2010-01-05

SäkerhetsteaternSäkerhetsvakterna tittar på tusentals röntgenbilder och på tusentals människor som går igenom metalldetektorerna. Naturligtvis blir de trötta, uttråkade och ibland lite förvirrade. Kanske kan det liva upp lite nu när de skall få titta på oss nakna, på sina skärmar. Men det blir nog snart tråkig rutin, det också.

Frågan är dock hur observanta vi människor egentligen är. Ta en titt på den här videon. (Och här är lite teori bakom.)

Och om vi nu anpassar flygets säkerhetskontroller till de senaste galningarnas påfund – kan vi då vara säkra på något annat än att de kommer att hitta på annat, nytt jävulskap? Eller kan vi ens vara säkra på det?

Läs även Ola Wongs krönika i samma ämne på SvD.se.

Och om vi skulle lyckas åstadkomma total, 100-procentig, säkerhet på flyget (alla får väl flyga nakna, handbojade, utan handbagage) – skulle det då innebära att vi blir av med terrorismen? Eller skulle den bara flytta till andra områden?

24 kommentarer:

 1. Fast kalsongbombaren visar att man inte ens behöver "hitta på nytt jävulskap". Han följde samma strategi som skobombaren, kontant betalning, (över 20.000 SEK i kalsongbombarens fall)en enkelbiljett till USA via en europeisk huvudstad och inget bagage (från Nigeria till Detroit utan så mycket som en vinterjacka!). Han använde till och med samma typ av sprängmedel, bara gömt en smula högre upp.

  Se gärna The Daily Show från den 4:e januari för tragikomik kring ämnet.

  /Paul W

  SvaraRadera
 2. Eller har de helt enkelt tagit över terroriserandet så att de andra inte behöver.
  Tillåt dig inte att bli terroriserad, om du gör det har de redan vunnit...

  SvaraRadera
 3. Fy fan vilket bra klipp, du länka till. av dom som visade vägen var 1 som reagera, alla andra bara fortsatte att peka ut vägen.

  så mycket för observation förmåga. fast undrar hur man skulle reagera själv. skulle man märka lr skulle man fortsätta kolla kartan?

  SvaraRadera
 4. Man kunde ju möjligen fundera om det verkligen är värt pengarna att sätta säkerhetsvakter på att muddra en fryntlig Henrik Alexandersson. Har han något i kalsongerna så är det snarare ett smörgåspaket än en bomb. Och det vet alla från ansvariga politiker till väktarna i säkerhetskontrollerna.

  Kunde inte flygpassagerare få välja mellan antingen säkerhetskontroll eller att dricka en stadig grogg, äta en bit fläsk, titta på lite bögporr och klappa en knarkhund?

  SvaraRadera
 5. Kolla den här Henrik:

  http://www.dothetest.co.uk/

  SvaraRadera
 6. En annan underhållande krönika på samma ämne: "The things he carried" - om hur flygplatspersonalen inte alls reagerar på "uppenbara" terroristreferenser i bagaget.

  http://www.theatlantic.com/doc/200811/airport-security

  SvaraRadera
 7. Kunde inte flygpassagerare få välja mellan antingen säkerhetskontroll eller att dricka en stadig grogg, äta en bit fläsk, titta på lite bögporr

  För animationens skulle borde dom hellre ges möjligheten att slå en fascistkäring av din typ på käften.

  SvaraRadera
 8. @Erik:

  Finns det terroristreferenser i bagaget så är det väl mycket mer sannolikt att det är någon som jävlas än att det är en riktig terrorist.

  SvaraRadera
 9. Och den vardagliga övervakningen fortsätter världen över. På Nya Zeeland införs system som tillåter myndigheter att avlyssna all kommunikation, dock krävs domstolsbeslut och det är riktad spaning. Det låter som Lawful interception, en standardiserad avlyssningsteknik av telefoni och internet som finns i många länder.

  Dock fastnade jag för det här citatet:
  Official papers obtained by the Star-Times show that, despite government claims that it was done for domestic reasons, the new New Zealand spying capabilities are part of a push by United States agencies to have standardised surveillance capabilities available for their use from governments worldwide.

  Kan det finnas en liknande bakgrund till FRA-lagen?

  SvaraRadera
 10. Nakenkamerorna stoppar inte kvinnliga terrorister som stoppar upp sprängmedel i vaginan.

  Vad blir nästa steg, att rota runt i underlivet på alla kvinnliga passagerare?

  Någonstans måste vi sätta ner foten mot vansinnet.

  Jag vill uppmana alla att vägra nakenkamerorna och kräva att de kroppsvisiterar istället.

  Varför inte protester med flygbladutdelning utanför flygplatserna.

  SvaraRadera
 11. Sofia, tvåan är dessutom könsneutral :D

  Man måste försöka angripa orsakerna till terrorism. De finns och det handlar inte bara om random religiös galenskap även om just den nog är nödvändig för att få folk att bli självmordsbombare.

  SvaraRadera
 12. Sen kan man ju fundera på om man överhuvudtaget behöver vapen eller sprängmedel för att få ett plan ur luften eller kapa det.

  Lek med tanken att ett extremistiskt rugbylag på en flygning skulle ge sig fan på att ta över ett plan och vrida nacken av flygvärdinnorna och med våld bryta sig in i cockpit. Är det möjligt? Jag skulle vilja hävda att det är det. Hur förhindrar man ett sådant scenario?

  Min poäng är att finns det en vilja att ta livet av sina medmänniskor så finns det en väg att ta, oavsett om man blivit nakenscannad eller inte.

  SvaraRadera
 13. Egentligen är det nog bara sprängämnen som hotar ett flygplan ny för tiden. Något som flygpassagerare lärde sig av den 11:e september är att en kapning kan innebära en självmordsattack, och att det är värt att riskera att skadas eller dödas i försöken att övermanna kapare. En eller två kapare med knivar eller pistoler kan har inte en chans mot ett helt flygplan med ilskna passagerare, och kan oftast inte göra mycket mer skada ombord på ett flygplan än någon annanstans.

  Verklig flygsäkerhet innebär nog en slags kemisk scanning efter sprängämnen samt förbud mot eldvapen ombord. Knivar kan man gott tillåta, flygvärdinnor och piloter kan ha elpistoler, och så kan moderna flygplan förses med en "kapningsknapp" som när den aktiveras låser planet på autopilot som automatlandar planet på närmsta flygplats.

  SvaraRadera
 14. Ursäkta att jag envis med att referera till program på Comedy Central, men Stephen Colbert uttryckte sig mycket träffande:

  "Antingen står vi upp för våra ideal och accepterar att det förekommer en minimal risk att omkomma i ett terroristattentat, eller så kastar vi våra ideal överbord och accepterar att det förekommer en minimal risk att omkomma i ett terroristattentat - men med känslan att vi gjorde något åt saken."

  /Paul W

  SvaraRadera
 15. Kom på flyg utan pass06 januari, 2010 14:01

  Inte ett ord om att kalsongbombaren gick på planet utan pass. Hur i helvete kommer en person på ett plan utan pass, vem fick han hjälp ifrån?

  I länken nedan finns även video klipp från CNN och Fox som bekräftar att ögonvittnen såg att kalsongkillen kom på utan pass.

  Bombshell Eyewitness Revelations: Confirmed FBI Cover-Up Of Flight 253 Attack

  FBI har provocerat fram terror attacker för, genom att leda terror operationer där de övertygar idioter att förbereda en attack och ge dem falska bomber och sedan gripa dem. Det har de själva erkänt via massmedia. Se reportage från bbc, nedan.

  Four American men Arrested for planing terrorist attack in America.

  SvaraRadera
 16. Dessutom är det ju mycket lättare att döda många människor på något helt annat ställe. Flygplan har väl främst ett symbolvärde.

  SvaraRadera
 17. Lars skriver
  Sen kan man ju fundera på om man överhuvudtaget behöver vapen eller
  Lek med tanken att ett extremistiskt rugbylag på en flygning skulle ge sig fan på att ta över ett plan och vrida nacken av flygvärdinnorna och med våld bryta sig in i cockpit. Är det möjligt? Jag skulle vilja hävda att det är det. Hur förhindrar man ett sådant scenario?


  Svaret är elektriska chock-armband.
  Inget skämt, detta håller på att genomföras.

  DHS Showed Interest in Shock Bracelet for Airline Passengers

  New Taser Bracelet for Airline Travelers

  SvaraRadera
 18. undra allt vad alla kontroller kostar i tid och pengar för vanliga rsenärer, samt hur ofta dem faktiskt upptäcker någott intressant i dem. troligen aldrig och eftersom det är enkelt att skydda piloterna skulle det kunna räcka med pass+biljett samt metalldetetektor av väska och person skulle egentligen räcka, för att se till att ingen kniv eller pistol förs ombord. det behöver inte heller stå typ 20 pers vid kontrollen utan en handfull skulle räcka, främst för att ta hand om berusade människor.

  terroristerna vinner varje gång dem ens tänker på att attackera oss., då vi svarar med en allergisk överreaktion som bara drabbar oss själva. dem skriker bara på uppmärksamhet och det vi egetligen borde göra är att ignorera dem. om vi inte förhqandlar med dem får dem ingen makt. Det bästa försvaret mot terrorism är att aldrig hämnas utan bara ignorera dem. I israel så hålls kriget igång just av hämndaktioner och religion.

  Se bara på hur det går i afghanistan. det hade räckt med att CIA gjort en bra infiltration oi stället och man hade lönnmördat osama, i stället för att gå in i fullskaligt krig med tiotusentals soldateer och finansiera det hela med att öka statsskulden.

  SvaraRadera
 19. Kroppscanner röntgen ger kancer06 januari, 2010 15:46

  Har alla här missat att det är farlig magnetröntgen strålning som man blir utsatt för vid full kroppskanning/bodyscanning. Det finns fara för kancer.

  Are Airport Full Body Scanners A Health Menace?

  SvaraRadera
 20. Rugbylaget har redan inträffat i Sverige på en flygning från Malmö till Stockholm efter en fotbollsmatch. Ett antal berusade och besvikna stockholmssupportrar började bråka på planet och om de hade velat så hade de tagit över det. Tack och lov så var de bara ute för att giddra.

  SvaraRadera
 21. Undra om inte miljörörelsen tagit över flygets säkerhetsorganisation. Varje nytt påfund måste vara menligt på flygets utveckling. (OBS Ironi, jag tror inte det är så!!).

  SvaraRadera
 22. Micke: "För animationens skulle borde dom hellre ges möjligheten att slå en fascistkäring av din typ på käften."

  Är man fascistkärring om man gillar sprit, fläsk, bögporr och hundar? Intressant definition.

  SvaraRadera
 23. Lars: "Lek med tanken att ett extremistiskt rugbylag på en flygning skulle ge sig fan på att ta över ett plan och vrida nacken av flygvärdinnorna och med våld bryta sig in i cockpit."

  Man får leka rätt ordentligt med tanken. Rugbyspelare kanske dricker lite mycket öl emellanåt, men kapar plan gör de inte. Och det är väl just ölen som skiljer rugbyspelarna från flygplanskaparna.

  SvaraRadera
 24. Är man fascistkärring om man gillar sprit, fläsk, bögporr och hundar? Intressant definition.


  Nej naturligtvis inte.

  Jag ser nu efter att ha läst ditt inlägg en gång till att jag fattade det helt och hållet fel och trodde att det var avsett som en förolämpning mot Hax.


  Ber dig tusen gånger om ursäkt och hoppas att du håller tillgodo med att jag trodde mig försvara någon som jag har stor respekt för.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.