2010-01-12

EU: Våra nya herrarDet verkar bli ännu en sådan där vansinnigt intensiv vecka i Europaparlamentet – så ni får ursäkta om bloggandet blir lite ryckigt de närmaste dagarna.

Skälet är att cirkusen kommit till stan. Denna vecka (och ett par dagar nästa vecka) skall de nya EU-kommissionärerna frågas ut. Och vad hittar vi där? Låt mig göra ett par nedslag...

Bulgariens utrikesminister, Rumiana Jeleva, har fått kritik för att hennes regering inte har lyckats komma till rätta med en omfattande korruption i landet. (Hon har även stämt någon tidning som påstår att hennes man sysslar med ekonomisk brottslighet.) Jeleva kommer att bli kommissionär med ansvar för u-hjälpen. Host, host!

Rumäniens kandidat Daican Ciolos har varit jordbruksminister i sitt hemland. Som sådan misskötte han EU-bidragen så till den milda grad att EU under en tid ställde in utbetalningarna av jordbruksstöd till Rumänien. Gissa vad han kommer att bli? Jordbrukskommissionär!

Vem skall man sätta som ansvarig för den inre marknaden? Varför inte en... fransman! Jag menar, Frankrike är ju inte det minsta protektionistiskt. Frankrike har inte det minsta mot fri rörlighet. Frankrike stretar inte alls emot fri konkurrens vad gäller till exempel järnvägar, post, energi, telekommunikationer och så. Not! Michel Barnier har bland annat chefskapet för vinter-OS i Albertville och ett antal franska ministerportföljer i bagaget. Han har också suttit i EU-Kommissionen tidigare, då i Prodis smått obegripliga kommission. Barnier sägs för övrigt vara den som fick fransmännen att rösta nej till EU-konstitutionen, trots att han själv kampanjade för ja-sidan.

En italienare blir kommissionär för industri och företagande. Utvecklingskommissionär blir en lett och kommissionären för bedrägeribekämpning kommer från Litauen. Klimatkommissionär blir danskan Connie Hedegaard, som ledde de havererade klimatförhandlingarna i Köpenhamn. Kommissionären för vetenskap kommer från Irland, där hädelse av Gud just har blivit olaglig. Från Tjeckien, som tappat bort halva landet de senaste 20 åren, kommer kommissionären för utvidgning. Och så vidare...

Och Sveriges Cecilia Malmström blir "inrikesminister" med ansvar för insatsstyrkor, övervakning, Fästning Europa och terrorbekämpning. Att hon har suttit i den regering som baxade igenom FRA-lagen är förmodligen en "merit" i sammanhanget.

Nu pågår som sagt utfrågningen av de blivande kommissionärerna. Europaparlamentet kan dock inte peta någon enskild kandidat. Det enda val som finns är att välja eller fälla hela kommissionen. (Möjligen kan det gå att skämma ut någon enskild kandidat så till den milda grad att Barroso drar tillbaka personens kandidatur eller sätter honom/henne på en annan post.)

Och allt är nog ändå klappat och klart. De konservativa i EPP och socialistgruppen lär rösta igenom den nya kommissionen, gissningsvis oförändrad.

Trallala!

27 kommentarer:

 1. We are doomed!

  SvaraRadera
 2. Scary Devil Monastery12 januari, 2010 01:27

  Och denna fina uppsättning kålrötter är våra framtida herrar och mästare? Halp.

  Jag har ofta varit böjd att hålla med gamle Gorbachev's ikoniska uttalande om att den mest häpnadsväckande sak han sett på ett årtionde var västvärldens insistens att återuppbygga sovjet i västeuropa...
  ...men detta? de förlitar sig tydligen på Groucho och inte Karl Marx som utgångspunkt.

  SvaraRadera
 3. varför lämnar ni inte EU?

  SvaraRadera
 4. Det här ingår nog bara i planen för EUs utveckling. Genom att tillsätta en kommission som är rena skämtet hoppas man att EUs medborgare ska kräva att få utse kommissionen i ett direkt val och att man ska köpa att priset för denna demokrati blir att EU tar sista steget till bli en superstat.

  Personligen ser jag hellre att EU blir en superstat med folkligt direktval av EUs regering istället för att man fortsätter hålla på att utse regeringen i förhandlingar mellan de nationella regeringarna vilket bara leder till helt inkompetenta regeringar.

  Så strategin verkar fungera.

  SvaraRadera
 5. Dilbertprincipen som trätt i kraft?

  De mest inkompetenta befodras så de kan göra mindre skada på hemmaplan?

  SvaraRadera
 6. @Anonym,2010 01:28:

  Varför stannar du kvar i EU? Kanske för att du bor och trivs där.

  Tänka sig det gör VI andra oxå.

  Men du kanske är en sån där enhetsåsiktare som egentligen tycker illa om den politiska processen eftersom du inte har några argument och därför tycker att alla hellre borde hålla käft om det dom inte gillar med viss förd politik.

  Såna personer vet vi allt för väl vad dom går för och vi är inte intresserade av såna personer på vår tomtmark, därför flyttar vi inte från EU.

  SvaraRadera
 7. Rätt man på rätt plats helt enkelt...

  SvaraRadera
 8. Obama gör förvisso sitt bästa för att förstöra USA as we know it. Dock kan man i USA påpeka att det står si och så i konstitutionen. Vad kan vi medborgare i EU göra?
  Och någon rätt till vapen har vi inte så att vi kan skydda oss mot våra nya herrar.

  SvaraRadera
 9. I, for one, welcome our new insect overlords!

  http://www.snpp.com/episodes/1F13.html

  SvaraRadera
 10. Hur skulle det kunna bli en hektisk vecka för piratpartiet? Inte många av de frågorna som intresserar er.

  SvaraRadera
 11. Verkar som du har hamnat mitt i den organiserade brottslighetens kula. Försök att inte bli smittad och rapportera vad som planeras för oss.

  SvaraRadera
 12. IPRED 2, ACTA, copyright reforms, övervakningsstaten... Vi håller oss sysselsatta.

  SvaraRadera
 13. Hej!

  Den 1 oktober 2010 blir 170 miljoner kronor värdelösa. Det är 50-öringen som går ur tiden. Om dessa pengar inte samlas in riskerar de att glömmas bort i gemburkar, jackfickor och bakom soffkuddar. En ensam 50-öring är i princip värdelös. Men tillsammans är de en enorm resurs som kan hjälpa många hungriga, ensamma och utsatta barn.

  Därför har vi startat insamlingen Dammsug Sverige!

  Om du har lust att svara på några enkätfrågor på din blogg (eller på annat sätt uppmärksamma oss)så kommer fler personer göras medvetna på att de ska samla in sina 50-öringar istället för att låta dem bli liggande! Om vi alla hjälps åt kommer BRIS, Childhood och SOS-barnbyar få in mycket pengar som går till övergivna och utsatta barn.

  Här kan du se Frida Hyvönens bidrag till insamlingen! www.dammsugsverige.se

  Hon är den första av våra kända ambassadörer som kommer att ge sitt bidrag i form av filmer på sajten.  ENKÄTEN

  Vad är det finaste du köpt för en 50-öring?

  Vad var det senaste du köpte för 50 öre?

  Hur mycket pengar har du på dig just nu?

  När skänkte du senast pengar och var?

  Hur många 50 öringar har du hemma?

  Vilket är ditt bästa / sämsta / roligaste 50 öringsminne?

  Kommer du att sakna 50 öringen? Varför/Varför inte?

  Vad skulle du göra om du hade 170 miljoner kronor? ( 340 miljoner 50-öringar)

  SvaraRadera
 14. "Verkar som du har hamnat mitt i den organiserade brottslighetens kula. Försök att inte bli smittad och rapportera vad som planeras för oss."

  Minns ni Federley? Det tog inte lång tid innan han blev lika hemsk hycklare som vilken sosse som helst, dock röstar han bättre i de *flesta* enskilda frågor fortfarande.

  Tror ni HAX är immun?

  SvaraRadera
 15. För det första så röstar inte HAX. för det andra är de självständiga i EU parlamentet. I riksdagen är det de facto ett parti 1 röst.

  SvaraRadera
 16. Politik har väll handlat om att sträva efter en sorts utopi.

  I stort sett alla politiska ideologier jag läst är riktigt bra idéer, men när sedan en arme av fria viljor ska sätta dem i verket havererar hela skiten.

  EU kan inte, även om det borde, var ett undantag i denna utveckling.

  Det finns alltid ett par stycken som vill en sak mycket mer än dom andra.

  Och till slut är allt bara en korupt kompromiss som bara precis platsar inom den ram den plasserats.

  Det är därför politik rör upp så starka kännslor...

  Vi får bara hoppas på att det fåtal fritänkare som finns där borta inte påverkas av korumptionen.

  SvaraRadera
 17. The outgoing Commission has given us Galileo and EIT. What will the incoming Commission give us? My guess is a new operating system developed by the European Union.

  As in eurux.blogspot.com, a story about what the EU will look like in 2020.

  SvaraRadera
 18. När vi till slut är renodlade slavar under EU kommer folk kanske fatta varför rätten till att bära vapen för att försvara sig mot statsmakten inte var en sådan dum ide.

  Svenskar är sådana idioter.

  SvaraRadera
 19. Nej, att kommissionen blir fälld är väl inte så troligt. Däremot är det ju en möjlighet att pressa aspiranterna på områden som integritet och immaterialrätt.

  Alla aspiranter borde få frågor om hur de ställer sig till skydd för den personliga integriteten och övervakningssamhället. Har man tur kan det komma en groda och då får frågan lite uppmärksamhet - och det är ju inte fel.

  SvaraRadera
 20. Det läär ju inte hända såvida inte rätt personer få möjlighet att ställa frågor.

  SvaraRadera
 21. Scary Devil Monastery12 januari, 2010 15:48

  @Anonym

  "Hur skulle det kunna bli en hektisk vecka för piratpartiet? Inte många av de frågorna som intresserar er."

  Piratpartiet är högeligen intresserad i frågor rörande den personliga integriteten, och ofta allmänbildade när det gäller politik. Att då upptäcka att kommissionen består av korrupta clowner med grav inkompetens blir väldigt lätt till en sakfråga vi helt plötsligt fattar intresse för.

  Skulle dessa kommissionärer erbjudas pengar av specialintressen för att köra över EU-medborgare rent allmänt så tror jag vi kan känna oss lätt överkörda.

  Under normala omständigheter tror jag inte att vi förväntar oss rent vansinniga lagförslag från en politikersamling vid makten, men med dessa kommissionärer blir vi nog tvungna att syna vad som kommer från bryssel med viss extra skepsis.

  SvaraRadera
 22. Snälla någon... Säg att detta bara är ett aprilskämt eller nåt!

  SvaraRadera
 23. Länkar till eventuella verbala avrättningar mottages tacksamt, har Daniel Hannan bokat talartid?

  /Jonas

  SvaraRadera
 24. Verkar som saker och ting inte ändrat sig nämnvärt sen förra gången det begav sig.

  http://www.youtube.com/watch?v=YWSYMpuCFaQ

  // K

  SvaraRadera
 25. Kanns som att Nigel Farel kan mobba den har kommissionen ratt rejalt också. =) Hoppas det hamnar på youtube snart, jag kunde inte sluta skratta forra gången.

  SvaraRadera
 26. Scary Devil Monastery14 januari, 2010 01:15

  Jag kommer nog att sluta skratta rätt snart, om inte min obotliga inbyggda galghumor tar över.

  Seriöst, Werner har rätt. EU-länderna har börjat dumpa sina omöjliga idioter och psykfall i kommissionen som skall bestämma vad alla länder skall ta sig för.

  Vad det säger om IQ och förmågan till framtidstänk hos dessa länders regeringar vill jag inte ens tänka på.

  SvaraRadera
 27. Snälla Henrik, lasta inte Tjeckien för att de lät Slovakien bli självständiga. Det var ädelt, naturrättsligt bra och ett föredöme för andra länder.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.