2009-12-09

ACTA bestämmer framtidens spelregler



The Anti-Counterfeiting Trade Agreement, ACTA, håller på att bli en thriller på mer än ett plan.

Än så länge har det mest handlat om att förhandlingarna (mellan EU och bl.a. USA och Japan) bedrivs under stort hemlighetsmakeri. Allt som allmänheten, media och de flesta folkvalda politiker har fått veta är sådant som läckt ut. Läckor och rykten finns det å andra sidan gott om. Det handlar om allt från förbud mot regionfria DVD-spelare till drakoniska och integritetskränkande tullkontroller, internetfiltrering, avstängning av fildelare från internet och straffrättsliga förändringar för upphovsrättsbrott.

De flesta orosmolnen har dykt upp efter att ACTA-förhandlingarna gått från att mest handla om varuförfalskingar till mer om fildelning och upphovsrättsfrågor.

Nu börjar det även stå klart att ACTA kommer att stå som modell för många andra avtal framöver. Så det är extra viktigt vad man kommer fram till.

Det nya - och det är stort - är att ACTA kan komma att få konsekvenser för hela den framtida demokratiska processen i EU. Så här...

Lissabonfördraget ger Europaparlamentet insyn i och rätt att godkänna eller förkasta internationella avtal.

Det första case som kommer upp på bordet, vad gäller dessa nya arbetsformer, är ACTA-avtalet.

Och eftersom höga vederbörande absolut inte vill ha offentlighet i ACTA-förhandlingarna, så är risken att parlamentets insyn kommer att bli högst begränsad - oavsett vad Lissabonfördraget egentligen säger.

Det får i sin tur konsekvenser - eftersom hanteringen av ACTA-avtalet alltså kommer att sätta standarden för hur man hanterar alla framtida interrnationella avtal.

Med andra ord: Lyckas vi inte skapa insyn i och rimligt medbestämmande över ACTA-avtalet, då undergrävs Europaparlamentets möjligheter att påverka framtida internationella avtal. Då skrotas den demokratiska insynen redan innan den fått luft under vingarna.

(I Europaparlamentet sitter, trots allt, de enda folkvalda representanterna i EU-apparatens ledning. Plus att det är bra med maktdelning som sådan.)

Det är alltså plötsligt väldigt mycket mer som står på spel än "bara" ACTA-frågorna i sig.

Nu får även de som kampanjade för Lissabonfördraget faktiskt hjälpa till - och försöka visa att deras påstående om att fördraget skulle göra EU mer demokratiskt inte bara var reklam.

Mina tidigare bloggposter om ACTA.
Andra bloggare om ACTA.
Nyhetssök om ACTA.

3 kommentarer:

  1. Fast demokratiska processer i Kina kanske är viktigare. USA håller på att förlora makt - mycket

    Vi lever i en märklig tid, där många inte förstår förändringens krafter (som pappa). Men om man fick folk att engagera sig, mindre på gatorna än på nätet, så tror jag att dagens system/lagstiftning får stor smäll snart.
    generationsskifte, typ.

    SvaraRadera
  2. Fasiken HAX - din insyn i vad som sker är guld värd till skillnad från gammelmedia som hellre skriver om paradise hotel etc.

    Du är lite av min hjälte....

    SvaraRadera
  3. Djävulen ligger i detaljerna, som det heter.

    Parlamentet måste sätta ner foten helt enkelt.

    Dessutom borde man sittstrejka tills dess Europeiska rådet ordnar med de nya ledamöterna.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.