2010-01-11

Integritet - det stora grupparbetet valåret 2010I år är det valår. Och valrörelsen kommer att börja tidigt. Om man vill hissa en valfråga, då måste man börja nu. Vilket vi har möjlighet att göra. Vi? Bloggosfären, Piratpartiet, ideologiskt medvetna gammelpartister, samhällsdebattörer och kulturskapare, till exempel.

Integritetsfrågorna är oerhört centrala i en demokratisk rättsstat. Samtidigt är Storebrorsstaten på frammarsch. De borgerliga partierna och socialdemokraterna saknar inte bara insikt och svar på detta område. De gör vad de kan för att rulla ut en ännu värre övervakningsstat. Detta måste debatteras i den kommande valrörelsen.

En stat där människorna upplever att deras rätt till privatliv är hotat ger oss ett tyst, nervöst och obehagligt samhälle. En stat som behandlar alla medborgare som potentiella brottslingar och som övervakar vanligt, hederligt folk går på tvärs mot rättsstatens själva grundprinciper.

FRA-lagen, som har gett oss automatiserad massavlyssning av svenska folket, måste rivas upp. Teledatalagringen, som medför att alla våra telefonsamtal, SMS, e-postmeddelanden och internetuppkopplingar registreras måste stoppas – för gott. EU:s nya övervakningsbyråkrati måste få ett mycket kort koppel, om den alls skall finnas. Den strida strömmen av nya förslag om övervakning av vanligt folk måste hejdas.

Detta är saker som vi måste börja debattera på allvar. Och det måste, som sagt, ske nu om det skall ge avtryck i valrörelsen.

Den samlade kraften och kompetensen på bloggarna, på frihetliga ledarsidor, i kulturen och hos granskande media är oerhörd. Den räcker mer än väl för att sätta integritetsfrågorna i fokus. Men det bygger på att vi vill, att vi verkligen bryr oss och att vi orkar. För vi kan – om vi bestämmer oss för det.

Det finns ingen anledning att låta de borgerliga partier som sviker integriteten, individen och medborgarperspektivet komma undan med det. Och det finns ingen anledning att låta socialdemokraterna komma undan med att låta folk tro att de skulle vara bättre.

Vi medborgare har ett tillfälle att ställa våra politiker till svars och att utkräva ansvar. Det är i de allmänna valen. Om de inte kan ge tillfredsställande svar, om de inte är beredda att ta ansvar för sina beslut, om de inte är beredda att återupprätta integriteten – då skall vi välja andra politiker!

Se även Opassandes översikt över övervakningslagar.

13 kommentarer:

 1. Övervakningssamhället är inte helt överflödigt.En del idéer är för långtgående. Lagen om nya "fusksäkra" kassaregister i småföretagen är riktig. Men varför skall småföretagarna betala svärdet som svävar över deras huvuden. Staten borde förse alla
  dessa företag med kassaregister utan kostnad. Stämmer statens dåliga uppfattning om småföretagen kommer ju pengarna åter i en rasande fart. Beslutet kommer säkert att innebära ,att vissa verksamheter bedöms som olönsamma att förse med kassaregister.
  Praktisk kontrollpolitik.
  För övrigt anser jag att FRA-lagen skall omprövas.

  SvaraRadera
 2. På rak arm känns det som att de som röstade M förra valet och är trött på övervakningen kommer kunna rösta PP.

  Dock så kommer säkerligen de som röstade S förra valet gå på samma gammla valflosker igen och rösta S. Det känns som att S väljare är snäppet lättare att blåsa.

  Jag kör PP hur som

  SvaraRadera
 3. Jag har arbetat fackligt och är föredetta sosse. Jag omvänds inte så lätt tillbaka till S. För jag är övertygad drivade aktivist för PP.

  Men jag måste hålla med Anonym. Alla jag känner är otroligt svåra att övertala. Det är så otroligt viktigt för dom att få stopp på borgarnas fördärvning av välfärdssystemet, att integriteten är värd att offra, sjukt nog!

  SvaraRadera
 4. Jag hade gärna röstat på PP, men varje gång jag tänker tanken så ser jag framför mig hur Ohly och Kalle Larsson får varsin ministerpost. Det är tyvärr värre...

  SvaraRadera
 5. Mobila nakenscanners11 januari, 2010 14:35

  Säkerhetsteatern fortsätter.
  Nu arbetar man för att införa Mobila nakenscanners ute på allmänna platser, gator och fotbollsarenor etc, i Holland, och makthavare i andra länder debatterar detta.

  3 artiklar nedan ifrån Dutch News, NRC och BBC.

  Dutch police develop mobile body scans

  Dutch police try to develop x-ray vision

  Could X-ray scanners work on the street?

  SvaraRadera
 6. Mobila Nakenscanners11 januari, 2010 14:56

  New York tar även upp hälsoriskerna att bli röntgad av kropps-naken scanners.

  Cancer Risks Debated for Type of X-Ray Scan

  SvaraRadera
 7. Det kan ju vara värt att nämna att regeringen precis före jul lade fram förslag till ändringar av grundlagen

  En ny bestämmelse i 2 kap 6 § är:

  Utöver vad som föreskrivs i första stycket är var och en gentemot det allmänna skyddad mot betydande intrång i den personliga integriteten, om det sker utan samtycke och innebär övervakning eller kartläggning av den enskildes personliga förhållanden.

  Sådana lagar som redan finns upphör senast 2015 enligt övergångsbestämmelse 2 i lagförslaget. Jag tycker det är oklart hur bestämmelsen ska tolkas, typ om riksdagen måste bekräfta lagen en gång till då i så fall och om domstolarna inte kan använda sin nya lagprövningskompetens mot sådana lagar.

  Men det torde ju betyda att beslut att upprätta sociogram måste ha någon form av stöd i lag för att ha fortsatt giltighet.

  SvaraRadera
 8. FRA-debatten har fått en nystart i dagarna. Diskussionen pågår för fullt hos Andreas Ekström. Detta efter att Peter Sunde presenterat en teknisk lösning på hur man kan kringgå FRA-lagen.

  SvaraRadera
 9. Vad jag är rädd för, är att frågorna om upphovsrätt, övervakningssamhället och liknande inte kommer upp på agendan i våra medier och bland våra politiker.
  ACTA-förhandlingarna har jag inte träffat många som vet att de försiggår i mörka garderober utan speciellt mycket insyn, från någon!

  Så lite känns det som att PP, som jag tillskrivit i frågan, måste se till att det kommer in i debatten. Jag tror inte politikerna är så villiga att ta i dessa debatter dels av det skälet att de är dåligt insatta, dels att de vet att det finns partier som PP som kommer att hugga till direkt och med stor kunskap.

  Den stora strategiska frågan är alltså: hur få in denna debatt så att den blir ett lika vanligt mantra som: "vård, skola och omsorg"?

  SvaraRadera
 10. Övervakningsstat? Mörda ett par personer, bli inlåst på rättspsyk, och fortsätt blogga - uppenbarligen utan övervakning.

  SvaraRadera
 11. Hej!

  läs gärna mitt senaste inlägg om SD (Sverigedemokraterna)och ge dian åsikter

  //MVH

  SvaraRadera
 12. Scary Devil Monastery12 januari, 2010 01:20

  @Johan Tjäder

  Skulle nog finkamma det där förslaget om ändring - det låter vackert nog, men med tanke på hittills lagda förslag av regeringen tolkar jag det spontant som ett försök att i smyg införa möjligheten att omdefiniera begreppet betydande intrång.

  Foliehatt eller ej vill jag helst se en grundlig konsekvensanalys av den lagändringen.

  SvaraRadera
 13. @Scary Devil Monastery:

  Förslaget kommer ursprungligen från integritetsskyddskommitténs betänkande Skyddet för den personliga integriteten - Bedömningar och förslag (SOU 2008:3)

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.