Sedan 1884 kunde de ju skrivit, d v s tio hela sekel. Inte särskilt mycket men en intressant iakttagelse. Det säger dock väldigt lite utan andra historiska uppgifter, som temperaturförändringar utanför atmosfären under samma tidsperiod till exempel.
@ A 22 januari, 2010 21:50 Möjligt att Shaun syftar på stratosfären och ozonskiktets osäkra data. Nu är mina färskaste uppgifter om ozonskiktet visserligen från förra årtusendet men ändå.
@ Henrik Och orka ragea på tidningsartiklar, det är bara _så_ pre-2004 :P
Vi har en interglaciär period (som varat ca 20000 år) i en istid som varat i miljoner år. Skulle temperaturen vara högre under en istid än under en varmperiod?
Jag tror att det skulle vara en bra idé att kräva att journalister skall ha gått ut och tillgodogjort sig högstadiets undervisning innan de får börja skriva artiklar.
A: Jag menade på ställen där temperaturer fluktuerar såsom på Månen eller Mars. Uttryckte mig inte så väl, och svarar så sent att jag själv knappt bryr mig längre.
Helt rätt...
SvaraRaderaClimategate 2-US Government Involved in Data Manipulation
de glömde nog att skriva till orden "sen dessa mätningar påbörjades"^^
SvaraRaderaFör att citera NASAs artikel som SvD pratar om: "January 2000 to December 2009 was the warmest decade on record."
SvaraRaderahttp://www.nasa.gov/topics/earth/features/temp-analysis-2009.html
SvD ska ha skit för att de gör en sådan faktamiss, bara för att att SvD har en specifik rubrik betyder det inte att det är vedertagen sanning.
http://www.youtube.com/watch?v=GxIjygRPpmk
SvaraRadera"There's a phrase in englih there: 'Climate change is a fact'. It's been a fact for four billion years, hasn't it?"
/kongo
Det är liksom allmänt känt att jorden var 5-6 grader varmare när växthuseffekten skenade ur sist (ca 55 milj år sedan).
SvaraRaderaDet växte palmer på sydpolen då :-)
Oj, nu blir inte big oil glada. Avboka lyxsemestern Henrik!
SvaraRaderaMen kom det inte några uppgifter nyligen om att temperaturen har sjunkit sedan 1998?
SvaraRaderaMinns att jag har hort att det vaxte vilda vindruvor i Sverige på bronsåldern...
SvaraRaderaSedan 1884 kunde de ju skrivit, d v s tio hela sekel. Inte särskilt mycket men en intressant iakttagelse. Det säger dock väldigt lite utan andra historiska uppgifter, som temperaturförändringar utanför atmosfären under samma tidsperiod till exempel.
SvaraRadera@Shaun: Utanför atmosfären är det nog nära den absoluta nollpunkten, precis som det har varit sedan strax efter tidernas begynnelse.
SvaraRadera/A
@ A 22 januari, 2010 21:50
SvaraRaderaMöjligt att Shaun syftar på stratosfären och ozonskiktets osäkra data. Nu är mina färskaste uppgifter om ozonskiktet visserligen från förra årtusendet men ändå.
@ Henrik
Och orka ragea på tidningsartiklar, det är bara _så_ pre-2004 :P
/A2
Det är ISTID nu!!!
SvaraRaderaVi har en interglaciär period (som varat ca 20000 år) i en istid som varat i miljoner år. Skulle temperaturen vara högre under en istid än under en varmperiod?
Jag tror att det skulle vara en bra idé att kräva att journalister skall ha gått ut och tillgodogjort sig högstadiets undervisning innan de får börja skriva artiklar.
A: Jag menade på ställen där temperaturer fluktuerar såsom på Månen eller Mars.
SvaraRaderaUttryckte mig inte så väl, och svarar så sent att jag själv knappt bryr mig längre.
Eller så kanske är våra CO2 utsläpp helt irrelevant för vårt klimat?
SvaraRaderahttp://www.examiner.com/examiner/x-7715-Portland-Civil-Rights-Examiner~y2009m8d18-Carbon-Dioxide-irrelevant-in-climate-debate-says-MIT-Scientist