2010-02-16

Den trojanska hästen i nätdebatten


I DN skriver Per Strömbäck att "samhället behövs på nätet". Och sedan kommer hela den vanliga uppräkningen: nätmobbning, falska läkemedel, phishing, fula gubbar, upphovsrättsintrång med mera.

Naturligtvis skall samma lagar och regler gälla på internet som i samhället i övrigt. Men jag tror inte att det är det Strömbäck är ute efter. Läser man texten, då handlar det mer om utfall mot rätten att vara anonym på nätet och avund mot att nätopertörerna tjänar pengar.

Men det är försåtligt presenterat och noga inlindat. Strömbäck använder debattartikeln för en bredare lansering av Netopia, som säger sig vara ett forum för digitala samhällsfrågor. Han skriver "Netopia vill ifrågasätta de politiska och kommersiella krafter som håller tillbaka denna potential. Vi är oroade över ett scenario där ett fåtal aktörer styr utvecklingen och där politiska idéer som gynnar dessa intressen dominerar utan motvikt."

Och han får omedelbart mothugg av Piratpartiets vice ordförande, Anna Troberg. På sin blogg listar hon vilka det egentligen är som stöttar Netopia. Hon nämner Dataspelsbranschen, Film&TV-Producenterna, Filmfolket, Svenska Förläggareföreningen, Svenska Musikförläggareföreningen, Sveriges Videodistributörers Förening och IFPI i Sverige.

Troberg fortsätter "Nämen! Titta! Det är ju precis det där fåtalet aktörer som både försöker styra utvecklingen OCH hindra nätet från att nå dess fulla potential."

Det är bra att någon drar ner byxorna på dem som försöker bygga trojanska hästar i nätdebatten. Vad vi ser är ett klassiskt PR-gigg från upphovsrättsindustrin.

Problemet – det är att de hundratusentals människor som kommer i kontakt med Strömbäcks artikel genom DN inte får veta vad Netopia egentligen är och vilka intressen detta "forum" företräder.

Fler som kommenterar artikeln»

9 kommentarer:

  1. Det är ändå bra att de så tydligt deklarerar sina allianser.

    Det är fräckt att han reducerar Telia till en infrastrukturförmedlare. Telia säljer en av världens äldsta informationstjänster: telefoni.

    SvaraRadera
  2. I artikeln står ju faktiskt: "Per Strömbäck har lång bakgrund inom dataspelsbranschen, som utvecklare, förläggare och branschrepresentant."

    Om han är branschrepresentant ligger det förstås nära till hands att tro att "branschen" står bakom initiativet. Så läser man noga så tycker jag nog att det framgår ganska tydligt vad det är för typ av sajt.

    SvaraRadera
  3. Branschrepresentant kan betyda vad som helst. Man skulle lätt kunna få intrycket att han representerar små och medelstora fristående tjänsteleverantörer.

    SvaraRadera
  4. Samtidigt som jag är en anonymitetskramare så tror jag att det måste finnas någon form av möjlighet att stoppa förtal. Nätmobbning har jag nog inget större problem med, mobbas går att göra även utanför internet, men just osanning är problematiskt.

    Kanske borde man helt ta bort straffet om bara en person tar bort förtal (bevisat förtal i vilket fall) om den så blir ombedd?

    SvaraRadera
  5. Per Strömbäck är ganska illa omtyckt inom (i alla fall delar av) spelindustrin för sina utspel som "branshföreträdare" på "dataspelsbranschen" (organisationen heter så, Per står som "talesman" där).

    Det är väl kanske inte meningen att de ska föra talan för oss anställda i branchen, men vems talan det egentligen är kan man ju fråga sig. Jobbigt att defaultläget ska vara att sätta skydd av ip över allt annat.

    SvaraRadera
  6. Scary Devil Monastery16 februari, 2010 23:26

    @Anonym

    Det fina med just nätet är då att i de flesta fall så måste en enskild person bevisa sin identitet för att kunbna uppnå den trovärdighet som krävs för att riktigt framgångsrikt baktala någon.

    Ungefär lika ofta som hur det händer i den verkliga världen, m.a.o.

    Och har man en verifierad identitet - som käre HAX här exempelvis, eller övriga facebookare/wordpressare - så åker man dit rejält om man tillåter sig förtala folk på allvar. :)

    SvaraRadera
  7. En som gillar artikeln i DN är riksdagsman Johan Pehrson FP.
    "Idag skriver Per Strömbäck en klok debattartikel i DN om målkonflikter när det gäller ny teknik ur ett viktigt skaparperspektiv."
    http://johanpehrson.blogspot.com/
    Vad sägs om följande credo från en troende Folkpartist:
    Jag tillhör dom som menar att storheter som "frihet" eller "integritet" aldrig kan vara samma sak som frånvaro av reglering

    SvaraRadera
  8. @Bo Bengtsson: Bra spaning!

    Gamle gode Johan Pehrson hade jag själv förväntat mig skulle ta över Bodstürms krona vid regeringsskiftet. Nu blev det istället fru Beatrix Justitia som fick axla ansvaret istället för "Gräsklipparmannen".

    Med tanke på den mannens tidigare ståndpunkter så är det nästan så att jag upplever det behagligt att vi i varje fall kan lita på att han inte förändrats. En smula trygghet i Oceania light s.a.s.

    *man får vara glad för det lilla*

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.