Vill de leka med någon av dem, så måste de först bära ner en av de andra där. Detta håller deras rum rena och fina.

    Nu tycker jag att det är dags att vi inför samma regler för politikerna. Ge dem 500 lagar. Vill de införa en ny, så måste de först plocka bort en av de gamla. :D

    SvaraRadera
  3. @ Anonym 23.38

    Va! Hade våra politiker sagt.

    Det vore ju överförmynderi!

    /Smen

    SvaraRadera
  4. Jag tror att det är oundvikligt.

    Om vi baserar ett samhälle på konceptet "tjäna pengar" så kommer vi få en aldrig sinande ström av lurendrejare, och omotiverade människor som enbart gör sitt jobb för pengarna.

    Och då måste varje nytt fult trick, och varje slarver som inte sköter sitt jobb måste få en lag som gör just det beteendet olagligt.

    Man skulle ju kunna ha mer generella lager om "osocialt beteende", men det blir plötsligt väldigt kulturellt och generationsbetingat.

    /Werner

    SvaraRadera
  5. "One of the greatest delusions in the world is the hope that the evils in this world are to be cured by legislation." // Thomas B. Reed (1886)

    SvaraRadera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  7. Jag skulle nog även vilja inflika att ökat antal lagar och regler även innebär att det blir mindre möjligheter för vanliga folk att starta eget företag och affärsidé. Det är inte idéerna det är fel på. Det är snarare så att de blir näst intill hopplösa att realisera pga alla lagar, paragrafer och tillstånd. Redan idag är det inte affärsidén som hindra medborarna från att starta eget. Det är alla regler och tillstånd som kväver verksamheten. Kvar blir endast storföretagen som har råd att anlita experter och jurister som klarar störtloppet igenom paragrafskogen. Med minskat småföretagande, blir vi människor utelämnade åt storföretagen och institutionerna för försörjning och leverne. Säger jag att det är en tanke bakom detta, så låter jag som en foliehatt. Men att konsekvensen ändå blir sådan, kommer vi inte ifrån. Att då länder i bottre Asien inom en snar framtid kommer att dra ifrån oss institutionerade fyrkantiga medborgare i Europa, blir en ofrånkomlig realitet.

    SvaraRadera
  8. Imposition of Order = Escalation of Disorder

    SvaraRadera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  10. @Per Almkvist

    Visst det ligger mycket i det du säger. Ytterligare är det sant att man aldrig skall säga att det finns en tanke bakom nånting som involverar mer än tre politiker för då kommer foliehattsklubban fram som ett brev på gamla posten och sen är den diskussionen förstörd.

    Vänsterpolitik behöver ju inte konspirera, den kör i öppen dager utan att skämmas det minsta. De har nämligen kvitto på att det går att bedra folk rätt upp o ner utan att nån bryr sig, både i nutid och historiskt, jaaa, ibland tar det 30-40 år innan nån reagerar.

    Det är bara skumma högerintressen som konspirerar och verkar i det fördolda. Vilka sprider den myten?

    "Sanningskulten" med micke i spetsen? ;-)

    SvaraRadera
  11. Lagar finns för att samhället har misslyckats med att lösa problemen som lagarna gäller. problemen kanske minskar något. men jag tror det är svårt att bli kvitt problem endast genom att införa lagar och förbud.

    SvaraRadera
  12. Per Almkvist: Huvet på spiken!

    Werner: Försök och tänk ett steg längre. Det är oftast regleringarna som skapar möjligheter för skojarna. Med ett enkelt regelverk så är det mycket lättare att belysa riskerna. Med lapp på lapp är det omöjligt för konsumenten och småföretagaren att skaffa sig en översikt av risken. Samtidigt så medför oftast regleringen en markant kostnadsökning utan att skapa motsvarande värde för köparen. Det trista är att politikerna tänker som du och tror att de kan reglera fram sunda och säkra affärer. Det är inte möjligt vilket den senaste finanskrisen är ett exempel på.

    /Byggaren

    SvaraRadera
  13. "Ju fler lagar och förordningar desto fler tjuvar och banditer." - Lao Tse

    SvaraRadera
  14. ""Ju fler lagar och förordningar desto fler tjuvar och banditer." - Lao Tse"

    Se där. Någon hade redan ett ordspråk för det.

    /Byggaren

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.