2009-12-03

ACTA: Ja...eller nja... eller... nej!

Infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) försöker få spinn på att hon har varit i USA för att diskutera ACTA-förhandlingarna. I samtalen med president Obamas handelsrådgivare "krävde" hon ökad öppenhet i förhandlingarna.

Läser man bara rubriken och ingressen om denna nyhet,då får man intrycket av att Sverige nu tar strid i frågan.

Men om man fortsätter och läser hela DN:s artikel om Torstenssons resa, då rinner entusiasmen snabbt undan. Hon säger att hon möttes av "ett mycket öppet förhållningssätt och tydlig förståelse". Vilket ju låter positivt. Men betyder det något?

Svaret är nog nej. Så här avslutas artikeln "Förhandlingarna sker på sitt sätt. Kontentan av hans svar var att det i vissa situationer inte går att öppna upp förhandlingarna."

Torstensson fick i vart fall resa till Amerika. Vi får hoppas att hon hade trevligt. Så att någon fick ut något av resan. För i sak, när det gäller kraven på öppenhet om ACTA, har det alltså inte hänt någonting. Alls.

Skulle den svenska regeringen verkligen vilja ha öppenhet i denna fråga - då skulle den helt enkelt kunna lägga alla kort på bordet. Möjligen skulle amerikanarna bli irriterade. Men det kan vara ett pris värt att betala för öppehet och demokrati.

Läs mer i DN...

6 kommentarer:

  1. Alla dessa pressreleaser är bara damage control, så att de ska se lite bättre ut när vi tvingas äta hela denna 7 lagers burrito som kallas ACTA. Då kan svenska regeringen slå ut indignerat med armarna och säga "Se, vi försökte ju", fast de egentligen inget gjorde. För de vill ju ha ACTA.

    SvaraRadera
  2. Ja, tyvärr så har Å Torstensson ej "Båda årorna i sjön samtidigt".
    Ska bara låta bra.

    SvaraRadera
  3. I ett privat företag avskedar man folk som inte kan lösa problem-situationer.
    I riksdagen säkrar de sina plats i ledet.

    SvaraRadera
  4. Om inte annat så lyckades hon skita ned miljön med ytterligare en skattefinansierad flygtur.

    SvaraRadera
  5. Anonym: Jag vet inte vilka arbetsplatser du har erfarenhet av men det låter som en dröm jämfört med alla de privata företag jag jobbat på. Där gäller snarare dilbertprincipen om att befordras till sin egen inkompetensnivå.

    SvaraRadera
  6. Det är klart att USA vill veta vad fan som pågår här i Europa. Rättigheter för användare? Trams!

    Det är viktigt att både Rådet och Kommissionen är tydliga med att det det inte är någon idé för USA att föra fram three-strikes och annat bjäfs, för då kommer Parlamentet att få ännu en chans att ge Rådet en spark i baken.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.